ewa_mewa 03.04.06, 15:55 Po wielu trudach wybrałam sobie to imię dla mojego synka - jednym z kryteriów była dość mała popularność (w Warszawie według Witajcie na Swiecie jest na 49 miejscu, a Juliusz na 79) Dzisiaj natomiast słyszę od koleżanki że Julek (zarówno Julian jak Juliusz) jest obecnie baaardzo popularny. Nie wiem już co myśleć i komu wierzyć... Buuuuuu Pomóżcie!!! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juleczka4 Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 03.04.06, 15:58 Nie sądze ,żeby był bardzo popualarny , ale napewno niedługo forumowe ekspertki napiszą Ci coś więcej na ten temat ) Ja dodam od siebie , że przepiękne imię wybrałaś ,ostanimi czasy jest jednym z moich ulubionych imion męskich Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 03.04.06, 17:00 Ewo, jeśli Julian według koleżanki jest bardzo popularny, to najprawdopodobniej oznacza to, że słyszala o kilku małych Julianach. Juliuszów jest na pewno mniej. Jedyne dane, jakie są to właśnie te według WnŚ, i one nic nie mówią o rekordach popularności obu tych imion (Julian to imię nadawane w przybliżeniu jednemu na 200 chłopców urodzonych w Warszawie; Juliusz - jednemu na tysiąc). Natomiast nadawalnosć tego imienia moze mieć charakter środpowiskowy, tj. może sie okazać, ze wśród Twoich znajomych jest więcej Julianów, niż w pozostałych środowiskach. Ignacy jest niepopularnym imieniem wśród 7-latków, a kiedy zaczynałam z synkiem chodzić na różnego rodzaju zajęcia popołudniowe, to przy trzech różnych małych grupkach za kazdym razem natykaliśmy się na Ignasia. Pytanie jest następujące - czy szukasz imienia rzeczywiscie mało popularnego, na tyle, że synek rzadko będzie spotykał swoich imienników albo słyszał o imiennikach, czy takiego, żeby jednak imiennikow było więcej. Jesli to drugie, Julian jest idealny (przy czym obstawiam, ze jego popularność będzie wzrastać). Jeśli to pierwsze, należałoby poszukać imienia, które znajduje się jeszcze niżej w spisach WnŚ - choćby Juliusza, który prawdopodobnie mniej się spopularyzuje pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 03.04.06, 18:49 W jakims piśmie ostatnio wyczytałam, że tak będzie sie nazywał drugi syn Maćka Kurzajewskiego i Pauliny Smaszcz . JA bardzo lubię to imię. Nie wydaje mi się, by było popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 03.04.06, 23:10 Mnie sie Julian baaardzo podoba, nie slyszalam o ani jednym malym Julianku w moim otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 04.04.06, 09:31 Dzięki dziewczyny za porady. Sama juz sie troche w tym zakręciłam, ale naprawde tak mało jest imion męskich (bo z żeńskimi nie miałabym najmniejszego problemu) które mi się podobają a jak już są, to są kurcze w pierwszej dziesiątce Boję sie tylko czy Julian z racji podobieństwa do Julii nie jest postrzegany jak niemęski... (sama troche tak kiedys myślałam) Gaudencjo, wielkie dzięki za opinie, choć troche mnie przestraszyłaś że Julian sie spopularyzuje. Moim drugim typem był Tymon, no ale on to sie raczej na pewno będzie piął w górę, ostatecznie "za naszych" czasów nikt o Tymonach nie słyszał (a Julki się zdarzały) a teraz - proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 04.04.06, 16:53 ewa_mewa napisała: > Gaudencjo, wielkie dzięki za opinie, choć troche mnie przestraszyłaś że Julian > sie spopularyzuje. Myślę, że jest to kwestia jeszcze kilku lat, a poza tym wcale nie wiadomo, czy wyląduje w pierwsze 10-tce. Jest sporo imion, któe będą z nim o to konkurować. Moim drugim typem był Tymon, no ale on to sie raczej na > pewno będzie piął w górę, ostatecznie "za naszych" czasów nikt o Tymonach nie > słyszał (a Julki się zdarzały) a teraz - proszę. Tymon był niezwykle rzadki jeszcze kilka lat temu, a teraz faktycznie jest już nadawany na poziomie Juliana. I znowu - nie wiadomo, czy dalej będzie triumfalnie kroczył w górę (ma na to szanse, bo nie wywołuje praktycznie prawie żadnych skojarzeń), czy też zatrzyma się w którymś momencie. Myślę, że przy obecnych danych po prostu wybierzcie to z nich, które Wam się bardziej podoba, bo wszelkie kalkulacje na wzrost popularności jednego lub drugiego mogą się okazać nietrafne. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 04.04.06, 22:32 My jeszcze nie spotkaliśmy ani Juliusza ani Juliana. Mój Juliusz jest jedyny w okolicy i zazwyczaj kiedy Julek sie przedstawia to mało kto go rozumie ( choć mówi wyraźnie). Jak był rok młodszy prawie wszyscy posądzali go o to że mówi "Niuniuś" nie "Juliusz". Jeszcze nikt nie powiedział, że zna jakiegoś innego Juliusza ani Juliana. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 05.04.06, 14:54 Ja też mam Juliusza - cały czas lobbuję na rzecz tego imienia, bo wg mnie piękne jest )) i bardzo męskie. Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
from-the-air Juliusz 05.04.06, 15:08 ..tak ma na imie mój ukochany i uważam ze pięęęknie..wiec..tylko Juliusz pozdruuufki Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 05.04.06, 16:33 moj ukochany chrzesniak ma na imie Juliusz i polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nullka78 Re: Czy Julian jest bardzo popularny? 18.07.06, 13:54 Julian to bardzo ładne imię i uwazam ze mało popularne , chociaż coraz więcej zaczyna sie o nim słyszeć. Z racji tego ze mi sie bardzo podoba to imię (męża musiałam długo przekonywać) nasz synek to Julian Julek i juz teraz żadnego innego imienia dla niego sobie nie wyobrazamy. A małe dzieci zwracaja sie do niego Juleczek Juluś co nam sie bardzo podoba. W rodzinie miałam wójka Juliana który miał ponad 70 lat a wśród znajomych znam jednego Julka pozdrawiamy Ania i Julian (29.01.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Mało, coraz mniej 21.07.06, 16:24 Od 2004 spadł z 41 miejsca na 50. W tym roku we Warszawie 9 nadań na 3 tysiące, na każdego Juliana klasa Jakubów i pół klasy Bartłomiejów. Łeb włeb z Erykiem, Gabrielem, Jerzym, Leonem, Markiem i Rafałem. A Juliuszów od początku roku trzech. Odpowiedz Link Zgłoś