mala_an 08.06.07, 14:11 Czy imię Linus dla chłopca będzie trudno zarejestrować w urzędzie? Na Finlandii jest to dość powszechne imię. Był taki święty. pl.wikipedia.org/wiki/Linus tutaj więcej. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: Linus 08.06.07, 16:24 Jeden z Linusów stworzył Linuxa. Rzeczywiście w Finlandii jest to popularne imię. Nie wiem, czy w polskim USC w ogóle o jakimś Linusie słyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.a.d. Re: Linus IP: *.leuk.ses-americom.net 08.06.07, 16:49 > Nie wiem, czy w polskim USC w ogóle o jakimś Linusie słyszeli. Pewnie nie slyszeli, lepiej od razu dac na imie Windows ! Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Linus 08.06.07, 19:50 Imie lacinskie lub greckie. Oznacza "Ten,ktory ma wlosy koloru lnu" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Linus 08.06.07, 19:05 Oczywiście, ze można nadać to imię. Jeden ze stryjów Melchiora Wańkowicza miał tak na imię. Na forum był kiedys też tata Linusa. W razie, gdyby w USC odmówili rejestracji, należy się powołać na Słownik imion Ossolineum albo zajrzec do nas na forum i zapytac, co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Linus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:24 Czy słusznie wydaje mi się, że to popularne imię wśród dzieci w Niemczech? W razie czego proszę o korektę Mnie Linus niespecjalnie się podoba, podobnie jak Tytus. Jakoś nie brzmią mi po polsku imiona kończące się na "s" - aż mi się chce je przerobić na "sz", jak przy spolszczeniach z łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veranillo Re: Linus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:27 Mnie imiona zakończone na "-s" też bardzo długo nie przekonywały, ale niedawno poznałam Tytusa (nawiasem mówiąc, po raz pierwszy zetknęłam się z tym imieniem w rzeczywistości, w nawale Piotrków, Michałów i Maćków jakoś rzadko się trafiało) i uznałam, że to całkiem niezłe imię dla mężczyzny - krótkie i niosące dobrą energię. Znany mi Tytus nosi je z dumą i dobrze ono do niego pasuje. Wracając do tematu Linusa... Może niekoniecznie nadałabym to imię synowi, ale kojarzy mi się raczej z Linusem Paulingiem, a nie z Linuxem (patron całkiem niezły, laureat Pokojowej Nagrody Nobla) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Linus 08.06.07, 23:32 W Niemczech zdarza się ale nie jest jakkoś szalenie popularne. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Linus 08.06.07, 21:21 mala_an napisała: > Czy imię Linus dla chłopca będzie trudno zarejestrować w urzędzie? Nie powinno być problemów. Imię w oczywisty sposób istnieje (był nawet taki papież), polskiego odpowiednika nie ma, pisze się tak jak się słyszy. Narzucają się ksywy "Minus" i "Linux", ale gorsze ludzie miewali. Odpowiedz Link Zgłoś