Gość: megi79 IP: 212.180.145.* 25.10.07, 12:15 Spotkałam się z tą formą,nazywano tak Annę: Anna=Anula=Nula...jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Nula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 12:23 Nula może być. A ja spotkałam się z formą Ancia. Nie Andzia, tylko Ancia własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Nula 25.10.07, 12:57 Szczerze - to nie bardzo. "Nula" w kilku językach znaczy "zero". Chyba nawet po rosyjsku. Nie ryzykowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Nula 25.10.07, 16:02 Po rosyjsku jest нуль, ноль. Po czesku i słowacku jest nula. W innych nie wiem. Ja to widze jako "zero", więc automatycznie odpada jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Nula 25.10.07, 21:10 No właśnie. Ja miałam na myśli dokładnie serbski i chorwacki. Czyli z Nulą raczej do żadnych braci Słowian nie pojedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka_22 Re: Nula IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 20:27 o a to jedno ze zdrobnień używanych przez moją mamę zazwyczaj jak się wygupia to mówi na mnie Nula, choć częściej Niula Niulka, Niulik. Uwielbiam imiona, która można zdrabniać na tak wiele sposobów Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Nula 25.10.07, 23:43 Za słabo znam rosyjski, żeby mi się "zerowo" kojarzyło. Fajne zdrobnienie, po prostu. Miła jest taka zabawa imionami w wykonaniu bliskich osób, taka pieszczotliwa Nula na pewno jest dużo sympatyczniejsza od kolejnej Ani czy Anki. No ale z takim zdrobnieniem faktycznie niekoniecznie trzeba wychodzić do ludzi, zwłaszcza do "braci Słowian", skoro im się może dziwnie kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Nula 27.10.07, 10:30 My tak mówimy czasami na naszą córkę. Anna jest takim imieniem, że ma nieskończenie wiele fajnych zdrobnień: Aniuś, Anulka, Aniutka, Aniuszka, Anioł i pochodne od nich: Nulka, Niutka, Niuszka, Niutek itp. Ale mimo wszystko najczęściej mówimy po prostu Ania albo Anula. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nula 27.10.07, 15:51 Po niemiecku Nul to też zero. Ale sam skrót mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś