Dodaj do ulubionych

Tak się przypadkiem natknęłam

18.04.06, 07:35
na artykuł:
gala.onet.pl/0,1328063,1,1,anna_przybylska,tematy.html
nawet nie przeczytałam, ale ta Oliwia... zaskoczyła mnie trochę uncertain

Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 08:02
      szczerze? A co Cxię zaskoczyło? Że dała imię, które części osób na forum się
      nie podoba? Ale pozostałej części podoba. To jest rzecz gustu. Na forum o
      ciężarnych natknęłam się na post matki, która się matrtwi, że wszyscy krytykują
      wybór jej mężą - Vincent, a ona sama wolałaby Stanisława. To jest po prostu
      rzecz gustu - ja akurat za stanisławem nie przepadam, a wersje obcojęzyczne ani
      mnie grzeją ani ziębią. Wręcz przyznaję, że mimo snobizmu coponiektórych na
      imiona w wersji wyłącznie polskojęzycznej ja wolałabym Vincenta niż Wincentego.
      To jest po prostu rzecz gustu i własnych upodobań...
      • black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 08:56
        > szczerze? A co Cxię zaskoczyło?

Przyjęło się [podkreślam], że imiona typu właśnie Oliwia, Wiktoria [obecnie],
        (a już nie daj Boże Olivia i Victoria) i takie tam, na daje się w troche
        innej 'klasie społecznej'.
        W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona raczej starej daty, przynajmniej
        tak mi się wydaje.
        • kira_koslin Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:11
          i takie tam, na daje się w troche
          > innej 'klasie społecznej'.

aha a ty jesteś z tej jedynej szlachetnej i Cie rażą tak?
          czy to nie jest juz smutne że:W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona
          raczej starej daty" i w zawiązku z modą należaloby nadawac dzieciom takie
          imiona aby być ok mz modą.
          Swoją drogą co jest bardziej pretensjonalne nadanie imieniu dziecka z grupy
          pretensjonalnych ( czyli takich które zostały ocenione przez kogoś tam i nie
          wiadomo po co)czy nadanie dziecko niezgodnie z własnymi upodobaniami ale
          zgodnie z modą? Naprawde mnie to ciekawi
        • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:42
          black.and.white napisała:

> Przyjęło się [podkreślam], że imiona typu właśnie Oliwia, Wiktoria [obecnie],
          > (a już nie daj Boże Olivia i Victoria) i takie tam, na daje się w troche
          > innej 'klasie społecznej'.
          > W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona raczej starej daty,
          przynajmniej
          >
          > tak mi się wydaje.

Mnie się wydaje, ze ta moda panuje raczej w srodowiskach starej inteligencji
          albo aspirujących, a rozpoczęła ją Anna Jopek, która zalicza się raczej do tych
          drugich. Gwiazdy mają bardzo różne korzenie, np. Maja Ostaszewska pochodzi z
          krakowskiej rodziny artystycznej, a Małgorzata Kożuchowska - z zupełnie
          przeciętnej rodziny nie pamiętam już skąd. Obie nie mają oczywiście jeszcze
          dzieci.
          • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:49
            Zapomniałam dodać - oczywiście kręgi, w których modne są "stare" imiona dla
            dzieci często pokrywają sie ze środowiskami gwiazd, ale nie zawsze.
            A Przybylska - cóż, mieści się w dużo pospolitszej frekwencyjnie modzie na
            Oliwie.
          • gustko Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:19
            > Mnie się wydaje, ze ta moda panuje raczej w srodowiskach starej inteligencji
            > albo aspirujących, a rozpoczęła ją Anna Jopek, która zalicza się raczej do tych
            >
            > drugich. Gwiazdy mają bardzo różne korzenie, np. Maja Ostaszewska pochodzi z
            > krakowskiej rodziny artystycznej, a Małgorzata Kożuchowska - z zupełnie
            > przeciętnej rodziny nie pamiętam już skąd. Obie nie mają oczywiście jeszcze
            > dzieci.
            >

Blah, blah, blah...

Jestes strasznie nudna i smieszna z ta segregacja ludzi i dopasowywaniem imion
            do ich nazwisk...
            • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:22
              No to mnie nie czytaj.

ATSD, co to jest blah blah?
      • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:55
        nchyb napisała:

Wręcz przyznaję, że mimo snobizmu coponiektórych na
        > imiona w wersji wyłącznie polskojęzycznej ja wolałabym Vincenta niż
        Wincentego.
        >
        > To jest po prostu rzecz gustu i własnych upodobań...

No właśnie - nie jest to rzecz snobizmu, ale poczucia estetyki. Tylko i
        wyłącznie. Potem z tych Vincentów wychodzą takie potworki, jak Vincent Ibisz. A
        na swojego Wincentego spokojnie można mówić Wincent w zależnosci od życzenia.

Ufff, jak dobrze, ze Anka Jopek nie poszła tym torem i nie nazwała synka Frank,
        idąc tropem "braku snobizmu" i "gustu oraz własnych upodobań".
        • nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 14:40
          Gaudencjo, to jest czysty snobizm. Snobizm na brak snobizmu, a nazwany kwestią
          estetyki...
          • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:09
            Nchyb, kompletnie nie masz racji. Nie jest tak, że jeśli innym się podoba to,
            co nie podoba sie nam, to oznacza że bez wątpienia są oni snobami. Czy chcesz
            powiedzieć, ze jeśli Tobie się cos podoba, to Ci się podoba, a jezeli mnie się
            cos podoba (Wincenty) to jestem snobką??

Zastanawiająca logika.
            • nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:35
              nie zrozumiałyśmy się Gaudencjo. Na forum zauważam pewną manierę - imiona
              obcojęzyczne są passe, demode, bądź trywialnie pospolite. osoby je nadające są
              albo bez gustu, albo z niższej klasy (he, he...), ewentualnie snobi snobujący
              się na oryginalność. Więc na forum jest moda na niesnobowanie się na takie
              imiona i tyle... smile

Jeżeli Tobie się jakieś imię podoba, to znaczy, że Tobie się podoba. I tyle.
              Bez podtekstów, że w pewnej klasie się takie nadaje, a w innej nie. Podobnie
              jeżeli mi bardziej spodoba się Natasha od Nataszy (był okres, że tak było
              faktycznie - ale tłumaczy mnie, że byłam wtedy nastolatką) to nie znaczy, że
              jestem bądź nie jestem snobką, jestem bądź nie jestem idiotką, z klasy niższej
              lub wyższej itp itd. To jest po prostu rzecz gustu. A ten, podobnie jak
              poczucie estetyki, jest bardzo subiektywny...

Przy okazji, pomijając już fakt że dla niektórych to kwestia estetyki i sprawa
              wyłącznie gustu - obstaję przy swoim poglądzie, że część osób nadających pewne
              imiona snobuje się na nienadawanie imion popularnych typu Brajan, Alan, Dżesika
              itp, snobując się na imiona typu Antoś, Staś czy Władzio. Które to imiona dla
              jednych są wyrazem ich gustu, dla innych formą snobizmu.

Przy okazji - ja jestem snobką - snobuję się na wspomniany już brak
              snobizmu... smile
              • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:53
                nchyb napisała:

> nie zrozumiałyśmy się Gaudencjo. Na forum zauważam pewną manierę - imiona
                > obcojęzyczne są passe, demode,

Nienie - one raczej zaraz staną sie passe i demode wink Jak Mariolka.

bądź trywialnie pospolite. osoby je nadające są
                > albo bez gustu, albo z niższej klasy (he, he...), ewentualnie snobi snobujący
                > się na oryginalność.

Z tym ostatnim bym się nie zgodziła; dwa pierwsze MSZ w pełni wystarczą do
                opisu zjawiska (he, he...) wink

> Jeżeli Tobie się jakieś imię podoba, to znaczy, że Tobie się podoba. I tyle.
                > Bez podtekstów, że w pewnej klasie się takie nadaje, a w innej nie.

Pełna zgoda.

Podobnie
                > jeżeli mi bardziej spodoba się Natasha od Nataszy (był okres, że tak było
                > faktycznie - ale tłumaczy mnie, że byłam wtedy nastolatką) to nie znaczy, że
                > jestem bądź nie jestem snobką, jestem bądź nie jestem idiotką, z klasy
                niższej
                > lub wyższej itp itd. To jest po prostu rzecz gustu. A ten, podobnie jak
                > poczucie estetyki, jest bardzo subiektywny...

Mnie tez się kiedyś podobała Jessica (ach, ten "Kupiec wenecki"! pierwsze
                wydanie "Diuny", rozlatujące sie w rękach podczas lektury!), ale tłumaczy mnie
                to, ze byłam nastolatką i miałam jeszcze niewyrobiony gust ;-P

> Przy okazji, pomijając już fakt że dla niektórych to kwestia estetyki i
                sprawa
                > wyłącznie gustu - obstaję przy swoim poglądzie, że część osób nadających
                pewne
                > imiona snobuje się na nienadawanie imion popularnych typu Brajan, Alan,
                Dżesika

Tu się nie zgodzę; to nie są imiona popularne, a jedynie modne w niektórych
                wąskich grupach. Nie trzeba sie szczególnie snobować na ich nienadawanie;
                wystarczy, ze się ich po prostu nie nadaje (czy też: nie ulega pewnej modzie na
                ich nadawanie).

> itp, snobując się na imiona typu Antoś, Staś czy Władzio. Które to imiona dla
                > jednych są wyrazem ich gustu, dla innych formą snobizmu.

Cóż, zapewnie przez niektórych nadawane są z powodu ich gustu, a przez
                niektórych - z powodu snobizmu niestety smile

Pozdrawiam smile
                g.
                • black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 20:31
                  > Cóż, zapewnie przez niektórych nadawane są z powodu ich gustu, a przez
                  > niektórych - z powodu snobizmu niestety smile

No i o to chodzi. [Wydaje mi się,że tych drugich jest jednak więcej. Niestety.]
                  • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 21:39
                    Bardzo możliwe...
                    Nie popieram nadawania żadnych imion z powodu snobizmu, choć jeśli już ma być
                    jakiś, to wolę Franciszka od Oliwiera. Choć za Franciszkiem średnio przepadam.
                    • black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 21:57
                      > Nie popieram nadawania żadnych imion z powodu snobizmu

Owszem. Ja natomiast uważam, że to już bardziej podświadomie wybiera się takie
                      imiona.
                      • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 22:53
                        Ja również odnoszę takie wrażenie - motywy niekoniecznie są do końca
                        uświadamiane. A dziecku często wszystko jedno, z jakich powodów rodzice nadali
                        mu jakieś imię.
    • cataluna Znow sie zaczyna.... stara dyskusja... :( 18.04.06, 11:16

• abiela Kira 18.04.06, 11:22
        a czy Ty nie mozesz spokojnie podyskutowac nawet na ten drazliwy temat, bez
        emocji????
        • kira_koslin Re: Kira 18.04.06, 11:50
          abiela napisała:

> a czy Ty nie mozesz spokojnie podyskutowac nawet na ten drazliwy temat, bez
          > emocji????

Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oliwia
          uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interesuje co
          jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i za
          ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia
          • abiela Re: Kira 18.04.06, 22:49
            kira_koslin napisała:

>
            > Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oliwia
            > uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interesuje co
            >
            > jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i za
            > ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia
            >
            OK. Wiesz we mnie Oliwia nie wzbudza w pierwszym odruchu skojarzenia z gazeta,
            bo znam od wielu lat trzydziestoletnia Oliwie. Ale jak sie zastanowie nad jej
            oszalamiajaca popularnoscia i sprobuje kombinowac, skad ona sie wziela, to za
            kazdym razie laduje przy owej gazetce. O ile sobie dobrze przypominam bylo mocno
            reklamowana w tv. Tak wiec chocby nie wiem jak mi sie podobala, nie nazwalabym
            tak corki, bo bym sie bala skojarzen z gazeta. Ot tyle.

P.S. Oliwia nigdy mi sie nie podobala.
            • kira_koslin Re: Kira 19.04.06, 08:54

abiela napisała:

> kira_koslin napisała:
              >
              > >
              > > Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oli
              > wia
              > > uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interes
              > uje co
              > >
              > > jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i
              > za
              > > ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia
              > >
              > OK. Wiesz we mnie Oliwia nie wzbudza w pierwszym odruchu skojarzenia z gazeta,
              > bo znam od wielu lat trzydziestoletnia Oliwie. Ale jak sie zastanowie nad jej
              > oszalamiajaca popularnoscia i sprobuje kombinowac, skad ona sie wziela, to za
              > kazdym razie laduje przy owej gazetce. O ile sobie dobrze przypominam bylo
              mocn
              > o
              > reklamowana w tv. Tak wiec chocby nie wiem jak mi sie podobala, nie nazwalabym
              > tak corki, bo bym sie bala skojarzen z gazeta. Ot tyle.
              >
              > P.S. Oliwia nigdy mi sie nie podobala.

Z gazetą?????????
              O rany nie załapalam od razu rzeczywiscie jest taka gazeta dla kobiet - aha to
              tak rozumiem argument. Tez bym się chyba zastanawiała jakbym wpadla na pomysł
              Oliwii i prawdopodobnie byłby to argument przeciwko
              • theodorka Re: Kira 19.04.06, 08:59
                Cóż... Mi się imię Oliwia podobało, ale kiedy miałam 5-7 lat. Mimo to i tak
                kojarzyło mi się z oliwą i oliwkami smile Z gazetą już mniej, ponieważ w roku
                urodzenia Oliwii, którą mam w rodzinie jeszcze nie istniała smile Na dodatek
                bratem tejże Oliwii jest niejaki Korneliusz (kiedyś o tym pisałam). Bardziej
                pasowałaby oczywiście Liwia, ale zestaw i tak oryginalny, jak na tamte lata smile
              • abiela Re: Kira 19.04.06, 21:40
                No a innym sie z gazetka nie kojarzy? Jakos odnosze wrazenie, ze to wlasnie
                dzieki tej gazecie stalo sie popularne, bo niby skad???
                • juleczka4 Re: Kira 20.04.06, 15:24
                  abiela napisała:

> No a innym sie z gazetka nie kojarzy? Jakos odnosze wrazenie, ze to wlasnie
                  > dzieki tej gazecie stalo sie popularne, bo niby skad???

Nigdy mi się nie skojarzyło z gazetą odkąd nie przeczytałam twojgo postu smile

Myślę ,że to nie dzięki gazecie stało się popularne , wydaje mi się bowiem, że
                  gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia.
                  • abiela Re: Kira 20.04.06, 23:00
                    juleczka4 napisała:

> Myślę ,że to nie dzięki gazecie stało się popularne , wydaje mi się bowiem, że
                    > gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia.
                    >
                    No to skad ta nagla popularnosc? Ciekawa jestem Twoich propozycji.
                  • llora Re: Kira 20.04.06, 23:53
                    > gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia.

Tak ale ta wlasnie gazeta kilka lat temu(wydaje mi sie,ze to moglo byc mniej
                    więcej w 2000 czy 2001 roku) zaprosila na sesje zdjęciową kilka dziewczynek
                    noszących imie Oliwia(mamy czytające Oliwię mialy zglaszac sie z dziecmi na
                    ochotnika).Dziewczynek bylo niewiele(chyba 6),wszystkie mamy zgodnie
                    stwierdzily,ze nadaly takie imie(wtedy podobno prawie niespotykane),inspirując
                    sie tytulem ulubionego miesięcznika.
                    Pewnie inne czytelniczki liczyly na kolejną taką sesję i dlatego nagle
                    nastąpil "wysyp"malych Oliwek,koleżanki czytelniczek osluchaly sie z imieniem i
                    tez im sie spodobalo.
                    W ten sposób Oliwek zaczelo przybywac...

• margonik Re: Tak się przypadkiem natknęłam 20.04.06, 13:49
      Sorry, że sie wtrącę do dyskusji, ale zupełnie Was nie rozumiem. Dla mnie
      Oliwia to zwyczajne, poprawne, ładne imię, nie budzące żadnych emocji. Nie
      wpadłabym na to, że kogos może razić, ani że ma coś wspólnego ze snobstwem,
      brakiem snobstwa, gustem czy brakiem gustu.
      • black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 20.04.06, 15:17
        Bo ta Oliwia jeszcze nawet nie jest najgorsza, ale pod chodzi pod "gatunek".
        • a_pola Re: Tak się przypadkiem natknęłam 25.04.06, 23:38
          MSZ kojarzenie imienia z nazwa gazety jest troche nietrafione... gdyby nastała
          moda na imię KAsia / tzn wrócila, co zapewne prędzej czy pozniej się stanie/
          ktoś mogłby zrobic zarzut,ze to od margaryny KASIA , z którą ci się
          upieczesmile)))))))))
          • theodorka Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 09:11
            a_pola napisała:

> MSZ kojarzenie imienia z nazwa gazety jest troche nietrafione... gdyby
            nastała
            > moda na imię KAsia / tzn wrócila, co zapewne prędzej czy pozniej się stanie/
            > ktoś mogłby zrobic zarzut,ze to od margaryny KASIA , z którą ci się
            > upieczesmile)))))))))

Lubię tę reklamę, jest taka ciepła i świąteczna smile
            Imię Kasia też lubię. Znam tylko jedną Kasię (naprawdę - za to np. Anek całe
            mnóstwo). I na pewno wolę je od Oliwii smile
            • a_pola Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 10:07
              CH3ciala
              • a_pola Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 10:08
                chcialam tylko dodac,ze nie byla to z mojej strony pochwala imienia Oliwia, tez
                go ni lubięsmile
    • trrruskawa Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 18:49
      Moim zdaniem za dużo tu krzyku o nic. Annie Przybylskiej najwidoczniej imię
      Oliwia nie kojarzyło sie z gazeta, moze naewt przypominało jakąs sympatyczną
      osobe o tym imieniu, i tak dała córeczce.
      Nie musi to oznaczać ze chiała nie być snobką, czy być, byc supermodna czy nie.
      Moze nawt nie przykładała do tego dużej wagi. Imie jak imie.
      No ale w sumie to forum o imionach ui o tym sie dyskutuje...
      Jednak mimo to uważam ze nie nalezy wysuwac z tego jakiś głebszych wątkow.
      • trrruskawa Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 18:56
        > Jednak mimo to uważam ze nie nalezy wysuwac z tego jakiś głebszych wątkow.
        wnosków* oczywiście
      • gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 22:47
        trrruskawa napisała:

> Moim zdaniem za dużo tu krzyku o nic. Annie Przybylskiej najwidoczniej imię
        > Oliwia nie kojarzyło sie z gazeta, moze naewt przypominało jakąs sympatyczną
        > osobe o tym imieniu, i tak dała córeczce.

Być może - a z drugiej strony reklamy działają na nas również poza naszą
        świadomością, przy czym najbardziej podobają nam się te piosenki, które już
        znamy. Dlaczego Oliwia stała się tak popularna, a nie np. Amanda? Być moze
        dlatego, że Oliwia miała reklamy w telewizji i imię się ludziom osłuchało,
        stało się bardziej "normalne".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.