pipi64 26.11.06, 12:07 Córcia urodzi się za 6-7 tygodni, a dylemat wciąż jest. Dla mnie oba imiona są bardzo ładne. Może po Waszych wypowiedziach - drogie Forumowiczki zdecyduję się na któreś. A są wśród Was jakieś dorosłe Aniele i Rozalie, które mogłyby się wypowiedzieć, jak się nosi takie imiona - piękne imiona!? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walczakowa3 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:13 A nie rozpatrywałaś innych imion?Jesteś już konkretnie zdecydowana na te? Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:22 Jestem za Aniela, Anielka, Anielica, Aniunia, Aniolkiem!!! Tak ma na imie moja mama. Jest wcieleniem dobra i piekna (no moze czasami ma swoje jazdy jak kazda mama Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:43 Witaj! Niewiele Ci doradzę, bo oba imiona podobają mi się dokładne w równym stopniu i sama miałabym dylemat, które wybrać. Być może na korzyść Anieli nieznacznie przeważa możliwość zdrabniania do Neli, a może po prostu to większy sentyment do tego imienia z powodu pra-ciotki Neli? Pozdrawiam i daj znać, na które imię się zdecydujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:50 A ja jestem za Rozalią Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 13:47 Witaj Piękne imiona wybrałaś. Najstarsza Aniela, jaką znam, ma 13 wiosen, a Rozalia - 17, chociaż mignęły mi przed oczami również te przeżywające jesień swego życia, ale nie znam żadnej z nich bliżej. W pokoleniu tych nastolatek, które znam (obie z b. dobrych rodzin) były to imiona niezwykle rzadkie, teraz powoli wracają do łask, możesz się więc cieszyć, że zostałaś prekursorem wprowadzania tej mody . Obie lubię (aczkolwiek Rozalię najbardziej ), a ich imiona podobają mi się niezmiernie odkąd zainteresowałam się bardziej imiennictwem. Sama miałabym dylemat, które wybrać, dlatego polecam poczekać, żeby spojrzeć, kto się urodzi: czy będzie to słodka Aniela, delikatna jak pyłek dmuchawca, czy bardziej charakterna RoZalia - która, tak jak róża (co jest znaczeniem tego imienia), choć piękna, ma również i kolce (to pewnie przez to "z") w imieniu... Pozdrawiam Cię i koniecznie się pochwal, kiedy córcia już się urodzi ! Na forum były ok. 2 mamy małych Rozalek, czasem wypowiada się też mama Anieli. Odpowiedz Link Zgłoś
pipi64 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 12:28 Serdecznie dziękuję za Wasze opinie. Choć nie do końca mi się rozjaśniło, które imię wybrać. Myślę sobie - za radą "Theodorki" - że zdecydujemy się na imię w momencie, kiedy ujrzymy Kruszynkę. A może coś się jeszcze wyklaruje??? W każdym razie będę Was czytać dalej, piszcie! ) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 13:56 Zdecydowanie Rozalia. Aniela w ogóle mi się nie podoba. Poza tym robi się coraz popularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 14:22 Mi bardziej podoba sie Rozalia, Rozalka. Ladnie brzmi, jest takie "lekkie" wg mnie. Aniela jakos nie przypadla mi do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 14:45 Oba podobaja mi się tak samo. Trudny wybór! MOże jednak Rozalia? Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Rozalia 26.11.06, 16:43 zdecydowanie Rozalia tak ma na imie moja córeczka , która ma 10 miesięcy jest naszą kochaną Rozalką ,Rozaleczką ,Różyczką ,Zalką ( a ja nazywam ją ROZI ) i jest troche mniej popularna niż Aniela pozdrawiam ( i odezwij się jak nazwałaś córeczke) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 18:34 Trudny wybór - oba imiona piękne. Wybrałabym jednak Anielkę, ponieważ bardzo dobrze mi się kojarzy - mam przyjaciółkę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 13:00 Rozalia bardziej kobiece i wdzięczne. Aniela nie podoba mi się ,kojarzy mi się z grubą belą - miałam taką sąsiadkę. Nela - skrót od Anieli jakoś nie wpada od razu, jest jakby na siłę IMO. Rozalka - to imię polecam ci gorąco ale wg mnie jednak chyba jest znacznie bardziej popularnie niż Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 13:09 Znałam dorosłą Rozalię, która używała imienia Róża. Zdrobnieniem Nela nazywano moją ciocię Kornelię, z kolei ciocia Aniela była po prostu Anielą... Odpowiedz Link Zgłoś
pipi64 Do pipi43 27.11.06, 13:17 A tak poza tematem - pipi64 do pipi43 - skąd ta ksywka??? ) Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Do pipi64 28.11.06, 14:09 "Ksywka" wzięła się z niczego. Raz czy dwa podpisałam tak swoje posty jako gość i tak zostało. Litery są blisko na klawiaturze W moich dwóch imionach i nazwisku brak P oraz I. Teraz wybrałabym inny nick - sama się sobie dziwię, skąd to pipi. Pozdrawiam małą, młodą, nową (właściwe podkreślić)Pipi Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 20:36 Chyba nie jest jakoś bardzo na siłę, bo ja też się z nim spotkałam. Moja rodzona ciotka Aniela od kiedy pamiętam i wcześniej funkcjonuje jako Nela. Wszyscy tak do niej mówią i nikt się nie dziwi temu zdrobnieniu. Ja głosuję za Anielą. Odpowiedz Link Zgłoś
jentefranorge25 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 15:35 Rozalka Przepiękne imię Znam jedną Rozalię, dziś 19-letnią, Holenderkę z polskim pochodzeniem. Jak była malutka rodzice mówili do niej Rozi, dziadek Polak mówił do niej Rózia, rodzice i jej chłopak nazywają ją dziś Ross. Gdy przyjeżdża do Polski jest po prosty Rozalką Dziewczyna wielokrotnie podkreśla, że jest dumna ze swojego imienia. Btw jej mama ma na imię Aniela ) Często nazywana Nelą Życzę udanego wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaj1 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.06, 16:10 Wybrałabym chyba Anielę, chociaż Rozalia też bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:34 Sama miałam podobny dylemat. Wybrałam Aniele ponieważ większości pytanych przeze mnie osób Rozalka kojarzyła się ze spalona w piecu dziewczynką z noweli Prusa. Ja uważam, że obydwa sa piekne. Zosia mama małej Anielki Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:53 Aniela(Nela)coraz bardziej mi się podoba,wybrałabym to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:43 > Wybrałam Aniele ponieważ większości pytanych przez > e > mnie osób Rozalka kojarzyła się ze spalona w piecu dziewczynką z noweli Prusa. A mnie z kolei dużo bardziej kojarzy się z Prusem Anielka. Właściwie długo było to dla mnie tylko i wyłącznie imię literackie. Traumy czytania "Antka" na szczęście nie musiałam przeżywać . Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:54 Oba naprawdę piąkne Cieżki wybór, ale skłaniałabym się jednak ku Anieli. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 18:47 Zarówno Aniela jak i Rozalia to piękne imiona. Ale chyba jednak bardziej podoba mi się Rozalka . Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 20:53 ja też jestem za Rozalką Odpowiedz Link Zgłoś
pipi64 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:12 Pełna szczęścia i radości pragnę powiadomić, że 4 stycznia 2007r. o godzinie 2.05 w nocy przyszła na świat nasza ukochana córcia ANIELKA - 3.750/60. A imię wybrała sobie sama - rodząc się w dniu swoich imienin i wszystko jasne, dylematu już nie ma! Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:20 Jako mama również Anieli gratuluję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:27 Bardzo, bardzo Wam serdecznie gratuluję - córeczki i wyboru imienia (choc muszę zaznaczyć, ze przy Rozalii pogratulowałabym tego samego - po prostu oba te imiona są MSZ doskonałym wyborem). Patronką daty imienin Waszej córki jest bł. Aniela z Foligno. Jako ciekawostkę powiem Ci, że gdybyś wybierała dla córki według imienin z danego dnia, to miałabyś wybór między Anielą, Elżbietą a... Dafrozą. Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:33 Gratuluję córeczki i ślicznego imienia! Ale choć Anielka "wybrała sobie" imię, to jeśli w Twojej rodzinie obchodzi się imieniny, zdecydowałabym się na świętowanie ich w inne imieniny Anieli - potem Anielce będzie żal, że ma tylko jedno święto. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 12.01.07, 11:50 Serdecznie gratuluję córuni i pieknego imienia. Niech się zdrowo chowa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 22:40 Oba imiona przecudowne, ale Rozalia ładniej . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 22:44 Aha, Anielka się urodziła. Gratuluję . Odpowiedz Link Zgłoś