tusia21 28.11.06, 12:57 Czy można nadać dziewczynce takie imię? Nie będą robić problemów w urzedzie? A jak z chrztem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamagai Re: Nel 28.11.06, 14:52 Chyba raczej Nela.Ale nie wiem czy nie jest przypadkiem tylko zdrobnieniem od Aniela,Kornela.Na pewno ktoś napisze czy funkcjonuje jako samodzielne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Nel 28.11.06, 17:32 W Polsce nie ma takiego imienia. Jest Nela, którą się rejestruje, jednak dla mnie jest to li tylko zdrobnienie! Może Aniela lub Kornelia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nel 28.11.06, 21:57 Podpisuję się pod Olianką. Nel we "W pustyni i w puszczy" była Heleną, i to chyba dobry pomysł? Jako Nel ma negatywną opinię RJP, w urzędzie mogą więc być problemy. rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=122&letter=N Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Nel 28.11.06, 22:49 Czy jesteś Gaudencjo pewna, że Nel Rawlison była Heleną? Czytałam "W pustymi i w puszczy" 11 razy i nic mi o tym nie wiadomo. Ale przyznaję, że było to dano temu. lib Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Nel 29.11.06, 10:44 gaudencja napisała: > Podpisuję się pod Olianką. Nel we "W pustyni i w puszczy" była Heleną, i to > chyba dobry pomysł? Nel to Nelly Rawlison, a nie Helena. Choć Helena pięknym imieniem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Nel 29.11.06, 14:51 Nell czy Nelly jest zdrobnieniem od Helen (albo Helena) i Eleanor. Ja też mam wrażenie, że była Heleną, ale nie mam książki pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Nel 29.11.06, 15:26 Zgadza się, to jest zdrobnienie od Helen lub Eleanor, ale moim zdaniem sienkiewiczowska Nel nie pochodziła od Heleny (nie było wzmianki w tekście; tylko Nelly pamiętam). Ja również nie mam jednak książki pod ręką, więc ciężko zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nel 05.12.06, 20:32 Ja też nie mam niestety ksiązki pod ręką, wiec nie ruszymy w tej sprawie na razie. Natomiast tak czy inaczej Nelly jest zdrobnieniem od Heleny, jak juz napisała Aniadm - możesz to zweryfikować tu: www.behindthename.com/php/view.php?name=nelly (ew. od Eleonory) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:02 A ja już nie chcę mieć na imię Nel, a kiedyś chcialam. (Niechcący uświadomilaś mi jaka jestem stara ) Pozdrawiam córeczkę!!! Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia21 Re: Nel 29.11.06, 09:40 Znalazłam to imię w spisie imoin nadanych w Warszawie, dlatego pytam. Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: Nel 03.12.06, 11:43 gdzie znaleść taki spis imion nadanych w warszawie lub innym mieście(ja ze szczecina)? masz link może? jakby mi urzędnik robił problemy, to mu spis moze pokazać... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nel 03.12.06, 12:19 Nie ma takich spisów, trzeba znaleźć kogoś, kto by miał dostęp do rejestru PESEL. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 do gaudencja 03.12.06, 14:09 oj szkoda.. może jeszcze nam inne imię się spodoba, zeby mieć w zanadrzu. mamy czas do kwietnia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Nel 29.11.06, 10:03 W statystykach B.Górnego na rok 2006, jest 8 nadań w Warszawie imienia Nela. Nelka,Neleczka-ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Nel IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 29.11.06, 10:35 tez bardzo podoba mi sie to imie chetnie nazwałabym tak swoją córeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:41 Nie zapominajmy, że Nel w "W pustyni i w puszczy" była Angielką... miała więc prawo do dziwnego, cudzoziemskiego imienia Osobiście odradzam imię Nel, bo po prostu źle się nosi - jest b. krótkie, nie ma samogłoski na końcu i dużo osób myśli, że to skrót od czegoś. Średnio brzmi z polskimi nazwiskami na -ska. Znam jedną dziewczynę o tym imieniu i nie jest nim jakoś zachwycona. Zamiast tego może lepiej coś skracalnego do Nel, np. Aniela, Kornelia (Kornelka podoba mi się szczególnie), Helena, ostatecznie Nela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leterman Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 07:41 moja 1,5 roczna corka ma na imie Nel (nie Nela), urodzona w Polsce, oboje rodziców Polacy, problemow z nadaniem takiego imienia nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 do leterman 03.12.06, 10:57 Witam! maż i ja boimy się ze w urzedzie będą robić problemy... jestesmy ze szczecina. a gdzie Ty rejestrowałaś/eś córkę? jest jeszcze szansa, ze nasza bedzie rodzona w niemczech (i niemiecki urząd daje okt urodzenia). my oboje jesteśmy polakami Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: do leterman 03.12.06, 10:59 akt urodzenia miało być. a jak ze chrztem? chrzciliście Córkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leterman Re: do leterman IP: *.goh.pl 04.12.06, 11:12 Akt urodzenia wydawał USC w Łodzi, Dziecka niechrzciliśmy i nigdy nie będziemy chrzcili. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: do leterman 05.12.06, 16:06 jejku oby w Szczecinie chcieli zarejestrować.... znajoma w Poznaniu musiała nazwać NELA, ale to juz mi się nie podoba ciekawe od czego to zależy ze w jednym mieście OK a w drugim nie... wykłucaliście się, czy jak? może nie ma takiego przepisu, który tego zabrania, a jedynie urzędnik tak sobie wymyślił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leterman Re: do leterman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:29 oczywiście nie ma przepisu który by tego zabraniał, niestety przepisy dot imion sa dość ogólnikowe co w połączeniu z konserwatyzmem urzędników prowadzi do rozbiezności w ich stosowaniu. Generalnie są małe ograniczenia w możliwości nadawania imion, ni emogą byś ośmieszające, upokażające itp oraz muszą umożliwiać identyfikację płci. Zasadniczo na płeć żeńską w języku polskim wskazuje samogłoska a na końcu imienia ale są pewne wyjątki np Karen i właśnie Nel które jednoznacznie wskazują na płeć dziecka i nie ma przeszkodu w nadaniu takiego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do leterman 05.12.06, 20:26 Gość portalu: leterman napisał(a): Zasadniczo na płeć żeńską w języku polskim > wskazuje samogłoska a na końcu imienia ale są pewne wyjątki np Karen i właśnie > Nel które jednoznacznie wskazują na płeć dziecka i nie ma przeszkodu w nadaniu > takiego imienia Niestety, jeśli już, urzedy się w tej sprawie sugerują opinią Rady Języka Polskiego, a Rada Języka Polskiego ma inne od Twojego zdanie w tej sprawie: "(...) wyrażam opinię, że imię w formie Nel nie powinno zostać nadane dziewczynce. Zgodnie z ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego imię dziecka powinno jednoznacznie wskazywać na jego płeć; w "Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego, dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej" (...) p. II. 1.a wyraża się opinię, że imiona nadawane osobom płci żeńskiej powinny być zakończone na -a. Odstępstwa od tej zasady są (...) wymienione i nie ma wśród nich imienia Nel. Pragnę przypomnieć, że polska forma omawianego imienia to Nela, a bohaterka powieści Henryka Sienkiewicza "W pustyni i w puszczy", nosząca imię Nel, jest Angielką, nie Polką." rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=122&letter=N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leterman Re: do leterman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:41 zgadza się taka jest opinia RJP przynajmniej publikowana na www (bo miałem do czynienia z nowsza opinią członków RJP przeciwną do tej publikowanej), ale opinie RJP mają pozaprawny charakter i nie są wiążące i nie wszystkie USC się do nich stosują. Opinie te w razie sporu przed WSA mają moc równą innym opinią biegłych językoznawców a te są różne. W praktyce w razie odmowy rejestracji imienia Nel szanse uchylenia ecyzji przez WSA są znaczne bo orzecznictwo w kwestii imion sukcesywnie się liberalizuje w stosunku do tego z lat 70-80(choć jak to w sądzie pewności 100% oczywiście nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: do leterman 05.12.06, 22:55 super, to co piszesz o nowej opini. rozumiem ze nie ma jej na www???? wybieram się z mężem do USC zapytać o NEL. więc zobaczymy na kogo trafimy... być moze, ze powiedzą nam, ze nie może być Nel, bo mamy czas na inne imię... co to jest WSA? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do leterman 05.12.06, 23:03 Gość portalu: leterman napisał(a): > zgadza się taka jest opinia RJP przynajmniej publikowana na www (bo miałem do > czynienia z nowsza opinią członków RJP przeciwną do tej publikowanej), Ciekawe, już raz była mowa o niepublikowanej opinii RJP, ale jakoś nie została opublikowana, a z moich doświadczeń wynika, ze opinie jednak po wystawieniu osobie prywatnej sa publikowane jakiś czas później. Być moze dotyczyła specyficznego przypadku, np. dziecka pary mieszanej, a nie prawide ogólnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savitree Re: do leterman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 23:14 chodziłam do klasy z Nelą, bardzo nie lubiła, gdy się na nią mówiło Nel Odpowiedz Link Zgłoś
gekontoke Re: Nel 11.12.06, 15:12 Ja studiowałam z Nel, jest śliczną i dobrą dziewczyną, a teraz sama jest mamą. Nie Nelą, a właśnie Nel. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: Nel 11.12.06, 19:46 no właśnie ja myslę, że Nel i Nela to inne imiona tak jak Nelly (takie amerykańskie ) i na pewno nie dam córce na imię Nela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nel 11.12.06, 20:34 ulaa4 napisała: > no właśnie ja myslę, że Nel i Nela to inne imiona Są tak diametralnie różne, jak Bożena i Bożenna D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:34 A ja mam koleżankę Nell (urodzona w Polsce, oboje rodzice są polakami). Teraz ma 29 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lila122 Re: Nel 13.12.06, 13:20 W Niemczech popularne jest imie Nelly(mowisz Neli)-tez ladne. Odpowiedz Link Zgłoś