Dodaj do ulubionych

imie a nazwisko

25.07.06, 16:31
moj maz poniewaz ma trudne zadkie i nie ladne nazwisko postanowil je zmienic na inne.. skoro zdecydowal sie juz na ten krok ja zastanawiam sie jakie imie dla dziecka bedzie pasowac do tego nowego nazwiska.. wczesniej nie mialo to dla mnie znaczenia poniewaz maz ma nazwisko trudne i nie ladne.. wiec nie przywiazywalam do tego takiej wagi... teraz skoro nazwisko bedzie ladniejsze i przyjemniejsze dla ucha.. chcialbym je ladnie skomponowac z jakims imieniem zeby tworzylo ladny i zgrany komplet.. nowa propozycja nazwiska to Tomkiewicz.. dodam jeszcze ze interesuja mnie imiona raczej malo popularne.. oczywiscie zarowno dla chlopca jak i dziewczynki
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: imie a nazwisko 25.07.06, 20:01
      Mam b. pozytywne skojarzenia z Tomkiewiczami. Proponuję na początek takie
      imiona, jak:
      Helena
      Marianna
      Marcelina
      Laura

Aleksy
      Maksym
      Olgierd
      Marceli

Nie napisałaś, jakie masz dokładnie preferencje imiennicze, więc to tylko takie
      wstępne pomysły smile
      • abiela Re: imie a nazwisko 25.07.06, 23:11
        Proponuję Leonię, Konstancję, Antoninę, Marcjannę oraz Ludwika, Konrada, Teofila.
      • kasia Re: imie a nazwisko 26.07.06, 15:52
        to moze podam jakie imiona spodobaly mi sie wczesniej.. bedzie bardziej widac jakie mam preferencje smile
        dla chlopca :
        Tymon (Tymoteusz), Zachary (Zachariasz), Nataniel, Tobiasz, Wincent (nie jestem pewna czy to imie przejdzie i tak jest kompromis poniewaz mi odpowiada najbardziej forma Vincent), Sokrates, Samuel, Cyrus, Nemezy,
        dla dziewczynki:
        Kalina, Rita, Sabrina, Bega, Demetria... jesli chodzi o imie dla dziewczynki to wole zeby bylo mocne zdecydowane.. nie lubie imion slodkich
        • gaudencja Re: imie a nazwisko 26.07.06, 16:37
          Samuel Tomkiewicz - b. ładnie
          Wincenty Tomkiewicz - super (ale bez "y" na końcu odpada)
          Sokrates Tomkiewicz - b. niezłe
          Cyrus, Nemezy, Zachary, Zachariasz tez by spokojnie przeszły
          Tobiasz Tomkiewicz - odradzam, wyglada ładnie, ale wszystkim by sie wyrywało
          Tomasz Tomkiewicz
          Tymon czy Tymoteusz też byłyby mylące
          Nataniel Tomkiewicz - zgrzyta rozdźwięk stylistyczny między imieniem a
          nazwiskiem, brzmieniowo też nieidealnie

Kalina Tomkiewicz - rewelacja
          Sabrina Tomkiewicz - jak przy Natanielu
          Demetria Tomkiewicz - b. nieźle
          Rita Tomkiewicz - ujdzie
          Bega Tomkiewicz - jak dla mnie niejednoznaczne jakoś jest to imię, tzn. niby
          wiem, ze jest, a i tak wyglada mi dziwnie. Dopasowanie do nazwiska bez
          rewelacji, ale może być.

Ogólnie rzecz biorąc wydaje mi sie, ze te imiona, które już Ci sie spodobały,
          są dobrą bazą, zeby dalej wybierać. Dla dziewczynki propobuję jeszcze Ulrykę,
          Nadzieję, Nemezję i Wirydianę lub Weridianę, dla chłopca - Baldwina, Błażeja,
          Dalwina, Napoleona, Argymira i Wigberta. To tak na razie, a w ogóle zerknij
          sobie tu:
          pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_liter%C4%99_A i do dalszych liter, to
          chyba największa kolekcja imion w polskim necie, choc cały czas jeszcze
          niepełna. Na razie jedyne, co widzę, to to, ze imię nie powinno kończyć się
          na "t", chyba ze ma bardzo mocny początek (jak np. Wigbert).
          • kasia Re: imie a nazwisko 26.07.06, 16:50
            wielkie dzieki za rady sa bardzo pomocne.. a co do spisu ktory mi podalas.. przegladalam go chwile temu i wybralam jeszcze pare imion..
            dla chlopca:
            Konstanty i Roch ( o ile takie imie w polsce przejdzie)
            dla dziewczynki:
            Florentyna badz Flora, Brygida, Ruta, Tamata, Rozalia ( z tym ze Rozalka juz mniej a napewno takie wlasnie wyjdzie zdrobnienie imienia)do listy zapisalam rowniez Nadzieje (byloby imie po babci co napewno mogloby troche zrekompensowac rodzinie zmiane nazwiska)
    • a_weasley Kilka propozycji dla chłopca 26.07.06, 11:33
      Dwusylabowe, kończące się na spółgłoskę dźwięczną, która się nie ubezdźwięcznia
      (J, L, Ł, M, N, R).
      Z tych obecnie mniej nadawanych mógłby być np. Stefan, Rafał, Leon, Julian,
      Rafał, Gabriel, Marcin, Andrzej.
    • theodorka Re: imie a nazwisko 26.07.06, 16:44
      Dla dziewczynki jestem za Begą lub Demetrią - piękne imiona. Ewentualnie Rita i
      Kalina są trochę poza konkurencją, natomiast Sabrina zdecydowanie odpada!!!
      Brrr. Wolę Sabinę.

Dla chłopca wszystkie uważam za świetne smile.
    • kasia Re: imie a nazwisko 26.07.06, 16:54
      a jak prezentuje sie Tomasz Tomkiewicz troche jak Tymon Tymiński ale jak to wogole wyglada i jak takie zestawienie bedzie odbierane ? dodam ze nie jest to moj typ imienia po prostu w watku wystapilo takie i zaczelam sie zastanawiac czy takie maslo maslane dobrze brzmi i wyglada ?
      • minerwamcg Re: imie a nazwisko 26.07.06, 17:50
        Tomasz Tomkiewicz będzie brzmiał jak Adam Adamski albo Józef Józefowicz. Tylko
        troszkę lepiej niż Jerzy Jurek, ale i tak kiepsko smile))
      • gaudencja Re: imie a nazwisko 26.07.06, 18:27
        Właśnie chciałam Ci po powrocie do domu dopisać jeszcze Florę i Rocha, a
        zamiast Begi Benignę. Roch oczywiscie przejdzie, przytłaczająca większość imion
        z tej listy na wikipedii (poza kilkoma wypadkami przy pracy) powinny przejść,
        niektóre moze po nieco większych staraniach, o ile USC słabo pracuje. Dorzucam
        jeszcze dla dziewczynki Marutę.

Tomasz Tomkiewicz jak na masło maślane wygląda jeszcze niezgorzej, ale jeśli
        już ma być masło maślane, to lepiej Tomisław Tomkiewicz, Tomisława Tomkiewicz,
        bo wtedy większa część imienia i nazwiska się różni i jest mniej maślanie. W
        odróznieniu od wielu osób z forum uważam, że tego typu zestawy są fajnym
        pomysłem, o ile naśladownictwo nie obejmuje zbyt dużo, a zwłaszcza nie może
        obejmować całego imienia powtórzonego w nazwisku. Tomisław to b. fajne imię i
        nie ma problemu ze zdrabnianiem.
    • gaudencja Re: imie a nazwisko 28.07.06, 20:12
      Mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję: Teonilla smile Jak Ci się podoba?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.