itsola 13.04.03, 13:14 Czesc ! To znowu ja. Moja kolezanka z Polski ma synka ,ktory ma na imie DORIAN ,teraz jest w ciazy .Plec jest nie znana .Pomozcie jej w wyborze imion pasujacych do DORIANKA. Dziewczynki i chlopcy. OLA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
windyga Re: Pomozcie mi wybrac 13.04.03, 15:02 Mialam kiedys ksiazke, ktora niestety ktos ode mnie pozyczyl, nie oddal, a ja nie pamietam, kto to byl. Szkoda, bo ciekawa i dotyczyla wlasnie imion.Napisal ja Francuz, nieglupi i frapujacy. Otoz perswadowal, ze wybor imienia, to doprawdy bardzo wazna sprawa i powinno sie ja powierzyc przede wszystkim matce. To ona , ktora nosi dzieciatko przez 9 miesiecy, powinna ostatecznie zdecydowac sposrod roznych propozycji, ktore jej sugeruja bliscy i znajomi. Imie nie powinno byc dziwaczne i z obcego kregu kulturowego, rowniez nie powinno byc tzw. imieniem modnym lub wynikajacym z rodzinnej tradycji nadawania imion na przyklad - zawsze tego samego, pierworodnemu synowi czy corce. Imie powinno pasowac do osobowosci, ale moze raczej imie okresla osobowosc czlowieka, ktory je nosi?. A zatem - to doprawdy rzecz niebagatelna, jakie to imie jest.Mozna sie ze swoim imieniem czuc zle! Sa ludzie, ktorzy sadownie zmieniaja swoje imiona, bo nie moga swego dotychczasowego zniesc, osmiesza ich lub irytuje. Bywalo, zwlaszcza wsrod ludzi prostych bardzo wierzacych, ze imie dziecko "przynosilo sobie" w kalendarzu. Cos w tym jest pewnie z horoskopu... Nie warto za bardzo kombinowac z imionami dzieci. Pretensjonalne i "zagraniczne" moga dziecku sprawic sporo problemow, zwlaszcza w dosc nietolerancyjnym polskim narodzie... Juz imie Dorian - synka Twojej kolezanki - wedlug mnie nosi pewne pietno niesamowitej, choc fascynujacej powiesci "Portret Doriana Greya" Oskara Wilde'a. Przypomne, ze jej bohater byl czlowiekiem, ktory posiadl tajemnice wiecznej urody i mlodosci. Byl jednak czlowiekem bardzo zlym. Wszelkie szalbierstwa splywaly po nim bez sladu, ale nie tak do konca. Otoz na strychu byl portret Doriana, ktory pod wplywem kolejnych podlosci jego wlasciciela zmienial sie i potwornial. Nie bede opowiadac finalu, Kazdy sam moze przeczytac. Mysle jednak, ze Twoi przyjaciele, nie nadaliby tego imienia dziecku, gdyby czytali te ksiazke.. Sa tak piekne polskie imiona Stas, Antos,Basia, Zosia, Jasiek, Jurek. Czy doprawdy zalezy Twoim przyjaciolom na jakim wymyslnym i nienaturalnym dzwieku, ktorym przeciez jest imie?... Odpowiedz Link Zgłoś
monatjan Re: Pomozcie mi wybrac 13.04.03, 20:46 Witaj ! Wlasnie przeczytalam o tym Forum. Uwazam ,ze to swietny pomysl . Tez jest matka i mieszkam poza granicami Polski. Pomoc w wyborze imion jest czyms bardzo interesujacym. Co do Twojego pytania : Dorian - to imie podoba mi sie ,jest takie oryginalne -ale nie nalezy do moich ulubionych. Imiona ktore by pasowaly : CHLOPCY : - Milan - Karol - Blazej Dziewczynki: - Livia - Laura - Joanna Moze cos sie wam podoba .Dajcie znac.Mona Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: Pomozcie mi wybrac 13.04.03, 22:07 kwestia gustu rodzicow... ja chyba bym plakala nad swoim losem gdyby rodzice poszli za sugestiami mojej babki i dali mi imie jakie sobie "przynioslam" czyli Julita Ludmila... porazka kompletna... raczej jestem za tradycyjnymi imionami... gdyz szczegolnie dzieci bywaja okrutne... mojej przyjaciolki syn ma na imie Fabian co mnie niestety przynosi jedno skojarzenie: pawian....... moze niech jej dadza normalne imie?? Weronika, Anna, Magdalena, Agnieszka... aha no i wazny jest i dzwiek imienia i nazwiska razem np. Piotr Kot brzmi tak kulawo... nie powiem nic o Kalasantym Chudym, czy Elizie Nodze..... pozdrawiam Iz Odpowiedz Link Zgłoś
adasari Re: Pomozcie mi wybrac 14.04.03, 09:12 Strasznie smutne te posty poprzedniczek.(( Nie chciałabym Was spotkać.Na pewno moje imię (jak każde!) przynosi skojarzenia.Jedne są oczywiste inne natomiast każdemu kojarzą się inaczej.Wyobraźnia ludzka jest nieograniczona.Każdy ma inne doświadcznia. I tylko z tego powodu należy dawać imiona popularne,neutralne,aby nikomu nie przyszło do głowy piętnować? Kto do kogo ma się dostosowywać?Czy są imiona neutralne?Chyba tylko te gromadne nadawane zgodnie z modą (teraz króluje Kuba-wszędzie są Jakuby i to imię straciło już swój wyraz dla mnie) Historia z Dorianem zupełnie do mnie nie przemawia.Nie znasz dnia ani godziny!! Już jutro może wyjsć książka,w której złą bohaterka będzie Twoja imienniczka.Albo ktoś nazwie tak proszek do prania,podpaski,papier toaletowy...i co wtedy? Najpierw było imię,a potem było książka i pomysł autora z imieniem. A co jeśli chodzi o postacie historyczne lub z dziejów współczesnych?Zawsze jest niebezpieczeństwo,ze ulubione imię zostanie "skalane". Dlatego taka argumentacja dowodzi tylko braku tolerancji i infantylności,przekazywanej następnie dzieciakom. Osoba kulturalna nie naśmiewa się z imienia i nazwiska.A jeśli ma skojarzenia,to zachowuje je dla siebie.) Bardzo podoba mi się przekazywanie tradycji w imieniu.Nadawanie tego samego imienia pierworodnym to piękny zwyczaj.Jeśli ktoś ma ochotę go pielęgnować-to czemu nie?!?! Rodzicim Doriana życzę wybrania najpiękniejszego imienia!Niestety nie podejmuję się podania swoich typów,bo się boję komentarzy i skojarzeń. Imię to rzecz gustu-tylko i wyłacznie.Dlatego.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Pomozcie mi wybrac 14.04.03, 10:53 A mnie się podoba imię Adrianna, bardzo piękne i eleganckie dla kobiety i nastolatki, a dla małej dziewczynki ślicznie się zdrabnia - Ada, Adusia, Aduśka, Adinka, Adulka, można mnożyć przykłady. Nie jest ani pretensjonalne, ani popularne. mama Aduśki, słodkiej jak nie wiem co Podobają mi się też imiona: Gabriela, Alicja, Joanna, Marta i Małgorzata. A z mniej popularnych Pola i Nela !! Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: Pomozcie mi wybrac do Adasari 14.04.03, 12:33 tak jak nie nalezy kogos oceniac za imie (nikt tu tego nie robi) tak nie nalezy oceniac kogos za sympatie do imienia i juz... to kwestia gustu... na drugie mam Monika i serdecznie nie znosze tego imienia tylko dlatego ze w tym samym bloku co ja mieszkala Monika, ktora byla chlopczyca i wszystkich bila, do tego przeklinala... w Pszczolce Mai jest dzdzownica Magdalena i nie zmienia to faktu ze z checia nadam to imie mojej corce... Iz Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Pomozcie mi wybrac 14.04.03, 13:56 Dzieki za wasze propozycje , nie jest ich duzo .Ale przekaze je mojej kolezance. Zobaczymy? Dam wam znac.Ola Odpowiedz Link Zgłoś
windyga Re: Pomozcie mi wybrac 14.04.03, 23:23 Hm. To ja przywolalam przypowiesc o Dorianie, a raczej historie opowiedziana bardzo pieknie przez Oskara Wilde'a. Nie wiem, dlaczego to co napisalam o pewnych teoriach dotyczacych imion wydaje sie jednej z nas - smutne. Powtarzam, to co mnie zafrapowalo w teorii ogloszonej przez pewnego francuza, to to, ze wybor imienia, to sprawa wazna. To nie powinien byc ekscentryczny wyskok rodzicow, ktorzy maja potrzebe dopasowania sie do panujacej mody, tradycji itp. To powinien byc magiczny impuls ktory najlepiej odebira od swego dziecka, ktore jest w brzuszku - jego MAMA. I tyle. Ja mam na imie Joanna i uwazam, ze ono do mnie pasuje. Na drugie imie mam Eugenia i przyznam, ze kiedy bylam dziewczynka, uwazalam je za paskudne... Rodzice nadali mi je na pamiatek obu bardzo szlachetnych babek, a takze perswadowali mi, ze bylo to imie ukochane przez ... krolow. No, coz wole Aske, Joasie, Joanne. Pozdrawiam serdecznie i twardo polecam mile imiona polskie bez pretensji do dworskich, ba wersalskich. Prostota jest poza moda i krytyka, a takze szyderstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: Pomozcie mi wybrac 15.04.03, 00:47 hum to tak jak ja rozwazam imie dla chlopca i z cala pewnoscia wiem ze moj Babelek to nie Wiktor... nie pasuje... sama sie krzywie i czuje wewnetrzny opor Odpowiedz Link Zgłoś
itsola @ IZABELIX 15.04.03, 14:47 izabelix napisała: > hum to tak jak ja rozwazam imie dla chlopca i z cala pewnoscia wiem ze moj > Babelek to nie Wiktor... nie pasuje... sama sie krzywie i czuje wewnetrzny opor Izabella jestes w ciazy i sie nie mozesz zdecydowac na imie ? Ola Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: @ IZABELIX 16.04.03, 19:43 no nie moge zawsze chcialam nazwac chlopca Andrzej no ale dziadek tak ma na imie, wiec drugi bylby pokrzywdzony... zawsze mialam mase pomyslow na imie dla dziewczynki a tu teraz mam "klopsika" bo wyglada na to ze bedzie synus) Odpowiedz Link Zgłoś
maximama Re: Pomozcie mi wybrac 17.05.03, 12:11 mi podobaja sie imiona: dziewczece: Laura Marta Rita Emma Marina Gabriela Kornelia Marita dla chlopaczka: Wiktor Igor Fabian Milan (Maximilian) Kordian Kornel Julian' nie mam juz pomyslow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Pomozcie mi wybrac 18.05.03, 11:45 Czesc ! Musze wam powiedziec ,ze juz sa imiona wybrane.Jak bedzie dziewczynka to: MAJA JOZEFINA a chlopczyk JONASZ BENJAMIN.Czesc Ola Odpowiedz Link Zgłoś