Gość: akacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 08:52 podoba mi sie to imię jest sznasa na nadanie dziecku w polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leelee Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 09:23 Zakladam, ze oboje z mezem jestescie Polakami i zyc bedziecie w Polsce, zatem to nie jest imie na polska rzeczywistosc. April to typowo angielskie imie i jako takie nie funkcjonuje w Polsce. Tak mysle. Ps. znajoma ma kota o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: April, Epril 26.03.08, 10:00 to już lepiej Maja, przynajmniej jest po polsku a w kalendarzu niedaleko od Kwietnia do Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: April, Epril 26.03.08, 10:29 Epril wygląda - przepraszam za szczerość - koszmarnie, natomiast April całkiem sympatycznie, ale nie w Polsce, gdzie nie pozwala odróżnić płci, więc nie powinno być nadana. Czy wyobrażasz sobie to imię w codziennym użyciu? W ustach koleżanek i kolegów z przedszkola, szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: April, Epril 26.03.08, 12:21 gaudencja napisała: > Epril wygląda - przepraszam za szczerość - koszmarnie, natomiast > April całkiem sympatycznie, ale nie w Polsce, gdzie nie pozwala > odróżnić płci, więc nie powinno być nadana. To może Aprylina? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: April, Epril 26.03.08, 15:00 Pewnie, że lepiej Aprylina brzmi jakby ktoś opryskiwał kwiaty, a Kwietniankę można zdrabniać do Anki, Nanki (uwielbiam zdrobnienie Nanka), a nawet do Kwi-Kwi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: April, Epril 26.03.08, 15:39 Kwietnianka strasznie zdrobnieniowo brzmi. Moim zdaniem to powinna być Kwietnianna. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: April, Epril 26.03.08, 17:48 Czesi mają Kwietę, my tez moglibysmy sie pokusic o odpowiednik Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: April, Epril 26.03.08, 23:01 Ano mamy Kwietę, ale nie ma ona związku z kwiatami: pl.wikipedia.org/wiki/Kwieta ...a tu - po włosku: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3384.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 10:39 W spolszczonej pisowni musiałoby być Ejpryl, bo tak właśnie mniej więcej wymawia się to imię. Tak czy inaczej, w Polsce zakrawa na koszmarek językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacja Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 16:58 haha no mój bład ze nie napisałam wszytkeigo . mieszkamy w szkocji mąż jest szkotem Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: April, Epril 26.03.08, 17:55 W Szkocji OK (chyba - nie mam pojęcia jak tam to imię jest odbierane), ale w Polsce nie bardzo. Chociaż zdrobnienie Aprylka urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: April, Epril 26.03.08, 23:02 Ps. i myśleliście o nadaniu w Szkocji wersji Epril? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leelee Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 23:55 Piszesz, ze mieszkacie w Szkocji, maz Szkot, a pytasz sie, czy to imie ma szanse byc nadane dziecku w Polsce... z ciekawosci, czy wracasz do kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: April, Epril 27.03.08, 19:42 Pierwsze skojarzenie - Wojownicze Żółwie Ninja. Oni mieli taką znajomą dziennikarkę, właśnie o imieniu April. (Czyżbym właśnie w tej chwili ujawniła swój wiek? Na pytanie o nadanie April w Polsce - moim zdaniem szansy nie ma. Osobiście zresztą też odradzałabym. Jeśli chodzi o odpowiednik - April jako imię nie bierze się z nazwy miesiąca, wyewoluowało z Avril/Averill, uproszczonego zapisu staroangielskiego imienia Eoforhild, którego polska wersja brzmi Ewerylda. Był kiedyś wątek o tym imieniu. Jeśli mąż jest obcokrajowcem i na stałe mieszkacie w kraju anglojęzycznym (zakładając, że tak jest - bo piszesz z Polski) takie imię nie powinno być problemem. Chyba że dla polskiej części rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacja Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:43 pytam ponieważ chciałabym żeby dziecko mialo podójne bywatelstwo- moje i mężą czyli polskie i szkockie. zatem czy nie ebdzie problemu z zatweirdzenim imienia-nie znam realiów wyprowadziłąm sie dawno dawno temu. ciekawa jestem tez czy w polsce jest takie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:07 Problemów nie będzie absolutnie żadnych. Jeśli któryś z rodziców dziecka jest obcokrajowcem, można nadać dowolne imię. W Polsce imienia April nie ma (przy czym nie mam Rymuta, więc nie ręczę za to, że nie nadano go ani razu). Osobiście doradzałabym imię, które jest bardziej "przyswajalne" w Polsce - jeśli nie takie, które istnieje w obu językach, to przynajmniej łatwe do zaadaptowania w polszczyźnie - czyli kończące się na -a i w miarę możliwości bez dużych różnic między pisownią a wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacja Re: April, Epril IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:44 przyjechaliśmy na święta do rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś