Gość: marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 10:34 chciałam tak nazwać synka...ale sie troche waham-jakie jest wasze zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Kosma 05.03.08, 10:39 Mi się podoba, mężowi nie, moja mama też jest na nie, bo jej się kojarzy z czymś kosmatym. Myślę, że to też kwestia małej popularności imienia i "nieosłuchania" z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Kosma 05.03.08, 11:37 Dla mnie okropne! Nie rób tego własnemu synkowi, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kosma 05.03.08, 12:21 Bardzo ładne imię, ale czy pasuje do nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marina Re: Kosma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 12:26 KOSMA Skalski Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Kosma 05.03.08, 13:44 Kosma Skalski brzmi super, IMO. Imię Kosma podoba mi się, ale bałabym się nadać je synkowi ze względu na końcówkę -a, kojarzoną z imionami żeńskimi. My mieszkamy akurat w Anglii. Mój mąż pracuje z chłopakiem o imieniu Kelly. Chłop jak dąb, jak to się mówi, a imię ma raczej żeńskie- Wszyscy się z niego "nabijają". Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Kosma 05.03.08, 14:33 mi bardzo sie podoba. Uwazam tez, ze pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kosma 05.03.08, 14:48 bardzo mi się podoba, oprócz tego mam osobistą sympatię do tego imienia. a końcówka a? kurczę, Barnaba, Bonawentura, Juda i - jak ostatnio mnie oświeciła gaudencja - Jowita to też imiona męskie. Do nazwiska pasuje super. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Kosma 05.03.08, 15:55 Piekne, A ZDROBNIENIE kOSMATEK ALBO KOSMATY JEST REWELACYJNE :l) Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Kosma 05.03.08, 16:02 Znam jednego 2,5 rocznego Kosmę. Imię bardzo mi sie podoba, ale rzeczywiście wzbudza sensację. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kosma 05.03.08, 16:43 Ładne imię, ale nie nazwałabym tak syna. Dzieci mogą na chłopca o tym imieniu wołać kosmo, kosmita, lub coś w tym stylu.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kosma 05.03.08, 16:54 Podoba mi się, ale moim zdaniem nie pasuje do nazwiska, zlewa się z nim w jedną całość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manon Re: Kosma IP: *.eranet.pl 06.03.08, 16:50 Niedawno poznałam 1,5 rocznego Kosmę. Sami rodzice zwracali się do niego Kosmo, Kosmaty...Lubię to imię ale jak z każdyn rzadkim, zanim się z nim osłucha może budzić zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
jelos11 Re: Kosma 07.03.08, 10:19 ładne imię Jako ojciec 1,5 rocznego Kosmy nie mogę powiedzieć inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behamond Re: Kosma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 13:36 Mój Kosma ma już 13 miesięcy i uważam, że wybór był w 100 proc. trafny. Zdrabniamy Kosmyk, Kosmuś. Co prawda w instytucjach trzeba wyjaśniać co jest imieniem, a co nazwiskiem (ostatnio 30 min szukałem wyników badań w przychodni bo pielęgniarka położyła je pod K zamiast pod litera z nazwiska). ale warto Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Kosma 20.03.08, 16:45 Marina, nie rób tego własnemu dziecku! TO imię jest po prostu brzydkie, a zdrobnienie Kosmaty - brak słów po prostu. Takie ładne nazwisko, po co psuć jego brzmienie takim paskudnym imieniem. Mnie kojarzy się tylko z jednym - kosmówka. Jest tyle ładnych imion, może nazwiesz synka Kacper, Kajetan lub Ksawery? Każde z tych imion jest sto razy ładniejsze od tego nieszczęsnego Kosmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Kosma IP: *.nat.tvk.wroc.pl 20.03.08, 17:19 imię całkiem fajne, ale Kosma Skalski wg mnie nie bardzo pasuje-za bardzo syczące przez zlewanie się literki s Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Kosma 21.03.08, 13:05 SUPER imie, moje ulubione dla chlopca. Sama rozwazam na przyszlosc. Kosmatek, Kosmyk, cudne zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kosma 03.08.18, 12:57 Odświeżę Jakie proponujecie zdrobnienia? Czy samo w sobie nie brzmi jak zdrobnienie? Moja nowa miłość Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kosma 03.08.18, 17:20 Też polubiłam Kosmę, ale uważam, że nijak nie pasuje do mojego nazwiska (wg mnie najlepiej brzmi z nazwiskiem określającym płeć). Mój potencjalny Kosma byłby Kosiem, Kosmykiem, Kosmusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Kosma 04.08.18, 21:15 Nie brzmi jak zdrobnienie . To imię jest po prostu krótkie. Podoba mi się, ma coś w sobie, jednak musiałabym dokładnie przemyśleć sprawę przed nadaniem takiego imienia, bo kończy się na "a" i chłopczyk mógłby nasłuchać się docinków, że jest dziewczynką, bo to dziewczynki mają imię zakończone na "a". Kuzyn opowiadał mi o sytuacji w przedszkolu, kiedy to chłopcy śmiali się z Kuby (chyba w dokumentach miał Jakub), bo ma imię zakończone na -a, a jest to końcówka charakterystyczna dla imion żeńskich. Ale skoro tylu Polakom nie przeszkadza Kuba-Jakub albo i nawet samodzielny Kuba, to dlaczego robić wielkie halo z Kosmy . Tylko w przypadku tak oryginalnego imienia dobrze się zastanowić, jak brzmiałoby z nazwiskiem. Zgodzę się z Dalenią, że najlepiej Kosma brzmiałby z nazwiskiem zakończonym na -ski, -cki, -dzki. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kosma 20.11.18, 09:11 Pomęczę jeszcze tego Kosmę, bo ostatnimi czasy mocno siedzi w mojej głowie. Mam pewien problem z odmianą Kosmy w celowniku. Komu, czemu ? Kosmie? NO tak mi to straszliwie nie brzmi, że aż jestem zła. " Mówiłam Kosmie, żeby ubrał czapkę" ? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Kosma 20.11.18, 14:30 Hm... jeśli odmienione w którymś przypadku imię nam nie leży, to może lepiej odpuścić. W końcu nie będzie ono funkcjonować wyłącznie w mianowniku (w Polsce). Za granicą znowu byłaby jedna wersja na naszych siedem przypadków . Mnie z kolei średnio podoba się miejscownik imienia Iwo. O kim mówię? O Iwonie. Nie wiadomo, czy o kobiecie, czy o mężczyźnie . Z Brunonem, a nawet Hugonem przynajmniej problem pomylenia mężczyzny z kobietą odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kosma 21.11.18, 07:43 A jak wolałabys powiedzieć zamiast "Mówiłam Kosmie żeby włożył czapkę"? Tu sie raczej nie da jak przy Brunonie czy Iwonie, ignorować odmiany przez przypadki 😉. W każdym razie, jeśli jakaś forma imienia ci nie pasuje, może to nie TO imię? I warto poszukać innego. Ze zdrobnieniami można próbować walczyć, z deklinacją będzie trudniej... Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kosma 21.11.18, 21:35 Iwonie ? Naprawdę ? Nigdy się nie zastanawiałam nad Iwem, ale padłam i nie mogę powstać. Naprawdę Iwonie ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kosma 23.11.18, 20:10 Zdaje sobie człowiek ze swoich niedoskonałości, ale tego się nie spodziewałam Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kosma 23.11.18, 20:13 W sumie sprawę Iwona też mi forum uświadomiło ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kosma 22.11.18, 08:13 Imie Kosma jest dla mnie super i chetnie nadalabym potencjalnemu synkowi. Nie przeszkadza mi koncowka -a . Chyba bardziej draznilo mnie w odmianie Iwona to zenskie brzmienie w odmianie przez przypadki. Powoli przyzwyczajam sie . Natomiast Kosma brzmi mi bardziej jak Jarema i to odbieram bardzo pozytywnie tak staropolsko. Popieram wybor Kosmy, a zdrobnienia to pewnie mase przyjdzie do glowy w trakcie. Kosmys, Kos etc bez polskiej klawiatury ciezko mi je wymieniac, ale padlo juz pare dobrych pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kosma 13.12.22, 06:56 Skoro ktoś odkopał staaary wątek... Odkąd syn ma przyjaciela Kosmę, bardzo polubiłam to imię 🙂. Kiedyś było ok, teoretycznie. Teraz jest bardzo ok, praktycznie. Btw, nie słyszałam, żeby ktoś dokuczał "naszemu" Kosmie z powodu imienia. Zapytam przy okazji jego rodziców, czy były kiedykolwiek takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kosma 14.12.22, 12:16 Stwierdziłam, że 2 kolejnych synów nazwałabym Roch i Kosma 🙂. Aż szkoda, że nie będę mieć więcej dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Kosma 13.12.22, 22:05 Imię mimo pięknej historycznej etiologii ( Kosma i Damian) w polskiej rzeczywistości tragiczne. Nie chciałabym żeby ktoś mojego syna nazywal Kosmaty. Konstanty dużo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Kosma 14.12.22, 00:55 W sumie Kosmyk przytulniejszy niż Kostek... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Kosma 13.12.22, 22:06 Bardzo lubie to imie i lubie koncowke -a w imionach meskich. Moim ulubionym jest Zawisza. Krotkie imie, ale ma to cos w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Kosma 16.12.22, 15:25 Muszę przyznać, że mi się nawet podoba To znaczy sama raczej bym nie nadała przez końcówkę "a", ale u kogoś jak najbardziej doceniam, bo imię bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś