Dodaj do ulubionych

zwriowane imie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:25
zastanwiam sie nad imieniem.Mam wolna reke bo nie mam meza wiec moge wybrac
jakie chce!!poradzcie mi!jakies nowoczesno-stare!jak czytam forum to widze ze
umiecie takie znajdywac!;-P wiec pomozecie mi znalesc takie niepowtarzalen
imie!!byle nie cos w stylu -martynka,paulinka.itp bo sa okropne i strasznie
osluchane a ja potrzebuje czegos wyjatkowego bo moja dzidzia bedzie
wyjatkowawink
Gaudencjo ty masz do tego głowe wiec mi doradz cos ogrinalnego!
;-D
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: zwriowane imie 27.12.06, 12:39
      Szukasz imienia dla dziewczynki i dla chłopczyka?

Idalia,
      Jaśmina,
      Klementyna,
      Dobrawa,
      Adela,
      Nawojka smile,
      Estera,
      Ksenia,
      Rozalia.

Jeremi,
      Zachary,
      Ziemowit,
      Mieszko,
      Dobromir,
      Szczepan wink,
      Samuel,
      Ksawery,
      Joachim,
      Tobiasz,
      Ignacy,
      Maksym.
    • gaudencja Re: zwriowane imie 27.12.06, 12:52
      ;-D
      Czy imię ma być żeńskie, czy męskie?
      Dla dziewczynki proponuję takie imiona:
      Awentyna
      Kleonika
      Druzjanna
      Weridiana lub Wirydiana
      Westyna
      Tarsylia
      Ożanna (to staropolska forma imienia pochodzącego od okrzyku Hosanna)
      Flora

Dla chłopca:
      Adalwin
      Markwart
      Gordian
      Nikander
      Kajmir
      Otmar
      Rufus
      Rufin
      Filibert
      Sulibor

To tak na początek; czy ma być w tym stylu, czy w innym? wink
      Wyślij do mnie mejla na gazetowego, to napiszę Ci cos na priva smile Pozdrawiam!
      • Gość: winia Re: zwriowane imie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:10
        dzieki za odpowiedz!!własnie o to mi chodzi!!;-D normalnie wielkie dzieki!!;-D
        wszystkie imona mi sie szlenie podobają! !Nowojka-ślicznie;-D Westyna-super!!
        flora-oszaleje!!

oczywiscie szukam dla obu płci;-bo narazie nie znam płci i raczej poznam
        dopiero za 4 miesiace!bo to ma byc niespodzianka!!ojej bedzie;-DDD

Gaudencjo ja sie nie znam na kompterach za mocno wiec nie moge znajsc e-maila
        gazetywink

pozdrawiam
        • winiaa24 Re: zwriowane imie 27.12.06, 14:46
          zalogowałam sie wiec juz wiem o co chodzi,gaudencjo napisz mi na moją poczte-
          winiaa24@onet.pl @-to jest malpa!!wink
          lub na inną poczte martusia2410@onet.eu

dzidzi najbardizej podoba sie Westyna wink bo kopła! gorzej jak to chlopczyk;-p
          bedzie Westyn!!
          • gaudencja Re: zwriowane imie 27.12.06, 16:50
            winiaa24 napisała:

> dzidzi najbardizej podoba sie Westyna wink

smile wiedziałam wink
            A moze chłopczyk Awentyn? wink
            • magda_m22 Re: zwriowane imie 27.12.06, 16:54
              Westyna...hmmm...ciekawe imię smile.
              Mam pytanie jak można fajnie je zdrobnić? smile)..

PS Skorzystałam z przykładu winiaa24 i rownież się zalogowałam smile.(magda_m)
              Pozdrawiam
              • gaudencja Re: zwriowane imie 27.12.06, 22:09
                magda_m22 napisała:

> PS Skorzystałam z przykładu winiaa24 i rownież się zalogowałam smile.(magda_m)

Witam w nowym wcieleniu smile
            • winiaa24 Re: zwriowane imie 27.12.06, 21:38
              gaudencja napisała:

> winiaa24 napisała:
              >
              > > dzidzi najbardizej podoba sie Westyna wink
              >
              > smile wiedziałam wink
              > A moze chłopczyk Awentyn? wink
              >

jaka ty jestes przewidujaca;-Dhihi Awentyn!!? chetnie!!;-P

a zdrobobienia do Westyny sama juz wymyśliłam-Westka,Westunia,Westa.itp

Awentyn-Awi,Awenuś,Awen!!jestem za!!

Dzidzi tez podoba sie Nowojka,tak słodziutko brzmi-nieprawdaz?!

pozdrawiamwink)
              • gaudencja Re: zwriowane imie 27.12.06, 22:09
                smile
                Odebrałaś pocztę?
    • olianka Re: zwriowane imie 27.12.06, 19:02
      Jaśmina
      Nawojka
      Damroka
      Kasjana
      Letycja
      Eunika

Kasjan
      Eliasz
      Micheasz
      Radowit
      • winiaa24 Re: zwriowane imie 27.12.06, 21:43
        olianka napisała:

> Jaśmina-nie złe skojarzenia,bo moj eks mieszkał na takiej ulicy;-(wink
        > Nawojka-słodziak
        > Damroka-hehe dam roka;-P
        > Kasjana-nie podoba mi siewink
        > Letycja-takie sobie,ale troszke znane a ja musze miec nie znane!!
        > Eunika-nawet b. fajne
        >
        > Kasjan-hehe fajne!lepsze niz forma zenska
        > Eliasz-cool
        > Micheasz+super cool extra
        > Radowit+wyczapiste

pozdrawiam!!!1ł big_grinD
        • olianka Re: zwriowane imie 27.12.06, 21:51
          Winiaa, jak nieznane, to może imię mojej przyszłej córki: Wiganna smile Gwarantuję
          Ci, że jest ono baaaardzo rzadkie (w Rymucie nie ma żadnej).
          Pozdrawiam!
        • koza_w_rajtuzach Re: zwriowane imie 27.12.06, 21:52
          A może jeszcze Tekla, Alodia, Ariadna?
        • Gość: Lucy Re: zwriowane imie IP: *.chello.pl 27.12.06, 22:03
          Ok,to teraz moje propozycje:
          Dla dziewczynki:
          Sienna
          Ligia
          Ewita
          Digna
          Manea
          Gracja
          Flawia
          Letycja
          Liwia
          Lilla
          Loreta
          Nonna
          Maura
          Dla chłopaka:
          Iwo
          Feliks
          Borys
          Natanael
          Kornel

Pstongue_outamiętaj,że nie ma co zaby udziwniać imienia dla dziecka,by potem nie miało
          z tego powodu przykrości. Pozdrawiamsmile
          • winiaa24 Re: zwriowane imie 28.12.06, 19:53
            Gość portalu: Lucy napisał(a):

> Pstongue_outamiętaj,że nie ma co zaby udziwniać imienia dla dziecka,by potem nie
            miało
            > z tego powodu przykrości. Pozdrawiamsmile

chyba wiem co robie,a imie mojej dzidzi nie bedzie 'udziwnione" tylko orginalne
            i ładne a jesli ktos sie nie zna to oznacza,że jest bardzo nie kulturalny i nie
            wychowany!!!!! i własnie tego typu komentarze mnie denerwuja!!
            • dlania Re: zwriowane imie 28.12.06, 20:07
              A co to znaczy, że "ktoś sie nie zna"!? Ktos z dobrej woli i w sumie bardzo
              delikatny sposób usiłuje Ci zwrócic uwage na problem, a Ty pyskujesz?! Widać,
              że jestes zła na cały świata, tylko dlaczego obrażasz kogoś, kto Ci dobrze
              radzi?
              Ja mam takie samo zdanie jak Lucy. Nie zdajesz sobie sprawy z tego, jakie
              okrutne sa dzieci! Nie dosyć, że Twoje młode bedzie naznaczone tym, że nie ma
              ojca (mnie to absolutnie nie przeszkadza i mnie nawet nie interesuje, ale
              dzieci - i owszem), to jeszcz je nazwiesz Awentyn (z całym szacunkiem i
              sympatia dla Gaudencji)!!!!!! Dorośnij, dziecko to nie lala ani bajerancki
              ciuszek, którym mozna zaszpanować!
              • gaudencja Re: zwriowane imie 28.12.06, 22:19
                dlania napisała:

Nie dosyć, że Twoje młode bedzie naznaczone tym, że nie ma
                > ojca (mnie to absolutnie nie przeszkadza i mnie nawet nie interesuje, ale
                > dzieci - i owszem),

Nie, nie interesują sie tym. To już są inne czasy, zresztą ja też miałam przez
                całe szkolne życie ojca w innym kraju, a później przyrodnie rodzeństwo i
                zapewniam Cię, że nikogo to nie obchodziło. W klasie mojego synka moze nie
                połowa dzieci nie ma ojców, ale kilkoro nie ma, i wcale nie są to dzieci
                najmniej inteligentne, najbardziej upośledzone społecznie itd. itp.

to jeszcz je nazwiesz Awentyn (z całym szacunkiem i
                > sympatia dla Gaudencji)!!!!!!

smile Dlanio, jest to imię rzadkie, ale to jeszcze nie powód, zeby uważac, że jego
                nadanie uczyni dziecku krzywdę. Znów posłużę się własnym doświadczeniem - mój
                synek ma imię bardzo rzadkie (choć moze bardziej od Awentyna osłuchane), i
                odbiór tego imienia w otoczeniu jest naprawdę bardzo pozytywny. Zresztą
                pamiętam to samo ze szkoły - osoby o naprawdę niespotykanych imionach, jak
                Wilia na przykład, budziły zainteresowanie pomieszane z pewnego rodzaju
                szacunkiem. A śmialiśmy się z... Jarka (i Franciszka, ale to był problem jego
                osobowosci, jak i w przypadku Jarka). I chyba nie ja jedna miałam takie
                wrażenia - podkleję Ci linka do mojego ulubionego postu na ten temat:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15203927&a=15214436

Jeśli już któreś imię stwarza zagrożenie dla wizerunku dziecka, to MSZ imię
                odbierane jako zdecydowanie przestarzałe, zwłaszcza z pokolenia rodziców. W
                moim pokoleniu i w mojej szkole były to np. Grażynka czy Krysia. Być moze dziś
                mogą tak być odbierane rodzący się w pokoleniu Julii i Jakubów Sylwestrowie,
                Marzenki, Mariolki, Ireneuszowie, Dariuszowie, Iwonki, Beatki...
                • dlania Re: zwriowane imie 28.12.06, 23:06
                  Masz rację, Gaudencjo. Zareagowałam emocjonalnie, a nie merytorycznie. Bo
                  agresja (nawet nie w stosunku do mnie) rodzi agresję.
                  Ale ja miałam inne przejścia w szkole (lat temu kilkanaście i w prowinjconalnej
                  szkole)- i nawet nie chodziło o moje imie, a o to, że moja babcia była osobą
                  dosyć znaną w otoczeniu i miała na imie Anastazja. Przezwisko "Nastka"
                  czy "Naścia" było dla mnie przez długi czas najgorszym z mozliwych. Tak to we
                  mnie tkwiło, że choć dzis to imie podoba mi sie bardzo, zdecydowałam sie dać je
                  córce ...ale jedynie jako drugie, czego w sumie żałuję.
                  Znam 30-latka, któremu zdarzyło się w wieku 3 lat zrobić kupę w majtki (w
                  przedszkolu): żonaty, dzieciaty, a do dziś wołają na niego "Osrał"...
                  Chciałabym, aby to co piszesz o dzisiejszych dzieciach (że bardziej
                  tolerancyjnie odbierają kolegów) było prawdą...wink
                  Życzę maleństwu Winiii24 duzo zdrowia, radości, kochajacej Mamy i mądrych
                  kolegów.
              • winiaa24 Re: zwriowane imie 30.12.06, 16:22
                dlania napisała:

> A co to znaczy, że "ktoś sie nie zna"!?
                to znaczy, dla mnie,ze jest staroswiecki i zamkniety na nowoczesnosc!!

Ktos z dobrej woli i w sumie bardzo
                > delikatny sposób usiłuje Ci zwrócic uwage na problem, a Ty pyskujesz?! Widać,
                > że jestes zła na cały świata, tylko dlaczego obrażasz kogoś, kto Ci dobrze
                > radzi?
                naprawde kogos obrazilam??jesli kogos uraziła moja wypowidz to sory bardzo!!
                a tak wogole to ja nie jestem zła na cały swiat!!to tylko twoje niesluszne
                oskarzenie!

> Ja mam takie samo zdanie jak Lucy. Nie zdajesz sobie sprawy z tego, jakie
                > okrutne sa dzieci!

wiem jak okrutne "potrafia byc niektore dzieci" przeciez tez kiedys bylam
                dzieckiem!!

Nie dosć, że Twoje młode bedzie naznaczone tym, że nie ma
                > ojca (mnie to absolutnie nie przeszkadza i mnie nawet nie interesuje, ale
                > dzieci - i owszem)

wiec po 1-moje dziecko ma ojca i zawsze go bedzie mialo!!ja napisalam ze JA
                nie mam MĘŻA! a to jest roznica!!! a jak pisze GAudencja teraz połowa dzieci
                ma rozwiedzionych rodziców!!ja co prawda nie mialam sluubu z dzidzi ojcem
                ale ...no wiecie!!
                po 2
                -myslisz ze dzieci akurat interesuja sie tym ze ktos nie ma ojca????tak to
                chyba jest tylko na wsi(bez obrazy) gdzie wszyscy sobie wiedza wszystko!!

> to jeszcz je nazwiesz Awentyn (z całym szacunkiem i
                > sympatia dla Gaudencji)!!!!!!
                Kto powiedzial ze nazwe tak dzidzie?? napisalam ze mi sie podoba!!

Dorośnij, dziecko to nie lala ani bajerancki
                > ciuszek, którym mozna zaszpanować!

po co mam dorosnac??nie chce!!a o tym KIM jest dziecko to ja wiem! a to
                dlaczego nie moge sie pochwalic dzidzia?przeciez to moja duma!!!!

i dziekuje bardzo za zyczenia dla mojego slonca!!!!dodam ze zrobiło mi sie
                bardo przykro i dlatego nie odpisalam od razu!!;-(

dziekuje Gaudencjo!
                • dlania Re: zwriowane imie 31.12.06, 12:26
                  Nie chciałam, żeby Ci było przykro, tylko żebyś jednak troche "doroślej"
                  spojrzała na sprawę - a Ty i tak nie chceszwink. Czasem jest tak, że dobro
                  dziecka i chęc pochwalenia sie nim stoją w sprzeczności (vide: ubieranie
                  dziewczynek w fikuśne, koronkowe, cholernie niewygodne dla niemowlaka
                  sukieneczki)- i wtedy trzeba byc dorosłym. A że ton Twojego listu wydawał mi
                  sie jednak troche agresywny, to mi sie udzieliło...
                  Sprawa zakonczona - bardzo bym chciała sie dowiedziec, jakie ostatecznie
                  wybierzesz imię na malucha. Niech Ci brzuszek szybko rosnie!
                  • winiaa24 Re: zwriowane imie 01.01.07, 19:20
                    dziekuje ci dlaniuwink)naprawde wielkie dzieki i sory za ten agresywny tonwink!!

dlania napisała:

Niech Ci brzuszek szybko rosnie!
                    >

ojej urósł mi a i jeszcze rosnie,to chyba dobrzewink) !!wink

buziaki od dzidzi!!
                • troubleska Re: zwriowane imie 31.12.06, 13:22
                  A ja myślę, że obie macie rację.
                  Dlania - zwracając uwagę na pewne aspekty życia w Polsce. Moja mama jest
                  nauczycielką w średniej wielkości mieście i uwierzcie, zdarzają się wciąż dziwne
                  reakcje w stosunku do dziecka, które np. nie idzie do komunii lub w jakiś sposób
                  odstaje na tle grupy.
                  Gaudencja - imię oryginalne nie jest stygmatem. To, że Winia nie ma męża, nie
                  oznacza, że nagle powinna z tego powodu się skrywać i nie wychylać. Niebanalne
                  imię może oznaczać przejściowo jakieś kłopoty, ale z moich obserwacji wynika, że
                  ludzie takowymi obdarzeni są zazwyczaj silnymi indywidualnościami. Wyczuwam
                  podskórnie, że Winia da swojemu dziecku wszystko to, co jest potrzebne, aby
                  czuło się ono dobrze w gronie rówieśników. Tego też Ci droga Winiu życzę.
                  A co do ostracyzmu towarzyskiego, to dzieci zawsze znajdą powód. Mnie próbowano
                  w przedszkolu odrzucić, bo nie oglądałam Niewolnicy Isaurywink)
    • lib Re: zwriowane imie 29.12.06, 22:39
      Nawiązując do postu Gaudencji o Grażynkach smile
      Jesteśmy Gaudencjo z tego samego pokolenia jak sądzę, i ja jestem Grażynką. W
      podstawówce oprócz mnie była jeszcze jedna Grażynka o rok starsza, i jeszcze
      jedna w mojej klasie. Siedziałyśmy w jednej ławce. Była też jedna Kasia i jedna
      Ania (ale Agnieszek już sześć). Więc mnie, i innym też jak sądzę, wydawało się,
      że Grażynka to całkiem popularne i "normalne" imię. Również poza szkołą nigdy
      mi się nie zdarzyło, żeby ktoś nieprzychylnie komentował moje imię. Dopiero
      jakoś na studiach zauważyłam, że to raczej imię ciotek niż moich równieśnic smile
      Więc nie musi być tak jak piszesz, choć generalnie z Twoją tezą się zgadzam.
      lib
      • gaudencja Re: zwriowane imie 30.12.06, 14:29
        lib napisała:

> Nawiązując do postu Gaudencji o Grażynkach smile
        > Jesteśmy Gaudencjo z tego samego pokolenia jak sądzę, i ja jestem Grażynką. W
        > podstawówce oprócz mnie była jeszcze jedna Grażynka o rok starsza, i jeszcze
        > jedna w mojej klasie. Siedziałyśmy w jednej ławce. Była też jedna Kasia i
        jedna
        >
        > Ania (ale Agnieszek już sześć). Więc mnie, i innym też jak sądzę, wydawało
        się,
        >
        > że Grażynka to całkiem popularne i "normalne" imię.

Wiesz, to bardzo zalezy od czynników lokalnych i innych. U nas Grażka była
        jedna, za to wyraźnie cześciej zdarzały się Grażyny wśród nauczycielek (i u
        mnie wsrod moich ciotek); poza tym nigdy nie spotkałam żadnej Grażynki - swojej
        rówieśniczki. Były za to w klasie dwie Marysie, które sie przyjaźniły i
        siedziały ze sobą w ławce. Ponadto był jeden Jan Maria. I mimo, ze mieliśmy
        świadomość, iż Maria to imię babek, wychodziło na to że "zdarza się w naszym
        pokoleniu", co "jest normalne". Bylo też w wyższych klasach dwóch Romanów, i
        odbiór tego imienia był podobny, jak w przypadku Marii. Za to Elżbieta była
        jedna, ale do tego stopnia "normalna", jeśli mogę to tak określić, że to imię
        wszyscy uważali za całkowicie zwyczajne, choć częstsze w pokoleniu mam.
        Recepcja imienia bardzo zalezy od czynników osobowościowych dziecka, które je
        nosi. Tak, jak w przypadku naszego Jarka - imię miał niby nieśmieszne, ale sam
        był tak specyficznym zjawiskiem, że jego imię jest dla mnie (i, przypuszczam,
        dla większosci moich koleżanek oraz kolegów z klasy) całkowicie spalone.
        Pomijam współczesne znane i wpływowe postaci o tym imieniu.
        • winiaa24 Re: zwriowane imie 30.12.06, 16:34
          u mnie w klasie był jeden Rysiek!!Mówilismy na niego Rysiek-Misiek bo
          własciwie był takim miśkiem- puszysty niegdy nie zapomne tych jego uszuwink)
          i ogolnie te jego imie dodawalo mu uroku!!;-D

dla mniespalonym imieniem jest Krystian ,bo włanie u mnie w klasie był taki
          jeden świr o tym imieniu!!

a co do imienia dla mojej dzidzi to jeszcze nie zdecydowalam!!dziki za pomoc!!

• magda_m22 Re: zwriowane imie 01.01.07, 16:16
      Muszę przyznać, że bardzo lubię czytać o nowościach u Pani i Pani "dzidzi" ;-D.
      Również czekam na wieści o wybranym imieniu smile).

PS. Gaudencjo dziękuję za miłe przywitanie mnie na forum smile.

Pozdrawiam
      • winiaa24 Re: zwriowane imie 01.01.07, 19:23
        magda_m22 napisała:

> Muszę przyznać, że bardzo lubię czytać o nowościach u Pani i Pani "dzidzi" ;-
        D.
        > Również czekam na wieści o wybranym imieniu smile).

hihi!!narazie taka nowosc ze dzidzia troszke kopie,takie fajniutkie wibracyjki
        mamusie przechodza!!;-Dimie niestety jest dla mnie strasznie trudne!
        wiec czekam na wasze propozycje!!

pozdrawiam
        • gaudencja Re: zwriowane imie 01.01.07, 19:43
          A ja podtrzymuję Westynę. Nie wyglada na to, żeby tej pani imię
          Westyna w czymkolwiek zaszkodziło. Jest dyrektorem polskiego oddziału Swiss
          Air - to chyba dobrze, nieprawdaż? Wszystkie pozostałe propozycje, które do tej
          pory padły, chyba również nie są szkodliwe.
          Pozdrawiam smile g.
          • Gość: alagodz Re: zwriowane imie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 17:51
            Rodzinka mi się podśmiewala z Filemonki, (że jakaś Teofila czy jak jej tam) i
            od tej pory tak myślę o tej Teofili, że to piękne imię bez dwóch zdań.
          • winiaa24 Re: zwriowane imie 02.01.07, 20:07
            gaudencja napisała:

> A ja podtrzymuję Westynę.

ja również!!wczoraj podjelanm decyzje o imieniu dla dziewczynki!
            -Westyna Aniela-nie wiem tylko czy 2 imie pasuje?powedzcie!
            lub ew.Westyna Feliksa

dla chłopczyka mam takie propozycje

-Kajetan
            -Horacywink

jeszcze jakes mialam ale zapomniałam!!wink
            p.s jeszcze tylko 3 miesiace!!;-D
            • olianka Re: zwriowane imie 02.01.07, 20:30
              Westyna Aniela - fajnie!
              Horacy Kajetan - super zestaw.
              Pozdrawiam Cię Winio serdecznie i życzę dokonania dobrego wyboru!
            • gaudencja :) 02.01.07, 20:33
              Westyna Aniela ślicznie, i Westyna Feliksa też ślicznie smile Wybierz to, co Ci
              bardziej do nazwiska pasuje smile
              Kajetan i Horacy obaj _bardzo_ mi się podobają, przy czym Horacy jest rzadziej
              spotykane. Na nasze forum zaglądała kiedyś mama małego Horacego. Tak czy
              inaczej będę czekać z niecierpliwością na rozwiązanie wink Czy odebrałaś mój
              list?
              • verdana Re: :) 02.01.07, 21:20
                A ja, wbrew opiniom na tym forum, radzę Ci bardzo, ale to bardzo zastanowić sie
                nad imieniem Westyna. Teraz wydaje ci się wspaniałe, oryginalne i w ogóle
                super, ale pomyśl, jak będzie czuło się Twoje dziecko przez całe życie
                tłumacząc każdemu, jak się właściwie nazywa, odpowiadając na pytanie "Co to za
                imię?", tłumacząc "tak, jestem z Polski", "nie, to nie nazwisko, to imię"
                i "tak, wcale nie żartuję, naprawde tak się nazywam, panie profesorze".
                Pomyśl o tym, ze Twoja córka nie będzie miała szansy, przez minimum 12 lat
                nauki, "ukryć się" w tłumie młodziezy, bo nauczyciele ją zapamietają jako
                pierwszą - a to wbrew pozorom wcale nie jest takie wygodne - moze na poczatku
                podstawowki tak, w liceum - horror. Sama wiem, ze paru uczniów o najbardziej
                oryginalnych imionach było pytanych częściej niż pozostali... Kiedys liczyłam,
                ze Honorata - imie rzadkie, ale nie tak znowu oryginalne - miała o 1/3 ocen
                wiecej niż pozostali, a nie były to niestety dobre oceny. sama pytalam ją
                częściej na lekcji, bo jej imię pamiętalam, a innych - nie zawsze. To tylko
                wydaje się przyjemne....
                To, co teraz wydaje Ci się doskonałą zabawą, może dziecku przynieść klopoty.
                Moze jednak daj jej imie oryginalne, rzadkie - ale znane (jak Horacy. Feliksa
                Westyna - to byłoby to).
                A dziecko nie jest wyjątkowe przez to, ze ma dziwaczne imię, tylko dzięki temu
                ze jest. Wyjatkowośc uzyskana tylko dzięki niespotykanemu imieniu - to chyba
                nie o to chodzi.
                • gaudencja Re: :) 02.01.07, 21:26
                  verdana napisała:

sama pytalam ją
                  > częściej na lekcji, bo jej imię pamiętalam, a innych - nie zawsze.

Takie zachowanie nie jest wzorem profesjonalizmu nauczycielskiego... Ale muszę
                  powiedzieć, jako nosicielka rzadkiego imienia, że nie potwierdzam
                  uniwersalności tego efektu.

> Moze jednak daj jej imie oryginalne, rzadkie - ale znane (jak Horacy. Feliksa
                  > Westyna - to byłoby to).

A mnie się wydaje, ze Westyna jest na pierwsze lepsza od Feliksy, bo Feliksa
                  jest kojarzona jako typowe imię odmęskie. To Feliksa może nastręczać problemy,
                  np. być mylona z Feliksem. Westyna natomiast nie jest z niczym kojarzona i to
                  jest właśnie siłą tego imienia; brzmi za to znajomo, bo każdy słyszał o
                  westalkach na przykład.
                  • dlania Re: :) 02.01.07, 22:54
                    Taka trochę pogańska ta Westyna... Tajemnicza i budząca zaufanie zarazem...
                    Zaczyna mi sie podobaćwink
                    • gaudencja Re: :) 03.01.07, 11:18
                      Pogańska, ale nie do końca wink
                      www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3886.html
                • koza_w_rajtuzach Re: :) 03.01.07, 09:40
                  Zgadzam się z Verdaną.
                  Lubię dość rzadkie imiona, ale jednak bardziej "bezpieczne", takie, które
                  wszyscy znają. Myślę, że Aniela Westyna byłoby bardzo w porządku. A Westyna,
                  hmm, cóż, kojarzy mi się z festynem, nie dałabym tak na pierwsze imię.
                  A może nazwij Elżbieta? Ostatnimi czasy chyba wszyscy o tym imieniu zapomnieli,
                  a przecież ma w sobie dużo wdzięku.
    • dolmadakia Re: zwriowane imie 03.01.07, 10:14
      Ja tez tak myślę jak Verdana i Koza w r. A zresztą:
      czy ta Westyna rzeczywiscie taka ładna? Oryginalnym jest na pewno.
      I do Gaudencji:przecież Twoje imię nie jest imieniem niespotykanym,robi się
      coraz popularniejsze a nigdy nie było dziwne i rzadkie.Nie przesadzajsmile
      • gaudencja Re: zwriowane imie 03.01.07, 11:27
        Patrzysz na to z dzisiejszej perspektywy, bo od jakiegoś czasu rzeczywiście
        jest częściej spotykane, a już na pewno widuje się je na forach. W moich
        czasach było nadawane około 60 razy rocznie w całej Polsce, czyli średnio nawet
        nie raz w kazdym miescie, a w szkole budziło sensację. Dzisiejsza nieco większa
        popularność w niczym nie zmieniła recepcji tego imienia wstecz, jeszcze w
        całkiem niedawnych czasach. Np. na kierunku, na którym studiowało 200 osób
        rocznie, panie w dziekanacie natychmiast zapamiętały moje imię i nazwisko i
        jako jedna z nielicznych nie musiałam się w ogóle przedstawiac (co sobie bardzo
        chwaliłam zresztą).

Natomiast moj syn nosi imię o popularności dokładnie porównywalnej z Westyną i
        żadnych problemów z nim nie widzę. Dobrze się nosi, budzi przychylne, a czasem
        nawet entuzjastyczne reakcje, ułatwia pzrestawianie się (bo praktycznie nie
        trzeba już używać nazwiska).
        • winiaa24 Re: zwriowane imie 03.01.07, 13:57
          dziekuje Gaudencjo za pomoc w "odpieraniu" tych wszystkich atakówwink
          nie juz nie chce nic zmieniac w imieniu dla dziewczynki i tak zostanie!!
          Westyna Aniela!!o i tak zostanie!

Gaudecjo strasznie mnie ciekawi jakie masz imie?? bo chyba nie Gaudencja?wink
          nie odebralam twoich listów bo nie wiem jak sie wchodzi na moja poczte
          gazetowa;-( ale wstyd.jak cos to pliska napisz mi na moja normalna!
          • gaudencja Re: zwriowane imie 03.01.07, 14:26
            Winiu, nie ma sprawy.
            Kazde rzadkie imię jest kontrowersyjne tylko i wyłącznie z powodu swojej
            rzadkości - dopóki się nie stanie częste. W przeciwnym razie nie byłoby tak
            rzadkie wink - i tu koło się zamyka, i tylko czasem dane rzadkie imię po prostu
            wchodzi w modę, z różnych powodów.

Odbiera się pocztę gazetową kikając w zakładkę "poczta", na samej górze tego
            okna, w którym czytasz to, co właśnie napisałam, nad napisem "Gazeta.pl Forum".
            To naprawdę nie jest trudne smile Pozdrawiam, g.
            • winiaa24 Re: zwriowane imie 03.01.07, 14:33
              po gaudencja napisała:

> Winiu, nie ma sprawy.
              > Kazde rzadkie imię jest kontrowersyjne tylko i wyłącznie z powodu swojej
              > rzadkości - dopóki się nie stanie częste. W przeciwnym razie nie byłoby tak
              > rzadkie wink - i tu koło się zamyka, i tylko czasem dane rzadkie imię po prostu
              > wchodzi w modę, z różnych powodów.

no wlasnie!!!

matko ale ze mnie gapa!!a ja sie tyle naszukalam!!!dzieki!!
              • abiela Winiaa24 urodziła 03.06.07, 00:10
                Jeremiego Gustawa, o czym pisała w tym wątku:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=61543653&a=61543653
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.