eiwa_86 27.08.07, 10:14 witam was kochane emamy. moze moj temat jest troche nie na miejscu, ponieważ nie spodziewam sie dziecka, ale intensywnie nad tym mysle. Mąż też nie daje mi spokoju, bardzo chce miec córeczkę (mamy jak narazie 2 letniego synka Kubusia). Czytalam ostatnio na jakimś forum o modnych imionach dla maluszków. Napiszcie mi proszę jakie imiona mają wasze dzieci. Mnie przypadly do gustu - dla dziewczynki - Lena (:Lenka), Kornela. A dla chłopca Tymoteusz ( Tymek, Tymuś), Sebastian (Bastek). a wy co i nich myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: jakie imię?? 27.08.07, 10:24 ja na przyklad tez sie dziecka nie spodziewam za to z luboscia przegladam strony z odzieza ciążową imiona jak imiona, ładne, nieudziwnione rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: jakie imię?? 27.08.07, 10:30 ja, wybierając imiona dla dzieci, wyobrażałam sobie, że sama mam takie imię. I jak bym sie teraz, jako dorosła osoba, z nim czuła. Chciałabyś miec na imie Kornelia? Podobało by Ci sie, gdyby teraz na Ciebie tak mówili? Bo jesli chodzi o dzieci, to kazde imie mozna tak zdrobnic, że bedzie słodkie, ale co potem? Córka ma kolege, Leona, Leosia, Lesia, róznie na niego mówią. Ale do 25 letniego chłopaka mówić Leon? Albo Zdzisław? Kolejny przykład z podwórka Mnie najbardziej podobają sie te zwykłe, popularne imiona, nie przypadła mi do gustu obecna moda, ale to jest oczywiście tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:11 Co Ty chcesz od Leona? Całkiem fajnie brzmi, czy to dla 18-latka, czy dla 25-latka. Często jest tak, że nie wyobrażamy sobie osób o takim imieniu i w tym wieku, dopóki ich nie spotkamy. Moje córki to Maja i Ala, zupełnie nie pamiętam czym sie kierowałam wybierając te imiona)) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Leon 27.08.07, 15:49 Jak Leon to tylko i wyłącznie z dużymi bokobrodami i wąsami Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:17 coronella napisała: > Albo Zdzisław? Kolejny przykład z podwórka > moze jestem zboczona ale dla mnie zdzislaw jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:26 Mój tata jest zdzisław, i cały czas dzwięczy mi w uszach "Ździsiu" jakos mi do taty zupełnie nie pasuje. Ale jak widac, ile osób tyle upodobań, i dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: jakie imię?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 02:45 Zgadzam sie z Coronellą. Też tak myślę. Czy do łysiejacego pana z brzuszkiem pasować będzie Sebastian? Albo do starej grubej baby - Kornelia? Wszystkie imiona ładnie brzmią, gdy dotyczą słodkich dzieci. Ale dorośli (czy wprost: starzy ludzie) nie zawsze są słodko- atrakcyjni. Wybierając imię, trzeba pamiętać, że nasza córka czy syn będą je nosić także u schyłku swego życia. A co powiecie na Andżelikę - zgarbioną i z laseczką? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: jakie imię?? 16.09.07, 10:45 Gościu, zdecyduj się, czy jesteś Joanną, Anną czy Ewą? Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:06 Bardzo ładne. Mnie sie teraz podoba imie Vienna, staramy sie o dzidziusia, więc jak będzie dziewczynka to tak nazwiemy Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:17 wiedeń? A może bardziej swojsko? hmmm, na przykład Ostróda olbo Wieliczka? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:19 zebra51 napisała: > wiedeń? A może bardziej swojsko? hmmm, na przykład Ostróda olbo > Wieliczka? > no raczej warszawa stolica przeciez trolinka agatka znowu w dobrym humorze Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:21 Tak, tak, jestem przyzwyczajona do takich reakcji :] Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:00 Zabawne to nie jest - a w ogóle jest takie imię??? Po co chcesz takim idiotycznym imieniem nazwać dziecko? Jakieś małomaisteczkowe kompleksy? No nie mogłam się powstrzymać. Jak będziecie wołać na dziecko? Ludzie, czy wy w ogóle myślicie nad takimi rzeczami, czy skupiacie się tylko na własnych wielkopańskich fantazjach? I dobrze radzę - przestań czytać i oglądać romanse, robią ci wodę z mózgu. Trochę pojechałam, ale po takich postach jestem za zaostrzeniem obowiązujących przepisów dot. nadawania imion w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:27 A co CiĘ obchodzi, jak ja nazwe dziecko? W życiu nie przeczytałam nawet 1 książki z gatunku romans, więc chyba Cie rozczaruje. Imie jak dla Ciebie idiotyczne, dla innych idiotyczne jest Makary. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:35 Jest tylko drobna różnica - imię Makary istnieje w naszym języku oraz tradycji. Do rozpaczy doprowadzają mnie rodzice, którzy uważają, że mogą nazwać dziecko jak im się żywnie podoba, to to przecież ICH dziecko i g.. wszystkim do tego. Gdzie tu dobro dziecka i odrobina wyobraźni - nie wiem. Przypomnieli mi się rodzice, którzy chcieli nazwać córkę Kurtyzana. Bardzo byli zdziwieni, kiedy urzędniczka odmówiła Oni tez mieli "wizję". Kup sobie psa i nazwij go sobie Vienna czy jak ci się tam chce. Zresztą coś mi się wydaje, że tylko to ci pozostanie - Vienna póki co w Polsce nie przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:36 A co do książek... to chyba w ogóle niewiele czytałaś )) Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:45 Guzik mnie znasz, więc jakim prawem mnie oceniasz? Jesteś niewychowana jak mało kto, wściubiasz wścibski nosek w nie swoje sprawy i jeszcze lejesz jadem swoje wydumane mądrości ) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:50 Niech i tak będzie i jeszcze cytat z ciebie: > Guzik mnie znasz, więc jakim prawem mnie oceniasz? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:57 A można wiedzieć, co szanowną koleżankę tak rozśmieszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie imię?? 27.08.07, 17:11 To, że sklasyfikowałaś i oceniłaś mnie dość jednoznacznie jednocześnie oburzając się, że ja to robię Ale ja rozumiem, to taka równość forumowa Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: jakie imię?? 27.08.07, 17:15 Bo Ty to pierwsza zrobiłaś Może już zakończymy te słowne potyczki lepiej się lubić, niż obrzucać błotkiem ) Wyciągam łapke. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: jakie imię?? 27.08.07, 17:17 Agato, tylko bez zdrobnień, na miłość boska, bo nici z lubienia)))) Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Mooooooooooooooorgeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeen!!!!!!!!! 27.08.07, 17:32 No i już sobie pozamiatałam, morgen_stern mi ręki nie poda, a chciałabym 'się znać' ze słwnym skoczkiem,buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Mooooooooooooooorgeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeen!!! 27.08.07, 19:03 Jak chcesz skoczka poznać, to zapraszam na zawody a mnie to możesz ewentualnie grabę zapodać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: jakie imię?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.07, 18:37 Ja od dawna zastanawia się jak dać swojemu dziecku na imię ale będę pamiętać żeby imię było ładne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię?? 06.09.07, 21:31 Masz rację. Inni tak wybierają, żeby nadać imiona brzydkie. Twoja postawa jest godna pochwały. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: jakie imię?? 27.08.07, 11:19 Natalia, Natasza, Martyna miał być Tymoteusz ale co drugie dziecko ma tak na imię albo będzie miało więc Nikodem, Michał lub Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jakie imię?? 04.09.07, 20:15 magdulichaa napisała: > Natalia, Natasza, Martyna > miał być Tymoteusz ale co drugie dziecko ma tak na imię albo będzie miało więc > Nikodem, Michał lub Adrian Michał to jest dopiero popularne imię, Tymoteusz się nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.xantia Re: jakie imię?? 27.08.07, 15:46 Ja córce dałam na imię Oliwia.Na drugie ma Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
sturbow Re: jakie imię?? 27.08.07, 16:44 Kiedyś na okrzyk "kuba" zlatywało sie z 50 psów, teraz z każdego domu wygląda chłopiec. No, z prawie każdego, bo z co drugiego Mateuszek. A już Julka, Zuzia i Oliwka to 9/10 dziewczynek do lat 10. Pamiętam, jak w podstawówce do mojej klasy chodziło 7 Kasiek (na 15 dziewczyn), zaś co drugi chłopak to był Piotrek albo Paweł (mój brat ma na imię Piotr, jak go wołałam z domu, to naprawdę pół osiedla się zlatywało). A z drugiej strony imiona "oryginalne" (zarówno typu Angelika, jak i Wiesław) są zmorą dla dzieci straszną i nie wiem, dlaczego wiele osób chce je tak krzywdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: jakie imię?? 27.08.07, 17:10 Znalam Warne poczeta podobno w Warnie. Nie mam pojecia jak to sie stalo, ze dzieci w klasie wiedzialy tak dokladnie o pochodzeniu tego imienia Znalam tez Wisle zwana Wiselka, tak chyba miala tez na imie jedna z corek Pilsudskiego i ta Wisla, ktora ja znalam to tez byl jakis tam "hold" zlozony przez Jej rodzicow Marszalkowi. Czyste szalenstwo Vienna brzmi fajnie ale chyba nie w polskich warunkach, jakos imiona pochodzace od nazw miejscowosci nie sa zbyt w Polsce popularne. Moze to sie zmieni. Jesli o mnie chodzi to szczerze mowiac podobaja mi sie wszytskie imiona: Zdzisiek, Jolka, Nicola, Kazek, Bronka, Rysia, Dobrochna, Ziemowit i tak dalej, i tak dalej, co sie komu zamai. Ja tylko uwazam, ze z wyborem imienia warto poczekac do narodzin dziecka i nadac imie dopiero jak sie na dziecko popatrzy tak zeby konkretne imie pasowalo do konkretnego dziecka. A przy okazji, nie wiem czy w Polsce byl ten film ale warto go obejrzec nie tylko zreszta dla historii imienia: www.imdb.com/title/tt0433416/ Odpowiedz Link Zgłoś
haga78 Re: jakie imię?? 27.08.07, 17:27 Kumpel synowi chcial dac na imie Swiatopelek i cale szczescie ze urodzila sie corka. Maja Gaje i Kaline. Dla mnie slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: jakie imię?? 27.08.07, 19:04 Ile ludzi tyle gustów. Mnie podobają się praktycznie wszystkie imiona ale napewno wybierajac imie dla własniego dziecka unikałabym tych najbardziej popularnych. Moja córka zaczeła chodzić do przedszkola do grupy 5 latków - w grupie ma 7 Julek i 6 Wiktorii Tragedia! Chociaż plusy tez są ) Jak mała nie wie jak dziewczynka ma na imię woła Julka i prawie zawsze trafia Odpowiedz Link Zgłoś
ada9611 Re: jakie imię?? 27.08.07, 19:19 Corka ma na imie melinda,syn martyn,zaznaczam ze nie mieszkam w polsce.jest jedyna osoba w szkole z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jakie imię?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 02:27 Moja córka ma trzy lata. Ma na imię po prostu Anna. Wszyscy odradzali, że zbyt popularne. Tymczasem jest jedyną Anusią w całym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
dede43 Re: jakie imię?? 27.08.07, 19:28 Mój 3-letni wnuczek ma na imię Tymoteusz, przedstawia się Tymek, ja zaś nazywam go na Tymuszkiem.Jego siostra-bliźniaczka ma piękne imię Julia. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: jakie imię?? 27.08.07, 21:25 Lena mi się podoba. Kornelia trochę mniej. Tymoteusz też ładne. Mój syn ma na imię Maciej, na drugie Józef (po dziadkach). Jeśli będę mieć kiedyś córkę to chciałabym ją nazwać Katarzyna Adela (drugie imię po mojej babci zwanej pieszczotliwie przez rodzinę Don Corleone ) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jakie imię?? 27.08.07, 21:39 Moja córka ma na imię Antonina. Dla chłopca podoba mi się Ignacy, ale raczej nie przejdzie, bo M się nie podoba. A z tym lubieniem i nielubieniem, to chyba jest tak, że dużo zależy od osłuchania się z mało znanym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emamuś Re: jakie imię?? IP: *.41d.sandomierz.pilicka.pl 04.09.07, 19:50 Mi bardzo podoba się imię Klaudia Anastazja...To bardzo ładne imiona, a dla chłopaka to Filip lub Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martula Re: jakie imię?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 22:27 A co powiecie na Szymona?Miał być Błażej, ale jakoś tak mi sie coraz mniej podoba, nie za bardzo zdrobnić się da... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: jakie imię?? 05.09.07, 22:39 Gość portalu: Martula napisał(a): > A co powiecie na Szymona?Miał być Błażej, ale jakoś tak mi sie coraz mniej > podoba, nie za bardzo zdrobnić się da... Błażejek jest tysiąc razy ładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię?? 05.09.07, 22:49 Błażej świetny, Szymon baardzo popularny. Błażeja zdrabniasz do Błażka, Błażusia, a już od nastoletniości znakomity jest po prostu Błażej. Uwielbiam to imię, może też dlatego, że znałam świetnego Błażeja. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: jakie imię?? 05.09.07, 22:50 gaudencja napisała: Uwielbiam to imię, może też dlatego, że znałam świetnego > Błażeja. Ja też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martula Re: jakie imię?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 11:13 Hmm...jak tam mówicie to się jeszcze zastanowimy . No może faktycznie jak człowiek pomyśli to da się zdrobnić . Dzięki wielkie za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olivka Re: jakie imię?? IP: *.chello.pl 11.09.07, 16:51 dla chłopca Tristan.a dla dziewczynki Ariel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: jakie imię?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 14:10 Gość portalu: olivka napisał(a): > dla chłopca Tristan.a dla dziewczynki Ariel Ariel to imię męskie.Przynajmniej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie imię?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 14:06 a co myślicie o Hieronimie - Hirek ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: jakie imię?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 02:22 Wiem, że w Polsce jest imię Lena. U naszych wszchodnich sąsiadów to zdrobnienie od Heleny, a właściwie Jelieny, pisząc fonetycznie. Niewykluczone, że polskie Leny też słyszą pytanie, co to za zdrobnienie. Kornelia OK, ale Kornela, Emila, Natala to dla starej grubej baby. Tymoteusz w porządku, natomiast Sebastian kojarzy mi się z homoseksualistą (i nic na to nie poradzę). Takie delikatne imię to nie dla "prawdziwego" mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: jakie imię?? 16.09.07, 08:44 A mnie Sebastian kojarzy sie z fryzjerem nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiek Re: jakie imię?? IP: 193.91.13.* 18.09.07, 14:29 A moje słoneczko ma na imię Marianna. Ma 2 latka. Teraz z ciekawością podczytuje forum i zastanawiam się nad imieniem dla drugiego bąbelka, który jest w drodze. Może Antek? A dziewczynka Helenka? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: jakie imię?? 18.09.07, 14:55 Gość portalu: Kasiek napisał(a): > A moje słoneczko ma na imię Marianna. Ma 2 latka. > Teraz z ciekawością podczytuje forum i zastanawiam się nad imieniem > dla drugiego bąbelka, który jest w drodze. Może Antek? A dziewczynka > Helenka? Bardzo ładne imiona. Pozwolę sobie jeszcze podsunąć Jędrzeja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizka Re: jakie imię?? IP: *.ebeskidy.pl 20.09.07, 15:02 Dla dziewczynki podobają mi się imiona: Anastazja,Hania, Nadia, Natalka, Amelka, Anielka, Emilka ale chyba dam na imię po prababci Anielka A co do imion dla chłopców do dużo jest Mateuszów, Łukaszów, Wojtków,(przynajmiej w tej szkole co pracuje) Gdyby miał być chłopiec to dałabym mu na imię Paweł, Piotrek lub Patryk Jeszcze mi się podoba Oliwier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: jakie imię?? IP: *.ghnet.pl 22.09.07, 23:38 Sebastian bardzo fajnie a dla dziewczynki może Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniczka Re: jakie imię?? IP: *.tktelekom.pl 24.09.07, 00:03 droga eiwo_86! bardzo podoba mi sie imię Sebastian, gdyż tak ma na imię mój braciszek i sama to imię dla niego wybierałam. ponadto sama jestem w ciąży to juz 7 miesiąc-jest mi strasznie ciężko bo spodziewam się bliźniaków. z tego co pokazalo usg bedą to chłopiec i dziewczynka. już wybraliśmy dla nich imiona: Basia i Antoś. ps. imie to kwestia gustu. kazdy ma inny i co innego mu sie podoba. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
efalba Re: jakie imię?? 25.09.07, 16:19 Mi sie podoba imię: dla chłopca: Borys, Sebastian; dla dziewczynki: Ewelina i dalej nie wiem, mam mało pomysłów dla dziewczynek niestety Odpowiedz Link Zgłoś