herbarium 13.06.06, 23:08 Proponuję zabawę: jak będą nazywać swoje dzieci rodzice urodzeni w latach dziewięćdziesiątych i na początku tego wieku? Macie pomysły na hity imiennicze w roku 2026? Bo ja stawiam na zapomniane uniwersalne imiona modne w latach trzydziestych, czterdziestych i pięćdziesiątych: Elżbieta Krystyna Irena Jerzy Zbigniew Henryk Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 00:12 Irena, Teresa - b. prawdopodobne Elżbieta, Krystyna - niekoniecznie jw. Henryk - b. prawdopodobne Jerzy, Zbigniew - prawdopodobne Andrzej - raczej nie; za mały odstęp. Obstawiam też imiona bardziej XVIII/XIX-wieczne, jak np. Wincenty, Cecylia, Konstancja, Ignacy (ktorego wzrost popoularności już widać; w 2026 może już być po największej fali popularnosci i przeżywać lekki spadek), Feliks, może Klemens, a z imion rzekomo nowych - Hugo i Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 08:32 Na razie osobom urodzonym w tamtych latach podoba się Kuba, Kacper, Weronika, Julia, Amelia, Martyna (chociaż czasem Aniela - ale to u starszych, jakoś często wybierają to imię na bierzmowanie, chociaż np. 15-letnia znajoma "nadała sobie" imię Lidia, popularna jest także Matylda). Wiem, bo mam kontakt z taką młodzieżą. Nie wiem, może gust im się zmieni: kiedy miałam 6 lat, podobały mi się imiona typu Weronika i Wiktoria (ale Waleria też), a teraz Irenę i Henryka uważam za niebrzydkie imiona. Jedna bardzo młoda (dziewczyna miała 15 lat, kiedy zaszła w ciążę!) mama z pobliskiej szkoły gimnazjalnej nadała synowi imię Kacper. Pocieszam się, że zawsze mógł być Brajan, chociaż wolałabym Zbyszka... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 10:08 Fajny pomysł. Myślę, że wytypowane przez Ciebie imiona to jeden z nurtów, który będzie modny. Zastąpi obecną fale Jasiów-Stasiów-Zoś. Wytypowane imiona - też na nie stawiam (chociaż czuję, że Irena już już zaraz wejdzie w modę, podobnie jak Teresa). W tym samym nurcie dorzuciłabym jeszcze do typów Grażynę, Teresę i Danutę. Może też Jolantę i Marylę. Z chłopakami jakoś ciężej mi idzie. Dorzucam jeszcze Edwarda. Może spopularyzują się "-sławy"? Bronisław, Władysław? ALe na pewno poza tym pojawią się w nowej epoce odpowiedniki Patrycji-Violett- Sebastianów z lat '70, czy też Brianów-Denisów-Oliwii z lat obecnych. Ale co je zastąpi? Trudno orzec, pewnie trzeba śledzić modę w USA i szacować, ze do nas przyjdzie z opóźnieniem. Ale na to wpływ może też mieć moda na piosenkarzy- aktorów, a kto wypłynie? Nie wiadomo. Myślę, że nasili się tendencja nadawania zdrobnień jako imion (typu Nela, Pola, Mila) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 10:13 pepperann napisała: > Myślę, że nasili się tendencja nadawania zdrobnień jako imion (typu Nela, Pola, Mila) A właśnie, Nela też się często taim osobom podoba . Odpowiedz Link Zgłoś
a.frost Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 15:26 > A właśnie, Nela też się często taim osobom podoba . Możesz rozwinąć tę myśl.Nie wydaje mi się, że Nelę czy Polę można ustawić pomiędzy Brajanami i Oliwiami itp. Słyszałem ostatnio jak ktoś wołał na dziecko Johnson (Dżonson Pewnie to ksywka ale i tak obleśna. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona modne za 20 lat 14.06.06, 15:36 a.frost napisał: > Możesz rozwinąć tę myśl.Nie wydaje mi się, że Nelę czy Polę można ustawić > pomiędzy Brajanami i Oliwiami itp. Mnie też nie, ale to, że osobom takim podobają się imiona typu Maja czy Nela może świadczyć o tym, że kiedy będą miały własne dzieci, skróty imiennicze będą modne jeszcze bardziej . Choć nie muszą, ale coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: Imiona modne za 20 lat 10.11.06, 16:09 "osobom takim" czyli jakim , jesli mozna prosic o wyjasnienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Imiona modne za 20 lat 09.04.07, 17:26 Rocznik 90 mówi : -Keira -Alicja -Samira -Gracjan -Dorian -Kornelia -Nadzieja -Amelia -Adam...i tyle pamiętam z tego co znajomi mówili . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona modne za 20 lat 09.04.07, 18:00 Nie martwmy się, jeszcze mamy trochę czasu, zanim się im gusta ukształtują ) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona modne za 20 lat 09.04.07, 18:03 Obstawiam takie imiona: - Bronisław - Stefan - Irena - Eugenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imiona modne za 20 lat IP: *.devs.futuro.pl 09.04.07, 19:20 A ja sądzę,że będą królować Katarzynki,Joasie,Marty,Magdaleny,a wśród chłopięcych Marciny,Tomki,Piotrki... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona modne za 20 lat 09.04.07, 19:55 Gość portalu: essi napisał(a): > A ja sądzę,że będą królować Katarzynki,Joasie,Marty,Magdaleny,a wśród > chłopięcych Marciny,Tomki,Piotrki... Wydaje mi się, że to są typy na za 50 lat raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Imiona modne za 20 lat 10.04.07, 17:28 Typy mojej 10 letniej siostry to - Ewa, Wanda, Ryszard, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona modne za 20 lat 10.04.07, 19:14 Pytanie dzieci jest bez sensu. Dziewiecioletni syn zapytany wymienił imiona swoich narzeczonych. Na chłopięce nie ma pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Imiona modne za 20 lat 21.08.07, 19:01 Na pewno wybiorę coś z dystyngowanych imion staroświeckich Sąsiadka, która w czerwcu została mamą naraiła mi ochoty na Dionizję.Dla chłopca- Aleksander. Jestem rocznik 91 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: Imiona modne za 20 lat IP: *.centertel.pl 22.08.07, 16:26 Mój starszy 13 letni syn twierdzi,że jego syn będzie miał na imię Maciek, natomiast młodszy zafascynowany jest imieniem Paulina i jak nie ma siostry o tym pięknym imieniu to będzie miał córkę. Ciekawe swoją drogą jak to kiedyś będzie i co na to moje synowe. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Imiona modne za 20 lat 16.01.08, 12:32 Myślę, że będą dwa nurty. Pierwszy to nadawanie imion dziadków i pradziadków a drugi to kopiowanie imion zagranicznych, które jak dzisiejszy Brajan i Wanessa będą wykpiwane przez tych snobujących sie na tradycjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Imiona modne za 20 lat 16.01.08, 16:50 Ja mysle ze moze beda to: KASIA, DOROTKA, AGATKA, BEATKA, RENATKA, MALGOSIA, EWA, MAREK, DARIUSZ, ANDRZEJ, GRZEGORZ, WOJTEK Tak mi sie wydaje, a tak apropo lalek, to jak mialam te swoje 5 lat, czyli prawie 30 lat temu to najladniejsza lalka miala na imie Julia, potem byla Malgosia, Kasia, Krzysio i Kubus Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Imiona modne za 20 lat 19.01.08, 01:18 Może nie za dwadzieścia, ale za kilka lat zaczną być modne imiona nadawane przez "hollyłudzkie gwiazdy". Typu: Apple, Brooklyn, New York, Manhattan, Suri. Mój dziadek opowiadał jak pewien ojciec chciał nadać córce imię Elektryfikacja. Czasy były jednak siermiężne, nie to co teraz, i mała dostała zapewne jakieś mniej piekne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Imiona modne za 20 lat IP: *.dsl.club-internet.fr 15.06.08, 09:58 Mysle podobnie, ze Hollywood nadciagnie i nad Wisle. Jesli za 20 lat zmienia sie przepisy dotyczace zasad nadawania imion, to bedziemy miec nowy zapis np. Yan, Yerzy . Skorzysta na tym Brajan Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Imiona modne za 20 lat 19.06.08, 16:57 To ja proponuję bardziej patriotycznie: Wołomin i Włoszczowa. Czy nie są pięęęękne? Pierwsze kojarzy się z: siłą, zaradnością, sportowym stylem życia (niewydumany, sportowy styl ubierania, czynne uprawianie sportów walki itp). Drugie- jakże urocze dla dziewczynki- kojarzy się ze słynnnym miejscem historycznym. Co tam Brooklyn, swojskie lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Imiona modne za 20 lat IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.08, 11:14 To coś dla mnie urodziłam sie na początku lar 90 i mogę napisać jak moi znajomi nazwali by swoje dzieci ( oczywiście wiem, ze jesteśmy jeszcze młodzi i moze tam to sie 1000 razy zmienić) Ja: Ignacy, Laura, Antonina, Franciszek, Lena U innych: Oskar, Anastazja, Sara, Magdalena, Oliwia, Jakub, Marceli, Mellisa to te, które sobie przypominam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Imiona modne za 20 lat 19.06.08, 16:52 Moja siostra- urodzona w latach '90- chce dać dzieciom imiona typu Nadia albo Justin... Więc jakoś nie widzę zalewu jerzych, Henryków czy Krystyn. Dla tego pokolenia to wciąż imiona ich dziadków... Mam tylko nadzieję, że obecne nastolatki wyrosną z pomysłów na imiona gwiazdeczek popu... Nie zniosę Justinów i Britnejek... Odpowiedz Link Zgłoś