itsola 12.06.03, 12:19 Czesc ! Podoba wam sie to imie CELIA (Selja wymowa)znaczenie NIEBIANSKA.Buzka Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol-e Re: CELIA !! 12.06.03, 19:44 Hej! wiesz, sorry, ale Celia kojarzy mi sie z tuszem do rzęs mojej mamy i innymi kosmetykami- ale to tylko skojarzenie, bo brzmi nieźle! Zobacz tylko najpierw w USC, czy jest to imię dopuszczone do nadawania w Polsce w spisie imion, Bo jesli nie, to trzeba będzie pisac podanie o opinie o imieniu do Rady Języka Polskiego przy PAN- jak sie zgodzą, to nie będzie problemu. Ja tak zaczęłam pół roku przed porodem i sie udało. Adres podadzą Ci w USC. pozdrawiam- Aurelia mama Oliwiera /i może w przyszłości Nikoli/ Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: CELIA !! PYTANIE DO NIKOLI!!! 16.06.03, 00:33 Ja też mam problem - wymarzyliśmy sobie z mężem córcię o słodkim imieniu Inka. Nigdzie (w spisach i księgach imion) jednak nie możemy znaleźć takiego imienia. Wszędzie są informacje, że to zdrobnienie od Alina, Halina, Malwina, itd...itp... Ale my się uparliśmy. Jak musimy postępować i gdzie dokładnie kierować ewentualne podania żeby zarejestrować to imię? Czy płaci się za takie operacje? A tak w ogóle to czy w każdym USC jest spis imion i czy mogą udzielić telefonicznej informacji o imionach? Proszę o pomoc, zwłaszcza, że czasu mam mało... Monika i Inka (38 tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: CELIA !!-do emonik 17.06.03, 11:29 witaj! Tak, adres podadzą Ci w każdym USC, ja podaje link www.rjp.pl/ Tam znajdziesz wiele wiadomosci, nie pamietam w tej chwili działu, ale cos o imionach. Z tym jest tak- w kazdym USC sa inni pracownicy. Spis imion dopuszczonych do nadawania pochodzi bodajże z 1979- ale znajdziesz to w tym linku, wiem, ze trwają prace nad nowym spisem. Co do samego spisu- mi nie chcieli pokazać w USC przed ciaza, mimo, że zajmuje sie tym koleżanka od przedszkola poprzez podstawówkę i liceum, a także mój świadek ze ślubu. W końcu uprosiłam ją - nie było w spisie ano Oliwiera, ani Nikoli. Oznacza to, że takiego imienia nie mogłam nadać bez zgody Rady Języka Polskiego. Trwało to w moim przypadku ponad rok, a to dlatego, że akurat zmarł przewodniczacy, do którego pisałam, poter wybrano nowego, moje pismo trafiło do sekretarza, z powrotem do mnie bez jednoznacznej odpowiedzi, potem do tego nowego szefa. W końcu odpisali pozytywnie- na 1,5 m-ca przed porodem. W USC pan powiedział, że dla niego imie Nikola jst męskie- co mnie rozśmieszyło i oburzyło. Długo by pisac. W każdym razie RJP npisała, że jest to babskie- bo ma końcówkę -a itd. Wiem, że zdrobnienia nie moga być nadawane. Napisz od razu do rady na maila z podanej strony- jak napiszesz, że rodzisz zatydzień, to Ci szybko odpowiedzą. Bo w USC masz tylko 14 dni na rejestrace- potem jest pierwsze- lepsze imię i ewentualna zmiana na drodze sądwej. Spis imion jest jednolity dla całej Polski, jednakże niektórzy urzednicy na własna rękę zapisują imiona dzieciom, których nie ma w spisie- np. męskie imie Kuba/ nie Jakub/ - u mnie nie ma szans, ale w niektórych miastach są - za zgodą rady. Moja Nikola też jest niejedna w Warszawie i innych miastach. Mi mówili znajomi, że ktoś tam ma nikole/ w moim mieście/ ale ja wiedziałam z USC, że mogły to być tylko Nikoliny albo Nikolety, które ktoś wołał Nikola. Tak samo bzdurne sa niektóre posty w tym forum, ze są niby Jamesy, Xawier, Brondon, Braian ,Brad, Styve, Dylan, Jason....itp, Jennifer, Stephanie,Naomi,Claudia Cindie....itd.... NIE MA TAKICH IMION- sa one zagraniczne,niektóre babskie są przez C, żadne tam Cindy- SINDI- wymowa musi być polska, pisownia również- wię ctylko Ksawery, Dżenifer, Stafania, klaudia- nie sztuka podpisć się jakimś pseudonimem pod zdjeciem w gazecie- widzialam w jednym z pism dziecięcych, że krtoś ma córkę- Nicole- / jak mój nick/ otóz nie może mieć takiej córki, jesli jest polakiem- jedynie tak podpisał, by ładnie wyglądało. Dodam jeszcze, że wiele imion, które kiedys były dopuszczone wyszło już z obiegu i też ich nie ma w spisie. pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: CELIA !! 17.06.03, 14:32 Czesc dziewczyny ! To ja pytalam sie o CELIE ,bo mieszkam w Niemczech i tu jest wiekszy wybor imion,a przede wszystkim dzieci moga nosic imiona nie tylko niemieckié i nie po niemiecku pisane (na szczescie ).Wazne jest tylko ,zeby imie nie osmieszalo dziecka.Mysle ,ze gdy Polska wejdzie do EU to te okropne polskie przepisy tez sie zmienia. OLA Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: CELIA !! - do Oli 18.06.03, 10:00 witaj! to wszystko zmienia- bo w Polsce- to jak tusz do rzęs- dla mnie, natomiast w Niemczech? Imię brzmi bardzo fajnie, dystyngowanie- napisz, jak masz na nazwisko- jesli jakieś długie, to na pewno bedzie pasowało. pozdrawiam- Aurelia/ na drugie Anastazja/ Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: CELIA !!- do emonik 18.06.03, 10:02 witaj! jak bediesz zainteresoana- podam Ci namiary na szefa tej rady- dokładny adres. po zopiniowaniu imienia przez radę języka polskiego - zatwierdzeniu, że jest ok, USC nie może raczej robić żadnych problemów Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: CELIA !!-do Nikol-e 18.06.03, 10:40 Czesc ! Narazie nie jestem w ciazy.Ale chcialabym miec jeszcze corke. Ale czy to sie uda ?Ja mam dwoch synow. Pierwszy ma na imie DENNIS a drugi MARIO DANIEL .I wybierajac imiona bralam to pod uwage zeby pasowaly do nazwiska.A jest ono 8- literowe (nie chce ujawniac).Z ta Celia to tylko takie mysli-GDYBY????????????U mnie codziennie zmieniaja sie pomysly z imionami.Ale Celia podoba mi sie juz caly czas .I teraz napewno nazwalabym tak moja corke np:CELIA ESTELLE (Selja Estell)-niebianska gwiazda.Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: CELIA !!- do nicol-e!!!!!! 19.06.03, 19:24 Nikol-e!!!! Bardzo proszę o bezpośredni kontakt do szefa rady, chociaż straciłam już nadzieję... Odwiedziłam stronę Rady Języka Polskiego gdzi zamieszczona była opinia o imieniu INKA, niestety negatywna.,.. Rada stwierdziła, że jest to forma zdrobniała. A mnie to imię podoba się jak żadne inne... Mam co prawda w "zanadrzu" parę imion zastępczych dla mojej Córusi (ma się urodzić za 10 dni!!!!)ale nie ma jak Inuś... Ale spróbuję jeszcze trochę podziałać. Tak więc czekam z niecierpliwością na ontakt. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: CELIA !!- do emonik 19.06.03, 22:53 Witaj! podaję adres: prof. dr hab. Andrzej Markowski przewodniczący Rady Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk ul. Nowy Świat 72 00-330 Warszawa Życze powodzenia- wyslij pismo o wydanie opinii o imieniu Inka poleconym, opis, że bardzo Ci sie podoba i zalezy ci na tym imieniu - moze akurat. Chociaz jeśli na ich stronie pisze, że to zdronienie- małe szanse, ale spróbowac mozna. Wiem, że np u mnie w krosnie nie ma szans na imie Kuba dla chłopca- tylko może być jakub, a gdzies na stronie RJP wyczytałam, że warunkowo chyba moze być. zreszta napisz im np. , że imie Inka wystepowałao w elementarzu dla I klasy podstawówki i brzmiałoo jako imie właściwe, nie zdrobnienie i Ty je również tak odbierałas. Napisz do mnie na priwa: aurelia-c@wp.pl, to najwyżej wyslę ci kopię mojego pisma do nich- moze łatwiej Ci będzie sformuować swoje pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś