nata76 18.12.07, 15:47 Napisąłam ten post w watku o rosyjskich imionach=polskich zdrobnieniach,ale nikt mi nie odpisał,wiec sobie pozwoliła załozyć watek osobny o dwóch w/w imionach. JA tam jestem fanką takich Imion. cała moja trójka własnie takie ma. A przy okazji. Słyszałyscie o takich imionacj jak w temacie? Wychwyciałam je oglądając program o Putinie. nosili je politycy. Tolik jakistam i Ilka jakistam. Panowie noszący te imiona byli juz stateczni wieliem. Nie wiem,czy były to zdrobienia, czy nie. Tolik od Anatolija? Ilka od Ilji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scarlet26 Re: Tolik i Ilka 18.12.07, 19:47 Cześć! Tolik, Tolia - to Anatolij, natomiast nie mam pojęcia co to jest Ilka Ilja zdrabnia się zazwyczaj Iljusza Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tolik i Ilka 22.12.07, 21:30 Ilka to węgierskie zdrobnienie Ilony, rosyjskie zdrobnienie Hilarii (Ilarija) a również bułgarskie zdrobnienie męskieko imienia Ilko. W Niemczech to usamodzielnione zdrobnienie fryzyjskie nieznanego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Tolik i Ilka 23.12.07, 12:30 A jakie imiona nosi Twoja trójka? Ja jestem fanką imienia Dymitr i Aleksy, też takie trochę na rosyjską nutę. Odpowiedz Link Zgłoś