black.and.white 18.04.06, 07:35 na artykuł: gala.onet.pl/0,1328063,1,1,anna_przybylska,tematy.html nawet nie przeczytałam, ale ta Oliwia... zaskoczyła mnie trochę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 08:02 szczerze? A co Cxię zaskoczyło? Że dała imię, które części osób na forum się nie podoba? Ale pozostałej części podoba. To jest rzecz gustu. Na forum o ciężarnych natknęłam się na post matki, która się matrtwi, że wszyscy krytykują wybór jej mężą - Vincent, a ona sama wolałaby Stanisława. To jest po prostu rzecz gustu - ja akurat za stanisławem nie przepadam, a wersje obcojęzyczne ani mnie grzeją ani ziębią. Wręcz przyznaję, że mimo snobizmu coponiektórych na imiona w wersji wyłącznie polskojęzycznej ja wolałabym Vincenta niż Wincentego. To jest po prostu rzecz gustu i własnych upodobań... Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 08:56 > szczerze? A co Cxię zaskoczyło? Przyjęło się [podkreślam], że imiona typu właśnie Oliwia, Wiktoria [obecnie], (a już nie daj Boże Olivia i Victoria) i takie tam, na daje się w troche innej 'klasie społecznej'. W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona raczej starej daty, przynajmniej tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:11 i takie tam, na daje się w troche > innej 'klasie społecznej'. aha a ty jesteś z tej jedynej szlachetnej i Cie rażą tak? czy to nie jest juz smutne że:W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona raczej starej daty" i w zawiązku z modą należaloby nadawac dzieciom takie imiona aby być ok mz modą. Swoją drogą co jest bardziej pretensjonalne nadanie imieniu dziecka z grupy pretensjonalnych ( czyli takich które zostały ocenione przez kogoś tam i nie wiadomo po co)czy nadanie dziecko niezgodnie z własnymi upodobaniami ale zgodnie z modą? Naprawde mnie to ciekawi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:42 black.and.white napisała: > Przyjęło się [podkreślam], że imiona typu właśnie Oliwia, Wiktoria [obecnie], > (a już nie daj Boże Olivia i Victoria) i takie tam, na daje się w troche > innej 'klasie społecznej'. > W 'kręgach gwiazd' ponuje teraz moda na imiona raczej starej daty, przynajmniej > > tak mi się wydaje. Mnie się wydaje, ze ta moda panuje raczej w srodowiskach starej inteligencji albo aspirujących, a rozpoczęła ją Anna Jopek, która zalicza się raczej do tych drugich. Gwiazdy mają bardzo różne korzenie, np. Maja Ostaszewska pochodzi z krakowskiej rodziny artystycznej, a Małgorzata Kożuchowska - z zupełnie przeciętnej rodziny nie pamiętam już skąd. Obie nie mają oczywiście jeszcze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:49 Zapomniałam dodać - oczywiście kręgi, w których modne są "stare" imiona dla dzieci często pokrywają sie ze środowiskami gwiazd, ale nie zawsze. A Przybylska - cóż, mieści się w dużo pospolitszej frekwencyjnie modzie na Oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gustko Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:19 > Mnie się wydaje, ze ta moda panuje raczej w srodowiskach starej inteligencji > albo aspirujących, a rozpoczęła ją Anna Jopek, która zalicza się raczej do tych > > drugich. Gwiazdy mają bardzo różne korzenie, np. Maja Ostaszewska pochodzi z > krakowskiej rodziny artystycznej, a Małgorzata Kożuchowska - z zupełnie > przeciętnej rodziny nie pamiętam już skąd. Obie nie mają oczywiście jeszcze > dzieci. > Blah, blah, blah... Jestes strasznie nudna i smieszna z ta segregacja ludzi i dopasowywaniem imion do ich nazwisk... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:22 No to mnie nie czytaj. ATSD, co to jest blah blah? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 11:55 nchyb napisała: Wręcz przyznaję, że mimo snobizmu coponiektórych na > imiona w wersji wyłącznie polskojęzycznej ja wolałabym Vincenta niż Wincentego. > > To jest po prostu rzecz gustu i własnych upodobań... No właśnie - nie jest to rzecz snobizmu, ale poczucia estetyki. Tylko i wyłącznie. Potem z tych Vincentów wychodzą takie potworki, jak Vincent Ibisz. A na swojego Wincentego spokojnie można mówić Wincent w zależnosci od życzenia. Ufff, jak dobrze, ze Anka Jopek nie poszła tym torem i nie nazwała synka Frank, idąc tropem "braku snobizmu" i "gustu oraz własnych upodobań". Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 14:40 Gaudencjo, to jest czysty snobizm. Snobizm na brak snobizmu, a nazwany kwestią estetyki... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:09 Nchyb, kompletnie nie masz racji. Nie jest tak, że jeśli innym się podoba to, co nie podoba sie nam, to oznacza że bez wątpienia są oni snobami. Czy chcesz powiedzieć, ze jeśli Tobie się cos podoba, to Ci się podoba, a jezeli mnie się cos podoba (Wincenty) to jestem snobką?? Zastanawiająca logika. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:35 nie zrozumiałyśmy się Gaudencjo. Na forum zauważam pewną manierę - imiona obcojęzyczne są passe, demode, bądź trywialnie pospolite. osoby je nadające są albo bez gustu, albo z niższej klasy (he, he...), ewentualnie snobi snobujący się na oryginalność. Więc na forum jest moda na niesnobowanie się na takie imiona i tyle... Jeżeli Tobie się jakieś imię podoba, to znaczy, że Tobie się podoba. I tyle. Bez podtekstów, że w pewnej klasie się takie nadaje, a w innej nie. Podobnie jeżeli mi bardziej spodoba się Natasha od Nataszy (był okres, że tak było faktycznie - ale tłumaczy mnie, że byłam wtedy nastolatką) to nie znaczy, że jestem bądź nie jestem snobką, jestem bądź nie jestem idiotką, z klasy niższej lub wyższej itp itd. To jest po prostu rzecz gustu. A ten, podobnie jak poczucie estetyki, jest bardzo subiektywny... Przy okazji, pomijając już fakt że dla niektórych to kwestia estetyki i sprawa wyłącznie gustu - obstaję przy swoim poglądzie, że część osób nadających pewne imiona snobuje się na nienadawanie imion popularnych typu Brajan, Alan, Dżesika itp, snobując się na imiona typu Antoś, Staś czy Władzio. Które to imiona dla jednych są wyrazem ich gustu, dla innych formą snobizmu. Przy okazji - ja jestem snobką - snobuję się na wspomniany już brak snobizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 18.04.06, 15:53 nchyb napisała: > nie zrozumiałyśmy się Gaudencjo. Na forum zauważam pewną manierę - imiona > obcojęzyczne są passe, demode, Nienie - one raczej zaraz staną sie passe i demode Jak Mariolka. bądź trywialnie pospolite. osoby je nadające są > albo bez gustu, albo z niższej klasy (he, he...), ewentualnie snobi snobujący > się na oryginalność. Z tym ostatnim bym się nie zgodziła; dwa pierwsze MSZ w pełni wystarczą do opisu zjawiska (he, he...) > Jeżeli Tobie się jakieś imię podoba, to znaczy, że Tobie się podoba. I tyle. > Bez podtekstów, że w pewnej klasie się takie nadaje, a w innej nie. Pełna zgoda. Podobnie > jeżeli mi bardziej spodoba się Natasha od Nataszy (był okres, że tak było > faktycznie - ale tłumaczy mnie, że byłam wtedy nastolatką) to nie znaczy, że > jestem bądź nie jestem snobką, jestem bądź nie jestem idiotką, z klasy niższej > lub wyższej itp itd. To jest po prostu rzecz gustu. A ten, podobnie jak > poczucie estetyki, jest bardzo subiektywny... Mnie tez się kiedyś podobała Jessica (ach, ten "Kupiec wenecki"! pierwsze wydanie "Diuny", rozlatujące sie w rękach podczas lektury!), ale tłumaczy mnie to, ze byłam nastolatką i miałam jeszcze niewyrobiony gust ;-P > Przy okazji, pomijając już fakt że dla niektórych to kwestia estetyki i sprawa > wyłącznie gustu - obstaję przy swoim poglądzie, że część osób nadających pewne > imiona snobuje się na nienadawanie imion popularnych typu Brajan, Alan, Dżesika Tu się nie zgodzę; to nie są imiona popularne, a jedynie modne w niektórych wąskich grupach. Nie trzeba sie szczególnie snobować na ich nienadawanie; wystarczy, ze się ich po prostu nie nadaje (czy też: nie ulega pewnej modzie na ich nadawanie). > itp, snobując się na imiona typu Antoś, Staś czy Władzio. Które to imiona dla > jednych są wyrazem ich gustu, dla innych formą snobizmu. Cóż, zapewnie przez niektórych nadawane są z powodu ich gustu, a przez niektórych - z powodu snobizmu niestety Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 20:31 > Cóż, zapewnie przez niektórych nadawane są z powodu ich gustu, a przez > niektórych - z powodu snobizmu niestety No i o to chodzi. [Wydaje mi się,że tych drugich jest jednak więcej. Niestety.] Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 21:39 Bardzo możliwe... Nie popieram nadawania żadnych imion z powodu snobizmu, choć jeśli już ma być jakiś, to wolę Franciszka od Oliwiera. Choć za Franciszkiem średnio przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 21:57 > Nie popieram nadawania żadnych imion z powodu snobizmu Owszem. Ja natomiast uważam, że to już bardziej podświadomie wybiera się takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 19.04.06, 22:53 Ja również odnoszę takie wrażenie - motywy niekoniecznie są do końca uświadamiane. A dziecku często wszystko jedno, z jakich powodów rodzice nadali mu jakieś imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Kira 18.04.06, 11:22 a czy Ty nie mozesz spokojnie podyskutowac nawet na ten drazliwy temat, bez emocji???? Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Kira 18.04.06, 11:50 abiela napisała: > a czy Ty nie mozesz spokojnie podyskutowac nawet na ten drazliwy temat, bez > emocji???? Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oliwia uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interesuje co jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i za ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kira 18.04.06, 22:49 kira_koslin napisała: > > Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oliwia > uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interesuje co > > jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i za > ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia > OK. Wiesz we mnie Oliwia nie wzbudza w pierwszym odruchu skojarzenia z gazeta, bo znam od wielu lat trzydziestoletnia Oliwie. Ale jak sie zastanowie nad jej oszalamiajaca popularnoscia i sprobuje kombinowac, skad ona sie wziela, to za kazdym razie laduje przy owej gazetce. O ile sobie dobrze przypominam bylo mocno reklamowana w tv. Tak wiec chocby nie wiem jak mi sie podobala, nie nazwalabym tak corki, bo bym sie bala skojarzen z gazeta. Ot tyle. P.S. Oliwia nigdy mi sie nie podobala. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Kira 19.04.06, 08:54 abiela napisała: > kira_koslin napisała: > > > > > Mogę i dlatego pytam bo naprawdę szalenie mnie to ciekawi. Bo ogólnie Oli > wia > > uwazana jest na tym forum za imię pretensjonalne ale właśnie mnie interes > uje co > > > > jest bardziej pretensjonalne i to wszystko. Zastanawiam się nad tym ile i > za > > ile można poświecic swoje odczucia, gust, pragnienia > > > OK. Wiesz we mnie Oliwia nie wzbudza w pierwszym odruchu skojarzenia z gazeta, > bo znam od wielu lat trzydziestoletnia Oliwie. Ale jak sie zastanowie nad jej > oszalamiajaca popularnoscia i sprobuje kombinowac, skad ona sie wziela, to za > kazdym razie laduje przy owej gazetce. O ile sobie dobrze przypominam bylo mocn > o > reklamowana w tv. Tak wiec chocby nie wiem jak mi sie podobala, nie nazwalabym > tak corki, bo bym sie bala skojarzen z gazeta. Ot tyle. > > P.S. Oliwia nigdy mi sie nie podobala. Z gazetą????????? O rany nie załapalam od razu rzeczywiscie jest taka gazeta dla kobiet - aha to tak rozumiem argument. Tez bym się chyba zastanawiała jakbym wpadla na pomysł Oliwii i prawdopodobnie byłby to argument przeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kira 19.04.06, 08:59 Cóż... Mi się imię Oliwia podobało, ale kiedy miałam 5-7 lat. Mimo to i tak kojarzyło mi się z oliwą i oliwkami Z gazetą już mniej, ponieważ w roku urodzenia Oliwii, którą mam w rodzinie jeszcze nie istniała Na dodatek bratem tejże Oliwii jest niejaki Korneliusz (kiedyś o tym pisałam). Bardziej pasowałaby oczywiście Liwia, ale zestaw i tak oryginalny, jak na tamte lata Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kira 19.04.06, 21:40 No a innym sie z gazetka nie kojarzy? Jakos odnosze wrazenie, ze to wlasnie dzieki tej gazecie stalo sie popularne, bo niby skad??? Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Kira 20.04.06, 15:24 abiela napisała: > No a innym sie z gazetka nie kojarzy? Jakos odnosze wrazenie, ze to wlasnie > dzieki tej gazecie stalo sie popularne, bo niby skad??? Nigdy mi się nie skojarzyło z gazetą odkąd nie przeczytałam twojgo postu Myślę ,że to nie dzięki gazecie stało się popularne , wydaje mi się bowiem, że gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kira 20.04.06, 23:00 juleczka4 napisała: > Myślę ,że to nie dzięki gazecie stało się popularne , wydaje mi się bowiem, że > gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia. > No to skad ta nagla popularnosc? Ciekawa jestem Twoich propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Kira 20.04.06, 23:53 > gazeta była dużo wcześniej niż boom na imię Oliwia. Tak ale ta wlasnie gazeta kilka lat temu(wydaje mi sie,ze to moglo byc mniej więcej w 2000 czy 2001 roku) zaprosila na sesje zdjęciową kilka dziewczynek noszących imie Oliwia(mamy czytające Oliwię mialy zglaszac sie z dziecmi na ochotnika).Dziewczynek bylo niewiele(chyba 6),wszystkie mamy zgodnie stwierdzily,ze nadaly takie imie(wtedy podobno prawie niespotykane),inspirując sie tytulem ulubionego miesięcznika. Pewnie inne czytelniczki liczyly na kolejną taką sesję i dlatego nagle nastąpil "wysyp"malych Oliwek,koleżanki czytelniczek osluchaly sie z imieniem i tez im sie spodobalo. W ten sposób Oliwek zaczelo przybywac... Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Tak się przypadkiem natknęłam 20.04.06, 13:49 Sorry, że sie wtrącę do dyskusji, ale zupełnie Was nie rozumiem. Dla mnie Oliwia to zwyczajne, poprawne, ładne imię, nie budzące żadnych emocji. Nie wpadłabym na to, że kogos może razić, ani że ma coś wspólnego ze snobstwem, brakiem snobstwa, gustem czy brakiem gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Tak się przypadkiem natknęłam 20.04.06, 15:17 Bo ta Oliwia jeszcze nawet nie jest najgorsza, ale pod chodzi pod "gatunek". Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: Tak się przypadkiem natknęłam 25.04.06, 23:38 MSZ kojarzenie imienia z nazwa gazety jest troche nietrafione... gdyby nastała moda na imię KAsia / tzn wrócila, co zapewne prędzej czy pozniej się stanie/ ktoś mogłby zrobic zarzut,ze to od margaryny KASIA , z którą ci się upiecze))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 09:11 a_pola napisała: > MSZ kojarzenie imienia z nazwa gazety jest troche nietrafione... gdyby nastała > moda na imię KAsia / tzn wrócila, co zapewne prędzej czy pozniej się stanie/ > ktoś mogłby zrobic zarzut,ze to od margaryny KASIA , z którą ci się > upiecze))))))))) Lubię tę reklamę, jest taka ciepła i świąteczna Imię Kasia też lubię. Znam tylko jedną Kasię (naprawdę - za to np. Anek całe mnóstwo). I na pewno wolę je od Oliwii Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 10:08 chcialam tylko dodac,ze nie byla to z mojej strony pochwala imienia Oliwia, tez go ni lubię Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 18:49 Moim zdaniem za dużo tu krzyku o nic. Annie Przybylskiej najwidoczniej imię Oliwia nie kojarzyło sie z gazeta, moze naewt przypominało jakąs sympatyczną osobe o tym imieniu, i tak dała córeczce. Nie musi to oznaczać ze chiała nie być snobką, czy być, byc supermodna czy nie. Moze nawt nie przykładała do tego dużej wagi. Imie jak imie. No ale w sumie to forum o imionach ui o tym sie dyskutuje... Jednak mimo to uważam ze nie nalezy wysuwac z tego jakiś głebszych wątkow. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 18:56 > Jednak mimo to uważam ze nie nalezy wysuwac z tego jakiś głebszych wątkow. wnosków* oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tak się przypadkiem natknęłam 26.04.06, 22:47 trrruskawa napisała: > Moim zdaniem za dużo tu krzyku o nic. Annie Przybylskiej najwidoczniej imię > Oliwia nie kojarzyło sie z gazeta, moze naewt przypominało jakąs sympatyczną > osobe o tym imieniu, i tak dała córeczce. Być może - a z drugiej strony reklamy działają na nas również poza naszą świadomością, przy czym najbardziej podobają nam się te piosenki, które już znamy. Dlaczego Oliwia stała się tak popularna, a nie np. Amanda? Być moze dlatego, że Oliwia miała reklamy w telewizji i imię się ludziom osłuchało, stało się bardziej "normalne". Odpowiedz Link Zgłoś