pluskotka 21.08.07, 15:22 Polubiłam to imię, od razu po przeczytaniu pewnej czytanki kiedyś tam w podstawówce. Pojawiło się w niej rodzeństwo: Tekla, Kordula i biźniaki Hieronim i Hipolit. Imiona pasują do siebie, ale najbardziej utkwiła mi w pamięci Kordula. Znaczeniowo powiązana ze sznurem, mam rację? No i pasuje do Judyty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Kordula 21.08.07, 17:18 Mnie też się Kordula podoba od bardzo dawna. Świetne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kordula IP: *.cnb.com.pl 21.08.07, 19:42 To nie była czytanka, to była książka. Tytułu nie pamiętam, a szkoda. Co do Korduli - w tej ksiązce jej brat mówił do niej "Kordulagłu-piasrula" (bo miał problem z braniem oddechu w odpowiednim miejscu). Ale imię jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 21.08.07, 19:47 Tak mi się właśnie wydawało, ale miałam kontakt tylko z krótkim fragmentem. Coraz bardziej mi się to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Nieco OT IP: *.cnb.com.pl 21.08.07, 21:32 Google są niezawodne - wpisałam "Tekla Kordula" i już wiem, że to była książka "Macoszka" Barbary Wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Znaczenie 21.08.07, 23:15 Najprawdopobniej od łacińskiego cordus - późno urodzony, późno rozwinięty; później również kojarzone z łaćińskim cor, cordis: serce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Kordula IP: *.lublin.mm.pl 22.08.07, 11:25 To była książka pt "Macoszka", ksiązka świetna , polecam ale te wszystkie imiona są dla mnie koszmarne. Zwłaszcza Tekla i Kordula nie podobaja mi się są jakieś takie niesympatyczne w przeciwieństwie do bohaterk książki. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 22.08.07, 14:31 Miałam rację jednak z tym sznurem. Sznur z francuskiego to: m corde f, cordon m. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kordula 23.08.07, 21:42 pluskotka napisała: > Miałam rację jednak z tym sznurem. Sznur z francuskiego to: > m corde f, cordon m. Ale to nie oznacza, że od tego słowa wywodzi się imię Kordula! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 24.08.07, 11:10 Bez wykrzyknika proszę. Napisałam na początku, że jest związane, a nie że się wywodzi. Czytaj uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: Kordula 24.08.07, 11:16 Witaj Pluskotko! Imię ciakawe, brzmi trochę jak z bajki, pasuje mi księżniczka Kordula, ale jako imię dla córeczki - nie. A propos, tu wiele osób nie czyta dokładnie treści postów - mnie to tez spotkało! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Kordula 24.08.07, 12:10 To równie dobrze może być związana (niekoniecznie znaczeniowo) z rycerskim kordem, czy też mizerykordią - sztyletem, np do dobijania rannych przeciwników albo kordelasem myśliwskim (też do dobijania, ale zwierzyny). Oprócz sznura to zdaje się może być jeszcze jakiś rodzaj tkaniny... Rdzeń wszystkie mają podobny (cor) i stąd moje przypuszczenie, że w jakiś sposób wywodzą się od serca. Zresztą, chyba milej kojarzyć się z sercem, niż ze sznurem czy z bronią? Zwłaszcza, jak się jest dziewczynką... Aha, Izunia, bardzo ładne to skojarzenie z księżniczką! Powiem córeczce, pewnie będzie chciała jakąś bajkę o księżniczce Kordulce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kordula IP: *.chello.pl 25.08.07, 10:50 Z mizerkordią to imię "Kordula" zapewne jest związane, bo przeca "nizerkordia" to "miłosierdzie", wspólny człon "cor" nie jest tu zatem przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kordula 24.08.07, 12:25 pluskotka napisała: > Bez wykrzyknika proszę. A dlaczego? Napisałam na początku, że jest związane, a > nie że się wywodzi. Czytaj uważnie. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Tak się składa, że imię Kordula ze sznurem związane nie jest. Czytaj uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 24.08.07, 12:49 A dla mnie jest skoro można je powiązać z jakimiś słowami, to jest z nimi związane. Moja wina, że podobnie brzmią? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kordula 25.08.07, 10:54 "Znaczeniowo powiazana" nie oznacza, ze brzmi podobnie, tylko, ze pochodzi od tego wyrazu pospolitego... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kordula 25.08.07, 13:39 pluskotka napisała: > A dla mnie jest skoro można je powiązać z jakimiś słowami, to jest z > nimi związane. Moja wina, że podobnie brzmią? Ale warto dodać, że przypomina Ci to imię sznur, któs niezorientowany może ta wypowiedź odebrać jako wskazówkę do etymologii imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 25.08.07, 18:18 Już więcej nic nie napiszę jak coś zauważę. A Kordula czy z serca czy ze sznura, podoba mi się tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kordula 22.01.08, 14:04 Miałam ostatnio pracowo do czynienia z panią Cordulą. Całkiem naturalnie przyjęłam to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 22.01.08, 15:38 Na naszej-klasie zaobserwowałam, że Kordula funkcjonuje głównie jako nazwisko. Mało Kordul jako imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kordula_z_imienia Re: Kordula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 16:15 Ja jestem jedną z tych niewielu o takim imieniu i bardzo sobie cenię moje wyjątkowe imię. Zawsze jako źródło - a to częste pytanie - podaję cordis - serce, cordulum - serduszko, serdeńko; pieszczotliwy sposób zwracania się do osób szczególnie miłych ) Ponadto to imię chrześcijańskiej świętej z IV wieku - ale to już mniej optymistyczna historia oraz jednej z planetoid. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, K Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 25.02.08, 16:49 Za kilka lat mam nadzieję, że liczba Kordul zwiększy się o jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Kordula IP: 163.1.80.* 26.02.08, 11:57 Mi sie kojarzy z dulkami na lodzi (uchwytami do wiosel). I z pania Dulska. I Krasula. Wiec w sumie tak srednio... Imienia bym corce nie nadala. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Kordula 20.07.08, 14:27 Oj nie! Nie wiem dlaczego, ale to imie kojarzy mi sie wulgarnie. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Kordula IP: *.as.kn.pl 20.07.08, 21:47 mi to imię nie brzmiało ładnie, jakoś tak ostro, z przytupem, ale odkąd dowiedziałam sie o znaczeniu (serduszko) strasznie mnie urzekło Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kordula 22.08.08, 19:54 Z krasulą to mi się teraz własne imię kojarzy. Jadłyście pewnie budyń Paula? No właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś