pantheraleo 12.09.06, 12:16 to imię dla chłopca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_k4 Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 12:24 wybacz ale kojarzy mi się z meblami Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 12:42 o rany, a dlaczego z meblami???? balam sie raczej, ze bedzie sie kojarzyc z galwanizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k4 Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 14:23 a była taka reklama o meblach GAWIN jest taka fabryka Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 12:54 Bardzo lubię to imię, ale znam je dobrze w kontekście angielskim, i trochę trudno mi "usłyszeć" je po polsku. Może za podobne do niezbyt gustownego Kewina? Gavin (GA-vyn) to forma walijskiego imienia Gawain (po ang. ga-ŁEJN)- imię rycerza Okrągłego Stłu z legend o Królu Arturze. Piękne (choć nie do konca pewne) znaczenie - "biały jastrząb". Ostatnio Gavin to imię modne w USA i niektórych innych krajach angielskojęz. W USA obecnie na 47 miejscu, a jeszcze w roku 1990 było na miejscu 294. Popularne równiez w Kanadzie, Irlandii, Szkocji. Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 13:15 dzieki, podbudowalas mnie na duchu! calkiem niedawno poznalam jednego Gavina z RPA, caly czas myslalam ze to Kevin, tylko jakos dziwnie wymawiany bardzo mi sie podoba, nie wiem tylko czy mozna takie imie nadac w Polsce. W Wikipedii jest Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 15:13 pantheraleo napisała: > bardzo mi sie podoba, nie wiem tylko czy mozna takie imie nadac w Polsce. Według mnie formalnie nie ma najmniejszych przeciwskazań (szczególnie pisane przez W). Jezeli Wikpedia się nie myli, to na gruncie polskim to imię ma jeszcze inne pochodzenie. Więc dodatkowo mozna powołac się na tego świętgo Gawina (od imienia Gabinus) i nikt nie ma prawa robić problemów - święty to święty. Z Wikpedii: "Gawin – imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od imienia Gabinus oznaczającego "pochodzący z Gabinum", miasta w Italii. św. Gawin był męczennikiem żyjącym z II wieku na Sardynii. Gawin imieniny obchodzi 19 lutego" Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 17:53 Bardzo lubię Gavina, ale jako, że to nie po polskiemu, jestem jak najbardziej za Gawinem. Albo, tak jak proponuje Abiela, Gawłem. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 17:48 W moich rodzinnych okolicach jest to stosunkowo popularne... nazwisko. Więc nie wiem, czy mi się podoba jako imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: GAWIN - podoba sie Wam? 12.09.06, 22:22 corleinne napisała: > W moich rodzinnych okolicach jest to stosunkowo popularne... nazwisko. Strasznie jest duzo nazwisk odimiennych lub równych z imionami Tylko, ze mało z tych imion jest znanych obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś