malina.majka 05.05.06, 14:34 Z czystej ciekawosci zakladam ten post,poniewaz bardzo mnie interesuje czy zagladaja tu jakies Malinki ? ja osobiscie nie znam zadnej swojej imienniczki,z tym wieksza radoscia poznam internetowe kolezanki Malinki Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathillde Re: * Malina * 06.05.06, 21:28 Nie znam żadnej Maliny , za to jedną Jagodę xD Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: * Malina * 06.05.06, 21:36 O ile wiem, Malin to imie szwedzkie (tak ma na imie corka James Dentona, czyli Mikeá Delfino z "Gotowych na wszystko) i nie pochodzi to imie od owocu, tylko znaczy po eskimosku "slonce"... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: * Malina * 06.05.06, 22:15 annajustyna napisała: > O ile wiem, Malin to imie szwedzkie (tak ma na imie corka James Dentona, czyli > Mikeá Delfino z "Gotowych na wszystko) i nie pochodzi to imie od owocu, tylko > znaczy po eskimosku "slonce"... Wg Dudena Malina jest skrocona forma Magdaliny, spopularyzowana oczywiscie przez Ingeborg Bachmann Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: * Malina * 06.05.06, 22:22 Malin (nie Malina),pochodzi od imienia Magdalena.Forma Malin powstala okolo roku 1500 i jest do dzis uzywana.Malin byla popularna w latach 70-tych i 80- tych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: * Malina * 07.05.06, 11:55 Pipi Langstrumpf (Fizii POnczoszance) byla sluzaca Malin. Jka czytalam ksiazke, to bylam pewna, ze imie zostalo tak dziwnie przetlumaczone na polski)). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: * Malina * 06.05.06, 21:36 Malinki nie znam , ale mam koleżankę na którą mówimy Malina. Naprawdę ma na imię Ewelina , ale wsumie nie wiem skąd to jej przezwisko ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: * Malina * 06.05.06, 21:42 A ja znam Malinę, która tak właśnie ma na imię. Ma trochę ponad 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: * Malina * 06.05.06, 23:06 znam jedną Malinę, 20-letnią. ma siostrę Jagodę heh, rodzice musieli mieć niedobór fruktozy czy coś.... Odpowiedz Link Zgłoś
dynia_kamikadze Re: * Malina * 07.05.06, 11:40 Znam jedną Marię, na którą wszyscy mówią Malina, jest to pani dobrze po pięćdziesiątce. Jagody znam trzy w wieku ok 20, 30 i 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mia77 Re: * Malina * 07.05.06, 12:59 Znałam jedną Malinę - do szału ją doprowadzało, że wszyscy chcą ją przerobić na Malwinę (co najdziwniejsze, celowali w tym wykładowcy). Szczerze nie znosiła swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozuch.m Re: * Malina * 08.05.06, 22:05 mi też się bardzo podoba to imię i jak byłam w ciązy to chciałam tak nazwać córeczkę jakby sie trafiła , tym bardziej że brat ma Jagódkę no ale urodził się synek Konradek Pozdrawiam. Mirka Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: * Malina * 09.05.06, 13:27 Bardzo milo slyszec,ze to imie sie podoba ) Szkoda,ze jest jeszcze tyle osob,ktore dziwia sie ze takie imie istnieje (!) ,jak bylam mlodsza i poznawalam nowych ludzi,przedstawialam sie,a po jakims czasie oni sie mnie pytali "No dobra, a jak masz naprawde na imie?" (!) Mysleli,ze to moja ksywka... Tez nie znosze,jak mnie sie przerabia na Malwine.< A moja byla sasiadka ma corki Malwine i Jagode.> Kiedys nie lubilam swojego imienia,poniewaz myslalam,ze ludzie dziwnie je odbieraja,taki dziwolag o smiesznym imieniu,ale...do czasu - przekonalam sie,ze oryginalne imie to polowa sukcesu Dzieki niemu wszyscy mnie zapamietuja i nikomu nie musze przypominac jak mam na imie Poza tym tak jak chcial tatus wybierajacy moje imie-jestem slodka jak malinka Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jontka1 Re: * Malina * 09.05.06, 16:47 Mam siostrzenice Maline (dwa miesiące ma. Imie fajne, zresztą wystarczy przeczytać "Smak świeżych malin", żeby nabrać przekonania i przestać się dziwić że takie imię istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: * Malina * 09.05.06, 22:42 jontka1 napisała: zresztą wystarczy > przeczytać "Smak świeżych malin", żeby nabrać przekonania i przestać się dziwić > > że takie imię istnieje OOO tak !!! ta ksiazka jeszcze bardziej mnie do tego imienia przekonała i jeszcze bardziej je pokochałam )) Odpowiedz Link Zgłoś
bemari Re: * Malina * 11.05.06, 23:47 Malina i Jagoda - smaczny zestaw dla siostrzyczek Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: * Malina * 12.05.06, 11:26 Szczerze mowiac wymiotny zestaw - "co za duzo to nie zdrowo". Swoja droga, jako ze u mnie pewnie bedzie dziewczynka, (nad czym ubolewam a konkretnie nad tym, ze Kosmą nie bedzie) Malina jest w czolowce imon do nadania, tylko nie moge sie pozbyc jakiegos takiego skandynawskiego skojarzenia, z Malin to zawsze w ich ksiazkach to kucharka albo pokojowka. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: * Malina * 14.06.06, 11:50 Jak zdrabniac Maline i jakie drugie imie do niego pasuje. Dodam, ze nazwisko zaczyna sie na Ma.* Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: * Malina * 14.06.06, 12:52 Malinę bym zdrabiała na Malinkę . Na drugie pasowałoby mi: Malina Łucja Malina Karolina Malina Izabela Malina Laura Malina Urszula Malina Apolonia Malina Marianna (miałaby inicjały MMM) Malina Estera Malina Bernadeta Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: * Malina * 14.06.06, 22:05 Jako drugie Laura i Marianna sa ok, reszty nie lubie. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: * Malina * 14.06.06, 17:35 Ale nie Malinowska czy Malińska, broń Boze? Koniecznie trzeba dobrze przemyśleć, czy na pewno Malina pasuje do tego naziwska. Wyjęłam sobie na próbę z www.herby.com.pl/herby/indexslo.html trochę nazwisk zaczynających się na Ma- i Malina brzmi do wielu z nich bardzo monotonnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: * Malina * 14.06.06, 21:03 gaudencja napisała: > Ale nie Malinowska czy Malińska, broń Boze? Nie. Nazwisko z rodzaju Maciaszczyk. I wlasnie sie zastanawiamy co tu dodac na drugie. 3xM to juz chyba za duzo szczescia by bylo. Szczerze mowiac to wybor imienia dla dziewczynki to jakis koszmar. Nic mi sie nie podoba tak na 100%. Sa jakies ktore uwazam za ladne, ale ladne to dla mnie za malo. Imie ma mnie zachwycac, a z zenskich zadne mnie nie zachwyca tak jak Kosma czy Tytus. Ta Malina to tez tak na pol gwizdka Sprawe dodatkowo komplikuje fakt, ze dziecko bede rodzic za granica i tam imiona dla dziecka musze podac przed porodem (taka jest procedura). Wszelkie rady milo widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: * Malina * 14.06.06, 21:54 Wiesz - jeśli Malina będzie się Wam podobać najbardziej ze wszystkich imion, zniechęcać nie będę, ale wydaje mi się, że nie pasuje do nazwiska wybitnie harmonijnie. Jest wystarczajaco dobra, ale to tyle. Szukałabym czegoś z "b", może "c", "r" czy "t". Na przykład: Berenika Maciaszczyk (wydaje mi się byc idealnie w stylu Kajetana, Kosmy i Tytusa, a poza tym bardzo pasuje do nazwiska) Bernadeta Maciaszczyk Brygida Maciaszczyk (?) Cecylia Maciaszczyk (pasuje, dlatego podaję, choć Cecylia nie należy do grupy moich ulubionych imion) Radomiła Maciaszczyk (można zdrabniać jako Miłkę czy Milę) Róża Maciaszczyk Tacjana Maciaszczyk (przez nawiązanie brzmieniowe do Kajetana) Ksenia Maciaszczyk (rownież wydaje mi się być w stylu Kosmy, Kajetana czy Tytusa) Stella Maciaszczyk (jw., choc pasuje gorzej) Sabina Maciaszczyk (znów nie stuprocentowo w moim guście, ale pasuje bardzo dobrze) Łucja Maciaszczyk Leonia Maciaszczyk ...i to tyle. Czy cokolwiek Ci zaczęło pasować? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: * Malina * 14.06.06, 22:03 Cecylia, Roza i Stella byly rozwazane wczesniej. Mi sie podobaja ale TZ kompletnie nie. Obecnie w fazie rozwazan Malina, Blanka i Dalia (tu boimy sie skojarzem z Darią i ciaglego tlumaczenia, ze to nie Daria). Do porodu jeszcze chwila i licze na jakis "grom z nieba" w super imieniem Poczekamy zobaczymy. Pozostale imiona z listy to nie moja bajka. Byl tu niedawno watek o dziewczecyh imionach - wiekszaosc z tej listy jest w moim guscie, ale wciaz daleko do zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: * Malina * 14.06.06, 22:09 Biorąc pod uwagę dopasowanie do nazwiska, na pewno i Blanka, i Dalia są lepsze, niz Malina. Ale oczywiście to Wasz wybór Pozdrawiam! g. Odpowiedz Link Zgłoś