koza_w_rajtuzach Re: Barbara :)) 27.12.05, 18:21 Nie. Baśka brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi się z koniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gustko Re: Barbara :)) 27.12.05, 21:31 koza_w_rajtuzach napisała: > Nie. Baśka brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi się z koniem. > Czytam to forum i prosze co znajduje: Przepraszam, ale Caralyn nieodparcie kojarzy mi sie z karaluchem- aurelia_b Donata, mam skojarzenia z donatami, tymi paczkami z dziurka. ariana1 Selena - nie podoba mi sie - mam skojarzenia chemiczne aurelia_b Lizeta - Okropne...cos pomiedzy "lizanie" a "mineta". bodomlake Niestety rowniez mi sie kojarzy z lizaniem. gaudencja Nie lubie jedynie zdrobnienia Frycek,z niewiadomych przyczyn kojarzy mi sie z fredzlami od koca llora Xymena - Nie wiem czemu, kojarzy mi sie z syfonem justyna4444 Gloria - a mi to sie nieodparcie kojarzy z suczke znajomych - Gloria, przepraszam... gismol77 Barbara - Nie. Baska brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi sie z koniem. koza_w_rajtuzach A zdrobnienie od Sebastiana? Ja na wszystkich swoich kolegow noszacych to imie mówilam "Bestia", bo tak mi sie to imie kojarzy . Choc, nie wiem, moze jest ladne, ale jego dzwiek brzmi dla mnie jak bestia wlasnie. koza_w_rajtuzach Nie zamierzam nikogo obrazic, ale wezcie sie w garsc. Kazdemu imieniu dodajecie jakies paskudne skojarzenia. Imie nic nie jest winne, jedynie macie chyba cos z glowa. To juz Barbara jest podejrzanym imieniem, przypominajacym konia? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Barbara :)) 27.12.05, 23:20 > Nie zamierzam nikogo obrazic, ale wezcie sie w garsc. > Kazdemu imieniu dodajecie jakies paskudne skojarzenia. Imie nic nie jest > winne, > jedynie macie chyba cos z glowa. Nie mamy nic z głową . Po to jest to forum, by dyskutować o imionach - a imiona to także skojarzenia z nimi związane. Nie trzeba się nimi sugerować, poza tym mają mniejszy lub większy stopień rozpowszechnienia, i są bardziej lub mniej sympatyczne. Np. nie sądzę, żeby Baśka wielu osobom kojarzyła się z koniem, albo Frycek z frędzlami, ale już Lizeta z lizaniem - częściej. Badźmy szczerzy - nasze "lubienie" lub "nielubienie" imion to właśnie SKOJARZENIA - wywoływane przez ich brzmienie, pisownię, przez osoby, które je noszą (lub zwierzęta ) itd. Dlatego dzielimy się tu skojarzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Barbara :)) 01.06.06, 09:36 Np. nie sądzę, żeby Baśka wielu osobom kojarzyła się z > koniem, hehe, własnie że może się kojarzyć. Na wsiach (kiedyś) bardzo często na klacz wołało się baśka (no na imię tak miały). Moja własna teściowa jest własnie Basią i niestety w czasach jej wczesnomałżeńskich jej teść (czyli ojciec mego teścia) miał konia, który nazywał się Baśka. Na dodatek to ona jako żona syna chyba pierwsza pojawiła się w rodzinie, przed klaczą :] Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Barbara :)) 28.12.05, 08:52 Przyznaję, może przesadziłam z krytykowaniem imienia Barbara. Faktem jest, że nie jest ono w moim guście, ale faktem też jest, że dzień przed napisaniem tego postu pewna kobieta o tym właśnie imieniu uraziła mnie stwierdzając, że imię Klara jest pretensjonalne i w szkole będą się śmiać z mojej córki. Nie wiem co mi stuknęło do głowy, ale postanowiłam się odgryźć na Baśkach . Mam nadzieję, że żadna Barbara nie poczuła się urażona. Imię ładne w moim odczuciu nie jest, ale raczej nie jakoś bardzo brzydkie. Zdrobnienie Basia brzmi nie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Barbara :)) 28.12.05, 08:55 koza_w_rajtuzach napisała: > Przyznaję, może przesadziłam z krytykowaniem imienia Barbara. Faktem jest, że > nie jest ono w moim guście, ale faktem też jest, że dzień przed napisaniem tego > > postu pewna kobieta o tym właśnie imieniu uraziła mnie stwierdzając, że imię > Klara jest pretensjonalne i w szkole będą się śmiać z mojej córki. Nie wiem co > mi stuknęło do głowy, ale postanowiłam się odgryźć na Baśkach . > Mam nadzieję, że żadna Barbara nie poczuła się urażona. Imię ładne w moim > odczuciu nie jest, ale raczej nie jakoś bardzo brzydkie. Zdrobnienie Basia > brzmi nie najgorzej. > Mi się to imię trochę kojarzy z... bocianem Tak, tak, to było kiedyś popularne imię na wsi dla bocianów płci żeńskiej Ale jeszcze bardziej kojarzy mi się z pięcioma Baśkami, które miałam okazję poznać Wszystkie były fenomenalne Słyszałam o jednej niesympatycznej Baśce, ale znałam ją tylko z czyichś opowieści Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Barbara :)) 27.12.05, 19:54 Barbara to jedno z tych imion, które podobały mi się od zawsze. Uważam, że zdrobnienie Basia brzmi naprawdę ślicznie, a pełna forma też jest bardzo piękna i dostojna. Cokolwiek by nie powiedzieć o tym imieniu, pasuje do osoby w każdym wieku. Wszystkie Baśki, które znałam, były naprawdę świetne. Plusem Barbary w dzisiejszych czasach jest to, że nie jest zanadto popularna, nie mieści się nawet w pierwszej dwudziestce najczęściej nadawanych imion. Gdybym miała pięć córek, jedna z nich być może byłaby Basią Podsumowując: polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Barbara :)) 31.05.06, 20:56 Barbara chwilowo jest w odwrocie, ale na pewno jeszcze wróci. Może to i dobrze, że jest w odwrocie, możemy od niej trochę odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Barbara :)) 31.05.06, 20:59 Mnie się podoba i nie chcę od niej odpoczywać. Jest ładniejsza od wielu imion z aktualnej pierwszej dwudziestki . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Barbara :)) 29.10.06, 22:08 theodorka napisała: > Mnie się podoba i nie chcę od niej odpoczywać. Bo jesteś z innego rocznika, niż ja Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Barbara :)) 29.10.06, 22:13 Dawniej bardzo mi się nie podobało, a teraz je polubiłam. Może dlatego, że znam bardzo sympatyczne Basie Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Barbara :)) 28.12.05, 00:01 Znam dwie Baśki, jedną przesympatyczną!!!, a drugą potwornie wredną, sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Barbara :)) 28.12.05, 17:27 Moja babcia miala konia Basie , ale mi sie to imie z niczym nie kojarzy. Bardzo mi sie podoba i jestem zaskoczona ze w statystykach WnŚ wciaz jest wysoko (30 miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Barbara :)) 28.12.05, 18:46 adziunia napisała: > Moja babcia miala konia Basie , ale mi sie to imie z niczym nie kojarzy. > Bardzo mi sie podoba i jestem zaskoczona ze w statystykach WnŚ wciaz jest > wysoko (30 miejsce). To nie jest tak wysoko w porównaniu z Julią czy Aleksandrą Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Barbara :)) 29.12.05, 19:47 Nie lubie tego imienia za zdrobnienie Basia. Juz tak mam, ale znma dosyc sympatyczne Basie, wiec imie ok, ale bez sentymentow... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Barbara :)) 02.01.06, 15:50 Nie przepadam za nim, a kojarzy mi się szaromyszkowato - taka była moja koleżanka z klasy, Basia. Dlatego też imię wydaje mi się nijakie - nieszczególnie ładne, nieszczególnie brzydkie, jakieś takie niewyraziste. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Barbara :)) 01.06.06, 10:31 Mnie imię się podoba bardzo. Jeśli chodzi o skojarzenia - kojarzy mi się z wiewiórką (bo się woła: basia, basia; przynajmniej ja tak je wołam). I z Basią z Trylogii. Bardzo miłe skojarzenie. Poznałam za to w życiu kilka niesympatycznych Baś i pewnie dlatego bym nie zdecydowała się nadać tego imienia własnej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Barbara :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 02:25 Jestem Barbarą z rocznika '82. ... i tak mniej więcej od szóstego do dwunastego roku życia swojego imienia serdecznie nie cierpiałam - rówieśniczek imienniczek nie było, a wszyscy wokół mieli albo babcię, albo ciocię Basię, mówili z rozpędu "babciu" zamiast "Basiu". A, i jeszcze ten wierszyk spod trzepaka, w którym Barbara z każdym chłopakiem o imieniu dwusylabowym tworzy zakochaną parę... (zresztą, moja kuzynka Dagmara miała ten sam problem) Dopiero jak trochę dorosłam, bardzo je polubiłam. I za pewną "oficjalność" pełnej wersji, którą się zawsze przedstawiam, i za historię związaną z jego nadaniem, i za rzadkość w mojej grupie wiekowej - wszyscy mnie łatwo zapamiętują, nikt mnie z nikim nie myli... A jak się zachwycała germanistka na studiach, kiedy miała w grupie na lektoracie obok siebie Barbarę i Zofię! Co do "końskości" imienia - w moich rodzinnych okolicach taka szkapina podwórkowa nazywała się z reguły Kaśka. Baśka kojarzyła się raczej z owcą ("Na baranka bez ustanku wołam baś, baś, mój baranku...") Osobiście uważam, że w Barbarach siedzi in potentia z jednej strony rozbrykana trzpiotka (Baśka Wołodyjowska), a z drugiej - humorzasta neurotyczka (Barbara Niechcicowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Barbara :)) IP: *.interpc.pl 30.10.06, 13:08 Mi się podoba.Nie jest mdłe.Oczywiście zdr.Baśka jest wykluczone Ale Basia,Basieńka i Barbu/ó/rka jak najbardziej.Teraz to nieczęste imię wśród młodych kobiet i dziewczynek.Mam kontakt ze studentami i na ok.200 osób,z którymi mam zajęcia nie ma ani jednej Beaty /sic!/ Barbar jest w granicach-3-4- identycznie jak Michaliny,Antoniny i nawet Krystyny.Jest po jednej: Celina,Bożena,Marianna,Julita,ze 2-3 Zuzanny i Weroniki i Angelika;-( Przeważają oczywiście ogromne ilości Ań,Mart,Magd,Joaś i Katarzyn.Małe urozmaicenie Odpowiedz Link Zgłoś