malwa16 03.03.06, 16:48 Witam! Bardzo chcialabyn nazwac tak moja coreczke, ktora sie dopiero urodzi. Z tego co tu przeczytalam, to chyba nie powinnam miec problemu z zarejstrowniem tego imienia. Mam pytanie, czy ktos wie kiedy bedzie obchodzila imieniny i czy moze ktos tak nazwal swoja corke i czy ona lubi swoje imie? Chodzi mi dokladnie o Jane, nie Janine. Pozdrawam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jana 03.03.06, 21:58 Przypuszczam, ze imieniny można obchodzić w każdy dzień imienin Jana (imienia męskiego), ponieważ jest to żeńska forma tego imienia. Problemów z zarejestrowaniem nie powinnaś mieć. Jest pozytywna opinia RJP. Pozdrawiam rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=254&letter=J Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jana 03.03.06, 22:08 To jest link do czeskiego kalendarza, imion Jany jest całkiem sporo: www.libri.cz/databaze/jmena/rejstrik.php#J Z któregoś z opisów wynika, że formy Jana i Johana są równorzędne. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Jana 03.03.06, 22:42 Nie wiem jak z rejestracją w Polsce. W Czechach i na Słowacji imię Jana jest odpowiednikiem naszej Joanny, spotyka się w literaturze tłumaczenia Jana z Darku, Jana Orleanska, jest drugim co do liczby nadań. W Czechach Jana obchodzi imieniny 24 maja, na Słowacji 21 sierpnia. M. vsk.sk/meniny/? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jana 04.03.06, 01:57 skojarzenie oczywiscie z L.M.M"Jana ze Wzgórza Latarni".Bardzo miłe skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Jana 07.01.14, 09:06 mamaemmy napisała: > skojarzenie oczywiscie z L.M.M"Jana ze Wzgórza Latarni".Bardzo miłe skojarzenie > Skojarzenie miałam podobne, tyle że Jana Stuart była w dokumentach Janiną. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja86 Re: Jana 07.01.14, 11:52 Jest jeszcze opowiadanie "Jana i Gwiazdka" - jarmila09.wordpress.com/2010/10/13/jana-i-gwiazdka/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jana 04.03.06, 11:28 martuszkaw napisała: > Nie wiem jak z rejestracją w Polsce. W Czechach i na Słowacji imię Jana jest > odpowiednikiem naszej Joanny, To oczywiście logiczne, ponieważ Joanna jest żeńskim odpowiednikiem Jana. Tak, jak i Janina. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa16 Re: Jana 05.03.06, 19:41 dziekuje wszystkim za wpisy, szczegolnie gaudencji i aniadm. Do imienia przekonalam sie jeszcze bardziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jana 02.08.06, 20:43 Mnie Jana niezbyt pasuje choć zdarzyło mi się kilka poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jana 02.08.06, 21:03 Mnie się Jana podoba, ale Janina już nie bardzo. W każdym razie Janka pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jana 12.05.13, 13:30 olianka napisała: > Mnie się Jana podoba, ale Janina już nie bardzo. W każdym razie Janka pięknie! Mija siedem lat i mi się po drodze odmieniło - Janina podoba mi się bardzo, Jana wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 12.05.13, 13:31 Imię Jana-dla dziewczynki nati_28 12.05.13, 13:12 Odpowiedz Ostatnio spotkałam się z tym imieniem. Myślałam, że dziewczynka ma na imię Janina, okazało się jednak, że ma na imię Jana. Mama mówiła do niej: Jana, Janka. Podoba Wam się? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Przeniesione 12.05.13, 14:59 Mnie nie zachwyca, ale nie razi mnie też szczególnie. Znam Jany, ale nie są one Polkami. Nie mniej "funkcjonują w naszym języku" zupełnie naturalnie wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Przeniesione 08.01.14, 11:55 Zaczynam się zastanawiać, czy Jana nie pasuje mi brzmieniowo bardziej niż Janina. Sama już nie wiem ... Chyba jednak sama Jana brzmi dla mnie zbyt zdrobnieniowo i zbyt podobnie do Diany. Na dzień dzisiejszy nadałabym pewnie Janinę i zdrabniała do Jany/Janki. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja86 Re: Jana 07.01.14, 00:29 Moja córka ma na imię Jana. Jest to żeńska forma od imienia Jan, pochodzi z języka starosłowiańskiego. Kiedyś było zamiennie używane z imieniem Joanna, natomiast w XIX wieku zostało wyparte przez imię Janina. Córkę nazywam Janą, Janką, Janeczką, Januszką, Janusią, Jasią, Jasiulą... bały bobas jest tak słodki, że zdrobnienia same się nasuwają Odpowiedz Link Zgłoś
zoja86 Re: Jana 07.01.14, 00:31 Zapomniałam dodać, że imieniny Jany są 27 lutego Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Jana 07.01.14, 17:19 Ale Jan jest imieniem biblijnym, nie pochodzi z języka starosłowiańskiego. W ogóle nie ma takiego języka. Jana mi się nie podoba, tak samo jak Jan. Mało dźwięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja86 Re: Jana 08.01.14, 00:45 pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staro-cerkiewno-s%C5%82owia%C5%84ski To że pochodzenie imienia "Jan" jest hebrajskie nie wyklucza, że w języku scs powstała jego żeńska forma. Z resztą biblia była przetłumaczona na scs. No ale specjalistką od etymologii nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Jana 08.01.14, 01:04 Mnie się Jana bardzo podoba Nie kojarzyłam wcześniej tego imienia, znałam tylko Janinę. Ale Janinę - Janeczkę - siostra mojej babci zginęła w Powstaniu. Nikt nie mówił na nią jak się dziś słyszy - Janinka, której nie lubię. Janeczkę lubię bardzo, pewnie i z sentymentu. Moja córka ma koleżankę Janinę, która jest Janką, Janeczką, Jasią i Janą właśnie. Dla mnie super imię! To chyba następne z niewielu, których żałuję że sama nie nadałam. Odpowiedz Link Zgłoś