Dodaj do ulubionych

hmm...a co myślicie o imieniu Ada???

06.04.06, 16:18
Witajcie! Myśle,że córeczke nazwie Ada(Adusia,Aduśka).Czemu wybrałam takie
krótkie imie? Ponieważ moja córunia na drugie dostanie Wiesława(po pra babci)
a na trzecie Urszula(po zmarłej babci-mojej mamie).Więc szukałam ładnych
krótkich i słodkich imion,wybrałam: Ada Wiesława Urszulasmile Jak wam się podoba?
Prosze o szczerość! A może macie jeszcze jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • shilla01 Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 06.04.06, 17:06
      hmmm skoro musimy stworzyć cos z tych imion to raczej Ada Urszula Wiesława
      chociaz jakos mi to nie brzmi.
      • abiela Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 06.04.06, 17:52
        Nie nadalabym imienia Ada, bo moim zdaniem to zrobnienie. Jesli pierwsze imie ma
        byc krotkie to wybralabym Adele. Adela Wieslawa (Urszula) brzmi IMo ladnie.
        • gaudencja Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 06.04.06, 18:49
          Podpisuję się w całości pod Abielą. Poza tym Ada nie gra mi ani z Wiesławą, ani
          z Urszulą, do których moim zdaniem nie pasuje właśnie takie krótkie imię (bo
          jest za krótkie).

A w ogóle z imion zdrabnianych jako Ada wybrałabym Adalwinę, bo przepadam za tym
          imieniem. Adalwina Wiesława brzmi nieźle, Adalwina Urszula znakomicie. Jest
          jeszcze do wyboru m.in. Adamina.
    • annajustyna Nie mozna nadac wiecej niz 2 imiona:))) 06.04.06, 17:53
      Chyba ze rejestrujesz dziecko poza Polska...
      • aka10 Re: Nie mozna nadac wiecej niz 2 imiona:))) 06.04.06, 18:59
        Te 3 imiona wcale mi ze soba nie wspolgraja.
        Zamiast Ady wybralabym chyba Adalwine,choc masz jeszcze np. wspomniana Adele i
        Adelajde do wyboru.Osobiscie nie jestem za nadawaniem imion po kims "na
        sile".Tym bardziej w przypadku,jesli pierwsze imie bardzo mi sie podoba i
        jestem na nie w 100% zdecydowana,a pozostale nie pasuja do niego.Pozdrawiam.
        Ps.Sama jestem takim "przypadkiem" nadania na sile drugiego imienia,ktore
        zupelnie do pierwszego nie pasuje.
        • annajustyna Adelina jak Adelina Whiteoack... 06.04.06, 19:12
          Ewentualnie Adriana (Adrianna to forma niepoprawna, choc mozna ja interpretowac
          jako Adriana+Anna)...
          • gaudencja Adrianna 06.04.06, 20:05
            Wygląda na to, że podejście językoznawców do "-anny" złagodniało - i bardzo
            sięz tego cieszę:
            "Podwojone spółgłoski w zakończeniu tematu fleksyjnego imion obcego pochodzenia
            nie są niczym osobliwym, skoro używamy imion Zuzanna i oczywiście Anna." (Jan
            Grzenia)

slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=7051
    • pepperann Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 06.04.06, 20:25
      Ja bym nadała imię Adela. Też nie jest dlugie, a nie brzmi jak zdrobnienie.
      Adela ze zdrobnieniem Ada - ładne i rzadko spotykane imię.

Jak już pisano - trzech imion w Pl nie zarejestrują.

Ja nie jestem taką purystką, że każde imię musi idealnie pasować do drugiego
      imienia (oczywiście nie powinno się gryźć, ale doceniam też jak na drugie daje
      się po kimś ważnym z rodziny). Moim zdaniem do Adeli i Urszula i Wiesława mogą być.
      • cynta Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 07.04.06, 02:14
        Mnie sie Ada podoba, mialam kolezanke w klasie. Wydaje mi sie ze Ada pasuje z
        kazdym z wymieninych przez ciebie imion z osobna, razem to jakos za duzo ...
    • doris48 Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 07.04.06, 08:58
      Też chciałam nadać córce imię Ada ale ktoś mi powiedział że zna kilka Ad i
      wszystkie sa nieszczęśliwe w życiu osobistym. Może to głupie ale zasugerowałam
      się tym i zrezygnowałam z tego imienia, chociaz podoba mi się i według mnie gra
      z pozostałymi imionami. Ponadto w kalendarzu jest zarówno imię Adriana jak i
      Ada.
    • pipsia5 Re: hmm...a co myślicie o imieniu Ada??? 07.04.06, 10:46
      Bardzo ładne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.