Gość: Ola IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 27.01.07, 14:19 Może jest tu ktoś kto się na tym zna. Ja właśnie z Kaszub pochodzę i znam: Sławinę, Sulisławę, Damrokę, słyszałam o Barnimie, Mestwinie, Świętopełku, Samborze, Raciborze. Przyznam, że Sławina i Damroka mi się podobają. Znacie jeszcze jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona kaszubskie 27.01.07, 14:28 Szalenie podoba mi się Sulisława, Barnim, Miestwin; Racibor i Świętopełk też. Proponuję Ci zajrzenie na początek do tego wątku; niestety już się zarchiwizował: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20862354&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Imiona kaszubskie IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 27.01.07, 14:43 Dziękuję za podrzucenie wątku. Moja przyjaciółka - Sławina, zwana jest Iśką. Jest zdrobnienie? Jest! Sulisława - koleżanka, jest po prostu Suliną. Ma dwóch braci - jeden to właśnie Barnim, drugi też ma imię kaszubskie, ale niestety nie pamiętam jakie O! I Witosławę znam! W sumie kaszubszczyzna jest w rozkwicie, więc czekam cierpliwie, aż zaczną się rodzić Damroki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Imiona kaszubskie 03.02.07, 16:48 a Damroki to beda chlopcy, czy dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona kaszubskie 04.02.07, 18:06 mam6lat napisała: > a Damroki to beda chlopcy, czy dziewczynki? Damroka niesamowicie mi się podoba, jednak nie przypadła do gustu Oblubieńcowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona kaszubskie 04.02.07, 00:06 Gość portalu: Ola napisał(a): > Moja przyjaciółka - Sławina, zwana jest Iśką. Jest zdrobnienie? Jest! Sulisława > - koleżanka, jest po prostu Suliną. Ma dwóch braci - jeden to właśnie Barnim, > drugi też ma imię kaszubskie, Super )) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona kaszubskie 27.01.07, 16:38 znajomej córka ma na drugie imię Damroka Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Imiona kaszubskie 04.02.07, 18:19 kuzynka mojej przyjaciolki ma na imie Damroka. I ma siostrę Dobrochnę Dziewczyny maja chyba jakos kolo 20-tki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszubka Re: Imiona kaszubskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:44 Damroka to postac z legendy kaszubskiej- z okolic Chmielna, dzielna kobieta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Imiona kaszubskie IP: *.man.olsztyn.pl 08.11.07, 13:14 Piszę pracę magisterską na temat imion, szczególnie interesują mnie imiona kaszubskie i przezwiska z Kaszub.Proszę o kontakt!!!jeśli znacie kogoś o imieniuławina, Damroka, Mściwoj itp odezwijcie się,przeprowadzę chętnie rozmowę, wysłucham historii na temat motywacji nadania imieniapodzielcie sie swoimi doświadczeniami związanymi z Waszym pięknym imieniem. Pozdrawiam Was! weronika-rudnik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Wysłałam Ci maila IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 12.11.07, 10:09 Mam nadzieję, że doszedł. Są tam namiary na osoby o kaszubskich imionach oraz na dwóch ojców, którzy nadali dzieciom kaszubskie imiona Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imiona kaszubskie 09.04.08, 14:04 Takie typowo słowiańskie imiona w większości Sławina mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
isiunia Re: Imiona kaszubskie 02.09.08, 21:59 Ooo, cieszę się, że komuś się podoba Ja mam właśnie na imię Sławina, jako dziecko troszkę cierpiałam z tego powodu ale teraz już je lubię. --------- Mój fotoblog: stocznia.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Imiona kaszubskie 23.01.09, 22:50 imiona kaszubskie... z Kaszub znam - Bogusławę - Sambora - Mestwina (Mściwój) - Subiesław ( Sobiesław) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAMROKA Re: Imiona kaszubskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 23:18 Jest taka książkaLAWENDA W CHODAKACH, gdzie bohaterką jest Damroka. Szkoda,że nie znałam wcześniej tego imienia.Piękne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Imiona kaszubskie 22.06.09, 20:03 Ja Damroki nie lubię. Dam rocka, nie dam rocka, sobie powtarzam i już mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imiona kaszubskie 23.06.09, 15:57 Czytałam kiedyś ową "Lawendę w chodakach". Damroka podoba mi się bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imiona kaszubskie 05.08.09, 09:12 Właśnie wróciłam z wakacji znad morza, przywożąc (oprócz wrażeń, ugryzień komarów i opalenizny) parę książek, m.in. legendy kaszubskie. Wymieniam imiona, jakie się tam pojawiają: Gosk, Jurata (imiona morskich bóstw) Mestwin Racibor Świętopełk Mirach Lilia Wojciech Myślibój Lutogniew Subisław, Subisława Cieszymir Miława Jaromir Damroka Darosława Barnim Radogost Odmina, Wdzydzana (rusałki) Otomin Sorka (imię męskie) Jerk Cyrana Remus a oprócz tego kilka zwyczajniejszych: Jakub, Mikołaj, Marcin i Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona kaszubskie 05.08.09, 23:36 A czy one są naukowo opracowane? Bo imienia Subisław nie było, nieszczęsnemu autorowi na pewno chodziło o Sulisława, tylko sam o tym nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś