Dodaj do ulubionych

imię Stella

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 17:23
czy można nadać takie imię?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: imię Stella 29.04.07, 17:47
      Mozna. Oznacza gwiazde po lacinie (Stella Maris) i mozna je zaliczyc do imion
      "odmaryjnych". Nie polecam, jesli mieszkacie badz planujecie zamieszkac w
      Niemczech - wielu Niemcow wymawia to imie "Sztela"sad((.
      • martuszkaw Stella Maris to Gwiazda Morza 30.04.07, 18:25
        annajustyna napisała:

> Mozna. Oznacza gwiazde po lacinie (Stella Maris) i mozna je zaliczyc do imion
        > "odmaryjnych".

"Odmaryjnych" ??? - przecież Stella Maris znaczy Gwiazda Morza a nie gwiazda
        Maryi, co też po łacinie brzmiałoby Stella Mariae, toteż związku żadnego nie
        widzę. Pozdrawiam M.
    • lizzy9 Re: imię Stella 29.04.07, 17:47
      Chyba mozna, przyjacilka mojej mamy to wlasnie Stella, ktora ma 55 lat i jest
      Polka. To imie bardzo mi sie podoba, zycze powodzenia.
    • Gość: Nadzieja Re: imię Stella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 17:56
      Dzięki Dziewczyny smile

Razem z mężem mieszkamy w Polsce i właśnie zastanawiam się czy nie jest to imię
      zbyt udziwnione. Bardzo nie chciałabym, aby było postrzegane jak Dzesika czy
      inny Kewin smile
      Podobają mi się jeszcze imiona:
      Gabriela
      Helena
      Aniela
      Marianna
      Liliana
      Juliana
      Melania

Czyli same widzicie, że sporo tego. Mąż chce Gaję. smileMamy jednak krókie nazwisko
      i jakoś moim zdaniem z imieniem Gaja brzmi śmiesznie. Zgodziłam się, aby imię
      Gaja stało się drugim imieniem naszej małej.
      • ariana1 Re: imię Stella 29.04.07, 18:17
        Do krótkiego nazwiska zdecydowanie najbardziej pasują: Gabriela, Marianna i
        Melania. I Julianna zamiast Juliana.
        • Gość: Nadzieja Re: imię Stella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 18:24
          Ja mam na imię Anna, dlatego waham się czy jednak imię w typie - Julianna byoby
          właściwe.
          A nazwisko składa się z 3 sylab. Czyli nie jest takie bardzo krókie.

Podoba mi się jeszcze Emma. smile
      • olianka Re: imię Stella 29.04.07, 19:08
        Stella jest świetna. Podobają mi się wszystkie rozważane przez Was imiona smile
      • Gość: Tawananna* Re: imię Stella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:45
        Nie mam nic przeciwko Stelli - i zdecydowanie nie jest to druga Dżesika - ale,
        prawdę mówiąc, każde z wymienionych przez Ciebie imion podoba mi się znacznie
        bardziej. Powiem więcej, wszystkie z tej listy są dokładnie w moim guście smile.
        Tylko zdecydowanie proponuję Liliannę i Juliannę - wersję przez dwa "n".

Myślę, że do krótkiego nazwiska dobra będzie trochę dłuższe imię. Wiele zależy
        jednak od konkretnego nazwiska - poza tym nazwisko może się zmienić. Ja jestem
        zwolenniczką nadawania zwykle dwóch imion o różnej długości - i Stella Gaja
        zupełnie mi nie brzmi. Wszystkie inne - jak najbardziej, z wyjątkiem Gabrieli
        Gai, bo trochę za dużo "g".

Najbardziej podobają mi się:
        Marianna Gaja
        Lilianna Gaja
        Julianna Gaja (tu uwaga: Julia jest popularna i może warto wybrać coś do niej
        niepodobnego)
        Melania Gaja

Mogę jeszcze polecić zestaw:
        Marcjanna Gaja
      • abiela Re: imię Stella 29.04.07, 23:53
        Stella jest w porządku, ale z podanych przez Ciebie imion Helena, Aniela,
        Marianna, Julianna i Melania podobają mi się dużo bardziej. Stella Gaja raczej
        nie współgra, dobrałabym do krókiego imienia inne długie.
    • Gość: Nadzieja Re: imię Stella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 18:28
      ...a i dodam , że nazwisko kończy się na "ek" - .....ek smile

• tami46 Re: imię Stella 29.04.07, 18:42
        Stella to imię świetne i nie jestw typie Dżeski.Brzmi ładnie i nie jest bardzo
        popularne.
    • Gość: violent_green Re: imię Stella IP: *.resetnet.pl 29.04.07, 23:59
      Stella to ładne imię, ale jedyna jaką znałam była od zawsze nazywana "Stelką" no
      i to zdrobnienie jest jak dla mnie fatalne sad
    • ninotshka Re: imię Stella 30.04.07, 12:29
      hej smile moze Ci pomoge - ja mam coreczke o imieniu Stella i nazwisko konczace sie
      na -ek i moim prywatnym zdaniem wszystko gra smile
      co do zdrobnien to staram sie mowic Stella, a dziadkowie zdrabniaja jeszcze
      Stellusia. no i absolutnie nie podoba mi sie Stelka uncertain
      mozna zdrobnic Stellinka - czyli gwiazdeczka tongue_out
      pozdrawiam i zycze trafnego wyboru!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.