Gość: bietka22 IP: *.199.61.137.tesatnet.pl 03.02.07, 22:36 Czy to imię można nadawać w polsce dziewczynkom?? Bardzo mi się podoba i w internetowym immieniku też jest opisane. Jest bardzo proste i niewyszukane ale nie jestem pewna czy na polskie warunki nienazbyt ekstrawagandzkie - bo zdaje się że pochodzenie ma angielskie - ale dokładnie nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Emma 03.02.07, 23:38 Owszem to imię można nadawać w POlsce, na forum nawet udziela się mama Emmy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Emma 04.02.07, 11:12 Po wojnie nie mozna bylo nosic tego imienia w PL, bo podobno bylo zbyt...zydowskie. Stad babcia mojego wujka zostala Ewa. Podaje jako ciekawostke. teraz wszytsko sie zmienilo i nawet Samuel stal sie popularny (a po wojnie Samuelowie nagminnie zmieniali imie chocby na Szymon)... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Emma 04.02.07, 14:11 a to ciekawe,nawet nie wiedziałam Jedna z moich przodkiń miała na imię Emma a była..oczywiście Niemką,bo ja mam w 40% korzenie niemieckie Dobrze chociaż,że bardzo ciekawe... Co do imienia-to moja córeczka ma na imie Emma,przez co jest wszedzie rozpoznawalna-zwłaszcza,że na dodatek jest wcześniaczkiem-wszyscy ja pamietają Zdarzają się owszem osoby,które pytają JAK ma na imię?z naciskiem na :"jak",ale w 99% nastepuje po tym zdanie,że imię jest piekne,choć takie oryginalne! Niestety imie to jest strasznie popularne w Angli,Francji,Niemczech,USA,Finlandii..... Imię Emma ma świetna charakterystykę,ta ksiazka(mam ją w domu)przekonała mnie do końca do tego imienia,jak byłam w ciązy www.imiennik.pl/index.php?ids=1,359 Jest też błogosławiona Emma,o czym nie widział zaden ksiądz,z którym rozmawiałam) Moja Emma ma na drugie Maria. Dla ewentualnego brata Emmy mam wymyslone takie imiona:Tymon,Natan,Zachary,Stanisław. Dla siostry-żadnego.. Zdrobienia-Emka,Emusia,Emunia,Emeczka,Emcia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emma 04.02.07, 14:17 mamaemmy napisała: > Jedna z moich przodkiń miała na imię Emma a była..oczywiście Niemką,bo ja mam w > 40% korzenie niemieckie Dobrze chociaż,że bardzo ciekawe... ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Emma 04.02.07, 14:28 abiela napisała: > ??!! Moja babcia(mama mamy) wywodzi się z bardzo znanej arystokracji.Nic więcej nie napiszę,bo raz mnie niemal zlinczowali na emamie za napomnknięcie Abielu,a jak tam Florcia? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Emma 04.02.07, 15:19 Moja pruska prababka byla Johanna...A Emilia to polsko-ukrainska prababcia.)))). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emma 04.02.07, 15:52 mamaemmy napisała: > abiela napisała: > > > ??!! > > Moja babcia(mama mamy) wywodzi się z bardzo znanej arystokracji.Nic więcej nie > napiszę,bo raz mnie niemal zlinczowali na emamie za napomnknięcie Rozumiem, odebrałam Twój post tak jaby pochodzenie niemieckie byłoby czmyś strasznym > > Abielu,a jak tam Florcia? > Dziękuję, bardzo dobrze, nie mam ani jednego powodu do narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 04.02.07, 16:46 A ja myślałam, Aniu, że chodzi Ci o te 40%. Mamoemmy, jak to się stało, ze masz pochodzenie niemieckie akurat w 40%? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 04.02.07, 15:24 mamaemmy napisała: > Jest też błogosławiona Emma,o czym nie widział zaden ksiądz,z którym rozmawiała > m) Ależ nie tylko błogosławiona! - święta Emma z Gurk - święta Emma z Saksonii - biżej nieznana święta Emma - a to jest błogosławiona Maria Eutymia, która nosiła świeckie imię Emma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 16:18 W tym imienniku jest jakiś błąd: ZDOLNOŚĆ REAKCJI: Bardzo duża, rozsadziłaby inny charakter. Ale Teresy doskonale panują nad i sobą. Skąd nagle Teresa??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 04.02.07, 16:45 Prawdopodobnie Emma jest zakwalifikowana w tym imienniku jako imię z tej samej grupy, co Teresa, i ma identyczny opis. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 04.02.07, 17:51 Ta książka operuje grupami imion o podobnych charakterystykach, a nie pojedynczymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 18:13 No to rozumiem. Tylko tak myślę: Emma sama w sobie prześliczna, ale z moim nazwiskiem (michalak) to już średnio mi brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 04.02.07, 18:41 Wiesz, wydaje mi się, że ładniej niż Paulina. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 18:46 Cóż... Czasu mamy sporo, bo dzieci dopiero w planach (acz dosyć bliskich) a my mamy z mężem taką szajbę, że wszystko staramy się wcześniej zaplanować. Gdy zastanawiamy się na tym jak wykończyć mieszkanie, mówimy, że "to będzie pokój dla Jeremiasza". Bo Jeremiasz na 100% zostaje. Moje damskie typy ciągle jakoś nam średnio odpowiadały. Milena odpadła, Paulina OK, ale.... Inka i Nel odpadły. A jak dzisiaj powiedziałam "Emma" to chętnie na nią mąż przystał.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emma 04.02.07, 14:16 annajustyna napisała: > Po wojnie nie mozna bylo nosic tego imienia w PL, bo podobno bylo > zbyt...zydowskie. Stad babcia mojego wujka zostala Ewa. Podaje jako ciekawostke > . > teraz wszytsko sie zmienilo i nawet Samuel stal sie popularny (a po wojnie > Samuelowie nagminnie zmieniali imie chocby na Szymon)... Nie uogólniaj, nie wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 14:35 Właśnie mój mąż stwierdził, że może by zmienić nasz córkowy typ z Pauliny na Emmę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 05.02.07, 14:52 Tak, zdecydowanie mąż jest za Emmą. Leżał sobie wczoraj w łózku i powtarzał: "Emma, Emma, Emma. Ładnie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Emma IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.02.07, 13:06 Mąż to małe piwo, bo on jest otwarty (sam się upiera przy Jeremiaszu -> choć z drugiej strony twierdzi, że np. Miłosz to nazwisko a nie imię ) Gorzej będzie z babcią, czyli moją mamą Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Emma 12.04.07, 20:06 Właśnie się dowiedzieliśmy, że nasz syn to dziewczynka Z imieniem problemu nie będzie, bo od dawna oboje wiedzieliśmy, że jesli dziewczynka to Emma. Na drugie Barbara. Nie wiem czy pasuje, ale chcemy je nadać, bo: tak ma na imię moja siostra, teściowa, siostra mojego dziadka ze strony mamy i moja mama na drugie. Taka nowa świecka tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emma 12.04.07, 20:56 sandraa3 napisała: > Właśnie się dowiedzieliśmy, że nasz syn to dziewczynka > Z imieniem problemu nie będzie, bo od dawna oboje wiedzieliśmy, że jesli > dziewczynka to Emma. Super Emma Barbara naprawdę nieźle brzmi (MSZ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: Emma IP: *.acn.waw.pl 12.04.07, 20:50 Nie wiem czy można, ale jakaś dziewczyna przy okazji dyskusji o Bronce tu pisała o swojej Emmie. Więc chyba można Dla mnie świetne imie. Odpowiedz Link Zgłoś