Dodaj do ulubionych

Imiona idealne?:)

IP: 212.180.145.* 01.04.08, 08:55
Nawiązuję do swojego poprzedniego postu pt.Imiona i rozterki.
Z lektury forum (i nie tylkosmilewynika,że właściciel imienia popularnego ma kłopoty,tzn.trudno jest mu się wyróżnić i być przez innych odróżnionym w "masie imienników",za to właściciel rzadkiego imienia musi odpowiadać na pytanie-"jak! masz na imię?"i prostować przeinaczenia..
więc zastanawiam się czy są imiona "idealne",tzn.nie z początku listy popularności (w danym okresie kiedy są nadawane oczywiście)i nie z końca,może tak ze środka-takie,które sa ogólnie znane,ale oryginalne?
Ja myślałam,że takim imieniem jest np.Lilianna-imię mojej starszej córki,ale też często muszę je powtarzać drugi raz i bywa przeinaczane lub np.moja ulubiona Kornelia,ale też słyszalam o zmianach na Kordelię,Kamelię(!)
Z Waszego doświadczenia-czy takie imiona "idealne" istnieją?
pozdrawiam wiosenniesmile
Obserwuj wątek
    • milenium5 Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 09:07
      1. "Osłuchane" czyli popularne kiedyś, ale teraz jeszcze - już -
      nie "na topie" - Helenka, Róża, Marcelina, Witold, Olgierd, Wincenty.
      2. Imiona rzadkie, niepopularne, ale znane przez to, że nosiły je
      znane osoby - Jeremi, Cyprian, Dagny.
      3. Rzadkie imiona popularyzowane przez śroki masowego przekazu, a w
      szczególności telenowele czy kolorowe pisma - Oliwia, Klaudia (na
      początku popularności), Bruno, Zosia, Iwo czy Kaswery w
      osbocjęzycznym zapisie.
      • pas_ya Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 09:43
        Wg. mnie "idealne" - w tym wypadku oznacza to nie stwarzające kłopotu to imiona
        ( popieram milenium5) osłuchane. A najlepiej właśnie mające swój złoty okres za
        sobą np. Agnieszka, Magdalena teraz można powiedzieć rzadkiewink ale ładne i każdy
        je znasmile

• Gość: mmaupa Re: Imiona idealne?:) IP: 163.1.80.* 01.04.08, 10:52
          Ada. Latwa w wymowie, trudno na cos przekrecic, malo popularna.
      • Gość: megi79 Re: Imiona idealne?:) IP: 212.180.145.* 01.04.08, 13:38
        Dzięki za odpowiedzismile
        no tak...a mąż proponował dla Idalii Helena lub Róża,ale ze względu na Helę i
        Rózię,których nie lubię,nie zgodziłam się...
        Ale-u starszej córki w przedszkolu ona jest 1-szą Lilką od 15-tu lat,za to Idy w
        całym przedszkolu są 2,a dziś spotkałam jeszcze 3-cią,więc moja byłaby 4-tą (co
        najmniej)"na osiedlu"-jednak cieszę się,że jest Idaliąsmile
        A co do Ady-moja cioteczna siostra,teraz 20-latka,b.długo nie lubiła swego
        imienia,bo zawsze każdy pytał "a od czego to?","Adrianna czy Adela?"itd...
        pozdrawiam
    • Gość: Tawananna* Re: Imiona idealne?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 11:44
      Zgadzam się z Tobą, dodałabym jednak jeszcze dwa warunki:
      - imiona, które nie były popularne w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat i nie
      są w związku z tym silnie z tym okresem kojarzone (czyli ani sezonowe, jak np.
      Sylwia, ani z Top5, jak np. Agnieszka),
      - imiona, które nie są nagminnie mylone z innymi, bardziej popularnymi imionami
      (ze względu na podobne brzmienie, ale też np. dlatego, że pierwotnie są ich
      zdrobnieniem - czyli np. Ada, pytana ciągle, czy nie jest Adrian(n)ą).
    • olianka Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 17:36
      Za takie "imię idealne" brałam imię mojego brata - Witold. Znalazły się jednak
      osoby, które nazywają go Wiktorem albo Wickiem.

Megi, ja mam pospolite imię, a i tak sąsiad od lat wmawia mi, że nie jestem Ola,
      tylko Jola, bo imienia Ola jego zdaniem nie ma.
      • olianka Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 18:27
        Dodam, że dla mnie imię popularne w poprzednim pokoleniu z ideałem nie ma zbyt
        wiele wspólnego. Choćby nie wiem jak ładne było.
    • ariana1 Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 18:23
      Dla mnie imię idealne oznacza, że pasuje do dziecka jak ulał. I
      takimi imionami są imiona moich dzieci. Poza tym spełniają też
      kryteria wymienione przez was: kiedyś straszliwie popularne, teraz
      już nie, łatwe w wymowie, ładne brzmieniowo, nie dają się
      przekręcić, poza tym uniwersalne wiekowo, pasujące do większości
      nazwisk (nawet tych dziwacznych) i można przetłumaczyć na inne
      języki. Idealne? smile
      • verdana Re: Imiona idealne?:) 01.04.08, 19:04
        Zdecydowanie imiona, ktore stracily popularność nie są idealne.
        Stwarzają wrazenie, ze noszaca je osoba jest starsza niż jest. Dla
        dziecka to nie problem, dla osoby starającej się o pracę - zgodnie z
        amerykanskimi badaniami - jest.
        • Gość: Linka Re: Imiona idealne?:) IP: *.jjs-isp.pl 01.04.08, 19:52
          Nie sądzę żeby np. Anna , Magdalena, Joanna czyli właśnie kiedyś bardzo
          popularne a teraz już nie, postarzały właścicielki.
          Ciekawe co powiecie w takim razie o Stanisławie lub Mariannie( ktora lawinowo
          zyskuje na uznaniu) a jedyne Marianny jaki ja znam to kobiety
          koło 70, 80-siątki( w tym moje obydwie babcie właśnie w tym wieku).
          A amerykańskie badania no cóż...mam do nich dystans
          • Gość: Tawananna* Re: Imiona idealne?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 20:02
            > Nie sądzę żeby np. Anna , Magdalena, Joanna czyli właśnie kiedyś bardzo
            > popularne a teraz już nie, postarzały właścicielki.

Postarzają. Może nie Anna, która należy do wąskiej kategorii imion
            ponadczasowych, ale np. taka Agnieszka - kiedyś bardzo, bardzo popularna, teraz
            zaś zdecydowanie rzadsza - raczej tak. Oczywiście nie postarzają one ich
            dwudziesto- czy trzydziestoletnich właścicielek, tylko te najmłodsze.

> Ciekawe co powiecie w takim razie o Stanisławie lub Mariannie( ktora lawinowo
            > zyskuje na uznaniu) a jedyne Marianny jaki ja znam to kobiety
            > koło 70, 80-siątki( w tym moje obydwie babcie właśnie w tym wieku).

Stanisław i Marianna to imiona, że tak brutalnie się wyrażę, "na wymarciu". Tzn.
            dystans pokoleniowy między małymi Stasiami i Mariankami a czasem popularności
            imienia (Marianna jest raczej imieniem prababć czy wręcz praprababć niż babć)
            jest już bardzo duży. Postarzają głównie imiona pokolenia rodziców, ew. dziadków.

> A amerykańskie badania no cóż...mam do nich dystans
            Dlatego że są amerykańskie? smile Słyszałam o podobnych badaniach w Europie, bodaj
            niemieckich czy francuskich.

Faktem jest, że jak spoglądasz na listę imion, to bardziej lub mniej świadomie
            szacujesz wiek osób. Stąd bierze się efekt "odmładzania/postarzania". Warto
            wyciągać z niego korzyści smile.
            • Gość: Linka Re: Imiona idealne?:) IP: *.jjs-isp.pl 02.04.08, 13:54
              > > Nie sądzę żeby np. Anna , Magdalena, Joanna czyli właśnie kiedyś bardzo
              > > popularne a teraz już nie, postarzały właścicielki.
              >
              > Postarzają. Może nie Anna, która należy do wąskiej kategorii imion
              > ponadczasowych, ale np. taka Agnieszka - kiedyś bardzo, bardzo popularna, teraz
              > zaś zdecydowanie rzadsza - raczej tak. Oczywiście nie postarzają one ich
              > dwudziesto- czy trzydziestoletnich właścicielek, tylko te najmłodsze.

Pozostanę przy moim subiektywnym zdaniu. Dla mnie nie postarzają jedyne co można
              im zarzucić to to, że nie są trendy ale to dla mnie akurat plus. Nie popadajmy w
              paranoję z tym postarzaniem

>
              > > A amerykańskie badania no cóż...mam do nich dystans
              > Dlatego że są amerykańskie? smile Słyszałam o podobnych badaniach w Europie, bodaj
              > niemieckich czy francuskich.

Nie dlatego, że amerykańskie tylko, że w Polsce mamy inne realia

> Faktem jest, że jak spoglądasz na listę imion, to bardziej lub mniej świadomie
              > szacujesz wiek osób. Stąd bierze się efekt "odmładzania/postarzania". Warto
              > wyciągać z niego korzyści smile.

Jeśli korzyścią ma być to, że potencjalny pracodawca będzie taką osobę
              postrzegał jako mniej atrakcyjną jako kandydata na pracownika, to z własnego
              doświadczenia powiem, że zatrudniając pracownika nigdy nie zwracałam uwagi na
              imię, a w pierwszej kolejności interesowały mnie kwalifikacje, potem wygląd ( no
              cóż niestety jestem przyziemna...) a imię i nazwisko określało dla mnie tylko osobę.
              Zdaję sobie sprawę z tego, że trudniej byłoby mi zatrudnić Bronisława, Romana
              czy Marzenę( bo chronicznie nie cierpię tych imion) ale jeśli byliby dobrymi
              fachowcami to brzmienie ich imion nie miałoby wpływu na moją decyzję.
              Zawsze można trafić na pracodawcę, który nie będzie tolerował osób o naszym
              imieniu, bo.......np. właśnie się rozwiódł z taką osobąsmile)
              • gaudencja Re: Imiona idealne?:) 02.04.08, 16:53
                Gość portalu: Linka napisał(a):

> Pozostanę przy moim subiektywnym zdaniu. Dla mnie nie postarzają
                jedyne co możn
                > a
                > im zarzucić to to, że nie są trendy ale to dla mnie akurat plus.
                Nie popadajmy
                > w
                > paranoję z tym postarzaniem

Nie chodzi o paranoję, ale o realizm. Mnie dziwili w moim pokoleniu
                Roman, Ireneusz, dwie Marysie, Grażyna i Ela. Imiona ewidentnie ich
                postarzały, były poprzedniopokoleniowe.

> Nie dlatego, że amerykańskie tylko, że w Polsce mamy inne realia
                >

Mamy dokładnie te same realia - mody imienne, które przemijaja po
                jakimś czasie, by ustąpić pola nastepnym modom.
          • jowita771 Re: Imiona idealne?:) 08.04.08, 10:47
            > Nie sądzę żeby np. Anna , Magdalena, Joanna czyli właśnie kiedyś bardzo
            > popularne a teraz już nie, postarzały właścicielki.

patrzysz na to z punktu widzenia pokolenia, w którym te imiona były popularne.
            To oczywiste, że TOBIE to imię nie wydaję się postarzające. W pokoleniu starszym
            takim imieniem była np. Krystyna. Czy słysząc o jakiejś Krystynie myślałaś o
            osobie w Twoim wieku czy raczej w wieku Twojej mamy? Za kilkanaście lat
            kilkuletnie dziś Julki będą odbierały imię np. Agnieszka tak, jak Ty odbierałaś
            np. imię Bożena, Krystyna.
    • dagis.1 nie ma takiego 02.04.08, 17:58
      przeciez kazde imie bedzie mialo zwolennikow i przeciwnikow... i do kazdego ktos
      gdzoes kiedys znajdzie jakies ale...
    • madziara95 Re: Imiona idealne?:) 02.04.08, 18:56
      Ja mam córcie Kornelie i syna Leona. Nie zdażyło mi się,żeby ktoś je
      przeinaczał. to są imiona znane,po prostu rzadko urzywane. Raczej
      ludziom kojarzą sie ze staroświeckimi,szczegolnie Leoś.Za 3 miesiace
      przyjdzie na swiat nasze trzecie dziecko-syn i jeszcze nie
      zdecydowalismy...
      • Gość: Funia Re: Imiona idealne?:) IP: *.tosa.pl 02.04.08, 22:19
        Dla mnie imieniem "idealnym" jest Anna. W mojej rodzinie nosi to
        imie 85 latka, 40 latka, 30 latka, 17 latka, 6 latka i maluszek co
        ma 3 miesiace. No i oczywiscie do wszystkich tych dam pasuje.
    • Gość: pet3r Re: Imiona idealne?:) IP: *.crowley.pl 07.04.08, 19:52
      Idealnymi imionami są imiona żeńskie japońskie, są ładne i wpadają w ucho smile

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_japo%C5%84skie
      Moi faworyci:
      Aiko
      Ayumi(najlepsze imię na kobiety wg mnie smile
      Hitomi
      Keiko
      Mitsuki

• mamaemmy Re: Imiona idealne?:) 07.04.08, 21:28
        Dla mnie sa to imiona od lat,ba od wieków nadawane w zasadzie w kazdym
        pokoleniu.Ponadczasowe.Uniwersalne.
        Takim imieniem jest Anna .Takim imieniem jest Piotr.
        • Gość: Funia Re: Imiona idealne?:) IP: *.tosa.pl 07.04.08, 21:53
          No własnie Anna - tylko to imię mi jako pierwsze przyszło do głowy.
          A z męskich: Krzysztof, Adam no i Piotr.
    • bodomlake Re: Imiona idealne?:) 09.04.08, 14:05
      Takie uniwersalne, tak? moje pomysły to:
      Ewa
      Dorota
      Wiktoria

Sławoj
      Stanisław
      Mariusz
      Gustaw
      • kasiek34 Re: Imiona idealne?:) 18.05.08, 07:51
        Zdecydowanie ponadczasowe i bezpretensjonalne - Anna.
        • gaudencja Re: Imiona idealne?:) 18.05.08, 12:04
          Doskonałe jest zwłaszcza do popularnych nazwisk w celu ukrycia
          własnej tożsamości (spróbuj znaleźć w internecie coś o znajomej
          Annie Zielińskiej) albo dostania się w szpitalu na badania zlecone
          komu innemu (no, chyba że to ten ktoś dostanie się na badania
          zlecone tobie).
          • kamila22-1985 Re: Imiona idealne?:) 18.05.08, 15:56
            Gaudencja masz racje z tym nazwiskiem. Ja dlatego mając na nazwisko po prostu
            Nowak smile dlam synowi na imie Cyprian zeby nie bylo dwóch takiech samych danych
            np. w klasie bo znam przypadki jak u mnie w klasie (ja jeszcze wtedy nie bylam
            Nowak) bylo 4 Nowaków z czego dwójka o tym samym imieniu smile Choc ja mam dosyc
            zadkie imie i mój maz takze to juz mi sie zdazyla pomylka z badaniami i to
            raczej byly badania innej kamili nowak a nerwów mnie kosztowaly smile
            • ariana1 Re: Imiona idealne?:) 18.05.08, 18:11
              IMO Cyprian nie pasuje do nazwiska Nowak, bo łączy się jedna
              spółgłoska n z drugą n. I brzmieniowo imię gryzie się z nazwiskiem.
          • dziewczynka_do_bicia Re: Imiona idealne?:) 18.05.08, 15:58
            Tomasz, Tomek smile
            Miłe dla ucha, łatwe do wymowy, nie ma żadnych niemiłych skojarzen (typu Adolf
            czy Alfons smile), nieudziwnione, nie naduzywane, takie "klasyczne".

Dwa - imie miedzynarodowe, rozpoznawane na calym swiecie - Tom, Thomas. W
            polskiej wersji - Tomek łatwe do wymowienia dla obcokrajowcow (to moze byc duzym
            plusem wink)

Trzy - bardzo fajne wersje oficjalne (Pan Tomasz, pan Tomek) jak i mniej
            oficjalne (Tomek) jak i juz zupelnie prywatne i poufałe (Tomeczek, Tomuś, Tomiś smile)

(a ja kiedys o dziwo nie lubilam tego imienia smile)
            ps. podobnym "idelanym" imienim jest dla mnie Marek i Paweł - te same argumenty
            choc juz za tymi imionami az tak bardzo nie przepadam.(ale to z pryw. względów)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.