krupcia71 28.11.05, 09:39 Jakie imie proponujecie dla chłopca o nazwisku Bilski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cataluna Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 09:50 Hej. Pasuje mi duzo imion, ale podam te,ktore wg mnie najbardziej pasują: Natan, Nikodem, Sebastian, Kajetan, Łukasz, Mateusz, Jonatan, Jonasz, Tobiasz, Patryk i duzo jeszcze.... Uwazam,ze łatwo do tego nazwiska dopasowac imie Pa CATA Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 09:52 dzięki, staram się pomóc koleżance, która spodziewa się synka w marcu ... Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 09:51 Podbijam! Dlaczego nikt nie pisze??? Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 09:53 Moze nie ma nikogo na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 12:44 Sebastian Tymoteusz Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 13:22 Mi przyszedł na myśl Patryk. Nie wiem czemu . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 13:23 ale tak w ogóle to chyba każde nieudziwnione imię pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 13:52 To nazwisko jest wedlug mnie piekne i bardzo klasycznie eleganckie, dlatego uwazam, ze trzeba je podkreslic imieniem "starym", troche "na koturnie". Proponowalabym Ignacego, Stefana, Wincentego, Leona, Kajetana, Zygmunta, Ludwika, Kazimierza. Imiona typu Natan czy Patryk jak dla mnie do tego nazwiska odpadaja, bo zupelnie straci ono swoj urok (a jest wyjatkowo piekne). Ew. z imion podobnych w stylu, ale mniej jednoznacznie starych proponowalabym Ksawerego, Kornela, Jonasza, Jeremiasza, Ernesta, Juliana. Z tych najpopularniejszych - ostatecznie Szymon lub Maciej. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 14:55 A ja w Polsce chodze do fantastycznego dentysty o tym nazwisku. A na imie ma Kazimierz i swietnie do niego pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 17:53 jeszcze moze byc Antek, Mikolaj, Maksymilian, Wiktor, Francisezk, Wojciech, Tomasz, Cezary, Tadeusz Imiona "zakazane" (bo niewymawialne) to moim skromnym zdaniem wszystkie, ktore sa krotkie i maja "il" pod koniec, np. Filip, Emil, Kamil, a takze raczej imiona konczace sie na "b" oraz niektore inne (np. Borys, Iwo). Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 29.11.05, 07:35 Dziękuję Ci szczególnie za komentarz - jak zwykle można na Ciebie liczyć Gaudencjo Przypuszczam, że twoja argumentacja bardzo spodoba się mojej przyjaciółce, która wg mnie ma dużą klasę i dobry gust. Do grona Twoich propozycji dorzuciłabym Witolda - co Ty na to? Witold Bilski ... POdoba mi się bardzo Ignacy Bilski, Ksawery Bilski, Kajetan Bilski, Kornel Bilski. Z tych najpopularniejzych chyba bardziej Szymon niż Maciej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię dla chłopca? 29.11.05, 20:42 Milo mi ) Mam nadzieje, ze przyjaciolce ktores imie sie spodoba; a jak sie czuje i czy udalo sie opanowac checi mlodego czlowieka do usamodzielnienia sie? Witold slicznie - to pierwsza reakcja. Trzeba sie jednak zastanowic, czy latwo bedzie szybko wypowiedziec imie i nazwisko. Jesli sprobujesz przedstawic sie wszystkimi zestawami, ktore Ci sie spodobaly, to moim zdaniem tylko Ksawery zapewnia odpowiednia wymawialnosc (bez cwiczen dykcji), odroznianie sie imienia od nazwiska, a jednoczesnie rownowage miedzy imieniem a nazwiskiem. Ewentualnie Szymon, ale jest troche gorszy i bardzo popularny. Pisze tak, chociaz sama zaproponowalam wiekszosc tych imion Nadal moim zdaniem sa niezle (choc zaraz po wyslaniu zaczelam sie wahac nad Kornelem z powodu "l" na koncu), ale najlepszy Ksawery. Oczywiscie margala zglosil(a?) bardzo trzezwa uwage )) Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 01.12.05, 12:38 No cóż, o imionach nie odważyłam się jej jeszcze powiedzieć, gdyż ona bardzo "drży" o powodzenie tej ciąży (kilka wcześniejszych nieudanych prób) i nie chce "zapeszać"... Niesamowite jest, że nawet najbardziej trzeźwo myślące kobiety, kiedy są w ciąży a zwłaszcza zagrożonej zwracają uwagę na wszelkie przesądy. Nie jest to absolutnie zarzut, pewnie wynika to z troski i lęku o życie dziecka. W każdym razie ja w tej chwili "zbieram materiał" i przekażę jej go w odpowiednim momencie. Moja przyjaciółka jest po dość poważnym zabiegu, który ma pomóc jej donosić ciążę. Spotkam się z nią niedługo i może wtedy podpowiem co-nieco Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 16:23 MAURYCY, KORNEL, CYPRIAN, SAMUEL, NIKODEM, DAWID Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: jakie imię dla chłopca? 28.11.05, 17:33 Cyryl Bliski Emil Bliski Emiliusz Bliski Kornel/Korneliusz Bliski Mariusz Bliski Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 29.11.05, 07:28 Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje! Przyszła mama maluszka właśnie jest w szpitalu, dzidziuś za szybko pcha się na świat. Myślę, że może takie rozważania na temat imienia trochę ją oderwą od złych myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: jakie imię dla chłopca? 29.11.05, 10:08 margala napisał: > Horst Bilski żartowałem z tym Horstem. na serio: Stefan Bilski Leon Bilski Bolesław Bilski [inicjały BB] Odpowiedz Link Zgłoś
margala unikajcie imion na D. 29.11.05, 10:09 unikajcie imion na D, bo będzie dziwnie wyglądało D.Bilski Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: unikajcie imion na D. 29.11.05, 13:19 Rzeczywiście - na wszystko trzeba zwracać uwagę! Horst jest niekiepski Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: jakie imię dla chłopca? 30.11.05, 16:50 Zygmunt lub Maciej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magsalfano Re: jakie imię dla chłopca? 30.11.05, 17:15 moje propozycje to : Aleksander , Ernest , Zachary , Leon , Cyprian , Kajetan , Jeremi , Samuel, Szymon, Julian. Macie ładne nazwisko do którego pasuje wiele imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię dla chłopca? 30.11.05, 18:55 W takim razie dorzuce jeszcze kilka imion: Wawrzyniec Jan Nepomucen (moim zdaniem rewelacja) Lubomir Benedykt ...a takze propozycje dla bardzo odwaznych: Hieronim Napoleon moze byc sam Nepomucen Apolinary )) Odpowiedz Link Zgłoś
llora FRYDERYK !!! 06.12.05, 23:38 chyba nikt jeszcze nie zaproponował a idealnie moim zdaniem pasuje Zresztą to piękne imie.Jakby było za powazne dla chłopca to można mówić Eryk Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRYDERYK !!! 07.12.05, 19:50 llora napisała: > Zresztą to piękne imie.Jakby było za powazne dla chłopca to można mówić Eryk Iloro, a czemu nie po prostu Frycek? Odpowiedz Link Zgłoś
phill22 Re: jakie imię dla chłopca? 07.12.05, 07:18 hej Jest wiele imion które są fajne i ciezko jest wybrac dla mnie wazne tez było, zeby wolając do syna nie odwrociło sie innych paru chłopców ))). Trudno jest jednak trafic. Gdy juz masz ta pewnosc, ze to jest to czego chciałes okazuje sie, ze jest wlasnie "na topie" he he Tata Kajetana Bilskiego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: jakie imię dla chłopca? 07.12.05, 10:49 Ha! Kajetana chyba Jej nie podsunę, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że sama się kiedys na nie zdecyduje, jeśli dobry Bóg obdarzy mnie kiedyś synkiem. mój M zareagował bardzo pozytywnie, pasuje do naszego nazwiska, poza tym można fajnie zdrabniac na wszystkich etapach życia: maluszek - Kajtuś, Kajuś, Kajko, nastolatek: Kaj a dorosły pan Kajetan brzmi bardzo elegancko! Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: jakie imię dla chłopca? 07.12.05, 16:09 Anatol, Atanazy, Brunon, Chrystian, Feliks, Harry, Hipolit, Jeremi, Jarema, Joachim, Kanut, Kurt, Maurycy, Marceli, Petroniusz, Parys, Rajmund, Roch, Rufin, Rufus, Seweryn, Serafin, Tytus, Ursyn, Walery, Witosz Odpowiedz Link Zgłoś
xxx992 Re: jakie imię dla chłopca? 28.12.05, 20:28 do tego nazwiska pasuje większość imion, ale byłabym ostrożna z tymi "górnolotnymi". Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: jakie imię dla chłopca? 28.12.05, 22:33 duzo imion pasuje , ale mysle ze najbardziej te dluzsze , raczej min. 3 sylabowe. Kazimierz, Aleksander itp Odpowiedz Link Zgłoś