Dodaj do ulubionych

Aniela???...czy...Rozalia???

26.11.06, 12:07
Córcia urodzi się za 6-7 tygodni, a dylemat wciąż jest. Dla mnie oba imiona są bardzo ładne. Może po Waszych wypowiedziach - drogie Forumowiczki zdecyduję się na któreś.
A są wśród Was jakieś dorosłe Aniele i Rozalie, które mogłyby się wypowiedzieć, jak się nosi takie imiona - piękne imiona!?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • walczakowa3 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:13
      A nie rozpatrywałaś innych imion?Jesteś już konkretnie zdecydowana na te?
      • mantrobus Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:22
        Jestem za Aniela, Anielka, Anielica, Aniunia, Aniolkiem!!!
        Tak ma na imie moja mama.
        Jest wcieleniem dobra i piekna (no moze czasami ma swoje jazdy jak kazda mamawink

Pozdrawiam!
    • gaudencja Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:43
      Witaj!
      Niewiele Ci doradzę, bo oba imiona podobają mi się dokładne w równym stopniu i
      sama miałabym dylemat, które wybrać. Być może na korzyść Anieli nieznacznie
      przeważa możliwość zdrabniania do Neli, a może po prostu to większy sentyment
      do tego imienia z powodu pra-ciotki Neli? Pozdrawiam i daj znać, na które imię
      się zdecydujesz!
      • bodomlake Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 12:50
        A ja jestem za Rozalią smile
    • theodorka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 13:47
      Witaj smile

Piękne imiona wybrałaś. Najstarsza Aniela, jaką znam, ma 13 wiosen, a Rozalia -
      17, chociaż mignęły mi przed oczami również te przeżywające jesień swego życia,
      ale nie znam żadnej z nich bliżej. W pokoleniu tych nastolatek, które znam
      (obie z b. dobrych rodzin) były to imiona niezwykle rzadkie, teraz powoli
      wracają do łask, możesz się więc cieszyć, że zostałaś prekursorem wprowadzania
      tej mody smile.

Obie lubię (aczkolwiek Rozalię najbardziej smile), a ich imiona podobają mi się
      niezmiernie odkąd zainteresowałam się bardziej imiennictwem. Sama miałabym
      dylemat, które wybrać, dlatego polecam poczekać, żeby spojrzeć, kto się urodzi:
      czy będzie to słodka Aniela, delikatna jak pyłek dmuchawca, czy bardziej
      charakterna RoZalia - która, tak jak róża (co jest znaczeniem tego imienia),
      choć piękna, ma również i kolce (to pewnie przez to "z") w imieniu...

Pozdrawiam Cię i koniecznie się pochwal, kiedy córcia już się urodzi smile!

Na forum były ok. 2 mamy małych Rozalek, czasem wypowiada się też mama Anieli.
      • pipi64 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 12:28
        Serdecznie dziękuję za Wasze opinie. Choć nie do końca mi się rozjaśniło, które
        imię wybrać. Myślę sobie - za radą "Theodorki" - że zdecydujemy się na imię w
        momencie, kiedy ujrzymy Kruszynkę. A może coś się jeszcze wyklaruje??? W każdym
        razie będę Was czytać dalej, piszcie! smile)
    • ariana1 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 13:56
      Zdecydowanie Rozalia. Aniela w ogóle mi się nie podoba. Poza tym robi się coraz
      popularniejsze.
    • ria5 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 14:22
      Mi bardziej podoba sie Rozalia, Rozalka. Ladnie brzmi, jest takie "lekkie" wg
      mnie. Aniela jakos nie przypadla mi do gustu.
      • abiela Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 14:45
        Oba podobaja mi się tak samo. Trudny wybór! MOże jednak Rozalia?
        • anita.anita80 Rozalia 26.11.06, 16:43
          zdecydowanie Rozalia tak ma na imie moja córeczka , która ma 10 miesięcy jest
          naszą kochaną Rozalką ,Rozaleczką ,Różyczką ,Zalką ( a ja nazywam ją ROZI )
          i jest troche mniej popularna niż Aniela
          pozdrawiam ( i odezwij się jak nazwałaś córeczke)
          • aka10 Re: Rozalia 26.11.06, 18:24
            Rozalia.Anieli wybitnie nie lubie.Pozdrawiam.
    • olianka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 26.11.06, 18:34
      Trudny wybór - oba imiona piękne.
      Wybrałabym jednak Anielkę, ponieważ bardzo dobrze mi się kojarzy - mam
      przyjaciółkę o tym imieniu.
    • dorka1976 Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 13:00
      Rozalia bardziej kobiece i wdzięczne. Aniela nie podoba mi się ,kojarzy mi się
      z grubą belą - miałam taką sąsiadkę. Nela - skrót od Anieli jakoś nie wpada od
      razu, jest jakby na siłę IMO. Rozalka - to imię polecam ci gorąco ale wg mnie
      jednak chyba jest znacznie bardziej popularnie niż Aniela.
      • pipi43 Re: Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 13:09
        Znałam dorosłą Rozalię, która używała imienia Róża.
        Zdrobnieniem Nela nazywano moją ciocię Kornelię, z kolei ciocia Aniela była po
        prostu Anielą...
        • pipi64 Do pipi43 27.11.06, 13:17
          A tak poza tematem - pipi64 do pipi43 - skąd ta ksywka??? wink)
          • pipi43 Re: Do pipi64 28.11.06, 14:09
            "Ksywka" wzięła się z niczego. Raz czy dwa podpisałam tak swoje posty jako gość
            i tak zostało. Litery są blisko na klawiaturzesmile W moich dwóch imionach i
            nazwisku brak P oraz I. Teraz wybrałabym inny nick - sama się sobie dziwię,
            skąd to pipi.
            Pozdrawiam małą, młodą, nową (właściwe podkreślić)Pipi
      • kasiamat00 Re: Rozalia zdecydowanie! 27.11.06, 20:36
        Chyba nie jest jakoś bardzo na siłę, bo ja też się z nim spotkałam. Moja rodzona
        ciotka Aniela od kiedy pamiętam i wcześniej funkcjonuje jako Nela. Wszyscy tak
        do niej mówią i nikt się nie dziwi temu zdrobnieniu. Ja głosuję za Anielą.
    • jentefranorge25 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 15:35
      Rozalka smile Przepiękne imię smile Znam jedną Rozalię, dziś 19-letnią, Holenderkę z
      polskim pochodzeniem. Jak była malutka rodzice mówili do niej Rozi, dziadek
      Polak mówił do niej Rózia, rodzice i jej chłopak nazywają ją dziś Ross. Gdy
      przyjeżdża do Polski jest po prosty Rozalką smile Dziewczyna wielokrotnie
      podkreśla, że jest dumna ze swojego imienia. Btw jej mama ma na imię Aniela smile)
      Często nazywana Nelą wink Życzę udanego wyboru!
      • Gość: monikaj1 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.06, 16:10
        Wybrałabym chyba Anielę, chociaż Rozalia też bardzo mi się podoba.
    • scarbonka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:34
      Sama miałam podobny dylemat. Wybrałam Aniele ponieważ większości pytanych przeze
      mnie osób Rozalka kojarzyła się ze spalona w piecu dziewczynką z noweli Prusa.
      Ja uważam, że obydwa sa piekne.
      Zosia
      mama małej Anielki
      • mamagai Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:53
        Aniela(Nela)coraz bardziej mi się podoba,wybrałabym to imię.
      • Gość: Tawananna* Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:43
        > Wybrałam Aniele ponieważ większości pytanych przez
        > e
        > mnie osób Rozalka kojarzyła się ze spalona w piecu dziewczynką z noweli Prusa.

A mnie z kolei dużo bardziej kojarzy się z Prusem Anielka. Właściwie długo było
        to dla mnie tylko i wyłącznie imię literackie.

Traumy czytania "Antka" na szczęście nie musiałam przeżywać smile.
    • trrruskawa Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 17:54
      Oba naprawdę piąknesmile Cieżki wybór, ale skłaniałabym się jednak ku Anieli.
    • koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 18:47
      Zarówno Aniela jak i Rozalia to piękne imiona. Ale chyba jednak bardziej podoba
      mi się Rozalka wink.
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 27.11.06, 20:53
        ja też jestem za Rozalką smile
        • pipi64 Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:12
          Pełna szczęścia i radości pragnę powiadomić, że 4 stycznia 2007r. o godzinie 2.05 w nocy przyszła na świat nasza ukochana córcia ANIELKA - 3.750/60.
          A imię wybrała sobie sama - rodząc się w dniu swoich imienin i wszystko jasne, dylematu już nie ma!
          Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady.
          • hipopotamama Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:20
            Jako mama również Anieli gratuluję!!!
          • gaudencja Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:27
            Bardzo, bardzo Wam serdecznie gratuluję - córeczki i wyboru imienia (choc muszę
            zaznaczyć, ze przy Rozalii pogratulowałabym tego samego - po prostu oba te
            imiona są MSZ doskonałym wyborem).

Patronką daty imienin Waszej córki jest bł. Aniela z Foligno. Jako
            ciekawostkę powiem Ci, że gdybyś wybierała dla córki według imienin z danego
            dnia, to miałabyś wybór między Anielą, Elżbietą a... Dafrozą. Pozdrawiam
            serdecznie smile g.
          • olianka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 18:30
            Gratuluję! Ślicznie!
          • Gość: Tawananna* Re: Aniela???...czy...Rozalia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:33
            Gratuluję córeczki i ślicznego imienia!

Ale choć Anielka "wybrała sobie" imię, to jeśli w Twojej rodzinie obchodzi się
            imieniny, zdecydowałabym się na świętowanie ich w inne imieniny Anieli - potem
            Anielce będzie żal, że ma tylko jedno święto.
          • abiela Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 22:43
            Serdeczne gratulacje!
          • scarbonka Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 12.01.07, 11:50
            Serdecznie gratuluję córuni i pieknego imienia. Niech się zdrowo chowa.
    • koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 22:40
      Oba imiona przecudowne, ale Rozalia ładniej smile.
      • koza_w_rajtuzach Re: Aniela???...czy...Rozalia??? 11.01.07, 22:44
        Aha, Anielka się urodziła.
        Gratuluję smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.