Gość: bagulec IP: *.bulldogdsl.com 20.06.07, 22:05 A co sadzicie o imieniu Liam? Niegdys zdrobnienie imienia William a dzis juz samodzielne imie. Przyjelo by sie w PL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saraanna Re: Liam? 20.06.07, 22:31 Kolega mojej coreczki to Liam,ale to maly Holender,a imie jest tu dosyc popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagulec Re: Liam? IP: *.bulldogdsl.com 21.06.07, 10:51 w Anglii tez popularne, zarowno jako zdrobnienie jak i imie samo w sobie. a czy Polacy dali by sznse temu imieniu? Liam,, z Liemem, o Liamie Liamek, z Liamkiem, o Liamku wedlug mnie ladnie to brzmi to, ze sa dwie samogloskie obok siebie sprawia, ze wymawia sie je troszke znacznie trudniej polakom, ale...Leon podobnie skonstruowany i rodowity i akceprowany nawet ostatnio Bardzo popularny. w jezyku ang. Leon czyt. sie Lion wiec...bardzo podobnie brzmi do Liama tak narawde wiec jaka jest wasza opinia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liam? 20.06.07, 22:39 Raczej by się nie przyjęło, nie pasuje za bardzo do warunków jęz. polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Liam? 21.06.07, 11:45 Moim zdaniem średnio. Wymawiany po angielsku Liam ma dwie sylaby (Lijam), a po polsku miałby jedną, i do dość niezręczną w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Liam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:58 Ładne imie. Kojarzy mi sie z Liamem Neesonem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liam? 21.06.07, 21:42 aniadm napisała: a po > polsku miałby jedną, i do dość niezręczną w wymowie. (mniam, mniam!) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Liam? 21.06.07, 22:18 Naprawde wymawia sie je Lijam? Ja myslam, ze Lajem, ale pewnie sie myle. Tez optowalabym w Pl za wymowa Li-jam, a nie Li-am... Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Liam? 21.06.07, 22:21 Gość portalu: bagulec napisał(a): > Niegdys zdrobnienie imienia William a dzis juz samodzielne imie. Oj, czego ja się kiedyś nasłuchałam na anglojęzycznym forum onomastycznym, kiedy właśnie tak powiedziałam - że to samodzielne imię... Prawda, że jest nadawany jako pełne imię, ale to nie znaczy, że przestaje być zdrobnieniem, ani że ta tendencja jest czymś pozytywnym. Osoba obyta onomastycznie kręgu języka angielskiego wie, że jest to przejaw czegoś, co określa się w skrócie "nicknames-as-full-names", i czego osoby znające się choć trochę na imionach unikają. A Liam Neeson jest Williamem Johnem Neesonem. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Liam? 21.06.07, 23:03 Ja myslałam, że to imię irlandzkie... Moja przyjaciółka ma syna Conora Liama (nie mieszka w PL) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Liam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 17:27 Podałabyś link do tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
marta86-16 Re: Liam? 22.06.07, 00:38 Z tego co się orientuję to imiona jak Liam czy Brian nadawane dzieciom polskiego pochodzenia nadawane są w polskiej pisowni np. Brian-Brajan, myślę więc, że musielibyście nadać Lijam-choć nie mam pewności, bo to zależy od osoby w danym urzędzie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagulec Re: Liam? IP: *.bulldogdsl.com 22.06.07, 11:19 Brian na Brajan jeszcze zrozumien, ale Liam na Lijam juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veranillo Re: Liam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:00 Myślę, że to ładne imię, ale nie na polskie warunki. Mnie również podobają się bardziej niektóre imiona angielskie niż ich polskie odpowiedniki (np. James, Nicholas w miejsce Jakuba i Mikołaja czy też ogólnie niektóre imiona obcojęzyczne), ale póki mieszkam tu, wybiorę dla dziecka imię, które nie będzie sprawiało żadnych problemów z wymową, zapisem, spolszczeniem; ewentualnie imię, które w wielu językach brzmi podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: Liam? IP: *.bulldogdsl.com 22.06.07, 16:23 a ja naszczescie nie mieszkam w PL i juz calkiem jestem zakochana w Liam'ie Odpowiedz Link Zgłoś
kolejny_forumowicz Re: Liam? 22.06.07, 16:36 mi się to imię bardzo podoba, ale to pewnie dlatego, że Liam Neeson to mój ulubiony aktor xD Odpowiedz Link Zgłoś