Dodaj do ulubionych

Ksenofobia na forum

12.09.06, 10:07
W ostatnich dniach często zaglądałam na to forum i jestem oburzona
zachowaniem pewnych osób, w związku z tym pozwolę sobie podzielić się swoimi
spostrzeżeniami.
Wchodzę na wiele forum z bloku Dziecko, ale nigdzie nie spotkałam się z taka
nietolerancją.
Przejrzałam tu wiele wątków i mam odczucie, że osoby stale wypowiadające się
na tym forum, komentujące niemal każdą wypowiedź mają jakieś problemy
psychiczne. 
W moim odczuciu, to nie jest normalne, by przez kilka miesięcy prowadzić
dyskusję na ten sam temat, a co więcej non stop powtarzać się w swoich
opiniach.
Mi wystarczyło parę wątków by wyłapać nawiedzonych ksenofobów.
Odpowiedzi tych osób są tendencyjne, ale mam wrażenie, że widzą jakąś
nieodpartą satysfakcje, kiedy non stop powtarzają w kółko niemalże to same
zdanie.
Nie zrozumcie mnie źle, ja tez w życiu kieruję się pewnymi zasadami, którym
jestem wierna. Cenię ludzi mających jasno wytyczone cele w życiu i dążących
do nich, ale powtarzanie w kółko tego samego zakrawa już na jakieś urojenie
prześladowcze.
Aby zapoznać się z Waszymi poglądami wystarczy przeczytać kilka wątków i nie
ma potrzeby byście powtarzali się w niemalże każdym wątku!! To nie jest
normalne!
Proponuję "przodowniczkom" tego forum założenie jakiejś organizacji i wyjścia
na ulicę z transparentami "precz Olivierom, precz Xavierom, precz Nicole,
precz…. " . Może w ten sposób poczujecie się lepiej, jeśli usłyszy Was więcej
osób??? Może wydaje się Wam, że macie jakąś misje do spełnienia??? Nie
zamykajcie się tylko w obrębie tego forum, wyjdźcie na ulicę!! Może ktoś Was
zauważy, doceni, może ktoś się przestraszy i nie nazwie Dziecka tak jak wam
się nie podoba???
To straszne, po lekturze tego forum odniosłam wrażenie, że jestem, w jakim
surrealistycznym świecie. Na tym forum niemal w każdym wątku toczy się wojna.
Woja na słowa, ale jakże ostre.
Myślę, że „przodowniczkom”, tak naprawdę nie chodzi o podzielenie się swoim
zdaniem, lecz o narzucenie swojego zdania. Przeraża mnie jak na każdym kroku
obraża się tu odczucia i uczucia innych osób.
Forum to pasuje do dzisiejszej rzeczywistości budowania IV RP. Dla mnie kilka
osób z tego forum (nie będę wymieniać) wrzuciłabym do jednego worka razem z
T. Rydzykiem, R. Giertychem, Kaczorami i innymi Wielkimi Ksenofobami. 

Nie wiem jaki cel miał przyświecać założycielowi tego forum oraz jej
moderatorkom. Czy takie było Wasze zamierzenie, by na łamach tego forum
toczyła się walka?
Myślę, że przyświecał inny cel, ale może się mylę??
Może chodzi o to by wyładować swoje negatywne emocje, obrzucić
obelgami „inność”!!!???

Gość

Obserwuj wątek
    • alagodz Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:23
      Gruba przesada.
      Na innych forach są wypowiedzi typu: ohydne imię, koszmar itd
      Na pewno nie piszą ich tutejsze moderatorki.
      Pozdrawiam.
    • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:33
      Chyba naprawde masz jakis problem...Moze wyjdz z transparentem "Precz z forum o
      imionach"??? Przy okazji zrobisz nam reklame. To nie wina moderatorek tego
      forum, ze zwolennicy imion dziwacznych/nowomodnych/niesmacznych/pretensjonalnych
      nie maja argumentow oprocz "jestescie nietolerancyjni, a to taaaaakie piekne
      imie". Ok, tylko czy koniecznie w slowianskim uchu ono takie piekne??? A moze
      by tak uzasadnic historycznie, z jaka postacia kojarzy sie pozytywnie (bo
      model/aktor/piosenkarz to zaden autorytet)??? Albo przynajmniej jakis patron
      swiety??? Piekne znaczenie w innym jezyku???
      • kira_koslin Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:37
        No i zaczyna się....

annajustyna co powiesz na odswieżanie wątków np przez gaudencję( patrz post o
        Olivierze)??
        Normalnie zaczyna pachnieć masochizmem....lub samouwielbieniem...

Popieram autorke wątku - masz rację!
        • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:40
          Ostatnio bylam na mszy, na ktorej chrzczono malego Oliwiera...Ojciec kark, mama
          solara. Pewnie o meczenniku o tym imieniu nie slyszeli??? A odswiezenie watku?
          Dlaczego nie? W koncu jestesmy dreczeni takimi dziwolagami na co dzien...
          • kira_koslin Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:55
            Jak Wam się chce to żyjcie sobie tymi mitami....i udawadniajcie wciąż to samo i
            od nowa. Jak Wam z tym dobrze? Mnie co prawda fanatyzm przeraża.

"W koncu jestesmy dreczeni takimi dziwolagami na co dzien - proszę Cię naparwde
            nie ośmieszaj się w taki sposób argumentując.
            Postuluję abyś porozmawiała księdzem aby Broń Boże nie chrzcił dzieci o
            takowych imionach, ponieważ czujesz się udręczona, przebywając w tym czasie na
            mszy w kościele! Choć tutaj zastanowiłabym sie - masz szanse zostać
            męczennikiem nowych czasów!

dum spiro, spero
            • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:57
              Ksiadz nie czul sie udreczony, on tylko rechotal przez pare dni. A na racjonalne
              argumenty, zeby dac inne imie rodzice byli glusi...
          • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:56
            Uderz w stół a nożyce się odezwą!!!

Hi Hi
            Nie musiałam wymieniać Ksenofobów z tego forum, wiedziałam, że sami się odezwą.
            Niemalże z pianą na ustach rzucają kolejnymi obelgi.
            To właśnie jest to: stoi kobitka na mszy i nagle zapomina, o miłości do
            bliźniego, o wyrozumiałości, o tolerancji, czyli o tym wszystkim czego uczy
            Kościół. Swoja uwagę tak skupia na karku chłopaka i opaleniźnie dziewczyny, że
            nie ma mowy o dalszej modlitwie. "Rzuca kamieniem" w ludzi, których zupełnie
            nie zna. Czyż to nie jest Ksenofobia????
            annajustyna: A może zazdrościłaś pannie Młodej przystojnego męża i opalenizny
            (niekoniecznie z solarium. Może oni mieli czas i pieniądze by się wczasować i
            korzystać z promieni słonecznych???) ??????? smile))))))

• annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:59
              Wiesz co, skoro dla Ciebie kark i solara to ludzie piekni, to niech tak
              bedzie...I nie myl z milosci blizniego z uwielbieniem dla jego bezguscia...
            • aniadm Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:24
              gosc75 napisała:
              >
              > Niemalże z pianą na ustach rzucają kolejnymi obelgi.
              > To właśnie jest to: stoi kobitka na mszy i nagle zapomina, o miłości do
              > bliźniego, o wyrozumiałości, o tolerancji, czyli o tym wszystkim czego uczy
              > Kościół. Swoja uwagę tak skupia na karku chłopaka i opaleniźnie dziewczyny, że
              > nie ma mowy o dalszej modlitwie. "Rzuca kamieniem" w ludzi, których zupełnie
              > nie zna. Czyż to nie jest Ksenofobia????

Nie jest:
              ksenofob «człowiek niechętnie lub wrogo usposobiony do cudzoziemców i
              cudzoziemszczyzny albo obawiający się ich (Słownik języka polskiego)

Nikt nie twierdził, że rodzice byli cudzoziemcami.
              • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:32
                > ksenofob «człowiek niechętnie lub wrogo usposobiony do cudzoziemców i
                > cudzoziemszczyzny albo obawiający się ich (Słownik języka polskiego)
                >
                Pozwól, że dodam:
                "Ksenofobia (gr. ksenós - obcy, phóbos - strach) - fobiczny lęk, niechęć,
                strach, wrogość w stosunku do obcych lub innych."
                • erba Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 20:05
                  Twoja definicja jest zaczerpnięta z wikipedii, która jest redagowana przez
                  internautów, natomiast definicję o brzmieniu takim jak podała to aniadm,
                  znalazłam w moim stacjonarnym SJP i wirtualnym Kopalińskiego.
          • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 10:56
            Zyjemy w epoce bylejakosci. Ludzie nie czytaja ksiazek, nie maja aspiracji,
            koncentruja sie na latwo przyswajalnej rozrywce. Czy w zwiazku z tym - w imie
            nic nie znaczacej rzekomej tolerancji - nie wolno nam mowic wprost, ze istnieje
            cos takiego jak tandeta i bezguscie??? Zadam tolerancji dla nas, wielbicieli
            sztuki wysokiej (aczkolwiek sztuke niskich lotow osobiscie tez lubiewink))). Nie
            dajmy sie zwariowac, wolajmy o szacunek do piekna!!! Mowmy glosno "nie"
            analafabetyzmowi kulturowemu!!! Juz Adam Asnyk pisal o niszczeniu "przeszlosci
            oltarzy", a nasza przeszlosc to nasze dziedzictwo kulturowe!!!
            • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:00
              Proponuję Ci zaistnieć w Radiu Maryja. Może jakąs audycje cykliczna
              poprowadzisz???? Na pewno na tych falach odnajdziesz wiernych
              słuchaczy!!! smile))))))))))))))))
              • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:02
                Czy ja pisze cos a propos Twojej religii??? I ty jestes tolerancyjna??? A
                wyskakujesz z argumentami ponizej pasa??? Dziewczyno, opusc to forum i zaloz wlasne.
                • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:09
                  Nic nie pisałam ani o Twojej, ani o mojej religi. Przeczytaj uwaznie cały
                  watek! Nie użyłam ani jednego obraźliwego stwierdzenia w Twoim kierunku, ani w
                  kierunku Twojej religi.
                  • gaudencja Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 15:59
                    gosc75 napisała:

> Nic nie pisałam ani o Twojej, ani o mojej religi.
                    (..)w
                    > kierunku Twojej religi.

Pisze się: "Twojego Religi".
                    • Gość: emi Re: Ksenofobia na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:57
                      gaudencja, dawno się tak nie usmiałam, poprawiłaś mi humor na cały
                      wieczór smile smile smile
              • blaszany_dzwoneczek Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:29
                gosc75 napisała:

> Proponuję Ci zaistnieć w Radiu Maryja. Może jakąs audycje cykliczna
                > poprowadzisz???? Na pewno na tych falach odnajdziesz wiernych
                > słuchaczy!!! smile))))))))))))))))

I to ma być merytoryczny argument w dyskusji?? Od jakiegos czasu, stosunkowo od
                niedawna, śledzę to forum, a co do kultury wypowiedzi z całym przekonaniem mogę
                stwierdzić, że na ogół jest tu o wiele bardziej kulturalnie niż na innych
                forach, które odwiedzam. Stałe bywalczynie forum odnoszą sie z życzliwością do
                innych, zawsze starają sie grzecznie doradzić, albo odradzić. Jeśli im się
                jakieś imiona nie podobają to to wyrażają, ale bez chamstwa, kulturalnie,
                przytaczając argumenty - i co w tym złego? W jednym wątku ktoś napisał, ze
                najbrzydsze imię żeńskie to dla niego Magdalena - to moje imię, no i co z tego?
                Ma prawo uważać je za brzydkie, ma prawo podzielić się taką opinią. A jeśli imie
                Oliwier czy Nicole, nie podoba sie większej liczbie forumowiczów, to dlatego
                więcej negatywnych wypowiedzi na ten temat. Ale nigdy, NIGDY, nie spotkałam się
                z brakiem kultury w tej krytyce - nigdy nie było wypowiedzi w stylu: twój synek
                ma idiotyczne imię, jesteś głupia, że tak nazwałaś dziecko, czy coś w tym stylu.
                A jeśli ktoś nie potrafi przełknąć spokojnych negatywnych opinii na temat swoich
                wyborów, to jego problem, i powinien nabrać nieco dystansu do siebie. Jeśli ktoś
                jest pewien, ze wybrał najlepsze imie jakie mógł, to co go obchodzą negatywne
                opinie - wszystkim nie dogodzi, niech się skupi na własnym przekonaniu co do
                słuszności dokonanego wyboru, może probować przekonać do niego innych
                (argumenty!), ale te lamenty w stylu: "jak wy tak możecie krytykować imię mojego
                synka!!" są śmieszne i dziecinne.
                Natomiast chęc kłótni i obrażania obserwuję u takich właśnie osób jak gosc75.
                • kira_koslin Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:35
                  bzdura...
                  pobaw sie wyszukiwarką i zobacz jak miło i kulturalnie przypiszą Cię niektóre
                  osoby do niższej klasy społecznej, stwierdza brak inteligencji i radosnym
                  okrzykiem obwieszczą że nalezych do patologii...
                  i to wszuystko na podstawie imienia...
                  czy możńa osadzać osobę za to np że ma blond włosy i lubi kolor czerwony. >oże
                  sie to nie podobać ale nie można tej osoby osadząć niesparwiedliwe.

Wszsytko miło i kulturalnie - jak na Panie z "wyższej" klasy przystałosmile
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:56
                    Czytałam i takie wątki. Odwracasz intencję tam piszących. Bo napisanie, że pewne
                    imiona pojawiają sie nader czesto w środowiskach nazwijmy "patologicznych", czy
                    wśród ludzi słabo wykształconych, którzy nie odnieśli w życiu sukcesu,
                    absolutnie nie znaczy to samo, co napisanie, że każdy kto nosi dane imiona, jest
                    z takiego właśnie środowiska. Tak nikt nie napisał, nikt nie napisał też
                    personalnie: masz takie a takie imię - jesteś z patologicznej rodziny.
                    Jeśli zaś twierdzisz, że personalnie ktoś był przypisywany do danego środowiska
                    na podstawie imienia ("zobacz jak miło i kulturalnie przypiszą Cię niektóre
                    > osoby do niższej klasy społecznej, stwierdza brak inteligencji i radosnym
                    > okrzykiem obwieszczą że nalezych do patologii...) to prosze zacytuj mi taką
                    wypowiedź.
                  • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 19:00
                    Wygladu sie nie wybiera. Styl ubierania i zachowania tak.
            • annajustyna Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:01
              Nieznaczacej wg najnowszych zasad pisowni oczywiscie razem...
              • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 11:28
                Proponuję zrobić forum z ograniczonym dostępem.
                Może wyznacznikiem przyjęcia do dyskusji powinny być odpowiedzi na ponizszy
                zstaw pytań:
                1. Jakie masz wykształcenie?
                2. Ile książek przeczytałeś w ostatnim miesiącu?
                3. Co sądzisz o imionach: Xavier, Olivier, Alexander...itp.?
                4. Co sądzisz o nazwiskach: Złotopolska, Krasnodworska... itp.?
                5. (...)
                6. (...)

Po odpowiedzi na te pytania dokonacie selekcji, kto może wejśc na forum.
                A potem to już sielanka!!
                Oj!
                Zaraz!
                Zaraz!
                A kogo będziecie obrażać????????
                Może same między sobą zaczniecie walczyć???
                Np. o wyższość Teofil Złotopolskiej nad Anna Maria Kareniną??????????

smile)
                Wy kobiety o nieograniczonych poglądach, może macie jakieś propozycje do pytań
                do selekcji Ksenofobów?? smile))))))))))))
                • nilgau Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 12:11
                  Ksenofobia? Baaaardzo ładne imię!
                  Lepsze nawet niż Tradycjawink
                  • gosc75 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 12:18
                    Hi Hi
                    Mi też się podoba!!!
                    Szczególnie ładnie brzmi w zestawieniu z nazwiskami:Krasnodębska
                    Nowodworska,Nowosielska etc.
                    smile)
                    Tak szlachecko brzmi.
                    Nieprawdaż?
                  • ojejkujejku1 Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 12:49
                    a może i Xenofobia?
                    :]
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 12:52
                      A Xenophobia? Można zdrabniać do swojskiej Kseni, albo do zagramanicznej Phoebe smile
                      • gaudencja Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 17:23
                        ...i w żadnym wypadku nie do przaśnej Febe wink
                        • olianka Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 18:07
                          Mieszanie poglądów politycznych w kwestie nadawania imion bardzo Ci nie wyszło,
                          gdyż wnioskując z tego co piszesz, imiona pisane zgodnie z wymogami polskiej
                          ortografii to domena szeroko rozumianej prawicy. Takiego generalizowania jeszcze
                          nie widziałam! Otóż, co można wywnioskować choćby z mojej wizytówki, ojciec
                          Rydzyk, Giertych i MW są mi ideologicznie obcy, a mimo to nie zamierzam moim
                          dzieciom dawać imion na cześć moich punkowych idoli, choć przy odrobinie
                          zapozaparcia - czego dowodem przykład Mamy Nicole - mogłabym dać synowi na imię
                          Sid, a córce Nancy. Ale jestem Słowianką. Mieszkam w Polsce. Mój partner jest
                          Polakiem. Mamy polskie nazwiska. Nasze dziecko będzie mieć imię pozytywnie
                          zaopiniowane przez RJP. I w niczym mnie to nie ogranicza.
                          Pozdrawiam i gratuluję skutecznego wywołania kolejnej burzy na forum.
                          Olianka
    • lirael Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 15:43
      Garść pytań do do gosc75:
      1.
      Dlaczego z masochistycznym uporem czytujesz forum, które wzbudza w tobie odrazę
      i tyle negatywnych emocji?
      2.
      Dlaczego krytykujesz innych za złośliwość, podczas gdy twoje własne słowa nią
      ociekają? Vide twoje wypowiedzi, zwłaszcza te okraszone uśmiechami. Dlaczego
      oburza cię, że ktoś krytykuje jakieś imiona, a sama wyśmiewasz się z nazwisk?
      3.
      Na jakiej podstawie diagnozujesz przekonania polityczne osób tu piszących?
      Gdybyś faktycznie zapoznała się z wieloma wątkami, poznałabyś również cząstkowo
      przekonania polityczne osób tu bywających i niestety, twoja teza runęłaby w
      gruzach, gdyż niejednokrotnie imputowane przez ciebie ugrupowanie, jego poglądy
      i przedstawiciele byli krytykowani przy różnych dyskusjach.
      W kwestii imion "zagranicznych".
      Przez wiele lat oddzieleni byliśmy od tzw. Zachodu żelazną kurtyną i wszystko,
      co zagraniczne, wciąż wydaje nam się lepsze, atrakcyjniejsze. Będzie tak
      przypuszczalnie jeszcze przez wiele lat. W moim odczuciu nazywanie dziecka
      imieniem w wersji "zagranicznej", z "x" i "v" w Polsce, jest stwarzaniem
      sztucznej sytuacji, a takowych należałoby raczej unikać. Tak jakby dziecko
      przez osobę, która je poznaje, widzi na liście, itp, miało być apriori uznane
      za cudzoziemca, przez to pozytywniej postrzegane?
      Jest jeszcze wzgląd praktyczny. Dziecko z imieniem z grupy, którą przytaczasz,
      w Polsce nie będzie się przedstawiało w różnych sytuacjach np. Xavier,
      tylko "Xavier-przez-x-i-v", bo niewiele osób instynktownie wpadnie na właściwą
      wersję. Biorąc pod uwagę poziom znajomości języków obcych u nas, takie
      dyktowanie komuś imienia może trwać dłuższą chwilę.
      Jeśli komuś odpowiadają imiona z grupy "Dżesika" czy "Kewin", to jest jego
      osobisty wybór, który należy uszanować. Tak samo jak przekonania osób, które w
      tych imionach nic ładnego nie widzą. Raczej nie ma sensu się zaperzać i
      wytaczać politycznych dział. Jeżeli kogoś aż tak bardzo boli krytyka imienia
      dziecka, to znaczy, że popełnił błąd, bo sam nie jest do końca przekonany o
      słuszności swojego wyboru lub generalnie ma problemy z poczuciem własnej
      wartości. Błąd zawsze mozna naprawić albo zignorować i żyć dalej, natomiast
      wylewanie swojej frustracji na osoby, które postrzegają dane imię inaczej, nie
      jest chyba najlepszym sposobem.
      Piszesz:
      >Mi wystarczyło parę wątków by wyłapać nawiedzonych ksenofobów.
      Osobiście to stwierdzenie kojarzy mi się z inkwizycją, polowaniem na czarownice
      i różnymi teczkowymi aferami.
      Życzę trochę więcej tolerancji i prawdziwego uśmiechu.
      • eyka Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 16:41
        Gosciu 75,
        podpisuje sie pod twoim postem i zgadzam sie w 100%. Zauwazylam, ze nie ma
        sensu dyskusja na tym forum, jezeli nie preferujesz listy wybranych imion przez
        grono wzajemniej adoracji. Niech sie dalej dusza we wlasnym sosiku, dla mnie
        to obojetne.
        Pozdrawiam wszystkich antyforumowych "Wszystko o imionach"
        • gaudencja Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 17:12
          eyka napisała:

> podpisuje sie pod twoim postem i zgadzam sie w 100%. Zauwazylam, ze nie ma
          > sensu dyskusja na tym forum,

Och, rozczarowałaś mnie crying(( Nie będzie już następnych postów o taborecikach?
    • gaudencja Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 17:18
      Wczoraj długo się zastanawiałam, czy nie odświeżyć wątku martki_k pt. "do
      niezadowolonych". Po czasie myślę, że jest naprawdę niezły big_grinD Nie odświeżyłam
      go, a szkoda, bo założyłaś go od nowa. I właśnie po to, zeby uniknąć takich
      sytuacji, odświeżam niektóre wątki. Nie warto czekać na archiwizację starych,
      kiedy zaraz będą założone nowe, takie same.
    • erba Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 20:23
      gosc75 napisała:

> Wchodzę na wiele forum z bloku Dziecko, ale nigdzie nie spotkałam się z taka
      > nietolerancją.

Czyżby? A wątki na emamie aż ociekające od nienawiści i jadu w stosunku do mam
      stosujących inny model wychowania? A wątki na Społeczeństwie, gdzie katolicy
      płoną na witrualnych stosach? Przy tym wszystkim najbardziej odważne posty na
      tym forum to szczyt kurtuazji...
      Chyba od niedawna jesteś na forum wybiórczej...

> W moim odczuciu, to nie jest normalne, by przez kilka miesięcy prowadzić
      > dyskusję na ten sam temat, a co więcej non stop powtarzać się w swoich
      > opiniach.

A normalna jest niekończąca się dyskusja o wyższości słoiczków nad gotowanym
      jedzeniem i na odwrót?

Może wydaje się Wam, że macie jakąś misje do spełnienia???

No pewnie smile) imiona słowiańskie pany!!!!tongue_out

Przeraża mnie jak na każdym kroku
      > obraża się tu odczucia i uczucia innych osób.
      > Forum to pasuje do dzisiejszej rzeczywistości budowania IV RP.

Już tak z innej beczki, tak mi się nasunęło czytając Twoją wypowiedź... Bardzo
      smuci mnie fakt, że kiedy u nas w Polsce ktoś skytykuje cokolwiek zagranicznego
      (imię, kulturę, język, itd) to podnosi się wielki krzyk "UWAGA KSENOFOB!!!!!"
      ale po POlsce i POlakach to można już jeździć ile się chce (nie piszę tu o
      uzasadnionej krytyce, która jest niezbędna). Smutne jest, że naprawdę wielka
      liczba Polaków wyraża się o swoim kraju o wiele gorzej niż cudzoziemcy.
      Ale to taka ogólna refleksja smile)

NIE dla POlskofobów tongue_out
    • kira_koslin Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 21:04
      Moim zadaniem nie ma co dorabiać zadnych ideologii. Dotyczy to obu stron -
      przeciwników imion obcych i zwolenników.
      Rozmawiamy na forum, większość z Nas się nie zna. Czyli nie ma żadnych podstaw
      do wyciągania wniosków, typu patologia czy zwolennik rydzyka. Nie obrażajmy się!

Po lekturze tylu watków na ten temat, dochodzę do wniosku że i tak nie
      osiągniemy porozumienia. Fajnie byłoby rozważac sobie na temat imion bez
      wzajemnych złośliwości. Szczerze mówiąć o wiele ciekawiej byłoby, gdyby mamy
      które zdecydowały się nadać obojęzyczne imię, opowiedziały dlaczego. Co im sie
      w Nim podobało, skąd pomysł na imię. Byłoby miło gdyby przeciwnicy nadawania
      tego rodzaju imion, powstrzymali sie tylko do określeń że nie podoba im sie to
      imię i już, że sa przeciwni tym imionom, że pielegnują tradycję etc, etc, etc.
      Po co pisać aż tak nieprzyjemne rzeczy? Po co? Dla zabawy? Zupełnie bez sensu -
      bo wtedy zaczyna się kolejna awantura i przerzucamy sie argumentami, nie
      zastanawiając sie dłużej czy zrobimy komuś przykrość czy nie. Bo w takiej
      dyskusji obrywa sie każdemu. Ktoś napisał że "mamynicole" ( to skrót
      okreslający zwolennikow imion obcojęzycznych), że tak zaciekle bronią tychże
      imion bo nie są do końca pewne swych wyborów. Nie sądzę - myślę, możee to
      typowa reakcja obronna. No bo jeżeli ktoś mowi że moje jest "be" to ja juz mu
      odpowiem. Możliwe też, że jest część społeczeństwa która jest zachłyśnięta
      swiatem zachodnim ale to zjawisko normalne. Każdy ma swój wzór, swoje ideały.
      Nie wymagajmy od wszystkich jednego gustu..niech każdy z nas ma prawo do
      swoejgo gustu, swoich wyborów. Czy to tak trudno uszanować? I co z tego, że
      dziewczynka ma na imię Jessika, czy Nicole, czy Urszula, czy Marcela?
      Po prostu tak ma na imię. A imię poznamy z jakiego kto wywodzi się środowiska.

Szanujmy sie nawzajem...
      • kira_koslin Re: miało być... 12.09.06, 21:06
        przez imię nie poznamy...
    • martka_k Re: Ksenofobia na forum 12.09.06, 23:47
      Gosciu-mam dla Ciebie tylko jedna rade-nie wchodz tu, skoro Cie to forum i
      ludzie tu piszacy tak wkurzaja. Naprawde, szkoda zdrowia. Poki co obowiazkowe
      to nie jest, my plakac nie bedziemy a Ciebie jad i zolc nie zaleja. No chyba,
      ze jestes masochistka...
    • Gość: kayah73 Re: Ksenofobia na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.09.06, 01:37
      A ja (nie do konca na temat, ale) powiem, ze to moje ulubione forum. Na innych
      tam CiP-ach, e-mamach i e-dzieciach juz dawno mnie szlag trafil, a tutaj mi
      dobrze. wink Pomimo, ze ani ja ani moje dziecko nie mamy imion wzbudzajacych
      tutaj szalonego aplauzu i rowniez pomimo tego, ze niekoniecznie zawsze
      podzielam opinie "przodowniczek" tego forum. Jednak sama tematyka wydaje mi sie
      bardzo ciekawa, mnostwo sie tutaj rzeczy dowiedzialam, odkrylam caly tabun
      imion o ktorych mi sie nie snilo i zaluje ze nie trafilam tutaj przed wyborem
      imienia dla corki. A i ogolna atmosfera wydaje sie duuuuzo przyjemniejsza niz
      na inych forach...
      To tylko tyle ode mnie. smile
      • hovawartka Re: Ksenofobia na forum 13.09.06, 11:13
        nie zauważyłam tu wojen, obrażania forumowiczów ani wyśmiewania. Jedne imiona
        są tu bardziej popierane, inne mniej, jednym się to podoba, innym tamto, ale to
        chyba normalne?
        Nie wiem o co ten krzyk - lubię to forum. Tak jak kayah73 pisała - też
        dowiedziałam się tu o istnieniu niespotykanych imion, o popularności, o
        skojarzeniach itp.
        Pozdrawiam!
        M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.