Gość: veranillo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:21 To żeńskie imię hiszpańskie, oznaczające poranek. Moim zdaniem bardzo ładne. Pozwala na identyfikację płci, brzmi nieco podobnie to imienia "Alma", które funkcjonuje w języku polskim. Niestety, kojarzy się również ubrankiem komunijnym... Jak myślicie, czy można by nadać takie imię córce, czy w USC by się do tego przyczepili? Jak na mój gust, równie dobrze można przyczepić się do Jagody czy Maliny, ale nigdy nie wiadomo. Jak na razie pytam czysto hipotetycznie, bo nie stoję jeszcze przed podobnym dylematem, ale widzę, że dużo osób tutaj pasjonuje się tematem i ma większą wiedzę ode mnie, więc jestem ciekawa waszej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Alba 07.06.07, 19:25 MNie imię to od razu kojarzy się z szatą liturgiczną. W Polsce nie powinno być problemów z nadaniem: pl.wikipedia.org/wiki/Alba_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Alba 07.06.07, 19:42 Niestety bardzo silne skojarzenie z Jessicą Albą. Przez co nie brzmi mi to jak imię ( Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alba 08.06.07, 16:00 abiela napisała: > MNie imię to od razu kojarzy się z szatą liturgiczną. Mnie również. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Alba 07.06.07, 19:43 Kilka kobiet i dziewczyn według Rymuta tak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alba 07.06.07, 20:37 Na pewno można je nadać; w razie, gdybyś miała problemy z rejestracją, trzeba zawitać do USC z tym słownikiem: alpha.bn.org.pl/search*pol/i?SEARCH=8385579680 Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Alba 07.06.07, 21:11 Nie lubię b. rzadkich imion, ktore mają inne znaczenie w jezyku polskim i funkcjonuja bardziej jako oznaczenie rzeczy niż imię. Alba to alba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Alba 08.06.07, 12:36 Mnie się kojarzy głównie z moją pierwszą łacińską czytanką, której tematem były "rosa alba et rosa rubra" (biała róża i czerwona róża). Stały na stole. W drugiej kolejności ze strojem liturgicznym. Wybrałabym Alma. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Alba 08.06.07, 16:15 Fatalny wybor. Alba- biała szata lub albinoska. Nie kojarzy mi się z porankiem tylko z bielą. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Alba 08.06.07, 16:38 Alba to dla mnie strój liturgiczny. Jako imie w Polsce moim zdaniem niezbyt dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś