kaha3 12.12.06, 17:27 z tego co czytam jest to w tej chwili najpopularniejsze imie. Boje sie sytuacji, 3 Zuzek w przedszkolu Starszy synek, Julian (3latek) zasugerowal ostanio imie Krowka, ale chyba sie jeszcze zastanowie )) Moze Antonina? Nazwisko mamy dosyc skomplikowane na litere Z z akcentowanym n. Pomozcie kh Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna-mariaa Re: Chcialam Zuze, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 17:36 Może Konstancja, Ofelia, Odetta, Sofia, Blanka, Nora, Greta, Nina, Gaja, Ethlinn, Sara, Lea, Amelia? ;] Moje propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: altyn Re: Chcialam Zuze, ale IP: *.as.kn.pl 12.12.06, 17:44 Antonina!! Bardzo mi się podoba i ładnie się zdrabnia. Rozważyłabym jeszcze Kornelię - nie będzie 3 Kornelek w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 17:55 Zuzanna jest rzeczywiście b. popularna, ale b. mi się podoba i początkowo Ci chciałam zasugerować pozostanie przy niej, ale skoro myślisz o Antoninie, to.. Antonina jest świetna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 17:56 Ps. Może być jeszcze np. Rozalia lub Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 18:15 Antonina ślicznie! Na pewno jest mniej popularna od Zuzanny a do Julian też świetnie pasuje. Choć Krówka też ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Chcialam Zuze, ale IP: *.chello.pl 12.12.06, 19:31 Róża? Sara? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 19:49 Zuzia to imię mojej Babci, bardzo mi się podoba, ale rzeczywiście jest strasznie popularne. Antonina to świetna alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 23:26 Antonina bardzo ladnie, o wiele ladniejsze wg mnie niz Zuzanna i nie tak popularne. Bedzie swietnie pasowalo do iminia synka. Podoba mi sie rowniez Rozalia, Eleonora i Augustyna Odpowiedz Link Zgłoś
kaha3 Re: Chcialam Zuze, ale 12.12.06, 23:27 Dziekuje Wam bardzo, Antonine fajnie mozna skracac - moze byc i Nina i Tosia...Maz wpadl na pomysl Matyldy - ale nie za bardzo wiemy jak zdrabniac i zeby nikt nie mowil nam na coreczke Mati. Pozdrawiamy kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chcialam Zuze, ale 13.12.06, 12:06 Jest b. dużo zdrobnień od Matyldy, które były przywoływane na forum - zerknij do wyszukiwarki Pozdrawiam! g. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chcialam Zuze, ale 13.12.06, 12:18 Matylda jest z tych imion, które zdrabniać można, ale wcale nie trzeba. Osobiście zdrabniałabym Matyldę do Matylki (bo brzmi prawie jak motylek). Podobają mi się wszystkie Twoje propozycje, ale rzeczywiście Zuzanna jest obecnie bardzo popularnym imieniem. Na forum mam styczniowych 2006 na którym przebywam najczęściej powtarzającymi imionami jest właśnie Zuzia, Maja i Zosia. A co powiesz jeszcze na Rozalię, Helenę, Anielę, Łucję, Mariannę, Esterę, Emilię bądź Laurę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Chcialam Zuze, ale 14.12.06, 21:32 Antonina o wiele bardziej mi się podoba niż Zuzanna i nie jest na pewno aż tak popularna! Matylda też jest fajna i ma sporo innych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia_am Re: Chcialam Zuze, ale 15.12.06, 10:09 Zuzanna jest dość popularna, ale ja jednak częsciej spotykam się z Antoniną. Uważam, że nie ustępuje popularnością Zuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chcialam Zuze, ale 15.12.06, 13:04 bazylia_am napisała: > Zuzanna jest dość popularna, ale ja jednak częsciej spotykam się z Antoniną. > Uważam, że nie ustępuje popularnością Zuzi. Może środowiskowo, ale są dane, które pozwalają skorygować wrażenia z potocznej obserwacji. Zuzia jest w tej chwili na około 5 miejscu wsród imion żeńskich, a Antonia jednak wyraźnie dalej. Antonina jest też nieco częściej nadawana dopiero od niedawna, więc nosicielek tego imienia jest mniej wśród starszych roczników dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Chcialam Zuze, ale 16.12.06, 22:57 kaha3 napisała: > Dziekuje Wam bardzo, Antonine fajnie mozna skracac - moze byc i Nina i > Tosia...Maz wpadl na pomysl Matyldy - ale nie za bardzo wiemy jak zdrabniac i > zeby nikt nie mowil nam na coreczke Mati. Mam osmiomiesieczna siostrzenice Matylde i nikt do niej nie mowi Mati. Co ciekawe, siostra tak mowila, jak Matyla jeszcze w brzuszku siedziala. Zdrobnien jest cale mnostwo. Dziadkowie najczesciej mowia- Matyldusia. Dziecko i tak najlepiej reaguje na- Matylda. Juz kojarzy, ze ma tak na imie. Jak ostatnio mowilam do niej Tylda, to nie zareagowala )) Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Chcialam Zuze, ale 13.12.06, 16:44 Mnie też się Zuzanna bardzo podoba, mimo że taka popularna. Szkoda, że taka popularna, bo byłaby przeze mnie bardzo poważnie rozpatrywana dla przyszłej ewentualnej córeczki. I tak jest na mojej liście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Chcialam Zuze, ale IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 19:42 Ewa to piękne imię dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chcialam Zuze, ale 15.12.06, 10:45 > Ewa to piękne imię dla dziewczynki Tak. I obecnie raczej rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Chcialam Zuze, ale 15.12.06, 16:43 JESTM TEŻ ZA EWĄ.TO IMIĘ MA W SOBIE ELEGANCJĘ.EWY ,KTORE ZNAM SĄ BARDZO,BARDZO DOROSŁE,ALE JAKO DZIECI I NASTOLATKI BYŁY ŁADNE I MĄDRE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matysia Re: Chcialam Zuze, ale IP: *.acn.waw.pl 17.12.06, 11:33 Matylda piękne imię, tak chciałam nazwać swoją pierwszą córeczkę ale w konsekwencji jest Ninka. Druga córcia, jeszcze w brzuszku będzie miała na imię Gajka. Mnie nadal bardzo podoba się Matylda. Tosia- Antoninka też piękne. W tej chwili została bym przy Tosii, ale moja przyjaciółka urodziłą Tosię... M. Odpowiedz Link Zgłoś