Gość: somegirl IP: *.lanet.net.pl 15.01.07, 17:15 Jak myślicie, jak lepiej nazwac pierwsze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 17:38 Obydwa imiona są śliczne, jednak osobiście wybrałabym Florentynkę (lub Floriannę). Koniecznie pochwal się wyborem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Józefina czy Florentyna? IP: 194.205.246.* 16.01.07, 17:18 a jak bedziesz do niej mowila? "Jozefino...obiad...!) beda zdrobnienia w szkole itp i zostanie Józka a Józka brzmi strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 18:10 Florentyna jest genialnym imieniem, dla mnie nie ma wątpliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 19:02 Bardzo ladne imiona, to ciezki wybor...Jozefina podoba mi sie w pelnej wersji natomiast Florentyna zarowno w pelnej jak i w zdrobnieniiu ( Flora itp). Ktorekolwiek imie wybierzesz bedzie sliczne bo oby dwa sa ladne, rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Józefina czy Florentyna? IP: *.chello.pl 15.01.07, 20:54 Trudny wybór. Zarówno Florcia jak i Józia to ładne imiona ale jednak wybrałabym to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
olutek_m Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 20:55 Florentyna Wydaje mi się delikatniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaj1 Re: Józefina czy Florentyna? IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.07, 21:11 I jedno, i drugie imię bardzo mi się podoba. Wybrałabym Florentynę, ale tylko dlatego, że nie przepadam za zdrobnieniem Józia. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 22:05 Ojj trudny wybór . Oba imiona mają coś w sobie. Jednak wybrałabym Florentynkę . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józefina czy Florentyna? 15.01.07, 22:09 Florentyna brzmi bardziej eufonicznie, ale gdybym wybierała dla swojej córki, postawiłabym na Józefinę. Ma więcej charakteru. Oba mi się szalenie podobają i na Twoim miejscu starałabym się wyczuć, czy dziewczę miękkim i łagodnym będzie (Florentyna), czy też pełnym elegancji i charakteru (Józefina). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Józefina czy Florentyna? 16.01.07, 18:01 Zdecydowanie Józefina, jak Gaudencja pisała elegancja i charakter. Florentyna też ładnie, ale ostatnio na forum ich wysyp (a właściwie pełnej formy: Flora) i nie brzmi jakoś innowacyjnie w porównaniu z Józefinką. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józefina czy Florentyna? 16.01.07, 18:20 To, ze na forum są dwie Flory, w niczym nie świadczy o małej "innowacyjności" ani Flory, ani Florentyny. Świadczy natomiast o innowacyjności forumowych mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: Józefina czy Florentyna? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 20:58 msz pelna forma jest wlasnie Florentyna,nie Flora... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józefina czy Florentyna? 16.01.07, 22:44 A pełną formą Marceli - Marcelina? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana222 Re: Józefina czy Florentyna? 28.02.07, 22:32 szczerze mówiąc ani jedno ani drugie ale jak juz to Florentyna Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Józefina czy Florentyna? 16.01.07, 22:47 theodorka napisała: > Zdecydowanie Józefina, jak Gaudencja pisała elegancja i charakter. Florentyna > też ładnie, ale ostatnio na forum ich wysyp (a właściwie pełnej formy: Flora) i > > nie brzmi jakoś innowacyjnie w porównaniu z Józefinką. Wysyp?? 2 Flory w przeciągu 3 lat to wysyp? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Józefina czy Florentyna? 16.01.07, 17:14 20 lat temu to te imiona wogóle mi sie nie podobały.,ale gusta się zmieniają i aktualnie jestem za Józefiną.To imię brzmi dostojnie ,ą zdrobnienie Józia odnosi się do Józefy.Jest zasadnicza różnica między Józefiną a Józefą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: Józefina czy Florentyna? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 20:59 oba misie bardzo podobaja,ale zwycieza jednak Florentyna... Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Józefina czy Florentyna? 17.01.07, 00:05 Florentyna, może też byc Florianna Odpowiedz Link Zgłoś
twoja_matka Re: Józefina czy Florentyna? 19.01.07, 10:19 Moja mała córeczka (3 ms)ma na drugie imię Józefina. Na pierwsze ma Franciszka i uważam, że razem te imiona brzmią ślicznie babcia mojego narzeczonego mówi do niej "Józefinko"( bo nie akceptuje imienia "Franka", ale...coooo tam! Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: Józefina czy Florentyna? 19.01.07, 12:56 Oba imiona są ładne, mi jednak bardziej podoba się Józefina - tak ze względu na pełne imię: eleganckie, jak i na zdrobnienie: urocze. Odpowiedz Link Zgłoś