agassina 13.01.06, 15:14 co sądzicie o tym imieniu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agmani Re: LEONORA 13.01.06, 15:21 Byloby przekrecane na Eleonora. Oba mi sie nie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: LEONORA 13.01.06, 15:30 Kojarzy mi sie z płynem do płukania Lenor. Sorry. Eleonora lepsze,ale nie jest i tak w mym guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Nchyb a jakie Twoje skojarzenia ? 13.01.06, 15:31 Ciekawam skojarzeń Nataszy czyli nchyb.. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nchyb a jakie Twoje skojarzenia ? 14.01.06, 13:48 tym razem inne, takie że komuś na początku imienia E wcięło... Ale to dlatego, że ja głównie Silana do płukania używam, a poza tym, po przeczytaniu na głos najbardziej z Leonciem z Niewolnicy Isaury sie mi kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: LEONORA 13.01.06, 16:17 Mnie akurat odpowiada bardziej niż Eleonora, która jest dla mnie trochę za długa. Tylko nie jestem pewna, czy to jest przyjęta w Polsce forma. Najbardziej mi sie podoba hiszpańska wersja Leonor Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: LEONORA 13.01.06, 18:25 Leonora to Lonia??? ta druga brzmi po prostu strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: LEONORA 14.01.06, 13:52 bardziej już pasowałoby mi zdrobnienie typu Leonia, ale nie mogę sobie przypomnieć, gdzie się z nim zetknęłam. Czy aby nie córkę Korczyńskich z Nad Niemnem tak wołano? Tak mi się kołacze... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: LEONORA 14.01.06, 14:30 znam dwie panie Lonie, ale niestety nie wiem jaka jest podstawowa forma imienia , może Longina ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: LEONORA 14.01.06, 16:07 Owszem, corka Korczynskich byla Leonia. Ale zdaje mi sie, ze to osobne imie (sorry, za granica nie mam nawet polskich znakow, a co dopiero stosownych ksiazek... ) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Leontyna? 14.01.06, 16:24 a mi tak przyszło do głowy, że może Leonia, to było zdrobnienie od Leontyna? A czy istnieje imię Leontyna? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leontyna? 14.01.06, 16:28 Jest i Leonia, i Leontyna, i Leona, i Leoncja, i Longina Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Leontyna? 14.01.06, 16:31 a Lonia jest zdrobnieniem od którego z tych imion ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Leontyna? 14.01.06, 16:39 stawiam na Longinę, ale jako, że mi to za bardzo politycznie z Pastusiakiem, Rosiakiem i Komołowskim kojarzy, to jednak nie dałabym tak dziecku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leontyna? 14.01.06, 16:40 Najbardziej regularnie jest od Longiny, ale wedle życzenia można tak zdrabniać każde z nich, plus jeszcze przynajmniej Leonardę. Choć sama bym imion na "Leo" w ten sposób nie zdrabniała... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Leontyna? 14.01.06, 17:08 ale znalam Leona do którego wszyscy mówili Lonek. To tak samo jak Leontyna - Lonia ?? A zresztą nieważne i tak którekolwiek z tych imion uważam za nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Leontyna? 17.01.06, 09:31 Jej pełne imię to Leonor de Todos los Santos - Leonor od Wszystkich Świętych. Szczerze mówiąc, to się zdziwiłam, że nie nadali jej paru więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LEONORA 13.01.06, 22:33 Tak jest, przyjęta jest Eleonora, a Leonora nie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: LEONORA 15.01.06, 18:31 Leonora to *piekne* imię. Jeżeli nie przeszkadza ci mozliwe mylenie go z Eleonorą (dla mnie nie byłby to wielki problem) jestem jak najbardziej za. To, że Eleonora jest w Polsce bardzie znana i używana, nie jest dla mnie argumentem - Leonora brzmi naturalnie, łatwo się wymawia, a pisownia jest prosta. Możliwe zdrobnienia i wariacje: Leonia, Lona, Lonia, Leni, Lera, Lora, Lea, Lena, Nora, Leonor (taką formę tego imienia nosi hiszpańska księżniczka) oraz Lenor/Lenore/Lenora osobiście kojarzy mi się nie żadnym płynem, a z pięknym wierszem Edgara Allana Poe The Raven (Kruk), którego narrator opłakuje utraconja Lenore. www.krypta.whad.pl/html/rozne/kruk.htm Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: LEONORA 17.01.06, 10:29 Z tych wszystkich najbardziej lubie wersję Alienor Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: LEONORA 17.01.06, 11:51 anndelumester napisała: > Z tych wszystkich najbardziej lubie wersję Alienor A mi sie jakos Alienor z obcymi kojarzy (przez tego aliena) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: LEONORA 17.01.06, 12:37 wersja ładna, ale i tak Alienor Akwitańską w Polsce przerabiają na Eleonorę, więc Alienor nie ma u nas chyba racji bytu... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: LEONORA 17.01.06, 16:43 świetne imie,ale i tak wole Eleonorę lub Elenę pozdrawiam:Linaya Altair Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Leonora 20.04.15, 15:43 Dzisiaj poznałam panią Leonorę. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym imieniu. W sumie może być Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leonora 20.04.15, 19:26 Dla mnie Leonora to hybryda od Eleonory, podobnie jak Wincent od Wincentego czy Aleks od Aleksego. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Leonora 23.04.15, 00:32 Nie zgadzam się z dalenia. Bardzo mi się podoba i nie uważam jej jako "hybrydy" od Eleonory, to tak jakby sądzić iż Inga jest od Kingi, Alina od Kaliny lub Haliny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leonora 23.04.15, 10:14 Każde z imion, które wymieniłaś ma inne pochodzenie i źródłosłów. To nie są te same imiona, są po prostu podobne. Leonora nie ma innego pochodzenia niż Eleonora, tak jak Wincent nie jest odrębnym imieniem od Wincentego, a Aleks od Aleksego - to są TE SAME imiona, skrócone o 1 literę. Wg mnie to zasadnicza różnica i nie rozumiem porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Leonora 23.04.15, 18:25 Leonora to wariant od Eleonory, oba ładne i nie wiedzę przeciwskazań aby nie nadać bez tego dodatkowego "E" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leonora 24.04.15, 14:06 No i dobrze, ja Ci nie zabraniam. Tylko po prostu argument z Aliną-Kaliną i Ingą-Kingą był bardzo nietrafiony pod względem merytorycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Leonora 23.04.15, 23:57 agassina napisała: > co sądzicie o tym imieniu ? Imie sie podoba, tyle, ze wymowa dosc trudna. Odpowiedz Link Zgłoś