reirei 14.12.05, 16:37 Cześć! Pogrzebałam na forum i chociaż to imię pojawia się często to nie ma o nim osobnego wątku. Znajoma jest w ciąży i właśnie rozważa to imię dla chłopca, jak wam się podoba? Aha, i chciałabym jeszcze prosić osoby, które mają dostęp do książek o imionach, o udzielenie mi informacji ile razy było nadawane to imię. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kayah73 Re: Mikołaj 14.12.05, 16:43 Nie podoba mi sie. Zwlaszcza ze znam 4 Mikolajow w wieku ponizej 4 lat, a wcale nie znam tak duzo dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Mikołaj 14.12.05, 16:56 Bardzo mi się to imię podoba. Z tego, co wiem, to chyba synek wokalistki jednego z lepszych polskich rockowych zespołów ma tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Mikołaj 14.12.05, 20:51 a ja znam duzo dzieci i nie spotkalam jeszcze malego Mikołaja. Znam za to jednego dużego ) poza MIKOŁAJEM z duza biała brodą ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mikołaj 14.12.05, 21:02 Bardzo mi się podobało, kiedy byłam nastolatką i znałam tylko jednego Mikołaja, bardzo przystojnego rówieśnika Natomiast teraz Mikołajów jest sporo, a imię wydaje mi się takie... kłujące, kolczaste. Ale to wyłącznie jeśli chodzi o brzmienie, natomiast poza tym jest to na pewno imię w Polsce bardzo tradycyjne, od XV do XVII wieku w pierwszej piątce najczęsciej nadawanych imion męskich (wśród szlachty); kolejno na drugim, trzecim i piątym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja statystyki 14.12.05, 21:08 W 2001 roku było w Polsce 44224 Mikołajów, co dawało temu imieniu 172 miejsce co do ilości nadań (82. wśród imion męskich). Z tego ponad 10 tysięcy nadań miało miejsce w latach 1996-2000; wśród nadań z 2000 roku imię to było już na 41 miejscu (i na 25. wśród imion męskich), a ponieważ cały czas jego pozycja zwyżkuje, można zakładać szacunkowo, że obecnie Mikołaj może mieć co najmniej 50-60 tysięcy nadań i odpowiednio wyższą lokatę. Odpowiedz Link Zgłoś