koza_w_rajtuzach Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 24.11.06, 08:23 Antonina oczywiście. Antonia jest zbyt wydumana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 09:11 Mi też wydaje się że Antonina jest ładniejsza. Antonia kojarzy mi się nie wiem czemu ciotkowato. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 24.11.06, 09:57 Oczywiście że ANTONIA!!!! sama mam córcię o tym imieniu. Wołamy Tonia, Tosia, Antonka no i Antonia, czyli pełnym imieniem, co myslę przy Antoninie jest wielce utrudnione dla małej dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 24.11.06, 13:00 Mnie się tam bardziej podoba Antonina, ale Antonia też niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? IP: *.interpc.pl 24.11.06, 17:57 Antonia! Delikatniejsza,lżejsza,wdzięczniejsza.Antonina jest zbyt ciężka /choć też ładna/ podobnie jak inne -niny i -liny. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 24.11.06, 20:58 Antonina bez 2 zdań lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 24.11.06, 21:52 Antonina podoba mi się bardziej, choć i Antonia nie jest zła Odpowiedz Link Zgłoś
antii Re: Antonina 24.11.06, 23:28 Antonia jest pierwotną formą imienia Antonina. Antonia, Tonia, Tosia brzmi znacznie ładniej, wdzięczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonina 25.11.06, 13:37 antii napisała: > Antonia jest pierwotną formą imienia Antonina. Niedokładnie. Antonia była w Polsce wcześniej, niż Antonina; Antonina również pochodzi w pewnym sensie od imienia Antonia, ale w ściślejszym - od Antoniego, biorac pod uwagę patriarchat, który panował w Rzymie. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zo0 Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? IP: *.crowley.pl 25.11.06, 15:33 Mnie się bardziej podoba Antonia i prześliczne zdrobnienie Tosia, chociaż od Antoniny też przecież można zdrabniać w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Antonia czy Antonina??Ktore lepsze?? 26.11.06, 18:09 Antonina, zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś