shilla01 02.09.07, 16:08 Oliana Odelia Oriana Odessa Olida Olina Orfea Osanna Które Wam się najbardziej podoba i które według Was nadaje się na polskie warunki ? Może wie ktoś jakie są polskie odpowiedniki tych imion ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Coś na "O" IP: 80.51.196.* 02.09.07, 16:41 szczerze mówiąc żadne mi się nie podoba. w Polsce chyba każde z nich będzie bardzo oryginalne, a czy się w związku z tym nadaje, zależy od nadającego Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Coś na "O" 02.09.07, 18:22 Odessa, kojarzy się z miastem na Ukrainie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Coś na "O" 02.09.07, 21:10 Oliana - raczej nie istnieje takie imię, skąd je znasz? Odelia - wygląda na wersję Otylii Oriana - po polsku brzmi właśnie tak Odessa - to miasto na Ukrainie Olida - patrz Oliana Olina - to żeńska wersja imienia Ole bądź zdrobnienie Karoliny itp. Orfea - żeńska wersja Orfeusza? Osanna - patrz Oliana Shilla skąd Ty bierzesz te imiona? > > Które Wam się najbardziej podoba i które według Was nadaje się na > polskie warunki ? Może wie ktoś jakie są polskie odpowiedniki tych > imion ? > Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Coś na "O" 03.09.07, 23:03 abiela napisała: > > Shilla skąd Ty bierzesz te imiona? > > > > Które Wam się najbardziej podoba i które według Was nadaje się na > > polskie warunki ? Może wie ktoś jakie są polskie odpowiedniki tych > > imion ? > > > > Są to imiona nadawane w UK Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Coś na "O" 03.09.07, 23:16 shilla01 napisała: > Są to imiona nadawane w UK Nadawane?? Czy raz gdzieś tam nadane? Nie ma większości z nich w żadnych źródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Coś na "O" 04.09.07, 21:34 shilla01 napisała: > nadane Cóż większość z tych imion to niespotykane "wymysły", trudno polecać je polskim rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Coś na "O" 16.12.07, 17:12 > Oliana - raczej nie istnieje takie imię, skąd je znasz? A google twierdzi, ze istnieje. Co więcej, wyrzuca nawet w wynikach polskie dziewczynki, które tak maja na imię, co mnie faktycznie zaskoczyło. A imię pochodzi od "oleander" i jest pochodzenia hawajskiego (sic!). A mnie brzmi wschodnio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Coś na "O" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 22:55 Nie jestem pewna, czy niektóre z tych imon w ogóle istnieją...? Ale jeśli już to Oliana. Olianka - fajnie brzmi, mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Coś na "O" 02.09.07, 22:58 Byłby to pierwszy być moze w historii przypadek wyewoluowania nicka w pełnoprawne imię ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Coś na "O" 03.09.07, 12:59 Znam jedną Orianę, ale imię nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Coś na "O" 04.09.07, 15:25 Moje drugie imię to właśnie ORIANA. Gdy byłam mała nie podobało mi się, wydawało mi się dziwaczne... a dziś jestem zadowolona, że jakoś się wyróżniam... Poza tym coraz więcej osób mówi mi, że mam bardzo ciekawe i ładne imię ) W Polsce jest sporo osób o tym imieniu.. jedna z nich to mistrzyni Judo.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Coś na "O" IP: 85.127.72.* 04.09.07, 21:50 Oriana -nigdy nie slyszalam ale bardzo ladne imie! Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Coś na "O" 16.12.07, 17:49 o Osannie nie słyszałam ale moja szwagierka urodzona i mieszkająca w Polsce ma na imię OZANNA i takie imię z taką pisownią faktycznie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Osanna to staropolska Zuzanna. 16.12.07, 22:18 Niedokładnie. Łac. Osanna, stpl. Ożanna to imie chrzestne, używane w Polsce już w średniowieczu, od biblijnego osanna (hosanna). Ożanna stanowiła jednak także przekształcenie Zuzanny. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Coś na "O" 18.12.07, 14:09 Oriana kojary mi się z Falacci (nie jestem pewna czy dobrze pamiętam nazwisko) - dziennikarką od spraw bliskowschodnich o dość kontrowersyjnych poglądach. Z poglądami się za bardzo nie zgadzam, ale pisała ciekawie - no i imię ładne. A Oliana byłaby świetnym imieniem! Ale podwoiłabym n. Wypróbujemy z córą na lalce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Coś na "O" IP: *.brhm.adsl.virgin.net 19.12.07, 00:44 Podoba mi sie Osanna, ale takze Oksana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Coś na "O" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:17 Oliana - sliczne Odelia - takie sobie, troszke z Otylia kojarze Oriana - ladnie Odessa - nie no to miasto przeciez Olida - brzydkie Olina - jak lina, nie podoba mi sie Orfea - Orfeusz - niezbyt Osanna - jak osama - nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś