12.06.03, 12:19
Czesc !
Podoba wam sie to imie CELIA (Selja wymowa)znaczenie NIEBIANSKA.Buzka Ola
Obserwuj wątek
    • nicol-e Re: CELIA !! 12.06.03, 19:44
      Hej!
      wiesz, sorry, ale Celia kojarzy mi sie z tuszem do rzęs mojej mamy i innymi
      kosmetykami- ale to tylko skojarzenie, bo brzmi nieźle! Zobacz tylko najpierw
      w USC, czy jest to imię dopuszczone do nadawania w Polsce w spisie imion, Bo
      jesli nie, to trzeba będzie pisac podanie o opinie o imieniu do Rady Języka
      Polskiego przy PAN- jak sie zgodzą, to nie będzie problemu. Ja tak zaczęłam
      pół roku przed porodem i sie udało. Adres podadzą Ci w USC.
      pozdrawiam- Aurelia mama Oliwiera /i może w przyszłości Nikoli/
      • emonik Re: CELIA !! PYTANIE DO NIKOLI!!! 16.06.03, 00:33
        Ja też mam problem - wymarzyliśmy sobie z mężem córcię o słodkim imieniu Inka.
        Nigdzie (w spisach i księgach imion) jednak nie możemy znaleźć takiego
        imienia. Wszędzie są informacje, że to zdrobnienie od Alina, Halina, Malwina,
        itd...itp...
        Ale my się uparliśmy.
        Jak musimy postępować i gdzie dokładnie kierować ewentualne podania żeby
        zarejestrować to imię?
        Czy płaci się za takie operacje?
        A tak w ogóle to czy w każdym USC jest spis imion i czy mogą udzielić
        telefonicznej informacji o imionach?
        Proszę o pomoc, zwłaszcza, że czasu mam mało...

Monika i Inka (38 tydzień)
    • nicol-e Re: CELIA !!-do emonik 17.06.03, 11:29
      witaj!
      Tak, adres podadzą Ci w każdym USC, ja podaje link
      www.rjp.pl/
      Tam znajdziesz wiele wiadomosci, nie pamietam w tej chwili działu, ale cos o
      imionach. Z tym jest tak- w kazdym USC sa inni pracownicy. Spis imion
      dopuszczonych do nadawania pochodzi bodajże z 1979- ale znajdziesz to w tym
      linku, wiem, ze trwają prace nad nowym spisem. Co do samego spisu- mi nie
      chcieli pokazać w USC przed ciaza, mimo, że zajmuje sie tym koleżanka od
      przedszkola poprzez podstawówkę i liceum, a także mój świadek ze ślubu. W
      końcu uprosiłam ją - nie było w spisie ano Oliwiera, ani Nikoli. Oznacza to,
      że takiego imienia nie mogłam nadać bez zgody Rady Języka Polskiego. Trwało to
      w moim przypadku ponad rok, a to dlatego, że akurat zmarł przewodniczacy, do
      którego pisałam, poter wybrano nowego, moje pismo trafiło do sekretarza, z
      powrotem do mnie bez jednoznacznej odpowiedzi, potem do tego nowego szefa. W
      końcu odpisali pozytywnie- na 1,5 m-ca przed porodem. W USC pan powiedział, że
      dla niego imie Nikola jst męskie- co mnie rozśmieszyło i oburzyło. Długo by
      pisac. W każdym razie RJP npisała, że jest to babskie- bo ma końcówkę -a itd.
      Wiem, że zdrobnienia nie moga być nadawane. Napisz od razu do rady na maila z
      podanej strony- jak napiszesz, że rodzisz zatydzień, to Ci szybko odpowiedzą.
      Bo w USC masz tylko 14 dni na rejestrace- potem jest pierwsze- lepsze imię i
      ewentualna zmiana na drodze sądwej. Spis imion jest jednolity dla całej
      Polski, jednakże niektórzy urzednicy na własna rękę zapisują imiona dzieciom,
      których nie ma w spisie- np. męskie imie Kuba/ nie Jakub/ - u mnie nie ma
      szans, ale w niektórych miastach są - za zgodą rady. Moja Nikola też jest
      niejedna w Warszawie i innych miastach.
      Mi mówili znajomi, że ktoś tam ma nikole/ w moim mieście/ ale ja
      wiedziałam z USC, że mogły to być tylko Nikoliny albo Nikolety, które ktoś
      wołał Nikola. Tak samo bzdurne sa niektóre posty w tym forum, ze są niby
      Jamesy, Xawier, Brondon, Braian ,Brad, Styve, Dylan, Jason....itp, Jennifer,
      Stephanie,Naomi,Claudia Cindie....itd.... NIE MA TAKICH IMION- sa one
      zagraniczne,niektóre babskie są przez C, żadne tam Cindy- SINDI- wymowa musi
      być polska, pisownia również- wię ctylko Ksawery, Dżenifer, Stafania, klaudia-
      nie sztuka podpisć się jakimś pseudonimem pod zdjeciem w gazecie- widzialam w
      jednym z pism dziecięcych, że krtoś ma córkę- Nicole- / jak mój nick/ otóz nie
      może mieć takiej córki, jesli jest polakiem- jedynie tak podpisał, by ładnie
      wyglądało.
      Dodam jeszcze, że wiele imion, które kiedys były dopuszczone wyszło już z
      obiegu i też ich nie ma w spisie.
      pozdrawiam- Aurelia
    • itsola Re: CELIA !! 17.06.03, 14:32
      Czesc dziewczyny !
      To ja pytalam sie o CELIE ,bo mieszkam w Niemczech i tu jest wiekszy wybor
      imion,a przede wszystkim dzieci moga nosic imiona nie tylko niemieckié i nie po
      niemiecku pisane (na szczescie ).Wazne jest tylko ,zeby imie nie osmieszalo
      dziecka.Mysle ,ze gdy Polska wejdzie do EU to te okropne polskie przepisy tez
      sie zmienia. OLA
    • nicol-e Re: CELIA !! - do Oli 18.06.03, 10:00
      witaj!
      to wszystko zmienia- bo w Polsce- to jak tusz do rzęs- dla mnie, natomiast w
      Niemczech? Imię brzmi bardzo fajnie, dystyngowanie- napisz, jak masz na
      nazwisko- jesli jakieś długie, to na pewno bedzie pasowało.
      pozdrawiam- Aurelia/ na drugie Anastazja/
    • nicol-e Re: CELIA !!- do emonik 18.06.03, 10:02
      witaj!
      jak bediesz zainteresoana- podam Ci namiary na szefa tej rady- dokładny
      adres. po zopiniowaniu imienia przez radę języka polskiego - zatwierdzeniu, że
      jest ok, USC nie może raczej robić żadnych problemów
      Aurelia
      • itsola Re: CELIA !!-do Nikol-e 18.06.03, 10:40
        Czesc !
        Narazie nie jestem w ciazy.Ale chcialabym miec jeszcze corke. Ale czy to sie
        uda ?Ja mam dwoch synow. Pierwszy ma na imie DENNIS a drugi MARIO DANIEL .I
        wybierajac imiona bralam to pod uwage zeby pasowaly do nazwiska.A jest ono 8-
        literowe (nie chce ujawniac).Z ta Celia to tylko takie mysli-GDYBY????????????U
        mnie codziennie zmieniaja sie pomysly z imionami.Ale Celia podoba mi sie juz
        caly czas .I teraz napewno nazwalabym tak moja corke np:CELIA ESTELLE (Selja
        Estell)-niebianska gwiazda.Pozdrawiam Ola
      • emonik Re: CELIA !!- do nicol-e!!!!!! 19.06.03, 19:24
        Nikol-e!!!!

Bardzo proszę o bezpośredni kontakt do szefa rady, chociaż straciłam już
        nadzieję...
        Odwiedziłam stronę Rady Języka Polskiego gdzi zamieszczona była opinia o
        imieniu INKA, niestety negatywna.,..
        Rada stwierdziła, że jest to forma zdrobniała.
        A mnie to imię podoba się jak żadne inne...

Mam co prawda w "zanadrzu" parę imion zastępczych dla mojej Córusi (ma się
        urodzić za 10 dni!!!!)ale nie ma jak Inuś...

Ale spróbuję jeszcze trochę podziałać.
        Tak więc czekam z niecierpliwością na ontakt.

Pozdrawiam

Monika
        • nicol-e Re: CELIA !!- do emonik 19.06.03, 22:53
          Witaj!
          podaję adres:
          prof. dr hab. Andrzej Markowski
          przewodniczący Rady Języka Polskiego
          przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk
          ul. Nowy Świat 72
          00-330 Warszawa
          Życze powodzenia- wyslij pismo o wydanie opinii o imieniu Inka poleconym,
          opis, że bardzo Ci sie podoba i zalezy ci na tym imieniu - moze akurat.
          Chociaz jeśli na ich stronie pisze, że to zdronienie- małe szanse, ale
          spróbowac mozna. Wiem, że np u mnie w krosnie nie ma szans na imie Kuba dla
          chłopca- tylko może być jakub, a gdzies na stronie RJP wyczytałam, że
          warunkowo chyba moze być. zreszta napisz im np. , że imie Inka wystepowałao w
          elementarzu dla I klasy podstawówki i brzmiałoo jako imie właściwe, nie
          zdrobnienie i Ty je również tak odbierałas. Napisz do mnie na priwa:
          aurelia-c@wp.pl, to najwyżej wyslę ci kopię mojego pisma do nich- moze łatwiej
          Ci będzie sformuować swoje
          pozdrawiam- Aurelia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.