Gość: salamandra IP: *.icpnet.pl 24.04.08, 10:11 Witam. Poszukuję imienia dla dziewczynki, ktora ma urodzic sie za dwa miesiace. Mamy bardzo twarde, 7 literowe nazwisko. Chcialbym wybrac imię "miękkie" delikatne. Podobają mi sie np. Blanka, Sonia, Lilianna,Bianka, Lena ale niestety męża one nie przekonują. On woli Maje, Julię, Emilię. Pomóżcie prosze. A moze macie jakies inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 10:32 Z proponowanych przez Ciebie - Lilianna, przez męża - Emilia. Julka jest bardzo popularna. Może zamiast Mai Kaja albo Gaja? Odpowiedz Link Zgłoś
moniczkalovemax Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 10:44 Moja Córcia jest Emilka) Moze Anastazja, Natalia, Nadia?? 11.05.2005 Emilia 14.03.2008 Maksymilian Achilles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: 163.1.80.* 24.04.08, 11:49 Wyrecze inne forumowiczki i wymienie miekkie imiona ktore sa tu notorycznie proponowane: Idalia, Noelia, Apolonia, Rozalia, Aniela, Lea, Antonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: 163.1.80.* 24.04.08, 11:50 O, i Zoja jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 12:11 dodaję Magdalenę, Klarę, Urszulę i Paulinę z Twoich najbardziej podoba mi się Lilianna (właściwie tylko Lilianna), z mężowskich - Emilia (bardzo!). Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 12:38 Magdalena jest "ciotkowata", sama noszę to imię Klara i Urszula - czy nie za twarde przez to "r"? Jeśli nie, to proponuje Mariannę. -- Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 14:24 też noszę i pierwsze słyszę, żeby była ciotkowata Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 12:31 Nie miałam nic złego na myśli tylko to, ze Magdalena była chyba bardzo popularna w latach 1970 - 1985 i teraz dużo "cioć" tak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 10:56 ja też nic złego nie miałam na myśli nawet mnie rozbawiło, bo moja siostra, Marta, uważa że to ona ma imię jak dla ciotki... a lata 1970-1985 wszystko wyjaśniają, urodziłam się w 1981, wśród moich obecnych studentek, niewiele młodszych ode mnie, Magdalen jest mnóstwo i fakt... jakoś nie skojarzyłam, że powoli stajemy się wszystkie ciociami... Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 29.04.08, 00:07 moje imię dla ciotki?? Franciszka - to rozumiem, al Marta? Uwielbiam swoje imię i juz Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 07.05.08, 19:33 Kiedy Franciszka to jest teraz imię wyłącznie dla córeczki albo prababki - ani mamy, ani ciocie, ani nawet babcie tego imienia nie noszą... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 08.05.08, 20:15 a ja też je bardzo lubię, eleganckie jest Odpowiedz Link Zgłoś
paulawr Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 11:06 ja tez jestem za PAulina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 24.04.08, 21:40 A może Amelia lub Amalia? Do bardzo twardych nazwisk wybitnie miękkie imiona nie pasują, bo dodatkowo podkreślają twardosć nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 11:21 Jaśmina, Julianna, Kalina, Malwina, Sabina. Z Twoich propozycji - Bianka, Lilinanny nie lubię. Lenka super, ale jako zdrobnienie od Heleny, a Sonia - od Zofii. Z męża Emilia - jest słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 13:12 no nie wiem chyba w takim razie ja jestem jakas bez wyczucia fonetycznego bo dla mnie imiona - blanka, lena nie naleza do imion miekkich. sa raczej neutralne - ani twarde ani miekkie. jako miekkie odbieram imiona sonia, julia czy emilia ale nie zachwycaj mnie one. najbardziej podba mi sie propozycja gaudencji - amelia zoja i noelia tez okej. nie rozumiem natomiast czemu na tym forum w wiekszosci przypadkow imie lena jest proponowane ale koniecznie jako zdrobnienie heleny??? z miekkich to przychodzi mi jeszcze do glowy alicja (ja nie przepadam za nim, ale moze tobie sie spodoba), jultia (tez nie lubie ), kamila, lilia, lucja, lukrecja, natalia, ewentualnie nina lub stella (ale te dwa chyba tez nie sa miekkie a bardziej neutralne) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 21:43 dagis.1 napisała: > nie rozumiem natomiast czemu na tym forum w wiekszosci przypadkow imie lena jes > t > proponowane ale koniecznie jako zdrobnienie heleny??? Faktycznie, masz rację, to przecież zdrobnienie od Jelieny - czysto rosyjskie od rosyjskiego odpowiednika Heleny ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 22:11 no ale jesli sie nie myle wiele imion powstalo od innego imienia - nie zmienia to jednak faktu, ze w chwili obecnej sa osobnymi imonami tak np imie maja pochodzi od maria - pierwszy przyklad jaki przyszedl mi do glowy. o ile sie nie myle w kalendarzu mozna odszukac z latwoscia dzien imienin leny tak wiec jak wnosze jest ono obecnie osobnym imieniem... i kolejna sprawa jako zdrobnienie lena tez uzywane jest w przypadku innyh imion np milena, marlena itd... takze podwanie w kolko jednego przykladu wybacz ale mnie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 22:20 dagis.1 napisała: > no ale jesli sie nie myle wiele imion powstalo od innego imienia - nie zmienia > to jednak faktu, ze w chwili obecnej sa osobnymi imonami > > tak np imie maja pochodzi od maria - pierwszy przyklad jaki przyszedl mi do glo > wy. To niezupełnie tak - Maja służyła jako zdrobnienie od Marii, ale Mają była np. jedna z Plejad, matka Hermesa. Jest to zatem szacowne mitologiczne imię greckie. > o ile sie nie myle w kalendarzu mozna odszukac z latwoscia dzien imienin leny > tak wiec jak wnosze jest ono obecnie osobnym imieniem... Nie ma oficjalnego organu zatwierdzającego kalendarze, a zatem wydając kalendarz (co moze zrobić kazdy, ja także), można do niego wpisac cokolwiek, nawet Agniesię czy Kasiunię z odrębnym dniem imienin, by pozostać przy przykładach zdrobnieniowych. Nie wspomnę już o możliwości wpisania doń imienin np. Porcelany czy innej Majoliki lub Fajansu. > i kolejna sprawa jako zdrobnienie lena tez uzywane jest w przypadku innyh imion > np milena, marlena itd... takze podwanie w kolko jednego przykladu wybacz ale > mnie dziwi Zasadniczo Lena jest jednoznacznym zdrobnieniem Jelieny, stąd zatem naturalne skojarzenie z Heleną. Masz jednak rację, ze do Leny można zdrabniać chocby Eleonorę, nie wspominając o Leontynie i wielu innych imionach Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 07:27 gaudencjo oczywiscie ze mozesz. wez jednak pod uwage, ze kalendarze wydawane sa przez dziesiatki wydawnictw, a dziwnym zbiegiem okolicznosci imie lena pojawia sie w okreslone dni - przynajmniej w zdecydowanej wieksosci przypadkow podobnie jest z innymi imionami. ogolnie imieniny to kwestia umowy spolecznej. w dodatku takiej, ktora sie zmienia bo dopisywane sa nowe imiona- nie funkcjonujace kiedys w kalendarzach i rzeczywistosci polskiej. jedne z nich nam sie podobaja, inne nie. ale nie zmienia to faktu, ze staja sie one osobno funkcjonujacymi imionami. mnie np nie podoba sie imie grazyna - imie tez nie istnieje od zwsze, a jedynie od czasow mickiewiczowskich w naszej rzeczywistosci. zostalo ono zaakceptowane, a co za tym idzie wprowadzone do kalendarza. wydaje mi sie ze podobnie sprawa ma sie z lena. imie robi sie popularne, i to nie jako zdrobnienie heleny - osobiscie znam 3 male lenki i nie mozemy udawac ze go nie ma - nawet jesli to imie tobie czy komus innemu bedzie odpowiadalo tylko jako zdrobnienie heleny ... czsasy sie zmieniaja. rozumiem ze komus podobaja sie imiona tradycyjne, ale czasem uwazam, ze uszczesliwanianie nimi na sile kazdego na forum mija sie z celem. ja np za wiekszoscia imion tradycyjnych nie przepadam. i chocby ktos milion lat przekonuywal mnie ze lena jest fajne tylko jako zdrobnienie heleny nie zgodze sie. nie cierpie imienia helena, natomiast lena mi nie przeszkadza... mysle ze takich osob jest wiecej w koncu z jakiegos powodu ludzie rejstruja dzieci jako leny a nie heleny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 10:30 dagis.1 napisała: > wez jednak pod uwage, ze kalendarze wydawane sa przez dziesiatki wydawnictw, a > dziwnym zbiegiem okolicznosci imie lena pojawia sie w okreslone dni - > przynajmniej w zdecydowanej wieksosci przypadkow podobnie jest z innymi imio > nami. Bo jedne przepisują od drugich, ale zdarzają się też nowatorzy - np. autor Księgi imion Onetu wymyślił sporą liczbę dotychczas nieistniejących imion, przypisał im dni imienin i teraz od czasu do czasu widzę, jak ten i ów się na te informacje powołuje. Częste jest też w kalendarzach podawanie imion w błędnej, zgoła nieortograficznej pisowni niektórych imion. > ogolnie imieniny to kwestia umowy spolecznej. w dodatku takiej, ktora sie > zmienia bo dopisywane sa nowe imiona- nie funkcjonujace kiedys w kalendarzach i > rzeczywistosci polskiej. jedne z nich nam sie podobaja, inne nie. ale nie > zmienia to faktu, ze staja sie one osobno funkcjonujacymi imionami. mnie np nie > podoba sie imie grazyna - imie tez nie istnieje od zwsze, a jedynie od czasow > mickiewiczowskich w naszej rzeczywistosci. zostalo ono zaakceptowane, a co za > tym idzie wprowadzone do kalendarza. wydaje mi sie ze podobnie sprawa ma sie z > lena. imie robi sie popularne, i to nie jako zdrobnienie heleny - osobiscie zna > m > 3 male lenki i nie mozemy udawac ze go nie ma - nawet jesli to imie tobie cz > y > komus innemu bedzie odpowiadalo tylko jako zdrobnienie heleny Ależ nikt nie udaje, ze forma Lena nie jest rejestrowana, natomiast nikt nam również nie broni na forum polecania formy Lena tylko jako zdrobnienie od Heleny, czy jakiegokolwiek innego dającego się tak zdrobnić imienia. Jest to kwestia osobistych preferencji osób, które doradzają to czy owo w zgodzie z własnymi przekonaniami. > ja np za wiekszoscia imion tradycyjnych nie przepadam. i chocby ktos milion lat > przekonuywal mnie ze lena jest fajne tylko jako zdrobnienie heleny nie zgodze > sie. nie cierpie imienia helena, natomiast lena mi nie przeszkadza... mysle ze > takich osob jest wiecej w koncu z jakiegos powodu ludzie rejstruja dzieci > jako leny a nie heleny Ludzie rejestrują dzieci i tak i tak, a osobom, które wolą od Heleny formę Lena, nikt nie broni pisać na forum ani nie wykasowuje postów; dysponują one pełną wolnością ekspresji. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 12:33 powroce wiec do zrodla calej rozmowy: napislam: "nie rozumiem natomiast czemu na tym forum w wiekszosci przypadkow imie lena jest proponowane ale koniecznie jako zdrobnienie heleny???" jest to tylko wyraz mojego zdziwienia do powtarzajacego sie w kolko komentrza "imie lena - tak, ale jako zdrobnienie heleny" czy uwazasz gaudencjo, ze moj wyraz zdziwienia jest tym samym co np. zdanie "uwazam, ze wszystkie posty mowice o tym, ze lena jest ladna forma skracanie heleny powinno sie wykasowac, bo nie powinny one pojawiac sie na forum!" ???? bo piszac: "Ludzie rejestrują dzieci i tak i tak, a osobom, które wolą od Heleny formę Lena, nikt nie broni pisać na forum ani nie wykasowuje postów;dysponują one pełną wolnością ekspresji." odnoisze wrazenie, ze sugerujesz ze z taka propozycja wystapilam! ja tylko zaznaczylam zdziwienie badz zniecierpliwienie tematem leny jako formy heleny - takze posiadam prawo do ekspresji swych odczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 13:16 dagis.1 napisała: > czy uwazasz gaudencjo, ze moj wyraz zdziwienia jest tym samym co np. zdanie > "uwazam, ze wszystkie posty mowice o tym, ze lena jest ladna forma skracanie > heleny powinno sie wykasowac, bo nie powinny one pojawiac sie na forum!" ???? > > bo piszac: "Ludzie rejestrują dzieci i tak i tak, a osobom, które wolą od Helen > y > formę Lena, nikt nie broni pisać na forum ani nie wykasowuje postów;dysponują > one pełną wolnością ekspresji." odnoisze wrazenie, ze sugerujesz ze z taka > propozycja wystapilam! Ależ jest wręcz odwrotnie - przeczytaj jeszcze raz uważnie to, co napisałam. Chodzi mi o to, że jeśli komuś się właśnie Lena jako pełna forma podoba bardziej, jak najbardziej może pisać o tym na forum, trudno mi zatem powiedzieć, dlaczego przeważają głosy pochwalające Lenę tylko jako zdrobnienie od Heleny. Nie mogę brać za to żadnej odpowiedzialności z moderatorskim gronem, niezależnie od tego, że sama podzielam i wyrażam taką opinię. Nie używam żadnych moderatorskich narzędzi w celu jej promowania. > ja tylko zaznaczylam zdziwienie badz zniecierpliwienie tematem leny jako formy > heleny - takze posiadam prawo do ekspresji swych odczuc. Oczywiscie - a ja się wdałam z nimi w przekorną polemikę, do czego również mam prawo Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 13:40 gaudencja napisała: > Oczywiscie - a ja się wdałam z nimi w przekorną polemikę, do czego > również mam prawo a ja je jak najbardziej respektuje... i nawet czasem lubie sie poprzekomarzac - ale mamy do tego prawo w koncu Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 07:13 jak chcesz tak zdrabniac i pytasz o zgode to ja sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 13:35 dagis.1 napisała: > jak chcesz tak zdrabniac i pytasz o zgode to ja sie zgadzam To byla raczej pytanie retoryczne Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 13:43 shilla01 napisała: > dagis.1 napisała: > > > jak chcesz tak zdrabniac i pytasz o zgode to ja sie zgadzam > > > To byla raczej pytanie retoryczne a to byl zwykly zart > > Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 14:09 > a to byl zwykly zart wiem )) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 26.04.08, 10:58 mój były mówił na mnie Lenka, jako zdrobnienie od Magdaleny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.dslgb.com 07.05.08, 11:46 moim zdaniem Emilka jest slodkie. sama chcialam tak nazwac swoja coreczke ale zotała Weroniśkązastanawialismy sie tez nad Nicolą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 19:51 Lilianna, Julia, Emilia - moje typy Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 25.04.08, 21:17 Milena Aniela Lilia Bibiana Celia Dalia Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 do dagis 26.04.08, 17:16 Coś się dyskusja rozpętała o Lenie, to może kilka słów wyjaśnienia. Mamie, która zastanawia się nad wyborem tego imienia proponowałam pełniejszą (według mnie) formę - Helena, bo generalnie jestem przeciw wszechobecnej infantylizacji społeczeństwa, która przejawia się m.in. nadawaniem dzieciom imion w formie zdrobniałej. Już nie wystarcza, że panie trzydziestokilkuletnie przedstawiają się: Gosia, Kasia, Asia, co mnie razi, ale uparcie dzieciom swoim nadają imiona w stylu Pola, Mia, Mila czy Ala (przykład z przedszkola mojego syna). Czasem mam wrażenie że żyją w przekonaniu, iż ich dziewczynki zawsze nosić będą kitki i podkolanówki, a nie przychodzi im do głowy, że pozbawiają je tym samym możliwości wyboru między różnymi wersjami imienia w zalezności od wieku bądź stopnia zażyłości z osobami, które imię to wymawiać będą. (Na pewno wolałabym abym mój stary, brzydki i niesymatyczny szef zwracał się do mnie w formie "pani Emilio" niż "pani Milko" co sugeruje poufałość.) I lepiej chyba nosić imię z tradycjami, uznawane za imię najpiękniejszej kobiety na świecie, niż być Lenką - nie -wiadomo - skąd. Ale to tylko moje zdanie Swoją drogą ciekawe, że chłopcom tej krzywdy się jednak tak powszechnie czy czyni, i zamiast Kubusiów mamy jednak Jakubów, Mateuszków i Krzysiów też nikt jakoś nie nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: do dagis 26.04.08, 18:39 nie wiem mnie to nie razi ale pewnie kwestia gustu. absolutnie nie wydaje mi sie ze imie mia (przykladowo) jest dobre tylko dla dziewczynki - ale moze dlatego ze mieszkam w szwecji gdzie takich imion duzo moze to tez kwestia tego ze na codzien nikt nie uzywa tu zwrotow Pan/Pani a dzieci juz w przedszkolach zwracaja sie do pan po imieniu. znam duzo starszych pan noszacych imie mia i bardzo mi to do nich pasuje - ale jak juz wspomnialam moze to z powodu otoczenia "inna kultura" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salamandra Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.icpnet.pl 28.04.08, 19:31 Dziekuje za wszystkie opinie i podpowiedzi. Nasza lista zawęzyła sie do trzech imion : Amelia, Paulina ewentualnie Lilianna.Mąż chce Amelke a ja Paulinke babcie sugeruja Lilianne Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 07.05.08, 12:38 Możesz przekonywać męża sporą popularnością jaką cieszy się Amelia od czasu filmu... Może jednak Emilka? Aczkolwiek przyznam, że z tych trzech, które podałaś, najbardziej podoba mi się Amelia właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
szalonadoti Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 28.04.08, 20:36 A może twój mąż zgodził by się z tobą na takie imiona jak;Klara,Mirella,Malwina,Balbina,Celina,Edyta,Irma itp.,Monika,Ola,Paula,Paulina i Urszulka. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 28.04.08, 23:28 Lilianka zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantera Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.brnt.adsl.virgin.net 28.04.08, 23:54 Ja tez zdecydowanie glosuje za Liliana alba Lilia Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 07:44 A ja za Amelią- śliczne imię. Paulina też może być, ale Amelia dużo ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivi Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 15:37 widze ,ze podobne mamy gusta ja jestem w 37 tygodniu ciazy i rowniez mam spory z mezem co do imienia! ja wbralam sonia,maz maja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poziomka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: 212.160.172.* 07.05.08, 07:25 ja jestem mamą Poli (NIE Apolonii) i uważam, że to wdzięczne, proste i urocze imię dla dziewczynki. Również mamy długie, twarde nazwisko i Pola komponuje się idealnie. Ale Emilka czy Maja też są ok pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 07.05.08, 18:37 Gość portalu: poziomka napisał(a): > ja jestem mamą Poli (NIE Apolonii) i uważam, że to wdzięczne, proste > i urocze imię dla dziewczynki. Dla dziewczynki jak najbardziej. Ale czy dla dorosłej kobiety też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 09:22 Zapewniam Cię,że dla dorosłej kobiety także Pola jest jak najbardziej odpowiednim imieniem. W końcu Raksa ma już chyba ponad 60 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:41 Muszę dodać, że także jestem mamą Poli i zgadzam się z Poziomką, że jest to imię proste, krótkie i urocze. Do długiego i twardego nazwiska-idealne. Nie martw się więc Olianko, myślę że dziewczyny sobie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 12.05.08, 18:34 Gość portalu: agata napisał(a): Nie martw się więc Olianko, myślę że dziewczyny > sobie poradzą. Życzę im tego z całego serca! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 12.05.08, 21:54 Gość portalu: agata napisał(a): > Zapewniam Cię,że dla dorosłej kobiety także Pola jest jak > najbardziej odpowiednim imieniem. W końcu Raksa ma już chyba ponad > 60 lat. ...i tylko 7 imienniczek urodzonych w całej Polsce w latach 40 (czyli przez 10 lat). Nic dziwnego, ze to zdrobnienie w funkcji imienia u starszych osób jednak zaskakuje. Należałoby się spodziewać raczej Apolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:49 Być może. Jednak w tej chwili nadania Poli są znacznie częściej co ogromnie mnie cieszy bo to piękne i skromne imię dla dziewczyny i kobiety także. I w sumie popularnoćś Poli mogłaby pozostać na tym poziomie, ale obserwując statystyki myślę, że w niedługim czasie się zwiększy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 14.05.08, 18:59 Ja raczej myślę, że szybko przeminie - nowe imiona nie mają z reguły długiego żywota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 15:37 Domyślam się, że bardzo Ciebie by to ucieszyło sadząc po niechęci jaką masz w stosunku do tego imienia. Ja jednak obawiam się, że bedzie inaczej. Piszę, obawiam się dlatego bo popularność tego imienia na tym poziomie mnie zadowala. Przykładem niech tu bedzie Maja, która do niedawna bardzo dziwiła a w chwili obecnej zmniejszyła ilość nadań Marii. Innym przykładem niech będzie Iga, która w tej chwili raczej nie dziwi. Zdziwienie może wywołać mała Jadzia. Także Gaudencjo to są Twoje życzenia, a jak będzide pokaze czas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 15:40 A i jeszcze jedno: każde imię było kiedyś nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 15.05.08, 18:11 Gość portalu: agata napisał(a): Przykładem niech tu bedzie > Maja, która do niedawna bardzo dziwiła a w chwili obecnej > zmniejszyła ilość nadań Marii. Innym przykładem niech będzie Iga, > która w tej chwili raczej nie dziwi. Zdziwienie może wywołać mała > Jadzia. Także Gaudencjo to są Twoje życzenia, a jak będzide pokaze > czas. Z całą pewnością czas jeszcze nic nie pokazał ani w kwestii Mai, ani Igi. Na razie są to zupełne nówki w Polsce. Mai wróżę zresztą nieco większą trwałość, bo jest po pierwsze zgrabniejsza fonetycznie, po drugie, jak już wspominałam w tym watku, bardziej zakorzeniona kulturowo. Z całą pewnoscią nie zmniejszyła jednak liczby nadań Marii, która wyszła z mody na długo przed popularyzacją Mai. (Trzeba tu przy okazji dodać, ze Maria nie ma oszałamiająco długich tradycji nadawania w Polsce). Pamiętaj, że Bożena, Halina, Dariusz, Mariusz itp. musiały podobać się rodzicom, skoro były nadawane - czy dziś byś wybrała dla dziecka któreś z tych imion? Może i wszystkie imiona były kiedyś nowe, ale jeśli popatrzysz na czołówkę imienniczą od XV wieku, to mało które imię dziś dziwi. Oznacza to, że zasób podstawowych imion pozostał na przestrzeni wieków właściwie stały. Natomiast wszystkie nagłe mody (Genowefa, Wiesława, Zenon, Czesław później np. Halina, która juz jest imieniem wyraźnie "nie dla dziecka", ale jeszcze nie jest tak odbierana, jak pozostałe wymienione, jednak będzie w przyszłości, w miarę starzenia się pokolenia, w którym była najbardziej popularna) kończyły się popadnięciem imienia w obciachowośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:16 Maja Komorowska, czyli zacna wiekowo pani profesor i jej imię jest napewno "nówką" imienniczą w Polsce. Myślę, że w chwili nadania jej tego imienia pewnych ludzi dziwiło ale w tej chwili jest odbierane tak jak np. Ania czy Zuzia. Napisałam, że czas pokaże co się stanie z Polą, i ani ja ani Ty w dniu dzisiejszym tego nie wiemy, więc nie przesądzaj sprawy. Co do Igi natomiast, to dla mnie jest to bardzo ładne imię, którego jeśli miałabym wybór, nigdy nie zamieniłabym z całym szacunkiem na Jadwigę. Nie chce dalej z Tobą polemizować na temat Poli, ale jeśli piszesz o czołówce imienniczej z XV wieku, to muszę napisać, że pochodzenie tego imienia niektórzy wiążą z Apolonią i Polonią, które występowały w zamierzchłych czasach. Ale była już o tym mowa na forum, więc nie chcę się powtarzać. Wróżenie więc Poli szybkiego popadnięcia w obciachowość jest dla mnie dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 16.05.08, 17:03 Gość portalu: agata napisał(a): > Maja Komorowska, czyli zacna wiekowo pani profesor i jej imię jest > napewno "nówką" imienniczą w Polsce. Owszem, jest nówką - zarówno Maria, jak i Janina pojawiły się w szerszym użyciu w XIX wieku. Komorowska bowiem nosi imiona Maria Janina. pl.wikipedia.org/wiki/Maja_Komorowska Maja jest natomiast, jak już wspominałam w tym wątku, imieniem z mitologii greckiej. Napisałam, że czas pokaże co się stanie > z Polą, i ani ja ani Ty w dniu dzisiejszym tego nie wiemy, więc nie > przesądzaj sprawy. Czas pokaże, ale dotąd w przypadku imion nowych pokazywał tyle, że szybko wychodziły z mody. Nie można oczywiście o niczym przesądzać, ale bardziej prawdopodobne jest właśnie to, niż ich zakorzenienie się w zasobie imienniczym. Nie chce dalej z Tobą polemizować na > temat Poli, ale jeśli piszesz o czołówce imienniczej z XV wieku, to > muszę napisać, że pochodzenie tego imienia niektórzy wiążą z > Apolonią i Polonią, które występowały w zamierzchłych czasach. Ale > była już o tym mowa na forum, więc nie chcę się powtarzać. Wróżenie > więc Poli szybkiego popadnięcia w obciachowość jest dla mnie dziwne. Nie "niektórzy wiążą", ale Pola jest zwykłym, tradycyjnym zdrobnieniem od Apolonii (nie "Polonii"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:44 Każdy słucha tego, co chciałby usłyszeć itd. Znam wiarygodne źródła, które wskazują, że Pola pochodzi od Polonii. Może być również skróconą formą od Apolonii. Można jeszcze oczywiście na siłę dorabiać ideologię jak to zrobiłaś w przypadku Majki, a przecież wiadomo, że jest to imię, które się usamodzielniło. Wcześniej było zdrobnieniem. Zależy co się lubi i w związku z tym ma się pewne poglądy. Bardzo polityczne spojrzenie, na sprawy które raczej powinny być przyjemne. Skoro Ty w Maji doszukałaś się tak poważnego pochodzenia, to ja bazując na poważnych źródłach mogę to samo zrobić w stosunku do Poli. A jeśli chodzi o Majki to chodziło mi raczej o to, że kiedyś mogły bardzo dziwić a teraz są normą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 19.05.08, 18:31 Gość portalu: agata napisał(a): > Każdy słucha tego, co chciałby usłyszeć itd. Znam wiarygodne źródła, > które wskazują, że Pola pochodzi od Polonii. Może być również > skróconą formą od Apolonii. Podaj w takim razie te "wiarygodne" źródła. Mam oczywiście na myśli porządne prace onomastyczne. Chętnie poczytam coś o tym, jakoby Połonija, pochodząca z Rusi Czerwonej forma pochodna od Apolonii, była od Apolonii odrębnym imieniem. Człowiek uczy się przez całe życie. Ale oczywiście Pola to bezsprzecznie zdrobnienie. Można jeszcze oczywiście na siłę > dorabiać ideologię jak to zrobiłaś w przypadku Majki, a przecież > wiadomo, że jest to imię, które się usamodzielniło. Wcześniej było > zdrobnieniem. Owszem, Maja funkcjonowała jako zdrobnienie od Marii, ale nie jest powiedziane, że jest to usamodzielnione zdrobnienie, a nie wydobyte z przeszłości imie mitologiczne, domniemane imię matki Buddy (rodzina Mai Ostaszewskiej, na przykład, jest buddyjska), czy też upowszechnione imię postaci filmowej - pszczółki Mai. Musiałabyś zapytać rodziców pierwszych Maj, jakie motywacje nimi kierowały i skąd znali to imię. Skoro Ty w Maji doszukałaś się tak poważnego > pochodzenia, to ja bazując na poważnych źródłach mogę to samo zrobić > w stosunku do Poli. W Mai, nie w "Maji", i skoro możesz bazując na poważnych źródłach znaleźć starożytne korzenie Poli jako pełnego imienia, to proszę, do dzieła - chętnie się czegoś dowiem i zweryfikuję swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 15:12 "Księga naszych imion", J. Bobak, Wrocław 1993 r. A co do Mai Ostaszewskiej- czy poznając Gaudencjo imię danej osoby rozkładasz na czynniki pierwsze jego pochodzenie itd. Śmieszne jest takie myślenie. Maja Ostaszewska ma buddyjskie pochodzenie jest więc ok., ale bez niego już nie jest ok. Czy ktoś dzisiaj pamięta jeszcze o tym, że Jacek czy Kinga to zdrobnienia. Jeśli tak to bardzo mało osób. Kinga jest nadawana cały czas, a Jacek zapewne przeżyje jeszcze swoją reaktywację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 22.05.08, 13:47 Gość portalu: agata napisał(a): > "Księga naszych imion", J. Bobak, Wrocław 1993 r. W Bubaku hasła "Polonia" nie ma w ogóle, a "Pola" zawiera odesłanie do Apolonii. Poszukaj innych źródeł, które rzeczywiście potwierdzają to, co piszesz. Maja Ostaszewska ma buddyjskie pochodzenie jest więc ok., > ale bez niego już nie jest ok. Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Maja jest bardzo fajną dziewczyną, niezależnie od pochodzenia, choć zapewne byłaby innym człowiekiem, gdyby się wywodziła z innej rodziny. Czy ktoś dzisiaj pamięta jeszcze o > tym, że Jacek czy Kinga to zdrobnienia. Przejrzyj forum, a zobaczysz, ze i owszem, ktoś jeszcze pamięta. Kinga jest nadawana na szerszą skalę od niedawna i nie sądzę, zeby się dobrze przyjęła na dłuższą metę, bo trudno ją sensownie (dalej) zdrobnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.tvk.torun.pl 07.05.08, 21:57 Mam półtoraroczną córeczkę Amelkę i bardzo zachęcam do wyboru tego imienia. Poza tym, że jest miękkie i bardzo kobiece, to można utworzyć od niego wiele wersji skrótowych, np. Mela (tej często sama używam). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 07.05.08, 22:19 Gość portalu: sylwia napisał(a): > Mam półtoraroczną córeczkę Amelkę i bardzo zachęcam do wyboru tego imienia. Poz > a > tym, że jest miękkie i bardzo kobiece, to można utworzyć od niego wiele wersji > skrótowych, np. Mela (tej często sama używam). A moja Chrześniaczka in spe zwana jest Melinką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.tvk.torun.pl 08.05.08, 12:11 > A moja Chrześniaczka in spe zwana jest Melinką Melinka (a nawet Melina) - owszem, również używamy Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 09.05.08, 09:06 Jak ma byc miekkie to Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stella Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:40 Melania , zdrobniale - Mela : ) to równiez mój typ, najbardziej mi się podobało, niestety byłam w mniejszości ...; ( teraz troche żałuję, że nie byłam bardziej stanowcza Ale następna córcia będzie - Melania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 13:36 A może Milena? Sama mam tak na imię i mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.centertel.pl 11.05.08, 19:06 Wydaje mi się że miękkie imiona dla dziewczynki to: Amelia,Kinga, Ola i Ala.Życzę dobrej decydzi.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erybak Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.chello.pl 12.05.08, 10:35 Ja swojej córci dałam na imię Sylwia jestem z tego imienia bardzo zadowolona. Teraz przyjdzie na świat druga córeczka i zastanawiamy się czy dać jej na imię Natalia czy Kamila. Julia jest ładnym imieniem ale co trzecia dziewczynka ma na imię Julia. Wybieszcie jej takie imię aby nikt je nie zniekształcał. Ja mam na imię Elżbieta a wiekszość osób wołało na mnie Elka, albo na Zosię wołają Zośka itp. Wiele osób ( mam na myśli rówieśników w szkołach) ładne imiona zniekształaca.Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:13 super wybór noszę to imie od ponad 30-tu lat. jest jednak bardzo rzadkie, bo praktycznie w każdym ze środowisk, w którym sie obracałm (podstawówka, LO, studia i teraz praca) jestem rozpoznawalna, bo prawie jedyna. bardzo je lubie, chociaz moja mama po latach mysli, ze jak nazwalaby mnie Kasia, to bylabym "grzeczniejsza" - bzdura - imie Sylwia pchało mnie przez życie i straszeni je zawsze lubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.tvk.torun.pl 15.05.08, 14:44 Sylwia rzadkie? Może teraz tak, ale trzydzieści lat temu było to bardzo popularne imię. W mojej klasie w szkole podstawowej byłyśmy dwie, w liceum również, a na studiach trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.dyn.optonline.net 12.05.08, 21:15 piekne imiona dla dziewczynki Lilly, Laila, Emma, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bea_12 Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 13.05.08, 16:14 Ja mam Paulinkę Jest śliczniutką, mądrą i bystrą dziewczynką Nie wyobrażam sobie teraz, żeby miała mieć inaczej na imię. Paulinusia mamusi córusia Odpowiedz Link Zgłoś
iwona20g Re: Miękkie imię dla dziewczynki? 14.05.08, 19:47 Ja mam Julię a w klasie jest ich 6 .Teraz dałabym Stefania mała Stenia albo Stefi bardzo mi się podoba. Moja Julcia tez nie jest zachwycona ze jest ich tyle choc ma dopiero 7lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Miękkie imię dla dziewczynki? IP: *.versanet.de 23.05.08, 09:08 mysle ze laura to bardzo ladne imie do twardego nazwiska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgfg [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 23:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś