08.12.05, 23:04
Wiecie, poznałam dziś faceta o tym imieniu. Znajomi mówią też do niego Dymo.
Nigdy specjalnie mi się to imię nie podobało, ale też nikogo o tym imiieniu
nie znałam. Chyba jest fajne. Jak myślicie? Czy jest jego polski odpowiednik?
Bo to chyba rosyjskie imię.
Obserwuj wątek
    • martuszkaw Re: dymitr 09.12.05, 13:42
      W języku rosyjskim to imię brzmi Dmitrij, Dymitr to polska wersja. Jest jeszcze
      opcja Demetrios z greckiego, czyli polski Demetriusz, w każdym bądź razie te
      dwie opcje kojarzę. Mojego znajomego zdrabniano Dima, Mitia, Mitiusza więc
      całkiem niezłe pole do popisu dla rodziców. Kiedyś bardzo mi się podobało dla
      syna, niestety moja druga połowa była tak wrogo nastawiona i pomysł umarł
      śmiercią naturalną. Pozdrawiam M.
      • gaudencja Re: dymitr 10.12.05, 19:48
        Jak dla mnie, w PL strawny jest wyłącznie Demetriusz, z wyjątkiem nadań w
        rodzinach, które mają swoje wyraźne powody (typu pradziadek - Dymitr).

Kiedyś rozegrała się zresztą na tym forum poważna dyskusja o Dymitrze; polecam
        gorąco lekturę tego wątku smile
        • gaudencja Re: dymitr 10.12.05, 19:51
          Aha - moim zdaniem imię to w wersji Dymitr stwarza pole do bardzo
          nieszczęśliwego zdrabniania, a mianowicie Dymek, Dymo; Dima też powinno brzmieć
          po polsku Dyma.
        • martuszkaw Re: dymitr 10.12.05, 20:24
          Stary wątek prześledziłam, nie powiem ciekawy. Według mnie obie formy tzn.
          Dymitr i Demetriusz mogą być w Polsce analogicznie dopuszczone jak Elżbieta i
          Izabella. Zastanawia mnie, że to jednak imię Dymitr jest poświadczone w źródłach
          wcześniej, bo już w XIV wieku i zważ, że z Dymitr z Goraja (ten od bramy rąbania
          dla nie będących w temacie)jest jednak Dymitrem a nie Demetriuszem, bo Dymitr
          Doński pomimo historycznego wykształcenia moim idolem też nie jestwink Pozdrawiam M.
          • gaudencja Re: dymitr 11.12.05, 20:58
            martuszkaw napisała:

Według mnie obie formy tzn.
            > Dymitr i Demetriusz mogą być w Polsce analogicznie dopuszczone jak Elżbieta i
            > Izabella. Zastanawia mnie, że to jednak imię Dymitr jest poświadczone w
            źródłac
            > h
            > wcześniej, bo już w XIV wieku i zważ, że z Dymitr z Goraja (ten od bramy
            rąbani
            > a
            > dla nie będących w temacie)jest jednak Dymitrem a nie Demetriuszem, bo Dymitr
            > Doński pomimo historycznego wykształcenia moim idolem też nie jestwink

Zacznę od spóźnionego nieco wyznania, że bardzo się cieszę, że się pojawiłaś na
            forum.

Dymitra z Goraja postanowiłam dokładnie wyśledzić, i otóż był to - jak mówi
            encyklopedia PWN (ta 30-tomowa) - "syn ruskiego bojara, przedstawiciel tych
            kręgów bojarstwa, które po wcieleniu Rusi Czerwonej do Polski bez zastrzeżeń
            uznały władzę króla Kazimierza III Wielkiego, zapoczątkowując proces asymilacji
            i otwierając swym dzieciom możliwości awansu do elity Królestwa". Jak widać,
            mimo że był związany z Krakowem, imię Dymitr nosił nie ze względu na tak
            przyjętą w Koronie formę tego imienia.

Ponadto masz całkowitą rację co do wczesnych poświadczeń w źródłach, ale za
            zapisy imienia uznaje się również wzmianki o obywatelach obcych. Wszystkie
            zdrobnienia Dymitra, jakie podaje sł. etymologiczno-motywacyjny staropolskich
            nazw osobowych (staropolskich w zakresie dawnych wzmianek, a nie czysto
            staropolskiego pochodzenia) są wschodniosłowiańskie właśnie.

Oczywiście, że obie formy są rejestrowalne w PL. Niemniej Dymitr jest wyraźnie
            wschodniosłowiański i cały czas uważam, że w przypadku nowych nadań w rodzinach
            bez wschodniosłowiańskich korzeni lepszy jest Demetriusz, zarówno ze względu na
            skojarzenia, jak i na zdrobnienia (Demek to wdzięczniejsze zdrobnienie, niż
            Dymek).

Aha, a jeśli chodzi o subiektywne odczucia, to brzmienie tego imienia w formie
            Dymitr zupełnie mi nie odpowiada, jest zbyt ostre.
            • martuszkaw Re: dymitr 15.12.05, 21:18
              Oczywiście, że obie formy są rejestrowalne w PL. Niemniej Dymitr jest wyraźnie
              > wschodniosłowiański i cały czas uważam, że w przypadku nowych nadań w rodzinach
              >
              > bez wschodniosłowiańskich korzeni lepszy jest Demetriusz

Zgadzam się, tylko dla mnie wybitnie wschodniosłowiański jest Dmitrij(w Polsce
              prawdziwy folklor). Dymitr i Demetriusz są traktowane przeze mnie na tej samej
              płaszczyźnie, nie postrzegam tych imion jako typowo rosyjskich (ruskich) jak 90
              % społeczeństwa, ale jako greckie i pewnie stąd bierze się mój liberalizm
              poglądowy odnośnie wspomnianych imion. Pozdrawiam M.
        • martuszkaw Re: dymitr 10.12.05, 20:26
          We Włoszech funkcjonuje Dymitr jako Demetrio.
          • gaudencja Re: dymitr 14.05.06, 18:56
            Swoją drogą to ciekawe, jak jednak odmienny jest zestaw imion
            wschodniosłowiańskich (tzn. używanych w Europie Wschodniej) i bardziej
            zachodnich.
        • annajustyna Re: dymitr 14.05.06, 19:04
          Demetrisu jak na moj gust to taka meska Demeter...
    • annajustyna Re: dymitr 14.05.06, 19:03
      A czy imie Dymsza (kojarzone teraz wlasciwie tylko z nazwiskiem) pochodzi od
      Dymitra???
      • gaudencja Re: dymitr 14.05.06, 19:14
        Dymsza nie jest nazwą osobową notowaną w czasach staropolskich i nic mi nie
        wiadomo o pochodzeniu tego nazwiska niestety sad
        • annajustyna Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 14.05.06, 19:30
          Jestem antytalentem jezykowym i czesto mieszam niestety... Chodzilo mi o Dyzme...
          • karolka17 Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 02.06.06, 01:35
            dość niedawno podczas czytania jednej legendy spotkałam się z bardzo ładną formą tego imienia Dmytro, to było tak Dymitr (Dmytro) Sanguszko. Spodobało mi się.
            • alagodz Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 07.06.06, 21:47
              Sąsiedzi Romo-Romuni mają Dymitra (3miesiące) i niestety do niego najbardziej
              pasuje zdrobnienie Dymek. To i tak delikatnie bo na mój użytek nazywam go
              Marlboro Kid. A rodzice to Daniel i Wirginia; każde imię z innej pólki.
              • gaudencja Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 04.11.06, 22:39
                alagodz napisała:

> pasuje zdrobnienie Dymek. To i tak delikatnie bo na mój użytek nazywam go
                > Marlboro Kid.

Nie jest przecie palący? sad
                • olianka Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 06.11.06, 20:24
                  Moja Mama rozważała to imię dla brata. To u nas "imię rodzinne", bardzo mi się
                  podoba!
                • alagodz Re: niestety 07.11.06, 10:21
                  należy do grona biernych, ale wiernych wdychaczy - mama z tatą palą ustawicznie.
          • gaudencja Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 04.11.06, 22:39
            annajustyna napisała:

> Jestem antytalentem jezykowym i czesto mieszam niestety... Chodzilo mi o
            Dyzme.
            > ..

Dyzma to całkowicie odrębne imię:
            pl.wikipedia.org/wiki/Dyzma
            smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.