jelos11 07.03.08, 10:32 Witam, jako, że Kosma za pół roku będzie miał brata/siostrę ponownie zastanawiamy się w gronie rodzinnym nad kluczem do imion dla kobiet. Chodzi o to, że chcielibyśmy znaleźć takie imiona żeńskie które będą pasowały do Kosmy i będą miały wspólny mianownik (tzn. zakładamy, że dziewczyn będzie więcej chociaż nie wiemy tak na prawdę czy będzie jakakolwiek...). Założenie jest też takie że dzieci za coś muszą nas "nie lubić" (i z czymś się męczyć). W związku z tym chęcią przeczytałbym o bardziej śmiałych propozycjach... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aula27 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 11:21 Napisałas: "Założenie jest też takie że dzieci za coś muszą nas "nie lubić" (i z czymś się męczyć)." Nie obraź się, ale czy ty się dobrze czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Remika i Mii Re: siostra/y dla Kosmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 11:31 do Kosmy chyba pasuje Jaśmina... Odpowiedz Link Zgłoś
jelos11 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 12:08 Gość portalu: mama Remika i Mii napisał(a): > do Kosmy chyba pasuje Jaśmina... dziękuje za propozycję z tym, że jak w temacie prosiłbym o rozszerzenie tematu czyli o zestawy imion żeńskich z jakimś kluczem. Chociaż w tym wypadku imię jest inspirujące bo można przyjąć imiona żeńskie pochodzenia perskiego (posiłkując się wikipedią) i by był zestaw Cyryna, Daria, Jaśmina, Kira, Maruta, Roksana. Dla mnie póki co ten zestaw najlepszy nie jest ale podoba mi się jako koncepcja więc na pewno drugiej połowie przekażę. Nie wiem jednak czy rzeczywiście zestaw taki pasowałby do Kosmy? Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 12:13 Klucz - pochodzienie greckie imion: Ariadna Berenika Demetria/Demeter Greta Gaja Koryna Kleopatra Leonia Larysa Melisa Ofelia Olimpia Sofronia Sybilla Taida Zoe Odpowiedz Link Zgłoś
jelos11 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 14:10 Dziękuje za pomysł. Na tle tych dwóch propozycji widzę, że można by podejść do tematu z innej strony. Może była już tu debata na ten temat wcześniej i ktoś mnie odeśle? Jakie znacie "klucze" wyboru imion? Mam tu na myśli bardziej nie konkretne wybory ale sam system. Czyli np. zdarzają się rodziny, które nadają imiona wszystkie na jedną literę, wszystkie na podobną końcówkę, wszystkie po dziadkach/babciach/przodkach, tu padły propozycje o konkretnym mniej popularnym w Polsce pochodzeniu i...?? Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 21:26 I jeszcze np. według znaczenia. Jeżeli imię Kosma oznacza ład, porządek, możnaby znaleźć imię żeńskie o podobnym, bądź pasującym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 21:48 Przykładowo: Justyna - "sprawiedliwa" Klemencja/Klementyna - "łagodna, spokojna" Konstancja - "stateczna, niezmienna" Leokadia - "swiecąca przykładem, ta która ma przed sobą jasną przyszłosc" Lubomira - "miłująca pokój" Malwina - "strzegąca prawa" itp., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 23:46 jelos11 napisał: Jaki > e > znacie "klucze" wyboru imion? Mam tu na myśli bardziej nie konkretne wybory ale > sam system. Czyli np. zdarzają się rodziny, które nadają imiona wszystkie na > jedną literę, Widywałam takie zestawy na forum. > wszystkie na podobną końcówkę, Z tym się nie zetknęłam wszystkie po > dziadkach/babciach/przodkach, Mam nadzieję, ze będę miała taką gromadkę; na razie jest jedno. Co do klucza dla Was, najbardziej narzucającym się (choć niekoniecznym) jest nazywanie córek imionami niekończącymi się na "a", skoro chłopcy dla odmiany mają nosić takowe (a propos, czy już dla brata Kosmy imię jest wybrane)? Byłyby to np. Beatrycze, Noemi, Abigail, Zoe, Chloe, Dafne, Nike, Carmen i kilka hardkorowych imion staropolskich, takich jak Boguwłość czy Świętożyźń. Możliwe sa oczywiscie zupełnie inne klucze, np. skoro Kosma jest grecki, to pośród imion greckich częsta jest końcówka -zja. Mamy Ambrozję, Afrodyzję, Anizję, Aspazję, Atanazję, Dionizję, Eufrazję i Eufrozję, Eustazję, Nemezję, Teodozję. Ew. końcówka -ea: Argea, Arystea, Andrea (odradzam to imię przy Kosmie, będzie robić wrażenie męskiego), Filotea, z niegreckich jeszcze Boromea - tych imion jest mniej. Można w ogóle poszukać imion po prostu pochodzenia greckiego, albo staropolskiego, albo jeszcze jakiegoś innego. Można nadać imię "przyniesione" - dzień imienin ten sam, co dzień urodzin. Można szukać zaczynającego się na te same litery, co imię wcześniejszego brata (ale wtedy powstaje pytanie, co zrobić, jeśli urodzą się 2 dziewczynki z rzędu - oczywiscie wtedy można będzie zmodfikować klucz albo pozostać przy nim); dla Kosmy byłaby to Koryna, Koleta, Kolumba, Konkordia, Konrada/Konradyna, Konstancja, Kordula, Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
jelos11 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 11:41 Trudno się nie obrazić na podobne sformułowanie Szczególnie za napisałaś, jako że jestem mężczyzną. Oczywistym jest, że założenie które przytoczyłaś jest uproszczeniem. Oczywiście jest to ironiczne spojrzenie na rzeczywistość, według mnie jednak posiada wiele prawdy. Według mnie każdej zdrowej relacji nie obce są "problemy" - stąd upraszczając lepiej sobie samemu go wymyślić niż żeby życie nas zaskoczyło... Jako, że jesteśmy na forum o imionach tematem tutejszych rozmów jest również zagadnienie problemu imion, które rzutowały w jakiś sposób na życie (np. w ten sposób, że ktoś narzekał na swoje imię i je zmienił). Chciałbym by rozważania w tym temacie nie opierały się na podobnym założeniu "klątwy" imienia (tzn. jak ktoś chce to może opowiadać o takich sytuacjach, ale ja w tym temacie oczekiwałbym otwartości...). Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 12:03 Przepraszam, za pomyłkę w kwestii płci (nie mogłam niestety sprawdzić w Twojej wizytówce). To chyba jest temat do długiej, gorącej dyskusji , już się nie będę "czepiała". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra/y dla Kosmy 07.03.08, 23:48 Dla mnie najciekawszym kluczem, jest sięganie do przeszłości własmej rodziny i dobieranie imion stamtąd. Inne klucze to imiona o podobnym znaczeniu, pochodzeniu, np. imiona bogiń, imiona pochodzące od rodzin rzymskich, imiona literackie, imiona stworzone przez znanych pisarzy, imiona związane z muzyką, malarstwem, powiazane geograficznie, nawiązujące do świętych kościoła itd. itp. Po pierwsze trzeba by było się zastanowić jakie są wasze zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś