m-karina Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 13.08.07, 12:18 Witam..nie wiem czy popularne ale mnie się strasznie podoba...i noszę w brzuszku 28-tygodniową Nadusię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: *.centertel.pl 13.08.07, 14:13 Tak na imię ma córka znajomej nie wiem tylko czy to jest zdrobnienie czy pełne imię. Mi kojarzy się ze zdrobnieniem oczywiście od Nadieżdy, dzieciaczek jeszcze nie rejstrowany więc nie wiem czy w USC zgłaszają jakieś pretensje. To niby ładne imię ale jestem nie do końca przekonana, w kalendarzu tyle ładnych polskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia78 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 13.08.07, 14:32 wlasnie znalazlam w necie ze byl przypadek ze usc nie chcial zarejestrowac.stanelo na Nadzieji... ale pozniej w sumie wyszlo ze mozna by sie bylo odwolac przeciez istnieja samodzielne imiona typu Magda , Ola Kuba...wiec nawet na tej podstawie. Mnie sie to imie ogromnie podoba...i "zbieram" juz argumenty na wszelki wypadek "za" nadaniem go w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 13.08.07, 21:55 Nie istnieją takie samodzielne imiona, lecz są to zdrobnienia, rejestrowane tak naprawdę wbrew prawu, które zabrania rejestracji imion w formie zdrobnialej. Nadia też jest zdrobnieniem, od Nadieżdy, czyli po polsku Nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 23:07 W moim otoczeniu spora gromadka myśli właśnie o Nadii. Wolę Nadziejkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi_77 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 07:00 nie wiem dlaczego ale faktycznie to imię staje się coraz bardzo popularne nie wiedziałam o tym i... nadaliśmy takie imię naszej córeczce to samodzielne imię, żadne zdrobnienie, nie ma problemów, żeby zarejestrować je w USC. Na szczęście nie jest jeszcze aż tak popularne żebym nie było zadowolona z wyboru Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
suzan11 Re: a molzecie podac statystyki w Polsce? 14.08.07, 09:28 Oczywiście że nie jest to skrót od żadnego imienia,moja bratanica nosi to imię.Można sprawdzić w kalendarzu imieniny Nadii 1.08 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a molzecie podac statystyki w Polsce? 14.08.07, 09:44 Nie ma oficjnych statystyk na całą Polskę, statystyki warszawskie są podlinkowane w opisie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a molzecie podac statystyki w Polsce? 14.08.07, 09:45 suzan11 napisała: > Oczywiście że nie jest to skrót od żadnego imienia,moja bratanica nosi to > imię.Można sprawdzić w kalendarzu imieniny Nadii 1.08 Owszem, jest to usamodzielnione rosyjskie zdrobnienie Nadieżdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico uwielbiam rosyjskie imiona :-) 14.08.07, 09:46 Nadia no1, Tatiana... tez ladne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: uwielbiam rosyjskie imiona :-) 14.08.07, 20:17 Żaden Rosjanin nie nazwie Nadii rosyjskim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: uwielbiam rosyjskie imiona :-) 14.08.07, 22:13 A Nadina, czy takie imie w PL istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: uwielbiam rosyjskie imiona :-) 14.08.07, 22:14 Nadine to francuskie zdrobnienie od Nadii. W Polsce raczej nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: uwielbiam rosyjskie imiona :-) 15.08.07, 10:44 a masz jakiegos znajomego Rosjanina? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: uwielbiam rosyjskie imiona :-) 15.08.07, 12:12 Mam sporo znajomych Rosjan, byłam w Rosji przynajmniej 9 razy, mam zdany egzamin państwowy z rosyjskiego. W odróżnieniu od wielu fascynatek rosyjskich imion mam przynajmniej blade pojęcie, o czym piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico dlaczego sie tak goraczkujesz?? 15.08.07, 13:53 zatem Nadia jest typowo niech bedzie "Polska" hmmm egz z rosyjskiego tez zdawalam ...na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dlaczego sie tak goraczkujesz?? 15.08.07, 14:00 Dlaczego moją odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie nazywasz "gorączkowaniem się"? Jestem głęboko zdumiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dlaczego sie tak goraczkujesz?? 15.08.07, 14:01 Ps. Nadia nie jest ani typowo "polska", ani tym bardziej typowo "Polska". Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: 23.08.07, 09:11 Tak prawdziwych imion polskich to nie wiem czy policzyc na palcach Przeciez wszystkie imiona jak nie wywodzą sie z greckiego to z hebrajskiego jak np. Maria czy Magda, imie ktore przeciez nie jest zadnym skrótem. Teraz widocznie panuje tendencja naplywowa imion ze wschodu i zachodu. Taka jest kolej rzeczy. Pewnie za 100 lat na takim forum beda sie kłocic ze Nikola to stare polskie imie (tak jak my to robimy tutaj)... Apropo Nadii, nachodzi mi na mysl tylko jedna. Niemiecka modelka Nadia Auermann,kobieta o najdluzszych nogach Ogolnie to piszą ze to rosyjskie, slowianskie imie, i oznacza NADZIEJE pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m-karina Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 11:44 oczywiście że jest to samodzielne imię..i podoba mi się na równi z Leną-która wcale nie musi być Mileną, czy Niną..takkk w kalendarzu polskim tylee pięknych imion...np Nadia-imieniny 1.08 Odpowiedz Link Zgłoś
majowka20 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 20:14 Nadia to imie zupelnie samo stojace, wiem bo sie tak nazywam i urodzilam sie w latach 80'tych(imieniny 1 Sierpnia). Teraz wiecej slysze ze dziewczynki nosza moje imie w kraju. Jak bylam bardzo mala to chcialam sie nazywac popularnie ale nigdy nie mialam przykrosci w szkole. Moze pare razy w Polsce jakas stara baba czy facet do mnie z tekstem "O rosyjskie imie, czemu Ci tak dali" bo wtedy chyba przez to ze wszystko co ze wschodu to zle. Dzieci lubily bo bylo inne i ja tez zaczelam bo jak mnie wolali to zawsze wiedzialam o co chodzi a nie tak jak wszystkie Anie czy podobne. Nie mieszkam w Polsce od wielu, wielu lat i tutaj tez (z malymi wyjatkami) jest to imie oryginlane. Czesto dostaje komplementy. Jest wiele imion ktore pochodza od innych ale zaczynaja po czsie byc samo egzystujace. Dodam ze Nadia tez jest dosyc znane w krajach Arabskich i tam oczywiscie nie pochodzi od polskiego Nadzieja czy rosyjskiego Nadjezda. Uwielbiam swoje imie i tez lubie korzen z ktorego pochodzi jako ideal (nie jako imie). Poprostu nie chciala bym sie nazywac Nadzieja ale lubie ze to imie pochodzi od tego slowa/imienia. Nazywajcie coreczki tak...chociaz moze nie za czesto bo wtedy nie bedzie az tak oryginalne Pozdrawiam wszystkie inne Nadie (duze i male) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 20:17 Co to jest imię samo stojące? Odpowiedz Link Zgłoś
majowka20 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 21:25 Chodzilo mi o "samodzielne" Sorry, na codzien nie mowie po Polsku i w Polsce chodzilam do szkoly bardzo krotko. Chcialam, napisac ze wcale nie jest to tylko zdrobnienie. Jest to faktem i w Polsce, i w Rosji, i Rumunii, i wielu krajach Arabskich (ale tam to to imie wogole nigdy nie mialo nic wspolnego z Nadzieja). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 21:39 Tak, tylko że w krajach arabskich imię to, jak już kiedyś ustaliliśmy, brzmi Nedia. Nadia nie jest imieniem rosyjskim. Samodzielnym imieniem w Rosji jest Nadieżda. Nadia natomiast jest usamodzielnionym zdrobnieniem, które nadal nie wszędzie w Polsce można zarejestrować. Odpowiedz Link Zgłoś
majowka20 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 22:00 Nie chce sie sprzeczac, ale w moim doswiadczeniu Nadia czy Nedia, to zalezy od Arbskiego kraju (chodzi tu o dialekt). Zreszta wszystkie Arabki ktore znam z tym imieniem pisze sia wlasnie Nadia (poza swoimi krajami bo wiadomo ze tam to inne pismo)i podkreslaja zeby mowic A, i nie E. A co do rejestracji, zarejestrowali moje bez problemu na Slasku w roku 1980, i mam nadzieje ze co raz bardziej w calym kraju bedzie to imie akceptowane w USC. Jedynie wtedy tylko ksiadz mial pretensje ale kosciolowi zawsze sie cos nie podoba. Przez to ze na drugie mam po "Chrzescijansku" to bylo ok. Fakt jest ze moje drugie jest ladne ale tak pospolite ze tylko dziekuje rodzinie ze nie nadali mi tak na pierwsze. A moje imie bylo wtedy prosto wziete od znanej gimnastyczki z Rumunii (ktorej matka wybrala imie po ogladnieciu filmu z Rosji). W Rumunii wlasnie sie utarlo to imie jako tylko Nadia (po slawie gimnastyczki) pomimo ze w Rosji caly czas uwaza sie to w wiekszosci jako zdrobnienie od Nadjezdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 22:12 To, co piszesz, jest nielogiczne A co do rejestracji, to różnie z tym bywa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 14.08.07, 22:14 To teraz napisz, coz to za swieta Nadia jest Twoja patronka??? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 15.08.07, 01:32 A jak brzmi wołacz? Nadiu czy Nadio? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 15.08.07, 09:33 ariana1 napisała: > A jak brzmi wołacz? Nadiu czy Nadio? IMO Nadio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: *.aster.pl 23.08.07, 21:53 po prostu Nadia! Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 15.08.07, 12:24 Mi się podoba. Nadzieja też mi się bardzo podoba, choć wydaje się odważne. Niestety, ze względu na wschodnio brzmiące nazwisko (z białoruska) mój mężzyzna kategorycznie nie zgadza się na wschodnie imiona I moja ulubiona Olga odpada Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 15.08.07, 15:03 To moze dajcie niemeicka werske Olgi, czyli Helge? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? 17.08.07, 14:19 Widziałam i Nadie starsze ode mnie i młodsze a tym bardziej w moim wieku. Rzadkie to imię nie jest raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 I znów to imie budzi tyle emocji 17.08.07, 19:52 chyba podobnie jak osławiona tu Nicole czy Olivier... Po prostu- jednym sie podoba a innym nie. Ja mam córeczkę Nadię- imię to planowałam już nadać wiele lat temu zanim stało się dość popularne w naszym kraju- a piszę dość ponieważ w moim otoczeniu ( a mieszkam w dużym mieście)- wcale aż tak dużo Nadii nie spotykam. Dla mnie jest to samodzielne imię, a dyskutowałam już kiedyś z Gaudencją na temat tego imienia w krajach arabskich. Tutaj zgodzę się z Majowka30 że wymowa tego imienia zależy od kraju pochodzenia i tak np w Jordanii to imię jest wymawiane Nadia a w Tunezji czy Maroku- Nedia- z tym, ze to też zależy od regionu kraju. Myślę, że nie ma co się sprzeczac i przejsc do porzadku dziennego, ze imie Nadia zadomowilo sie w PL, bez ciągłego podkreslania, ze to tylko skrót od takiego a takiego imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Napisalam w moim poscie Majowka30 a mialo byc 17.08.07, 19:55 majowka20- sorry za moj blad... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: I znów to imie budzi tyle emocji 17.08.07, 21:45 Jeszcze się nie zadomowiło - za mało ma nadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
essa Re: I znów to imie budzi tyle emocji 22.08.07, 23:16 Witam, a ja chciałam się pochwalić ), że jestem mamą Nadii Amelii ) i Inez Shannon ) Uważam, że obydwa imiona są piękne, a z rejestracją w UG nie było poblemu ) Pozdrawiam essa Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: I znów to imie budzi tyle emocji 23.08.07, 09:10 Zarejestrowali Ci Inez Shannon w takiej pisowni? (Bo Nadia Amelia to rozumiem). Czy może mogłaś się powołać na jakieś "zagramaniczne" korzenie? Jak zdrabniasz Inez? Odpowiedz Link Zgłoś
essa Re: I znów to imie budzi tyle emocji 23.08.07, 20:50 ) Jeśli chodzi o rejestrację, to właśnie w takiej pisowni jest Akt urodzenia: Inez Shannon ) a do córeczki wołamy Inezka ) Pozdrawiam essa Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: I znów to imie budzi tyle emocji 08.09.07, 10:15 A to po prostu Agnieszka jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:53 mój mąż wybrał to imię dla swojej pierwszej córki jeszcze zanim się poznaliśmy, ok 10 lat temu.Nie znam za dużo Nadii ale widzę że niedługo się to zmieni bo coraz więcej osób interesuje sie nim i chce nadać swojej przyszłej pociesze.Nasza córeczka jest jeszcze w brzuszku ( ma 32 tygodnie ) a już wszyscy inaczej o niej nie mówią jak Nadia,Dusia i są zgodni, że to bardzo ładne imię.Pewnie więc zostanie Nadia.Czy to jednak świadczy o popularności tego imienia? Przykro mi,nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alyona Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:38 własciwie, nalezy wymawiac: Nadija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Nadii Re: Nadia-czy jest to popularne imie ostatnio? IP: 217.98.103.* 15.10.07, 15:25 witam także mam Nadie, 3 letnia Nadusie , Nadinę , Nadzie .... z rejstracja nie było problemu i wiecie co zauważyłam że najcześciej starsi ludzie pytali dlaczego dałam dziecku ruskie imię, i po wyrazie twarzy widziałam ,że to imie nie zabardzo im się podoba, kiedy urodziłam Nadię lekarz po obchodzie pyta sie jak malej dam na imię powiedziałam ,że Nadia to uwierzcie ,że stał chyba z 5 min i nie mógł się nadziwić,że takie piękne imie pózniej także spotkałam się z taka sytuacja że człowiek wykształcony pogratulował mi wyboru imienia ,powiedział ,że jest delikatne i pięknie sie wymawia, no i nie jest oklepane .Bardzo miło było mi to usłyszeć i jestem bardzo dumna ,że dałam takie imie córci, na pewno będzie zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś