trrruskawa 16.05.06, 17:06 Wiem, ze był już taki wątek, ale chciałam sie dowiedzic jakie są Wze opinie o tym imieniu. Dzisiaj w "Pytaniu na sniadanie" był ojciec z synkiem o tym wlasnie imieniu i bardzo mi sie spodobalo. stawiam je na rowni z Fabianem i Florianem. A zdrobnienia? Macie jakies propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Fiodor 16.05.06, 17:08 Ja znam to imie w wersji Fedor... Za bardzo kojarzy sie z Dostojewskim, slynnym polakozerca... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Fiodor po polsku 16.05.06, 17:56 annajustyna napisała: > Ja znam to imie w wersji Fedor... Co jest wersją ukraińską imienia Teodor. Fiodor natomiast to to samo, ale po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Fiodor po polsku 16.05.06, 18:20 Niby to samo, a brzmi inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Fiodor po polsku 16.05.06, 18:46 Mniej więcej tak, jak Fadiej się różni od Tadeusza (a mniej, niż Ilja od Eljasza albo Iwan od Jana). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fiodor po polsku 17.05.06, 09:39 Niekoniecznie. Rosyjskie e z dwiema kropkami bardzo czesto pisane jest jako e (literka jo jest kontrowersyjna w jez. rosyjskim, nawet doczekala sie zartobliwego pomnika)). Stad Fedorowicz i Fiodorowicz, Fedorow i Fiodorow to wlasciwie te same nazwiska, tylko roznie zlatynizowane... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fiodor 16.05.06, 19:04 Piękny rosyjski Teodor Jedna z nielicznych rosyjskich wersji imion, która mi się podoba, i to bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Fiodor 17.05.06, 15:26 Podoba mi sie ,tak mocno brzmi i jednocześnie hołd dla klasyka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fiodor 17.05.06, 17:10 shilla01 napisała: > Fiodek, Fiodiś, Fiodorek, Fioduś Nie. Fiedia. Rosyjskie imię, to i rosyjskie zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Fiodor 17.05.06, 23:54 ale pytanie bylo na warunki polskie. I tak wlasnie to imie bym w Polsce zdrabniala, jak widac ma niezle zdronbnienia , jezyka sobie nie zlamalam, czyli nadaje sie na polskie warunki, a zrezta nie chce mi sie teog juz tlumaczyc, zmeczona jestem Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Fiodor 18.05.06, 15:07 Hm, moj pies sie tak wabi. Zdrobniale mowimy na niego Fiedia. Juz nie potrafie traktowac tego imienia jako imienia meskiego. Odpowiedz Link Zgłoś