ana0708 19.03.07, 12:51 Co sądzicie? Mnie zaintrygowało. Zdrobnienie Jarmiłka słodkie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Jarmiła 19.03.07, 12:59 ana0708 napisała: > Co sądzicie? Mnie zaintrygowało. Zdrobnienie Jarmiłka słodkie A Jarmułka jeszcze słodsze, aj waj jakie słodkie, jak cymes z marchewki... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarmiła 19.03.07, 13:23 Ciekawe imię, w Polsce dawniej nienotowane. Z brzmienia b. sympatyczne, natomiast znaczenie ma wewnętrznie sprzeczne, bo jary to "srogi, ostry, surowy". Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jarmiła 19.03.07, 14:13 Ładnie. Dla dziewczynki Jarmiła, dla chłopca Jarogniew Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jarmiła 19.03.07, 14:26 Jest czeskie imię Jarmila. Należy do "nowszych" (za czeską stroną o imionach), znaczenie mozna odczytywać jako "kochająca bujność i siłę". Bardzo popularne, między innymi dzięki dziełom poety K.H. Máchy (74.635 Czeszki się tak nazywają). Starosłowiańskie jednak nie jest. Imieniny w czeskim kalendarzu są 4 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Jarmiła IP: *.chello.pl 20.03.07, 13:06 prześliczne- kojarzy mi sie z czymś pysznym do jedzenia!!!Mi podoba sie również sama Miłka od Miłosławy a w szkole miałam Radkę od Radomiły, mame mam Bogumiłę wiec lubie imiona z końcówka miła! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarmiła 20.03.07, 20:45 Gość portalu: tymianek21 napisał(a): > prześliczne- kojarzy mi sie z czymś pysznym do jedzenia!!! Nie z jarmużem czasami? Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Jarmiła 21.03.07, 12:15 Oczywiście że nie z jarmużem bo ten leży zawsze zwiędniety na wędlinach!!!!Brrr! Tylko z jagodai!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Jarmiła 20.03.07, 16:56 Jarmilki inaczej czeszki to były za komuny płytkie, białe tenisówki made in CSRS. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Jarmiła 20.03.07, 22:26 A ja się tak zastanawiam - gdzie sobie O poszło? Bo w tych słowiańskich imionach to zazwyczaj pierwszy człon brzmi Jaro-, czyli drogą dedukcji powinna być Jaromiła? Tak samo, jak Jarosława? Nie to, żebym się znała. Ale czy to jakiś wyjątek, przypadek, czy jeszcze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noemip Re: do manarai - OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:16 A inni nie mogą się dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do manarai - OT 21.03.07, 11:28 Regulamin forum nie przewiduje umieszczania na nim wiadomosci prywatnych Odpowiedz Link Zgłoś