kartoflanka 19.11.05, 12:59 Moja córka ma na imię Maria i nie wiem kiedy są jej imieniny! tzn wiem, ze prawie codziennieale... Jak to się ustala? czy jest pełna dowolność, czy są jakieś zasady? Mała ma 3,5 roku i nigdy jeszcze imienin nie obchodziła... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepperann Re: imieniny Marii...pomocy 19.11.05, 15:57 Jest mnóstwo imienin Marii. Majabrdziej znane są te wypadające w największe święta kościelne: 2 lutego: (Gromniczna) 25 marca: (zwiastowanie) 15 sierpnia : (Wniebowstąpienie) 8 grudnia : (niepokalane poczecie). Może są jeszcze inne daty, kiedy tradycyjnie Marie obchodzą imieniny, ale te są najpopularniejsze(chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: imieniny Marii...pomocy 19.11.05, 20:18 Ja znam daty imienin Marii ogolnie, ale interesuje mnie czy jest jakas zasada za pomocą, ktorej wyznacza sie date imienin. Np. moja corka urodzila sie 2 sierpnia to kiedy ma imieniny? kiedy ja chce, czy ktos to odgornie okresla? Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: imieniny Marii...pomocy 19.11.05, 22:30 Z tego co wiem, to wybiera się pierwszą datę z danym imieniem następującą po urodzinach dziecka. Jeśli np.dziecko urodziło się w marcu, a w kalendarzu dane imię występuje w maju, sierpniu, listopadzie , grudniu - to umownie imieniny powinno obchodzić w sierpniu. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam to w miarę jasno - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: imieniny Marii...pomocy 20.11.05, 18:13 czyli 2 albo 4 sierpnia...to juz chyba lepiej 2 dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imieniny Marii...pomocy 20.11.05, 19:50 Kochana, odswiezylam Ci watek "imieniny Jana", w ktorym byla dluzsza dyskusja o sposobie wyznaczania daty imienin, mam nadzieje, ze Ci to pomoze Odpowiedz Link Zgłoś