dickerchen1 13.10.06, 21:09 A ja chciałabym nazwać moją córeczkę Aylin Alexandra. Nie jest to jakiś głupi wymysł żeby wyróżnić dziecko imieniem, jej tatuś jest obcokrajowcem i to jest imie jego pochodzenia (Aylin). A Alexandra to mój wybór i myśle, że oba są bardzo ładne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Aylin 13.10.06, 21:19 Warto jeszcze zobaczyć jak imię "komponuje" się z nazwiskiem, by nie wyszła Dolores Miednica (niestety, znam kogos kogo przy takim nazwisku "uszczęśliwiono" nietypowym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Aylin 13.10.06, 21:20 Kolezanka ma corke Eileen,mieszka na Florydzie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Aylin 13.10.06, 21:28 Moja siostrzenica to Kelly Aleksandra (drugie imie ma po mnie),tez mieszka zagranica.Oba imiona pasuja do jej nazwiska i dobrze sie z nimi czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aylin 13.10.06, 22:33 Tureckie imię, z tego co znalazłam? Czemu nie, oczywiście. Ale Alexandra to nie tureckie imię, więc czemu decydujecie się na taką pisownię, jesli można spytać? Nie lepsza byłaby Aleksandra? (jedno imię tureckie + drugie polskie, a nie - jedno tureckie, drugie ni stąd, ni zowąd angielskie...) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aylin 13.10.06, 22:37 Aylin mi się nie podoba, w Niemczech bardzo popularne w przeróżnych pisowniach: Eileen, Aileen, Eilin itd, itp. Jak dla mnie imię, które wręcz programuje problemy w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
dickerchen1 Re: Aylin 14.10.06, 12:38 Dlaczego Twoim zdaniem: "wręcz programuje problemy w przyszłości"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Aylin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 14:13 Nie wiem, dlaczego zdaniem Abieli, ale mogę podzielić się moją opinią: jest tak wiele wariantów pisowni tego imienia, że literowanie musi się stać wręcz nawykiem. Nie wystarczy powiedzieć "Alexandra przez iks", bo porównanie Aylin i Eileen uświadamia nam, ile jest różnych opcji ortograficznych... Jeśli będziecie mieszkać w Polsce to problem jest dodatkowo spotęgowany - zwykle piszemy tak, jak słyszymy, i nie jesteśmy przyzwyczajeni do spellowania, poza tym imię nie ma końcówki -a i nie wskazuje na płeć. Myślę, że Aylin to po prostu trudne imię do noszenia w Polsce. Zestaw Aylin Alexandra podoba mi się średnio, jakoś to "ajl" i "al" na początku obu imion to dla mnie za dużo, i dość trudne to do wymówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aylin 14.10.06, 15:59 dickerchen1 napisała: > Dlaczego Twoim zdaniem: > "wręcz programuje problemy w przyszłości"??? Bo dziecko za każdym razem będzie musiało literować imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dickerchen1 Re: Aylin 26.10.06, 10:26 14 pażdziernika o 15;45 urodziłam prześliczną córeczke (a jeszcze chwile wczesniej pisałam na forum), otrzymała imiona Aylin Aleksandra... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Aylin 26.10.06, 10:42 Gratuluje! I proponuje, aby malutka uzywala 2 imion - nie bedzie wtedy problemow z plcia (w Polsce), a do spellowania mozna sie przyzwyczaic)). Pzdr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Aylin 26.10.06, 11:39 Gratuluje coreczki, zycze wam wszystkiego najlepszego. Nie przejmuj sie ludzmi, ktorym to imie moze sie nie podobac, nie uszczesliwisz wszystkich, wazne, zeby wam sie podobalo. Ja przez 18 lat mieszkalam w Polsce z niepolskim imieniem i dawalam sobie rade, kiedy 20 lat temu wyjechalam do Anglii, moje imie bylo latwe, nie musialam spellowac, tylko nazwisko trudne. Moj maz to Zbyszek i nie znosi imienia Zbigniew, a kiedy w wieku 19 lat wyjechal na studia do Stanow mial straszne problemy ze swoim imieniem, bo w zasadzie Zbigniew nie bylo uzywanym przez niego imieniem, ale oficjalnie w papierach figurowalo. Nasza dwojka dzieci wychowanych w UK nie ma polskich imion, dzieciaki maja brytyjskie obywatelstwo, podobnie jak my, a nazwiska polskie, ktore musza spellowac. W Polsce imie mojej corci niezbyt podobalo sie na poczatku ciociom, dziadkowi i sasiadom rodzicow, ale nas to naprawde malo obchodzi. Po jedenastu latach nie wyobrazam sobie aby moja corcia nazywala sie inaczej, ona tez lubi swoje imie. Ja osobiscie preferuje orginalne imiona i teraz kiedy spodziewam sie trzeciego malucha na pewno nie bedzie to Jozio czy Jas A imie Aylin podoba mi sie wlasnie tak pisane. Nasz trzeci dzidzius, prawdopodobnie synek, bedzie sie chyba nazywal Alvin. Pozdrowienia dla calej rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aylin 26.10.06, 12:30 dickerchen1 napisała: > 14 pażdziernika o 15;45 urodziłam prześliczną córeczke > (a jeszcze chwile wczesniej pisałam na forum), > otrzymała imiona Aylin Aleksandra... Gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aylin 26.10.06, 19:58 Gartuluję Ci bardzo serdecznie ) To niesamowite, rzeczywiście 3 godziny wcześniej pisałaś na forum! Podziwiam, szybko sie sprawiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aylin 26.10.06, 20:06 Gratuluję! Też uważam, że fajnie byłoby, gdyby córeczka używała dwóch imion. Odpowiedz Link Zgłoś