donmari 13.04.08, 14:13 Moim zdaniem to taki trochę dziwoląg,ale to imię od zawsze podobało się mojej mamie... Co o Kasandrze myślicie? Ile nadań w Polsce? Jakie zdrobnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Kasandra 13.04.08, 14:30 zdrabniałabym Kasia, Sandra, Sandi. Do odpowiedniego nazwiska - podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Kasandra 13.04.08, 14:39 do czasu gdy mieszkalam w pl nie podobalo mi sie ani troszke. w innej rzeczywistosci gdy imie to w parownaniu do innych nie jest w sumie tak "dziwne" uwazam ze moze byc. moja corka ma kolezanki blizniaczki casandre i cornelie - mam jakas slabosc do tego imienia z uwagi na te przeurocze dziewczynki sama jednak nie nadalabym corce - ale tylko dlatego ze nie jest w "moim stylu" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kasandra 13.04.08, 14:41 Brzmieniowo podoba mi się bardzo, jak większość imion o tej konstrukcji (Nikandra) z wyjątkiem Aleksandry, która mi się opatrzyła. Natomiast skojarzenia, które ze sobą niesie, są dla mnie zbyt silne, by myśleć o tym imieniu. W 1994 roku były 94 Kasandry i 3 Kassandry, teraz jednak jest ich na pewno znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kasandra 13.04.08, 15:07 Uwielbiam to imię. Kojarzy mi się nietypowo, bo z Tomaszem Beksińskim, który tym imieniem podpisywał swoje felietony z cyklu "Opowieści z krypty" (publikowane na łamach "Tylko Rocka" - obecnie to "Teraz Rock"). Ze względu na Beksińskiego Kasandra zawsze zajmowała u mnie wysoką pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
rychezaa Re: Kasandra 13.04.08, 16:54 Kasandra kojarzy mi się z miłą, mądrą córką Majki i Henryka Ćwirów z gry The Sims. ;o) Brzmieniowo podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Kasandra 13.04.08, 21:17 gdzieś już pisałam że moja córka miała być Kasandrą ale że jest chłopcem to ma inaczej na imię;DDD tak więc mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś