tami46 13.03.07, 22:53 Kilka dni temu kupiłam książkę pana Rymuta .Przejrzałam ją juz kilka razy i cały czas pozostaję pod wrażeniem różnorodnych imion tam zawartych.Wiem ,że niektóre to imiona były nadane dzieciom obcokrajowców i dlatego są dla nas Polaków dziwne.Wydaje mi się również ,że osoby ,ktore zapisywały w metrykach imiona czasami nie znały dobrze języka polskiego/Zdzisław pisany z z kreseczką i na dokładkę tak samo pisana Zdzisława/.Zadziwiły mnie też imoiona Dusza,Dyala,Dydak,Dzamila ,Dzaneta,Jerz,Muza,Nacja,Sanna,Prowidencja i wiele wiele innych.Nie wiem jak to się mogło stać,że te i inne imiona zostały zarejestrowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona -Rymut 13.03.07, 23:05 Tak, Rymut jest szokujący. Jednak muszę dodać, że Dżamila i Dżaneta to imiona typowo tatarskie, natomiast Dydak i Prowidencja to znane długo wcześniej imiona: pl.wikipedia.org/wiki/Dydak www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1988.html - zajrzyj sobie też do Tek Dworzaczka i zobacz, że są nadania. Prowidencję też możesz tam znaleźć, a nadawana ona była chyba na cześć opatrzności bożej. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona -Rymut 13.03.07, 23:17 Dziękuję za wyjaśnienia.Mimo wszystko pozostaję w szoku ,że w Polsce jest aż taka duża różnorodność imion. Odpowiedz Link Zgłoś
qual0play Re: Imiona -Rymut 02.02.19, 00:40 Nie chciałbym być pod taką "celą" /siedzieć w niej/ Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 14:21 Witaj Tami!Rymuta mam od czerwca i chyba nigdy nie będę mieć dość tej ksiązkżi. Przed momentem wypatrzyłam imię Tornado Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 15:10 Rzeczywiście jest to lektura,która się nie może znudzić.Ja natomiast znalazłam Gwiazdę i Słoneczko. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 18:05 Prowidencja brzmi wprost przepięknie (i po zajrzeniu do Googli okazuje się, że ma sporą tradycję, jak na imię tego typu ! Tylko zdrobnienia typu Prosia (prosię? Dosia) czy Prowka nie bardzo Prowidencja to pikuś w porównaniu z Wredzią czy Szyją... Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 18:49 Nie znałam imienia Prowidencja ale mam skojarzenia z firmą,która udziela pożyczek tylko,że jest w formie męskiej.Moje kolejne oryginały toren,Srol,Srul. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 21:06 Srol i Srul to zdrobnienia od imienia Izrael (Israel). Na Srena nie mam pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 21:21 kolejny raz dzieki,bo ja jestem miłośniczką imion-amatorką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 21:50 Nie ma sprawy, chętnie odpowiem, o ile będę coś wiedzieć, też jestem miłośniczką imion-amatorką Odpowiedz Link Zgłoś
buddhaforme Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 21:43 Dusza, Muza, Sanna - te najbardziej mi sie podobają Mogę wiedzieć gdzie i za ile dostanę taką książkę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona -Rymut 14.03.07, 21:48 Za 12 złotych OIP; szczegóły tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14591252&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Imiona -Rymut 30.07.07, 09:28 Sanna jest akurat szalenie popularna w Finlandii, to tamtejsza wersja naszej Zuzanny. Podczas mojego pobytu w tym kraju poznałam cztery Sanny Odpowiedz Link Zgłoś