wiki1406 27.05.07, 21:56 starsza Wiki 6 lat ,Nicola 2 miesiące .Co myślicie o tych imionach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:01 Niestety nie podoba mi się żadne z nich, przy czym Wiktoria jest do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:03 Mnie sie niestety nie podobają, jak czytasz imię młodszej córki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giera Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.chello.pl 27.05.07, 22:28 Wiktoria me ulubione ;] Nicola niestety strasznie mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1406 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:33 Mówie do nich WIKI WIKA, NIKI NIKOL Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:39 Wiktoria kiedyś szalenie mi się podobało, ale ta wzrastająca popularność trochę mi je obrzydziła. Nicola w życiu nie nazwałabym tak dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:42 Wiktoria- bardzo ładne, szkoda że ostatnio aż tak popularne. Nicola-może pozostawię bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:42 mysle, że zapytałaś o to w nieodpowiednim miejscu. jest tu niestety zbyt wiele osob dla których imiona w stylu Nicola sa niepoprawne. Mam nadzieję, że nie wezmiesz sobie do serca komentarzy. A do forumowiczek apeluje o taktowne zachowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 23:00 shilla01 napisała: > mysle, że zapytałaś o to w nieodpowiednim miejscu. jest tu niestety zbyt wiele > osob dla których imiona w stylu Nicola sa niepoprawne. Mam nadzieję, że nie > wezmiesz sobie do serca komentarzy. A do forumowiczek apeluje o taktowne > zachowanie. Pozdrawiam Shilla czy napisanie, że komuś imię się nie podoba jest nietaktem? Chyba przesadzasz?! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 11:21 Ale dlaczego NiCola??? To imie dla wloskiego chlopca, nie dla polskiej dziewczynki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: 193.138.110.* 19.06.07, 11:00 w polskiej księdze imion występuje również imię Nicola - dlatego nie genaralizuj tego imienia - tylko do Włoch i płci męskiej. Każdemu podoba się inne imię - według mnie imię Nicola - dla Małej Dziewczynki jest przepiękne )) Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 30.05.07, 11:31 abiela napisała: > Shilla czy napisanie, że komuś imię się nie podoba jest nietaktem? Chyba > przesadzasz?! W dodatku, zauważmy, napisanie w odpowiedzi na pytanie zadane przez tego kogoś otwartym tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:59 wiki1406 napisała: > Mówie do nich WIKI WIKA, NIKI NIKOL Chciałam wobec tego z ciekawości spytać czemu piszesz Nikola przez "c", skoro czytasz "k"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: 85.127.121.* 28.05.07, 01:42 moze nam "starym" imie Nicola sie nie podoba, za to kto wie?-moze rowiesniczki Nicoli wlasnie jej tego imienia beda zazdrosic, bo to calkiem co innego jak Kasie, Emilie czy Zosie. Imie mojej corki Vanessy tez wiekszosc krytykuje i z tego powodu na pewien czas wpadlam w wielki dolek, az ktos mi zaproponowal bym jej imie zmienila na inne i wtedy pomyslalam:NIGDY W ZYCIU!!!!przeciez uwielbiam do niej mowic Vanessa, Vanesia, Vaniula,Vanius a przede wszystkim to ulubione imie mojego meza. mysle ze kazda z nas-matek chce dac swoim dzieciaczkom to co najlepsze dlatego zarowno przed jak i jeszcze dlugo po porodzie zastanawiamy sie:Czy to imie podoba sie tez innym?Zaloze sie ze nawet tym mamusiom, ktore twierdza ze niie licza sie z opinia drugich, takie czy podobne pytanie pojawilo sie w glowie... A imie Nicola podoba mi sie Srednio, za to forma Nicol baaaardzo (Nicol bralam nawet pod uwage dla corci) a skroty Niki czy nikusia sa slodkie!!! Wiktoria, jak to niektorzy juz ocenili-brzmi dostojnie i pieknie rowniez i w moim odczuciu i uwazam, ze nawet gdyby w Polsce co piata dziewczynka byla Wiktoria, to imie nic a nic nie traci na swoim pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 17:26 Gość portalu: emi napisał(a): > moze nam "starym" imie Nicola sie nie podoba, za to kto wie?-moze rowiesniczki > Nicoli wlasnie jej tego imienia beda zazdrosic, bo to calkiem co innego jak > Kasie, Emilie czy Zosie. Ja Marioli imienia nie zazdrościłam, Marlenie też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_22 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 19.06.07, 11:36 gaudencjo uwielbiam Twoje komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
jolkamloda Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 08.06.07, 13:46 SZczerze? Ostatnio słyszę o samych NIKOLACH!!! i mi totalnie zbrzydło, a kiedyś nie zwracałam uwagi na to imie zupełnie. WIKTORIA? też znam pare i prędzej do przyjęcia. Ale to Twoje dzieci i Tobie te imiona się muszą podobać nie nam. A jak imię przyjmie się w społeczeństwie to się okaże, bo tego nie przewidzisz. Zależy w jakim regionie bądź kraju bęziesz mieszkała i generalnie cała reszta..... JA mam MAJĘ i tu gdzie mieszkam też spotykam się z krytyką Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 08.06.07, 17:10 Ale Maja ma tradycje w PL - chocby Maja (Maria Janina) Komorowska...W Hiszpani znowuz Maja historycznie oznacza dziewczyne z ludu (obrazy Goi, wymawiane Ma-cha), ale przypuszczam, ze aktualnie jest juz inaczej. No i jeszcze znaczenie buddyjskie - stad Maja Ostaszewska... Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1406 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 22:53 napewno nie wezme sobie tego do serca bo imiona moich córek bardzo mi się podobaja,tylko chciałam zobaczyć co sądzą o nich inni...a każdy ma prawo do własnej wypowiedzi.A to forum znalazlam dziś i nie wdrążylam się jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 22:58 Cóz mnie się nie podobają, stwierdzam to wprost na wyraźną prośbę autorki wątku, by napisać co myślę o tych imionach. To nic osobistego. Moje imię tez jednym się podoba, a innym nie i tyle, nie czuję się przez to gorsza. Wiki czy wiesz, że w niektórych państwach Nicola zapisana w ten sposób to męskie imię Mikołaj? Pytam, bo ciekawi mnie dlaczego zdecydowałaś się na wersję z 'c'. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 13:53 Do autorki wątku: Wiktoria podoba mi się w pełnym brzmieniu, ale to imię nie ma po polsku zdrobnienia, które by mi odpowiadało. Jedynym, które brzmi dla mnie atrakcyjnie, jest anglojęzyczna Tori. A o Nicoli/Nikoli/innych wariantach jest już bardzo dużo w innych wątkach, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. grisly: Jako imię męskie funkcjonuje zarówno Nicola przez C (we Włoszech, wariant równoprawny z wersją Niccolo), jak i Nikola przez K (w językach południowosłowiańskich). Jako wersja żeńska od tych imion używana jest w tych językach najczęściej Nicolina/Nikolina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:25 Roześmiałem się czytając te forum . Ja moje córki również mają na imię Wiktoria i Nicol. Dlaczego Nicol bo w zachodnich krajach Nicola, Nicolas to chłopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 23:21 przeszukaj sobie forum. Po prostu wpisz "nikola, nicola, nicole " itp. Tylko uprzedzam czasem moga to być przykre dla ciebie słowa ( smutno mi . Mi się podoba i Nikola i Nikolas Pozdrawiam i witam na forum Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 11:22 Mnie tez sie te imiona podobaja. Ale nie w PL i dla chlopcow, nie dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 23:17 Wiktoria - może być, Nicola - nie podoba mi się w ogóle((. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 27.05.07, 23:20 Wiktoria to bardzo ładne imię z tradycjami, niestety przez popularnosc stało się ono nudne i "wyświechtane", jak dla mnie straciło swój urok. Nikoli nie lubię stanowczo, ale nie tylko w Polsce, po prostu nie wpadło mi w ucho to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 05:33 Skoro pytasz... Wiktoria to moim zdaniem ładne imię, jak dla mnie jednak obecnie stanowczo zbyt popularne i ze zbyt niewielką liczbę zdrobnień. Imienia Nicola (jak i Nikola, Nikol, Nicol, Nikoll, Nicoll, Nicole, Nikole, Nikolle, Nicolle i inne) jest na mojej liście najbardziej nielubianych imion. Nie tylko sprawia problemy z pisownią i wymową, ale też ma kiepskie konotacje (jak np. Mariola) i pozostaje w Polsce po prostu takim "typowym teraz nadawanym zagranicznym imieniem", co odbiera mu jakąkolwiek oryginalność. Na dodatek za granicą (np. w Stanach) będzie ewidentnie postarzać, bo szczyt popularności miało ok. 20 lat temu. Ponadto, o czym pisałam niedawno na forum, nie lubię zdrobnień na -i w rodzaju Wiki, Niki, Emi, Koni. Nie podają płci, nie odmieniają się i dla języka polskiego są sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: 195.25.76.* 28.05.07, 16:16 Coz, mozemy sie tylko domyslac, ze kolejna pociecha bedzie Wanesa. Tak czy inaczej pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 16:20 Albo synek OliwIer...A szkoda - do krolewskiej Wiktorii pasowalaby rownie krolewska Krystyna albo Eleonora... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Królewskie imiona 30.05.07, 11:23 annajustyna napisała: > Albo synek OliwIer...A szkoda - do krolewskiej Wiktorii pasowalaby rownie > krolewska Krystyna albo Eleonora... Lub, grzebiąc dalej w tejże rodzinie, Elżbieta, Edward, Jerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1406 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 22:52 Dziękuje za odpowiedzi troche się pośmiałam bo wogóle nie mialam pojęcia że imiona mogą wzbudzać tyle chaosu........spytałam z ciekawości .Chcę powiedzieć że te imiona bardzo mi się podobają i jestem dumna że moje serduszka je noszą. Pozdrawiam wszystkich na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 23:13 Ja powtórzę moje pytanie, bo naprawdę jestem bardzo ciekawa dlaczego wybrałaś piswonię NiCola a nie NiKola? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Co wzbudziły imiona 30.05.07, 11:25 wiki1406 napisała: > Dziękuje za odpowiedzi troche się pośmiałam bo wogóle nie mialam pojęcia że > imiona mogą wzbudzać tyle chaosu... Nie zaobserwowałem chaosu. Dyskusja przebiega w całkowitym porządku. Swoją drogą ja z kolei nie miałem pojęcia, że chaos można wzbudzić. > te imiona bardzo mi się podobają Twoje prawo. A innych prawo, żeby im się nie podobały. > jestem dumna że moje serduszka je noszą. A tego to już całkiem nie rozumiem. Gdzie tu powód do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 17:33 Nie podobają mi się. Nicola jest pretensjonalna a Wiktoria oklepana. Tylko według mnie. Jestem nietaktowna? Shilla O1 - kiedy przestaniesz się czepiać wszystkich, którym nie odpowiadają tego typu imiona? Bo zauważyłam, że jestes bardzo konfliktowa, zaczepna i rozpoczynasz niepotrzebnie bezsensowną kłótnię. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 19:19 jak mogę być konfliktową osobą skoro jestem 1000 razy bardziej tolerancyjna niż większość osób na tym forum. W swoim poscie zawarłam prośbę o pochamowanie emocji - bo tymrazem rzecz dotyczy konkretnej Nicoli i konkretnej mamy , która to przeczyta i której będzie przykro. Ponieważ znam doskonale opinie wielu osób TU na temat tego imienia łatwo było przewidzieć co TE osoby napiszą. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 20:03 Nam tez jest przykro, jak musimy na ulicy slyszec, jak mamy zwracaja sie do swoich pociech per Nicola albo OliwIer. Nawet b. przykro. A tak naprawde to imie niewazne, wazne, jak sie je nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 18:38 annajustyna napisała: > Nam tez jest przykro, jak musimy na ulicy slyszec, jak mamy zwracaja sie do > swoich pociech per Nicola albo OliwIer. Nawet b. przykro. Mnie tam nie jest przykro. > A tak naprawde to imie niewazne, wazne, jak sie je nosi. Tu się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 21:55 shilla01 napisała: > jak mogę być konfliktową osobą skoro jestem 1000 razy bardziej tolerancyjna niż > > większość osób na tym forum. A skąd wiesz? > W swoim poscie zawarłam prośbę o pochamowanie emocji - bo tymrazem rzecz > dotyczy konkretnej Nicoli i konkretnej mamy , która to przeczyta i której > będzie przykro. Nie widze potrzeby hamowania emocji, większość odpowiedzi jest bardzo rzeczowa i spokojna, a sama autorka postu napisała, że liczy się z każdymi opiniami. Nie sądze, żeby potrzebowała orędowniczki. Ponieważ znam doskonale opinie wielu osób TU na temat tego > imienia łatwo było przewidzieć co TE osoby napiszą. To wszystko. > Gratuluję przewidywalności! Skoro wiesz, co TE osoby napiszą, proponuję nie czytać ich postów. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:07 shilla01 napisała: > jak mogę być konfliktową osobą skoro jestem 1000 razy bardziej tolerancyjna niż większość osób na tym forum. Tak sądzisz? Jestem innego zdania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:48 Wiktoria jest w porządku. Podoba mi się ze zdrobnieniem Tori. Do imienia Nikola (ew. Nicola, Nicol) miłością nie pałam, a wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:37 Mi podobaja sie oba te imiona ale na tym forum panuje jakis dziwny trend propagopwania staromodnych lub biblijnych imion, obrzydzajac przy tym imiona zagraniczne szczegolnie zachodnie nie wiem czemu??? a towje dziecko bedzie na pewno bardziej zadowolone ze ma na imie Nicola niz Stasia lub Józia Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 21:18 Badzmy nowoczesni, tylko dlaczego gwalcic zasady pisowni??? A moze od razu starsza na Victorie przemianowac??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 21:30 Trend obrzydza imiona zagraniczne? Pierwsze słyszę. Poznałam dziś Stanisławę w moim wieku - bardzo sympatyczna, przystojna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:47 Nie nie zaden trend obrzydza imona zagraniczne tylko wy piszac przy kazdej wzmiance o Nikoli czy Alanie ze sa pretensjonalne i wydumane. Chyba troche przesadzacie z ta krytyka. A nawiasem mowiac to to ze nadaje sie teraz imona oryginalne najlepiej stare tez jest moda ktora przeminie tak jak Nikole czy Mariole i wy sie jej nieswiadomie poddajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:55 chcialam jeszcze dodac ze pol biedy jesli czepiacie sie Nickoli pisanej przec 'c' cz Vanessy ale Sandra to juz chyba przesada??? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 22:00 Moim zdaniem-Wiktoria O.K, Nicola bardzo mi sie nie podoba.Imiona jakby z dwoch roznych bajek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 22:08 Gość portalu: lola napisał(a): > Nie nie zaden trend obrzydza imona zagraniczne Pisałaś wyraźnie o trendzie obrzydzającym imiona zagraniczne. "Panuje jakis dziwny trend [...] obrzydzajac", czyż nie? to ze nadaje sie teraz imona > oryginalne najlepiej stare tez jest moda ktora przeminie tak jak Nikole czy > Mariole i wy sie jej nieswiadomie poddajecie. Nie ma mody na oryginalne imiona i z definicji nie moze takiej mody być, bo imiona wchodząc w modę natychmiast przestają być oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 22:21 owszem jest moda na niemodne imona jak bys nie zauwazyla i dzieci z dziwacznymi imonami bedzie za jakis czas bardzo duzo wiec rodzice ktorzy nadaja takie imona nie sa wcale oryginalni i napisalam ze na tym forum panuje jakis dziwny trend propagowania starych imion i ze obrzydzacie wszystkim imona zagraniczne szczegolnie zachodnie!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 28.05.07, 22:24 Gość portalu: lola napisał(a): > owszem jest moda na niemodne imona Nie, nie ma mody na niemodne imiona; to jest jakiś oksymoron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 10:38 nie moja wina jesli ktos nie rozumie przenosni i tak nie ma sensu sie z wami klucic najpierw przeczytajcie to co napisalam a potam piszcie te wasze bzdury ps. czytacie powoli i ze zrozumieniem bo widze ze do was wszystko slabo dociera Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:10 Gość portalu: lola napisał(a): > nie moja wina jesli ktos nie rozumie przenosni i tak nie ma sensu sie z wami > klucic najpierw przeczytajcie to co napisalam a potam piszcie te wasze bzdury > ps. czytacie powoli i ze zrozumieniem bo widze ze do was wszystko slabo dociera A Ty wiesz,co to interpunkcja i ortografia? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:26 aka10 napisała: > Gość portalu: lola napisał(a): > > > nie moja wina jesli ktos nie rozumie przenosni i tak nie ma sensu sie z w > ami > > klucic najpierw przeczytajcie to co napisalam a potam piszcie te wasze bz > dury > > ps. czytacie powoli i ze zrozumieniem bo widze ze do was wszystko slabo > dociera > > > A Ty wiesz,co to interpunkcja i ortografia? Co to kultura osobista też nie wie. Jeżeli ktoś pyta "czy podoba się Wam imię X" powinien wziąć pod uwagę, że może spotkać się też z krytyczną opinią. Wielokrotnie na moje pytanie o imiona córek spotykałam się z opiniami, że komuś się nie podobają - cóż jego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 17:46 tak wiem co to interpunkcja i ortografia mam dysleksje ale chyba nie o tym dyskutujemy jak ktos nie ma nic ciekawego do powiedzenia to czepia sie takich szczagulow... i to wy mnie atakujecie nie czytajac tego co napiaslam ale niewazne nie chce mi sie odpisywac na wasze komentarze a to buahahah bylo naprawde bardzo inetligetne gratulacje dla autorki... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:57 Czy dysleksja usprawiedliwia także brak logiki i błędy gramatyczne? Pierwsze słyszę. Ale dajmy już temu spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:31 nie ale zacznijmy moze od tego ze ten tekst byl logiczny widze za to ze bardzo nie spodobala wam sie tresc dlatego tak sie na mnie rzucilyscie piszac np cos o braku kultury ( bezsensu ale dobra ) skoro zabraklo wam argumentow ok dajmy temu spokuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:36 aha a to ze mam dysleksje napisalam tam gdzie ktos pisal ze nie znam ortografi i nie pisalam ze to usprawidliwia rzekomy brak logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Moje córki ..Gaudencjo;-) 29.05.07, 19:09 gaudencja napisała: > Czy dysleksja usprawiedliwia także brak logiki i błędy gramatyczne? Pierwsze > słyszę. Ale dajmy już temu spokój > To bardzo modne pojecie ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 19:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
annmat1 Re: Moje córki ..Gaudencjo;-) 09.06.07, 11:45 a co myslicie o imieniu MALWINA dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 22:41 Gość portalu: lola napisał(a): > tak wiem co to interpunkcja i ortografia mam dysleksje A od kiedy dysleksja ma coś wspólnego z interpunkcją??? Pierwsze słysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:19 Jak juz napisalam wczesniej ktos kto nie ma nic ciekawego do powiedzenia czepia sie takich szczegolow, a jesli nie wiesz czym jest dysleksja to sie nie wypowiadaj. Pozatym jak juz wytykasz mi bledy to sama ich nie popelniaj powinno byc 'słyszę' a nie 'słysze'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:22 dlugo jeszcze bedzie sie nawzajem popierac i krytykowac kazdego kto ma inne zdanie czy juz skonczylyscie??? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 30.05.07, 23:44 Gość portalu: lola napisał(a): > Jak juz napisalam wczesniej ktos kto nie ma nic ciekawego do powiedzenia czepia > > sie takich szczegolow, a jesli nie wiesz czym jest dysleksja to sie nie > wypowiadaj. Pozatym jak juz wytykasz mi bledy to sama ich nie popelniaj powinno > > byc 'słyszę' a nie 'słysze'. Dziękuję za uprzejmą odpowiedź. Napradwę zaciekawił mnie fakt, że dysleksja również obejmuje interpunkcję. Miło, że rozszerzyłaś ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gia Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: 83.17.130.* 31.05.07, 11:00 Zgadza sie ,a pozatym wchodzac pare razy na to forum mozna zauwazyc wyraznie ze w wiekszosci to wielkie TWA .Trudno tak to widze i nie tylko ja . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 31.05.07, 21:17 Mhm, tak jest przyjemniej myśleć, jeśli się poniosło fiasko w dyskusji. TWA, którego częścią są osoby o pełnym przekroju imion własnych i imion dzieci, z Oliverem włącznie. Serdeczne uściski dla mamy Olivera ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gia Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: 83.17.130.* 01.06.07, 21:02 Czy Ty to pisalas do mnie ?Bo jesli tak to Twoj wech detektewistyczny zawiodl Cie w tym wypadku .Jakiego Oliviera ? Jakie fiasko ? O czym Ty piszesz ? Kobieto ja nawet nie mam syna .Coz pozostaje mi miec nadzieje ze to jednak nie bylo skierowane do mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 01.06.07, 21:25 Oczywiście, że pozdrawiałam nie Ciebie, a mamę Olivera należącą do - jak to byłaś uprzejma okreslić - TWA! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dysomania 30.05.07, 11:29 Gość portalu: lola napisał(a): > tak wiem co to interpunkcja i ortografia mam dysleksje Jak piszesz podanie do urzędu, to też zaznaczasz, że masz dysleksję, czy raczej przepuszczasz najpierw tekst przez sprawdzanie pisowni? A jeśli prawdziwa jest odpowiedź B, to dlaczego traktujesz nas z mniejszym szacunkiem niż kogoś, komu płacą za to, żeby czytał wszystko, co mu ludzie przyślą? Dysleksji współczuję. Ale ja z kolei jestem krótkowidz. I, wystaw sobie, noszę kontakty, a nie wpadam na przechodniów żądając wyrozumiałości. Jak ktoś ma wadę wzroku, nosi okulary. Jak ktoś niedosłyszy, nosi aparat słuchowy. Jak ktoś ma dysleksję, używa sprawdzania pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Dysomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:42 To co przed chwila napisalas jest tak bezsesu i nie na temat, ze nawet nie bede tego komentowac napisze tylko ze chyba razcej jestes krotkowiedzem a nie krotkowidz i sam zacznij uzywac slownika bo nie tylko ze wzrokiem masz problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:22 Gość portalu: lola napisał(a): > nie moja wina jesli ktos nie rozumie przenosni i tak nie ma sensu sie z wami > klucic najpierw przeczytajcie to co napisalam a potam piszcie te wasze bzdury > ps. czytacie powoli i ze zrozumieniem bo widze ze do was wszystko slabo dociera Po przeczytaniu powoli i ze zrozumieniem stwierdzam, że to Ty się kłócisz. Skoro uważasz, że to nie ma sensu, nie rozumiem, czemu to robisz. Proszę, przestań. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 17:37 Gość portalu: lola napisał(a): > nie moja wina jesli ktos nie rozumie przenosni To nie jest przenośnia, a brak logiki. Żeby można było czytać ze zrozumieniem, trzeba dysponować tekstem napisanym przy zachowaniu zasad logiki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga2906 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.07, 14:10 uwazam ze Lola ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 06:19 gaudencja napisała: > Trend obrzydza imiona zagraniczne? Pierwsze słyszę. > Poznałam dziś Stanisławę w moim wieku - bardzo sympatyczna, przystojna > dziewczyna. > Nie ma czegos takiego jak "przystojna" dziewczyna. Nazywajac dziewczyne przystojna automatycznie ja dyskwalifikujesz jako kobiete. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 10:21 ligia471 napisała: > Nie ma czegos takiego jak "przystojna" dziewczyna. Nazywajac dziewczyne > przystojna automatycznie ja dyskwalifikujesz jako kobiete. sjp.pwn.pl/lista.php?co=przystojny Proponuję rozszerzyć horyzonty. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 23:10 Jest to definicja okreslajca mezczyzne, jesli uzyta w stosunku do dziewczyny zmienia znaczenie i wcale nie jest komplementem. Wszyscy to wiemy z zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 23:14 Mam wrażenie, ze w Kanadzie zapomniałaś cokolwiek jezyka polskiego. Przymiotnik "przystojna" da się jak najbardziej zastosować do kobiety, i jest on w ten sposób używany. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 07:21 Wiktoria tak, ale Nicola to jedno z tych imion, których nie trawię. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 29.05.07, 18:46 Wiktoria kiedyś była moim ulubionym imieniem, tym bardziej, że to imię dość często występujące w mojej rodzinie (poczynając od praprababki, przez siostrę mojego dziadka na siostrze mamy kończąc). Nadal lubię to imię, ale ostatnio trochę mi zbrzydło. Zresztą dalej nie rozumiem fenomenu nagłej popularności Wiktorii. Nicola nie podoba mi się zupełnie - nieważne w jakim kraju, kim są rodzice etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 30.05.07, 17:18 Ni pepsi, ni cola... smiesza mnie w Polsce Nicole i Vanesy, Dzesiki i Brajany... nie ma to dla mnie nic wspolnego z oryginalnoscia, tylko jest zwyklym niechlujstwem w papugowaniu. Wiktoria - tak. Ale i tak najfajniejsza w watku pani, ktora uwaza, ze dysleksja to obrazanie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzec91 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.pl 05.06.07, 13:12 Bardzo podoba mi sie imie Nikola jestem w 6 m-cu ciąży i juz od miesiąca z mężem mamy wybrane to samo imię dla naszej córci ,więc to że inni je krytykują (a maja do tego prawo)nie zniechęca mnie w najmniejszym stopniu ,aby je nadać swojemu dziecku.Poprostu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Jeśli jednak cenisz międzynarodowość imienia... 05.06.07, 23:32 to zważ, że Nikola pod tym względem jest dość zdradliwa. W Polsce będąc imieniem jednoznacznie żeńskim, w wielu krajach jest ewidentnie męskim, niezależnie od tego, czy się w danym kraju pisze Nikola, Nicola czy Nicolas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Jeśli jednak cenisz międzynarodowość imienia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:52 Ani jedno ani drugie imie nie podoba mi sie. Krótko i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 06:45 Mi sie te imiona podobaja, gratuluje wyboru. I nie daj sie zwariowac jesli bedziesz sie przejmowac krytyka niektorych osob. Przeczytalam niektore odpowiedzi i dziwie sie skad tyle zlosliwosci i nietolerancji w stosunku do imion obcego pochodzenia, ktore wchodza na "rynek" polski. Przeciez wiele imion (np. Emilia, Dorota, Monika, Maria, Anna, Natalia, Iwona, Edyta, itp. itd.) nie maja genezy polskiej, sa to takze obce imiona tyle, ze przez lata juz sie w Polsce zadomowily i ich pisownia ulegla spolszczeniu. A jaka jest w sumie roznica pomiedzy nimi a imieniem Nikola? ZADNA. Tyle, ze Nikola dopiero w Polsce debiutuje. Przestancie bojkotowac zagraniczne imiona, chyba, ze chcecie ogrodzic Polske od swiata grubym murem i zmuszac rodzicow aby nazywali swoje pociechy imionami typowo staropolskimi typu Stanislawa. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 10:22 ligia471 napisała: > A jaka jest w sumie > roznica pomiedzy nimi a imieniem Nikola? ZADNA. Tyle, ze Nikola dopiero w > Polsce debiutuje. Mogłabyś jeszcze raz przeczytać tytuł wątku? Zwracając uwagę na każdą literę? Odpowiedz Link Zgłoś
ligia471 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 17:46 Bez roznicy, Nikola czy Nicola wywoluje podobne reakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 18:53 Tylko, ze Nicola wymawia sie w PL przez 2c", a za granica jest imieniem meskim. W Niemczech wywoluje podobne reakcje jak w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 19.06.07, 17:42 annajustyna, co masz na mysli, piszac ze w Niemczech imie to wywoluje podobne reakcje? Ze te jest tak kontrowersyjne? Znam tyle Nicoli w roznym wieku, iz moge smialo powiedziec, ze Nicola w Niemczech to taka zwykla Magda w Polsce. Monika, Goska czy jakas inna Agnieszka ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 07.06.07, 19:28 ligia471 napisała: > Bez roznicy, Nikola czy Nicola wywoluje podobne reakcje. A jednak widze dużą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta86-16 Hm... 20.06.07, 10:13 Wiktoria ok, Nicola zaś jest dla mnie ciut zbyt wymyslene, ponieważ dla dziewczynki jest ok, ale dla dorosłej osoby? Tak będą ja wyczytywać Pani Nicola...a nie daj boże wyczytają Nicola a nie Nikola to juz wogóle będzie draka... Nie mówię,że imie jest brzydkie bo tak nie jest, ale twierdzenie,niektórych że to od Mikołaja to kłamstwo bo to od Nicolasa a w Polsce takiego imienia nie ma! Imię to jednakże jest dla mnie zbyt pretensjonalne tak jak i Natasza Ja w szkole wolałam być jedną z kilku Mart niż jedyną Edwiną zawdsze braną do odpowiedzi w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Hm... 20.06.07, 16:09 marta86-16 napisała: > twierdzenie,niektórych że to od Mikołaja to kłamstwo bo to od Nicolasa To twierdzenie to też kłamstwo, wiesz? Bo to od Nikolaosa. A właściwie od "Νικολαος". To jak, jesteśmy bliżej prawdy? A poza tym - a odkąd to Mikołaj i Nicolas/Nicholas/Niklas/i tak dalej to różne imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
wawrz autorka 21.06.07, 12:26 smiać mi sie chce z Was autorka weszła na forum pierwszy raz i tak sobie bidulka napiała,a tu prosze wogóle z Wami nie gada bo chyba sie przestraszyła a wy wpdłyście wszał na temat Nikoli -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.chello.pl 20.06.07, 19:18 Mi się podobają . Sama jestem mamą 6 letniej Nikoli i myślałam ze już nikt nie nadaje swoim córką tego imienia, A jednak. Bardzo to miłe.Cieszy mnie to ze od ok. 10 lat wciąz to imie się podoba. Pozdrawiam wszystkie mamy Nikolek i Nicolek. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 25.06.07, 13:19 Anno, przepraszam,alev według mnie nikt, kto chce porządnie wychować swoje dziecko,nie nazwłby go NIKOLA czy NICOLA . Od imienia wychowywanie się przecież w sumie zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 25.06.07, 13:34 Donmari, teraz to przywalilas!!! Przesadzasz i to strasznie... Wyobraz sobie, ze sa na swiecie fajne Nikolki z normalnego domu. Sa pieszczone,zadbane i bardzo kochane przez swoich rodzicow, ktorzy chca dla nich jak najlepiej.Nawet troszcza sie o ich stopnie i edukacje. Dziiiiwne co? Na swiecie jest tez pelno zbiorow, prostytutek, pedofilii, zlodziei...i wyobraz sobie, ze gros z tych ludzi nosi imiona Anna, Marek, Krzysztof, Monika, Jan czy Andrzej... I jaki z tego wniosek? To ze ktos nada dziecku imie Nikola swiadczy li i jedynie o jego guscie. A nie o tym w jaki sposob i czy w ogole zechce wychowywac swoje dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:42 Zgadzam sie z Astomi. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.76 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 25.06.07, 21:27 a jakie masz zarzuyt do tego imienia,i co ma wspólnego wychowywanie z imieniem ,to ze dziecko ma nn imie tak a nie inaczej niczego nie udowadnia i nie oznacza ze w przyszłosci bedzie kims gorszym .wychowanie zalezy od rodzicow a nie od imienia pozdrawiam,mama NICOLI,. Odpowiedz Link Zgłoś
suzan11 Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 26.06.07, 01:26 Mnie się podobają oba imiona.Tak jak dla chłopca imię Oliwier i jeśli miałabym nazwać tym imieniem syna zapisałabym przez,,v'' Odpowiedz Link Zgłoś
dorgrz Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 26.06.07, 23:26 a ja też mam Nikusie.ma 3 miesiące!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorgrz Re: Moje córki to Wiktoria i Nicola 26.06.07, 23:28 a żeby było śmieszniej to jakbym miała mieć drugą córkę to na bank byłaby Wiktoria - hihihi Odpowiedz Link Zgłoś