Gość: panna Zosia IP: *.chello.pl 05.05.07, 14:19 "Denis, Dżesika" tak wczoraj w sklepie nawoływała swoje dzieci pewna mama, wyobraznia podsunęła mi szczuplutką panią w natapirowanych pasemkach, w rózowym topie, jeansowych rybaczkach, opalenizna+ tipsy...i szpileczki (w rzeczywistości włosy były bląd) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saraanna Re: Denis i Dżesika 05.05.07, 15:00 a wyobrażnia nie podsunęła ci ,że nie pisze się bląd tylko blond... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Zosia Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:03 za "bląd" przepraszam (a juz wydawało mi się, ze nad ortografią panuję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Denis i Dżesika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:35 A CO CIE OBCHODZI JAK WYGLADALA ICH MAMA,IMIONA DZIECI TAKIE JAK INNE,CZY MOZNA SIE TAK WYSMIEWAC??????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Denis i Dżesika 05.05.07, 18:41 Co za idiotyczny post. Popatrz lepiej na siebie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moo Re: Denis i Dżesika IP: *.ipartners.pl 05.05.07, 21:42 dla mnie to paranoja dawac poslkim dzieciom tego typu imiona ;/ jest tyle ładnych polskich imion...no chyba ze pochodza ze stanow czy skads tam i byli w Polsce z wizyta. to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 09:23 Biedne dzieci. Na Denisa blisko którego mieszkałam wszystkie dzieci wołały "penis". Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 09:51 Moja mama uczyła niejakiego Denisa. Miał na nazwisko .. Klempert. No bomba! Denis Klempert! Do dzisiaj boki zrywam. A znam też rodzinę (polską!) w której jest Monika, Kasia i ... Kevin. Brr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Denis i Dżesika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 13:55 Przy całej mojej niechęci do imienia Denis, z nazwiskiem Klempert nie brzmi tak najgorzej. To jedno z tych nazwisk, do których imiona zagraniczne pasują nie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 15:08 Tez mam takie wrazenia. Aczkolwiek Denisa Kowalskiego tez uwazam za OK. Pod warunkiem, ze jest jakies uzasadnienie nadania takiego imienia - np. pochodzenie rodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 15:13 Skąd autorka postu wiedziała, skąd pochodzi rodzina wyżej wymienionego Denisa? Czyżby po blond włosach i opaleniznie wywnioskowała, że są Polakami ??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 18:13 Alexa, daj spokoj. Przeca takie zestawienie Denis i Dzesika, wymawiane czesto w specyficzny sposob, nasuwa jednoznaczne skojarzenia...Nigdy nie bylas w stanie poznac po wymowie, tonacji, doborze slow, z kim masz do czynienia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: Denis i Dżesika IP: *.acn.waw.pl 24.05.07, 21:08 imiona tragiczne mamusia pewnie angelika, a tata darek hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Zosia Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:02 autorka i wdziała - rodzice tych dzieci żyja i pochodza z miasteczka 200 km od stolicy autorka postu wnioskuje, ze są jedna z najniższych warstw społecznych (żeby zbyt mocno głośno nie mówić o puszczalsko-alkoholowej sławie rodziców tych dzieci)"aspirujących" imionami dzieci skad autrorka to wie? - o zaskoczeniu imionami dzieci wspomniała szwagierce, a ta skojażyła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofi Re: Denis i Dżesika IP: *.acn.waw.pl 24.05.07, 21:10 zgadzam sie z Toba w 100% i w odróżnieniu od niektórych tutaj mam takie same zdanie temat takich \imion jak andżelika, samanta, sebek czy esmeralna szczyt ćwokostwa! Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: Denis i Dżesika 07.06.07, 07:44 Oj Zosiu Zosiu - przytykala motyka gracy... "Najnizsze warstwy spoleczne" - a z jakich ty pochodzisz? Szkoda, ze rodzice nie nauczyli cie ortografii i kultury osobistej. Twoj horyzont mysleniowy jest tez bardzo ograniczony. Skad wiesz, ze ta kobieta mieszkala na stale w Polsce? Moze byla tam tylko na wizycie, zreszta moze byc tysiace powodow dla ktorych nazwala swoje dzieci tak a nie inaczej. Ponadto co ma piernik do wiatraka? Gdzie widzisz zwiazek miedzy "puszczalsko- alkoholowej sława rodziców" a imionami dzieci? To brutalne oskarzenia w strone tych ludzi! Opanuj sie zanim swoim dopisywaniem historii naprawde kogos skrzywdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 11:21 I co, jest się czym chwalic? ;/ Ja chodziłam w podstawówce do klasy z chłopakiem o nazwisku Fiut, jakoś rodzice nie wpajali mi, że mam się z niego z tego powodu wyśmiewac. Nie wiem, może to były inne czasy, ale naprawdę nikt się z niego nie naśmiewał. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 11:54 Bo chamstwo wynosi sie z domu.Dzieci, ktore wolaja na Denisa -penis albo na Alana -anal ,same pochodza z patologicznych rodzin,gdzie"rzucanie miesem" jest na porzadku dziennym.Dzieci z normalnych rodzin nie uzywaja takiego slownictwa i uczone sa szacunku do innych i ich wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 13:01 Zgadzam się, ze takie przezywanie we wczesnym wieku nie świadczy o najlepiej o rodzinach, w których dzieci się wychowują (w późniejszym wieku dzieci zazwyczaj już opanowują i takie słownictwo, mimo nieużywania go w domu), ale rzecz w tym, że rodzice dzieci nie mogą zakładać, iż ich dzieci będą się wychowywać w cieplarni i nigdy nie spotkają się z takimi przezwiskami. Na niebezpieczeństwo przezywania Denisa zwraca uwagę nawet RJP: rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=557&letter=D Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:25 Masz racje Gaudencjo ,ze dzieci moga sie spotkac z takimi przezwiskami,ale to wlasnie od wychowania zalezy ,jak sie zachowaja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:29 Przypuszczam, że niezależnie od wychowania będą się źle czuły, tak przezywane. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:59 Mialam na mysli nie dzieci przezywane,tylko te ktore slysza jak inni przezywaja ich kolegow.Patologia podlapie i bedzie przezywala,normalne dziecko albo wyrazi swoja opinie o tym ktory przezywa ,albo zignoruje.Oczywiscie caly czas mowimy o przezwiskach wulgarnych a nie typu misiek czy mysza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 22:01 Stąd wniosek, że jeśli obracamy się w patologicznym środowisku albo sami jesteśmy patologią, nie powinniśmy nadawać dzieciom imienia Denis czy Aaln. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 22:15 no to dodaj do tego jeszcze Teofil -patrz ariana1- i pewnie wiele innych imion polskich i zagranicznych,jak ktos ma chora wyobraznie, znajdzie wulgarne przezwisko do kazdego imienia,ja takiej nie mam ,wiec nie bede wymyslala ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 22:20 O tak, Teofil i Kiejstut, mam je oba na liście. Ale po pierwsze, nie na czolowych miejscach, po drugie, mam nadzieję że moje dzieci z dziećmi spatologizowanymi będą się stykać jak najrzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dżentelmeni nie dyskutują z faktami, a damy... 20.05.07, 00:07 ...też nie powinny. A właśnie faktem jest, że pewne imiona proszą się o takie skojarzenia i Denis tak samo kojarzy się z penisem jak Renat z denatem (przykład fikcyjny, ale tak przezywanego Donata i owszem znałem). > Dzieci z normalnych rodzin bywają tak samo wredne jak dzieci z nienormalnych. Cokolwiek by te określenia znaczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 10:34 ja znam rodzeństwo: Andżelika (dziewczynka ma na oko 5 lat i do tej pory nie umie wymówić swojego imienia) Dżesika Karolina Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 12:02 A gdyby miala na imie Katarzyna ,to myslisz ze latwiej by wymowila .Moze dziewczynka ma problemy z wymowa, wynikajace z jakis zaburzen,wiec po co szukac na sile sensacji . Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Denis i Dżesika 20.05.07, 00:08 dziewczynka_bez_zapalek napisała: > ja znam rodzeństwo: > Andżelika (dziewczynka ma na oko 5 lat i do tej pory nie umie wymówić swojego > imienia) > Dżesika > Karolina > Tomek. No proszę, synowi mogli dać normalne imię... Nieraz już to obserwowałem w SBG - u chłopców udział imion banalnych w pierwszej dziesiątce, w drugiej zresztą też, jest większy niż u dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Saraanna 06.05.07, 13:06 A coś ty taka najeżona? Napadasz z agresją na każdego, kto w tym wątku ośmieli się skrytykowac dziwaczne imiona. Skoro tobie się podobają , to twój ból. Ale daj ludziom prawo do wyrażenia własnego zdania, jakiekolwiek by ono nie było. I nieprawda, że tylko patologiczne dzieci wymyslają skojarzenia denis - penis, teofil - pedofil itp. Dzieci ogólnie mają bujną wyobraźnię i są szczere do bólu. A propo's chamstwa - zgodnie z netykietą nie poprawia się publicznie błędów ortograficznych innych forumowiczów. Nie wiedziałaś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Saraanna 06.05.07, 15:28 ariana1 napisała: > A propo's chamstwa - zgodnie z netykietą nie poprawia się publicznie > błędów ortograficznych innych forumowiczów. Nie wiedziałaś o tym? Albo źle widzę, albo Nietykieta nie porusza problemu poprawiania błędów ortograficznych. Owszem, głupio nagminnie kogoś instruować, ale naprawdę czasem trudno się powstrzymać, szczególnie w zderzeniu z arbitralnym tonem wypowiedzi niektórych. Imiona Dżesika i Denis uważam za wyjątkowo nieudane, ale post otwierający ten wątek takoż. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Saraanna 06.05.07, 18:14 A moze pisownia "blad" byla zamierzona??? Bo to nie byl "blond", tylko wlosy wyzarte farba do bialosci??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Saraanna 19.05.07, 11:29 Tak. Sa po prsotu kuriozalne wpolskich warunkach. Zwlaszcza Jessica (Jesyka po polsku) pisana przez "Dz". Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Saraanna 06.05.07, 21:48 No faktycznie ,strasznie agresywna jestem ,chyba pojde zrobie sobie herbatke z melisy.A co do imion jakie mi sie podobaja,to znajdz sobie w wyszukiwarce. ariana1 napisała: nieprawda, że tylko patologiczne dzieci wymyslają skojarzenia denis - penis, > teofil - pedofil itp. Dzieci ogólnie mają bujną wyobraźnię i są szczere do > bólu. ty chyba nie napisalas tego powaznie,bujna wyobraznia a chora wyobraznia to dwie rozne rzeczy A propo's chamstwa - zgodnie z netykietą nie poprawia się publicznie > błędów ortograficznych innych forumowiczów. Nie wiedziałaś o tym? chyba z netykieta przez ciebie stworzona,poza tym nie trudno zauwazyc,ze to byla ironia,bo przewaznie raczej nikogo nie poprawiam ,bo sama czasami robie literowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Zosia Re: Saraanna IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:10 juz wyżej przeprosiłam za błąd staram się kontrolowac pisownie, ale niestety czasami "samo wychodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Divers Re: Saraanna IP: *.nm.e-zet.pl 19.05.07, 01:31 ku.. masz cos do imienia Denis?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc6507 Re: Denis i Dżesika IP: 85.234.150.* 06.05.07, 14:59 Przezywanie penis i anal, to problem polski. W innych jezykach sa te same slowa i te same imiona od stuleci, a mimo to ludzie nosza imiona Denis i Allan. Ludzie, ktorzy przezywaja innych, komentuja \"rozowe bluzki, blond wlosy i opalenizne\" zostali dopiero co wypuszczeni z lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 15:00 Popieram gościa6507 całkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 15:06 Podobnie jak osoby nadajONce imiona, niemajace polskiej tradycji, i nawet niewiedzacy skONd dane imie pochodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc6507 Re: Denis i Dżesika IP: 85.234.150.* 06.05.07, 15:16 annajustyna napisała: > Podobnie jak osoby nadajONce imiona, niemajace polskiej tradycji, i nawet > niewiedzacy skONd dane imie pochodzi... Ale nie kazdy sasiad czy przechodzien ma prawo wtracac sie do imion nie swoich dzieci. Od tego jest Urzad Stanu Cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 18:14 Ale tenze sasiad czy przechodzien ma prawo do swoich odczuc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 06.05.07, 19:44 Nie każdy polak jest patriotą, moze nawet nie lubić polski. I dla tego nie wybiera imion typowo polskich ale nie Wam to oceniać. A pozatym wydaje mi się ze ta sytuacja Denis i Dżesika jest wymyślona Tylko po co ? Solara, blondyna w rózowym obojetnie jakby nie wyglądała ma prawo nadać swojemu dziecku takie imię jakie jej się podoba. I nic Wam do tego!Troche tolerancji nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 19:55 Dlaczego mieszazs patriotyzm i polskoscia imion??? Poza tym typowo polskie (slowianskie) imiona to Sendzimir, Milosz, Stanislaw etc. 90% imion uchodzacych za tradycyjne ma pochodzenie lacinskie, greckie, hebrajskie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 06.05.07, 20:24 skoro są lacinskie, greckie, hebrajskie etc. To czemu nie mogą być angielskie, amerykanskie itp. Czy tak cieżko to za akceptowac. Moze czas na zmiany? Czy każdy musi być tradycjonalistą? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:27 Gość portalu: . napisał(a): > skoro są lacinskie, greckie, hebrajskie etc. To czemu nie mogą być angielskie, > amerykanskie itp. Czy tak cieżko to za akceptowac Łacińskie, greckie i hebrajskie imiona funkcjonują u nas wyłącznie w wersji spolszczonej, w tym Denis jako Dionizy. Natomiast Dżesikę dawniej spolszczano jako Jesyka (patrz wcześniejsze przekłady Szekspira). Nie ma powodu, zeby kazdy akceptował wszystko, co go otacza i wszystkie wybory innych. Wystarczy, że to toleruje. Tolerancja nie oznacza zakazu komentowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:27 Ps. oczywiście Dionizy jest formą bliższą pierwowzorowi, a Denis bardziej przekształconą. Odpowiedz Link Zgłoś
divers17 Re: Denis i Dżesika 19.05.07, 01:52 Gość portalu: . napisał(a): > skoro są lacinskie, greckie, hebrajskie etc. To czemu nie mogą być angielskie, > amerykanskie itp. Czy tak cieżko to za akceptowac. Moze czas na zmiany? Czy > każdy musi być tradycjonalistą? popieram tego Gościa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:28 Gość portalu: . napisał(a): > Nie każdy polak jest patriotą, moze nawet nie lubić polski. I dla tego nie > wybiera imion typowo polskich Droga wolna, jesli ktoś Polski nie lubi, nie musi tu mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
divers17 Re: Denis i Dżesika 19.05.07, 01:51 > Gość portalu: . napisał(a): > > > Nie każdy polak jest patriotą, moze nawet nie lubić polski. I dla tego ni > e > > wybiera imion typowo polskich > > Droga wolna, jesli ktoś Polski nie lubi, nie musi tu mieszkać. > aś ku.. wymyśliła poraszka z ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Zosia Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:14 "A pozatym wydaje mi się ze ta sytuacja Denis i Dżesika jest wymyślona" niestety nie jest - rzeczywiście spotkałam taką mamę nawołującą maluchy (dzieci jak dzieci ładne i urocze, tylko te imiona....zgrzytaja, szczególnie z atmosfera 8-tysięcznego miasteczka) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 19:37 Gość portalu: gosc6507 napisał(a): > Przezywanie penis i anal, to problem polski. W innych jezykach sa te same slowa > i te same imiona od stuleci, a mimo to ludzie nosza imiona Denis i Allan. > Ludzie, ktorzy przezywaja innych, komentuja \"rozowe bluzki, blond wlosy i > opalenizne\" zostali dopiero co wypuszczeni z lasu. Jest taki artysta Dennis Pennis. Nie z Polski, czyli nie tylko my jesteśmy tak ograniczeni Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Denis i Dżesika 06.05.07, 21:29 Gość portalu: gosc6507 napisał(a): > Przezywanie penis i anal, to problem polski. W innych jezykach sa te same slowa > i te same imiona od stuleci, Problem w tym, ze własnie u nas są one całkiem nowe i dlatego ludziom się kojarzą z różnymi wyrazami pospolitymi. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Denis i Dżesika 07.05.07, 15:26 Gość portalu: gosc6507 napisał(a): > Przezywanie penis i anal, to problem polski. No i właśnie w Polsce jesteśmy, i o nadawaniu imion polskim dzieciom rozmawiamy. > W innych jezykach sa te same slowa i te same imiona od stuleci, W jeszcze innym języku jest imię Chuy. W Polsce byłby to pomysł średni... > Ludzie, ktorzy przezywaja innych, komentuja \"rozowe bluzki, blond wlosy i > opalenizne\" zostali dopiero co wypuszczeni z lasu. Jest jednakowoż subtelna różnica pomiędzy przezywaniem a tym, że się za oczy komentuje taki czy inny gust. Idąc tą drogą, nie powinniśmy komentować np. mijanych po drodze gargamelicznych willi, nędznej muzyki ani w ogóle niczego. Oczywiście również nie należy w takim ujęciu komentować tego, kto skąd został wypuszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Denis i Dżesika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 18:38 > Gość portalu: gosc6507 napisał(a): > > > Przezywanie penis i anal, to problem polski. mój np. nie, wątpię żeby był (ogólno)polski,ale jeśli nazwiesz tak dziecko, które będzie tak przezywane to będzie on już bardziej zindywidualizowany.. rozważając nadanie imienia trzeba brać pod uwagę różne kwestie, również odbiór imienia przez otoczenie w którym będzie dorastało i to czy nie stanie się ono dla dziecka ośmieszające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Denis i Dżesika IP: *.chello.pl 08.05.07, 00:40 Przepraszam, od kiedy nie wolno komentować zachowania innych? Przecież nikt nikomu nie zabrania nadawania dziecku imienia Dżesika ani chodzenia na różowo, po prostu niektorym się to nie podoba i dają temu wyraz. To podobno wolny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: Denis i Dżesika IP: *.acn.waw.pl 19.05.07, 02:19 Dla mnie powyższe imiona jednoznacznie kojarzą się z marginesem społecznym. Kropka. I zamierzam to wyrażać jednoznacznie. Za tlenionymi blondynami nie przepadam także, a dzieci niezależnie od wychowania same wynajdują przeróżne przezwiska. Tak bylo, jest i będzie jak świat światem. I trochę śmieszy mnie snobowanie się na supertotaltoleralmen. ps.Patryczek też mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_88 Re: Denis i Dżesika 19.05.07, 11:25 Boziu kobieto, a co Cię to obchodzi jak mają cudze dzieci na imię? To, że mieszkamy w Polsce nie znaczy, że wszystkie dziewczynki muszą nazywać się Kasia, czy Ania, a chłopcy Piotruś, czy Kubuś! Nasze społeczeństwo jest takie ciemne i nietolerancyjne, że aż ręce opadają. A ja właśnie nazwę dzieci jednym polskim, a drugim zagranicznym imieniem i patrz nie nie jestem blondynką w różowej bluzeczce. Zresztą nawet gdybym była ch... Ci do tego! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Denis i Dżesika 19.05.07, 11:28 Ostatnim zdaniem wystawilas sobie swiadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Klaudio może się odezwiesz w innych słowach IP: *.acn.waw.pl 19.05.07, 23:02 gdyż nie zdążyłam cię przeczytać, a wykasowanie słów twoich wygląda zachęcająco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena wyjasnijcie mi to... IP: *.dyn.optonline.net 03.06.07, 20:52 prosze o pomoc !!! a o co chodzi z tymi imionami i dlaczego tak wam sie nie podobaja ? Sama jestem w ciazy i mysle zeby tak nazwac moja coreczke wiec moze ktos mi wyjasmi co z tym imienieniem jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 11:34 Nazwij coreczke Jesyka (poprawna polska forma tego imienia), a bedzie ok... Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 18:14 annajustyna napisała: > Nazwij coreczke Jesyka (poprawna polska forma tego imienia), a bedzie ok... A kim ty jestes mowiac, ze dane imie bedzie "ok" lub nie? Skoro tak bronisz nieskazitelnosci jezyka polskiego to uzywaj slowa "dobrze" a nie "ok". Poza tym zadne urzedy nie powinny ograniczac demokracji jednostce narzucajac jej z listy jakich imion moze wybrac jedno dla swojego dziecka. W ten sposob tlamsi sie indywidualnosc i odrebnosc jednostki. Jesli ktos ma ochote nazwac dziecko Dzesika czy Jessica to prosze bardzo, moze ma ku temu POWODY?! Moga byc indywidualne, a moga byc takze kulturowe. Skad wiesz, ze osoba chcaca nazwac dziecko nie polskim imieniem lub jej wspolmalzonek nie ma obcych korzeni i chce to swoje pochodzenie w ten sposob uszanowac. Dlaczego mamy jej taka mozliwosc ograniczac?? Tu sie klania brak tolerancji i zapatrzenie w siebie. W Polsce coraz wiecej mieszka przybyszow z zagranicy - jakim prawem chcesz zmusic wietnamskiego emigranta zeby nazwal swoje dziecko imieniem Malgosia lub Kazio jesli on na przyklad chce nadac wietnamskie imie po matce czy dziadku. Skoro rzad otworzyl drzwi dla wielu osob z zagranicy to spoleczenstwo tez powinno to akceptowac i wyzbyc sie uprzedzen abysmy mogli wszyscy normalnie tu wspolegzystowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 18:16 Jak pokazują ostatnie podziały polityczne w społeczeństwie, to nie sztuka obcować z cudzoziemcami, ale sztuką jest wytrzymać z własnymi współziomkami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 18:50 Przepraszam bardzo, ale Marzena weszla w srodek rozmowy, w ktorej jasno padlo, ze jestesmy (tzn. ja i pare osob) na nie dla imion zagranicznych dla dzieci zrodzonych z rodzicow Polakow. Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem to sztuka rzadka, niestety...Ale skoro w Polsce nawet polanalfabeci (tzn. ludzie nieoczytani i nieumiejacy sie wyslowic) moga studiowac, to juz nic mnie nie zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:30 Kobieto, chyba zabraklo ci inteligentnych argumento do rozmowy. Kto tu mowi o studiach i oczytaniu? Jesli nie zrozumialas przeslania to juz twoj problem i sama albo jestes niedouczona, cwierc-inteligentna albo po prostu masz ograniczone horyzonty mysleniowe? A kto w Polsce studiuje to juz nie moja sprawa, bynajmniej ja nie zdobywalam tu swojej edukacji. annajustyna napisała: > Przepraszam bardzo, ale Marzena weszla w srodek rozmowy, w ktorej jasno padlo, > ze jestesmy (tzn. ja i pare osob) na nie dla imion zagranicznych dla dzieci > zrodzonych z rodzicow Polakow. Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem to sztuka > rzadka, niestety...Ale skoro w Polsce nawet polanalfabeci (tzn. ludzie > nieoczytani i nieumiejacy sie wyslowic) moga studiowac, to juz nic mnie nie > zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:52 ligia471 napisała: > > ograniczone horyzonty mysleniowe? A co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:05 Tutaj brak wyobrazni, etnocentryzm, nietolerancja, niezdolnosc wstawienia sie w sytuacje innych, brak pokory, egoizm, czupurnosc, zeby nie powiedziec glupota. abiela napisała: > ligia471 napisała: > > > > > ograniczone horyzonty mysleniowe? > > A co to takiego? > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:11 Brawo za stworzenie nowego słowa; teraz jeszcze tylko poczekać, aż się przyjmie, następnie wpisać do słownika języka polskiego, a potem już je będzie można używać. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:15 Nikt zadnego slowa nie wymyslil. Bylo to wytlumaczenie mysli dla osoby, ktora nie rozumie jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:19 Nie ma słowa "myśleniowy". sjp.pwn.pl/lista.php?co=my%B6leniowy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:41 ligia471 napisała: > Nikt zadnego slowa nie wymyslil. Bylo to wytlumaczenie mysli dla osoby, ktora > nie rozumie jezyka polskiego. MOże nie rozumiem, na szczęście potrafię się nim posługiwać. A ty dalej rozszerzaj swoje horyzonty myśleniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 09:43 Sluchajcie, ponad 30 lat zylam w nieswiadomosci...Az pojawila sie jakas dziewczynka na forum, przeczytala moja jedna (sic!) wypowiedz i dokonala analizy psychologicznej mego jestectwa... Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 10:00 ligia471 napisała: > Tutaj brak wyobrazni, etnocentryzm, nietolerancja, niezdolnosc wstawienia sie w > > sytuacje innych, brak pokory, egoizm, czupurnosc, zeby nie powiedziec glupota. > > > Czyli dokladnie to co wyżej sama zaprezentowałas? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 09:41 A szkoda, wiedzialabys wtedy, ze "cwiercinteligent" pisze sie razem. A byc moze i nawet, ze wyrywac sie jak filip z konopi i obrzucac przeciwnikow inwektywami to nie najwyzszy poziom konwersacji... Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 19:04 Żadne urzędy nie narzucają imion z listy,nie wiem skąd się biorą takie legendy. Wyjasnij mi bo nie bardzo rozumiem jakie mozna mieć racjonalne powody by imię dziecka zapisać Dżesika? To dopiero ciekawe imię-ani polskie ani zagraniczne (to przez to "dż" -na pewno w całej Europie będa umieli to odczytać ) Jak się ma dziecko z obcokrajowcem to się na ogół wybiera takie imię,ktore będzie kompromisem pomiedzy pochodzeniem OBOJGA rodziców.Poza tym na ogół na Zachodzie imię Jessica nie ma zbyt wysokich notowań o czym rodzic obcokrajowiec zapewne by wiedział. Takie imiona zwykle nadają ludzie,którzy chcą pokazać jacy to oni są światowi.Proponuję,żebyś się zapoznała z wątkiem o kewiniźmie,może Gaudencja zechce Ci podać linka do tego zagadnienia. Nigdzie nie zauważyłam,żeby na tym forum ktoś nakazywał obcokrajowcom nadawanie dzieciom tylko polskich imion,nie przesadzaj.Wietnamczyk czy Turek() ma prawo nazwać dziecko jak mu się podoba to ich prawo ale to nie znaczy,że mamy akceptować wszelkie dziwaczne pomysły naszych rodaków w imię fałszywie pojętej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 19:23 Zanim zaczniesz się tak pienić, przeczytaj trochę forum. A najlepiej wskaż gdzie ktoś nakazał Wietnamczykowi czy innemu cudzoziemcowi nazwać dziecko polskim imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:13 Czy ty musisz brac wszystko doslownie? Wietnamczyk to tylko przyklad podany aby lepiej zrozumiec przeslanie wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:17 ligia471 napisała: > Czy ty musisz brac wszystko doslownie? Wietnamczyk to tylko przyklad podany > aby lepiej zrozumiec przeslanie wypowiedzi. Ale właśnie takie przesłanie NIE było. W takim razie wskaż miejsce gdzie postulujemy by cudzoziemcy lub osoby o cudzoziemskich korzeniach dawały dzieciom polskie imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:24 Nie wnikacie nawet czy osoba jest Polakiem czy nie przyjmujac za pewne, ze osoba jest z dziada pradziada Polakiem rezydujacym w Polsce. Ale nawet Polacy nie powinni byc zaszufladkowani i ograniczeni do jednego rodzaju imion. Jesli ktos chcialby dac dziecku na imie "Kwiatek" lub "Warszawa" to co w tym zlego? Moze akurat takie imiona mu sie podobaja i przez to wyraza swoje "ja"? Prosze o zdjecie klapek z oczu. abiela napisała: > ligia471 napisała: > > > Czy ty musisz brac wszystko doslownie? Wietnamczyk to tylko przyklad pod > any > > aby lepiej zrozumiec przeslanie wypowiedzi. > > Ale właśnie takie przesłanie NIE było. W takim razie wskaż miejsce gdzie > postulujemy by cudzoziemcy lub osoby o cudzoziemskich korzeniach dawały dziecio > m > polskie imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 22:51 ligia471 napisała: > Nie wnikacie nawet czy osoba jest Polakiem czy nie przyjmujac za pewne, ze > osoba jest z dziada pradziada Polakiem rezydujacym w Polsce. Ale nawet Polacy > nie powinni byc zaszufladkowani i ograniczeni do jednego rodzaju imion. Jesli > ktos chcialby dac dziecku na imie "Kwiatek" lub "Warszawa" to co w tym zlego? > Moze akurat takie imiona mu sie podobaja i przez to wyraza swoje "ja"? Prosze o > > zdjecie klapek z oczu. > Po raz kolejny proszę Cię o przejrzenie forum, nie wiem skąd takie wnioski. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Wyrażać swoje ja można na różne sposby. Przykro jednak gdy ktoś, kto swoje ja musi wyrażać, czyni to kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:00 "Kosztem innych" - wytlumasz mi jaka krzywda ci sie stala lub pannie Zosi, ze pewna mama nazwala swoje dzieci Denis lub Dzesika? Moze powinnas pilnowac bardziej swoich spraw a nie zyc zyciem innych i sie z nich wysmiewac tylko dlatego, ze maja inny gust. abiela napisała: > ligia471 napisała: > > > Nie wnikacie nawet czy osoba jest Polakiem czy nie przyjmujac za pewne, z > e > > osoba jest z dziada pradziada Polakiem rezydujacym w Polsce. Ale nawet Po > lacy > > nie powinni byc zaszufladkowani i ograniczeni do jednego rodzaju imion. J > esli > > ktos chcialby dac dziecku na imie "Kwiatek" lub "Warszawa" to co w tym zl > ego? > > Moze akurat takie imiona mu sie podobaja i przez to wyraza swoje "ja"? Pr > osze o > > > > zdjecie klapek z oczu. > > > > Po raz kolejny proszę Cię o przejrzenie forum, nie wiem skąd takie wnioski. Na > jakiej podstawie tak twierdzisz? > Wyrażać swoje ja można na różne sposby. Przykro jednak gdy ktoś, kto swoje ja > musi wyrażać, czyni to kosztem innych. > Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wyjasnijcie mi to... 07.06.07, 23:39 ligia471 napisała: > "Kosztem innych" - wytlumasz mi jaka krzywda ci sie stala lub pannie Zosi, ze > pewna mama nazwala swoje dzieci Denis lub Dzesika? Moze powinnas pilnowac > bardziej swoich spraw a nie zyc zyciem innych i sie z nich wysmiewac tylko > dlatego, ze maja inny gust. > Odniosłam sie do Twojego postu, gdzie wspominałaś "Kwiatek" i "Warszawę". Moja droga koleżanko nie dość, że nie potrafisz cytować i czytać ze zrozumieniem zaczynasz mnie obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 10:03 ligia471 napisała: > Moze powinnas pilnowac > bardziej swoich spraw a nie zyc zyciem innych i sie z nich wysmiewac tylko > dlatego, ze maja inny gust. > > > > Dokładnie moja droga,dokładnie.Moze więc sama zaczniesz się do tego stosowac? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 00:04 ligia471 napisała: > Ale nawet Polacy > nie powinni byc zaszufladkowani i ograniczeni do jednego rodzaju imion. Nie wiem, co powinni, na dzień dzisiejszy jednak > Jesli ktos chcialby dac dziecku na imie "Kwiatek" lub "Warszawa" to ma pecha. Nazwy pospolitej jako imienia w Polsce nadać nie można, równie jak nazwy geograficznej. Szczegóły w zaleceniach Rady Języka Polskiego (patrz strona główna tego forum). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: wyjasnijcie mi to... 08.06.07, 09:46 rada jezyka Polskiego jest pewnie wg Ligii ograniczona i (cytuje) obdarzona nastepujacymi cechami, jak: brak wyobrazni, etnocentryzm, nietolerancja, niezdolnosc wstawienia sie w sytuacje innych, brak pokory, egoizm, czupurnosc, zeby nie powiedziec glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
altariel2 Złoty środek 29.05.07, 23:35 Mnie osobiście średnio podobają się imiona typu Dżesika, ale cóż, tak juz jest, że zależnie od mody do języka "wkradają" się obce imiona, które albo przyjmują sie i jakoś funkcjonują w języku albo nie. nie wiem od czego to zależy. Z małego zestwienia obcych imion które się przyjeły(lub nie)doszłam do wniosku, że przyjęły się te, które brzmiały "polsko" a odrzucono te, które bądź brzmiały dziwacznie, bądź źle się kojarzyły.(Z tego powodu sądzę, że Denis ma szansę sie przyjąć, podczas gdy Dżesice nie wróżę kariery)Ale tak na prawdę, to imię powinno pasować do nazwiska.Chociaż mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Złoty środek 07.06.07, 23:18 Denis się raczej nie przyjmie, i to nie dlatego, że jego polskim odpowiednikiem jest Dionizy, ale z tego samego powodu, dla którego pracownikom Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu nie odpowiadał skrót menis. Po prostu łatwo można te słowa przekręcić. Mnie sie wydaje, że importy ostatnich lat były sezonowymi modami, co powoduje, że dziś te imiona brzmią cokolwiek obciachowo, jak np. Mariola. Taki sam los czeka współczesne importy. Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Nie lubie uogolnien, ale... 09.06.07, 19:49 Do wczoraj sama twierdzilam, ze to jakas paranoja ze wybor imienia swiadczy o 'klasie' rodzicow. A jednak... Wczoraj w parku spotkalam czworke rodzenstwa (3 dziewczynki i chlopiec). Imiona byly takie: Vanessa, Klaudia, Nicola oraz Krystian. mama ciagle wrzeszczala na dzieci, a gdy poprosilam ja aby przestala palic papierosy siedzac na brzegu piaskownicy i dmuchajac porosto na inne dzieci, to wywrzeszczala na mnie ze jak mi sie nie podoba, to droga wolna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARABELLA Re: Nie lubie uogolnien, ale... IP: *.chello.pl 10.06.07, 18:59 Pracuję na oddz. noworodkowym i często pytam mam jak dadzą na imię dziecku. Wierzcie mi 90% jest zasadą: im gorsze środowisko tym bardziej wyszukane imię. Panie adwokatki, lekarki, od marketingu itp dają normalne imiona. Kobiety bez zawodu, z trzema zębami na przedzie, często niedomyte dają: Roksana, Nicolla, Vaneska,itp. Odpowiedz Link Zgłoś