donmari 08.06.08, 11:59 To urodzona 6 dni temu wnuczka sąsiadki z parteru. Wiem, że były wątki na ten temat, ale nie chce mi się ich już szukać. Jak popularna? Jaki macie do niej stosunek? Moim zdaniem modę na Polę zapoczątkowała Rusin, zdaniem forumowiczek-Gretkowska. Córka Rusin ma już 12 lat, a tak z ciekawości pytam, ile ma córka Gretkowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Pola 08.06.08, 12:47 Podoba mi się Apolonia, ale nie przepadam za zdrobnieniem Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Pola 08.06.08, 13:32 Mi się Pola podoba. Krótkie, dziewczęce i takie "polskie" . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 08.06.08, 21:29 Nie jest szczegolnie polskie, bardziej polska jest Dobroslawa ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
heladia Re: Pola 08.06.08, 13:48 mnie też się Pola podoba. szkopuł tkwi jedynie w tym, że podoba mi się jako zdrobnienie, a nie jako pełna forma imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Pola 08.06.08, 20:45 Mnie się nie podoba. Zdrobnienia typu: Polka, Poleczka są beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
zapomniana1978 Re: Pola 08.06.08, 23:08 Dla mnie to tylko i wyłącznie liczba mnoga od słowa pole... Mody na to imię nie rozumiem. Poza tym moim zdaniem nie pasuje do osoby w każdym wieku, fajne dla dziecka i nastolatki, ale już niekoniecznie dla kobiety 40-50 letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 10.06.08, 01:55 Wątków o Poli było 1500 i na ogół dość burzliwych; może jednak zadaj sobie trud poszukania ich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 14:58 Córka Gretkowskiej urodziła się w 2001 r. Uważam, że w chwili obecnej jest to imię mało popularne i mam nadzieję że na takim poziomie popularności pozostanie, gdyż mam córeczkę Poleńkę. Imię bardzo fajne, krótkie i proste. Napewno odpowiednie dla dziecka i dorosłej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:46 Pola( rolnicze),Ida (idzie) i Mia (mija),imiona na tym samym poziomie! Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Pola 11.06.08, 15:10 Pola i lasy. Takie skojarzenie budzi we mnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vayacondios Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:35 moja Pola ma 7 lat, do tej pory spotkałyśmy kilka imienniczek, może 4, raczej nie więcej, a mieszkamy w Warszawie, nadając to imię kierowałam się tylko i wyłącznie swoimi upodobaniami,gdyz lubię imniona bardzo krótkie, tym wymarzonym była Ada, ale ze wzgledu na pewną personę( non gratę, hehe)o takim imieniu nie zdecydowałam się na nie. Pola pojawiła sie w mojej głowie nagle i tak tkwiła, że juz nie było mowy o innym imieniu. Gdy juz moja córka "miała imię" dopiero wtedy zacżełam zauważać inne Pole, głównie u naszych "celebrities". Mówię do niej różnie, łącznie z Polinezją, Poluśką, Poleczką, a najczęsciej Słoneczko ) Odpowiedz Link Zgłoś
donmari w górę dla bzii 26.06.08, 15:52 A propos, ważne, aby imię podobało się Wam, innym nie musi. Pola nawet cieszy przy wysypie tych Julek i Wiktorii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkosacka Re: Pola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 09:02 tez mam w domu Polcię Dla mnie imie przepiekne . Pola ma teraz 13 miesięcy i wołamy do niej Polcia. polisia, polinka a jak jest :nieznosna: to jest polucha bardzo lubie krótkie imiona i oprócz Poli mam w domku jeszcze 5 letnia Igę Moje córki maja tylko po jednym imieniu Magda (mama 5 letniej Igi i 13 miesięcznej Poli) Odpowiedz Link Zgłoś
bzii Re: Pola 27.06.08, 12:37 A to było tak: Najpierw miał być Radek. Potem okazało się, że będzie dziewczyna: "Proszę państwa, nie ma nic piękniejszego niż dziewczynka" - powiedział nasz ginekolog, spec z 30-letnim stażem(ciekawe co powiedziałby gdyby to był chłopak No i od razu: Pola i Pola- to my. Mama się krzywi, tata nic nie mówi, a kochana babcia: "Nie lepiej Zuzia? Jak będziesz zdrabniać Polę?" Ja na to : "Polka na przykład". Babcia: " Ale Polka to każda z nas!" Dziadzia skwitował:Jak masz problem, mów do niej prawnusia: Tak czy siak Polę zaakceptowali chyba już wszyscy, a my się cieszymy, że będziemy mieli dziecko o prostym, krótkim, jak melodia brzmiącym imieniu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Pola 29.06.08, 11:01 Modę na Polę nie zapoczątkowała Rusin, moim zdaniem zapoczątkowana jest przez Polę Raksę, czy nawet Polę Negri. Oryginalnie Pola pochodzi od Apolonii, mi jednak imię Pola się nie podoba, kojarzy mi się z papugą, takie imię dla papugi nie znam żadnej, i na pewno nie nazwałabym tak dziecka. ps. córka Lipnickiej też ma na imię Pola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 29.06.08, 12:44 Tyle ze w czasie, kiedy byly aktywne Raksa czy Negri (wlasc. Apolonia Chalupiec) jakos nie bylo lawiny nadan Poli - moze dlatego, ze bardzo dobrze wiedziano, iz Pola jest zdrobnieniem od Apolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Pola 29.06.08, 12:51 Wiecie, teraz Pola robi się popularna, ale nie w takim stopniu chyba, żeby mówić o lawinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 12:20 Geneza Poli nie jest jednoznaczna. Nawet jeśli tak jest jak piszesz to w chwili obecnej jest to pełne imię i pora Gaudencjo przyjąć to do wiadomości. Odpowiedz mi proszę dlaczego posiadaczki imienia Apolonia przez całe życie (przynajmniej te znane) funkcjonowały pod "zdrobnieniem", np. Pola Gojawiczyńska(autorka "Dziewcząt z Nowolipek"). Dlaczego nie zechciała skorzystać z pełnej formy i do czego zatem ta pełna forma imienia jej była potrzebna? Moim zdaniem do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetina Re: Pola IP: *.lama.net.pl 30.06.08, 12:30 Mam babcię Apolonię ma 74 lata Pamiętam że nie mogłam się nadziwić jako dziecko jak koleżanki mówiły do niej Polka, bo przecież Polka to nie imię) Imię mi się podoba, ale doceniłam dopiero po Gretkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 30.06.08, 14:21 Gość portalu: agata napisał(a): > Geneza Poli nie jest jednoznaczna. Jest tak jednoznaczna, ze bardziej byc nie moze. Odpowiedz mi proszę dlaczego posiadaczki imienia > Apolonia przez całe życie (przynajmniej te znane) funkcjonowały > pod "zdrobnieniem", np. Pola Gojawiczyńska(autorka "Dziewcząt z > Nowolipek"). Przypuszczalnie z tych samych powodow, z ktorych inni posiadacze pseudonimow artystycznych funkcjonowali pod nimi przez cale zycie - np. taki Balthus. Pseudonim artystyczny sluzy na ogol artyscie cale zycie; do wyjatkow nalezy Grzegorz Jarzyna, ktory zmienial pseudonim na potrzeby kazdej rezyserowanej przez siebie sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:17 Napisałam o znanych Polach, ale zapewniam Cię że te mniej znane również wolą formę Pola. Oczywiście nie mogę generalizować, zapewne są Apolonie, które lubią swoje imię. Jako pseudonim artystyczny to imię używała napewno Barbara Apolonia Chałupiec. Jeśli chodzi o Polę Raksę to najprawdopodobniej jest to jej prawdziwe imię. Czytałam wątek na ten temat na forum. Twierdziłaś Gaudencjo że pełne imię Raksy to Apolonia, ale poważnym dowodem tego nie podparłaś. Zawsze ilekroć pojawia się wątek na temat Poli pojawiasz się Gaudencjo i zaczynasz uświadamiać wszystkich jakie to imię jest be, zupełnie dla mnie bezzasadnie. A ja zawsze ilekroć tak będzie napiszę tutaj, że to piękne imię. Być może podchodzę do tego nazbyt emocjonalnie ale to imię mojej córki, i pomijając prywatę bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bzii Re: Pola 01.07.08, 12:07 popieram i powtarzam: imię proste, krótkie i brzmi jak melodia.w sam raz dla mojej córki Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Pola 01.07.08, 18:32 No i fajnie, że Wam się Dziewczyny podoba, to w końcu Wam (i Waszym Córkom) ma się podobać ich imię. Chyba na codzień nie spotykacie zbyt wielu osób, które próbują nazywać Wasze Pole Apoloniami? Opinia ludzi z forum o imionach nie powinna więc jakoś przeszkadzać im w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 01.07.08, 22:56 Gość portalu: agata napisał(a): > Napisałam o znanych Polach, ale zapewniam Cię że te mniej znane > również wolą formę Pola. Znasz wszystkie Apolonie?? Co zas do tych znanych, tez nie wiesz, ktora forme wolaly - pelna, czy zdrobniala. Wiesz, ktora uzywaly jako pelna forme nazwiska. W takim razie, skoro zawsze czynie pewne rzeczy, zacytuje i w tym watku post, ktory zawsze cytuje w watkach o Polach, a w niniejszym przez przeoczenie tego nie zrobilam: ___________ Re: Pola Autor: manarai☺ 30.03.07, 20:14 Dodaj do ulubionych zarchiwizowany Jestem zdecydowanie przeciw Poli. Nie tylko dlatego, że to wyrywające się na wolność zdrobnienie, ale przede wszystkim z powodu skojarzeń, z jakimi zetknęłam się na anglojęzycznym forum jakiś czas temu. Pytała o to imię - tak ogólnie, o jego odbiór - Polka mieszkająca w Stanach, żona Amerykanina. Kilka z odpowiedzi wskazywało jednoznacznie, że może to spowodować w anglojęzycznym otoczeniu niewybredne uwagi z powodu skojarzenia z tancerką na rurze (ang. pole dancer). Ktoś powiedział coś takiego, że już i tak określenia naszej narodowości się po angielsku niekorzystnie kojarzą (Pole z rurą do tańczenia, Polish z czynnością polerowania i pastą do butów), więc okrucieństwem byłoby dokładać do tego jeszcze imię "kojarzące się"... _________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 15:26 Odnoszę wrażenie, że ktoś kto nie ma argumentów zaczyna się powtarzać. Poniewaz faktycznie nie znam wszystkich Apoloni napisałam, że są pewnie takie, które lubią swoje imię. Co zaś tyczy się tych znanych to jest logiczne, że jeśli ktoś ma na imię Apolonia a używa formy Pola - to jak myślisz Gaudencjo, która forma tej osobie bardziej odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 05.08.08, 22:20 Gość portalu: agata napisał(a): > napisałam, że są pewnie takie, które lubią swoje imię. Co zaś tyczy > się tych znanych to jest logiczne, że jeśli ktoś ma na imię Apolonia > a używa formy Pola - to jak myślisz Gaudencjo, która forma tej > osobie bardziej odpowiada? Zabiłaś mnie, nie wiem. Jeśli ktoś ma na imię Sławomir, a przedstawia się jako Sławek, to która forma mu bardziej odpowiada? Sławek? I myślisz, ze zmieniłby imię na "Sławek"? Bo ja myślę, ze zapewne Sławek odpowiada mu bardziej w jednych sytuacjach, a Sławomir w innych - i na tym polega dobrodziejstwo posiadania imienia w pełnej formie, że w zależności od sytuacji możesz użyć tejże lub dowolnego zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:00 No witam Gaudencjo i korzystam z tego, że wątek powrócił. Wcześniej nie zauważyłam Twojej odpowiedzi. W sytuacji, o której piszesz Sławek powinien się przedstawić jako Sławomir. Skoro tego nie zrobił w oficjalnej sytuacji, to znaczy, że pełna wersja jego imienia nie jest dla niego niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 28.08.08, 20:01 Po pierwsze, nie bardzo rozumiem, co to jest "sytuacja, o której piszę". Tzn. jaka? Moze infekcja padła mi na oczy, ale nie widzę, bym pisała gdzieś wyżej o jakiejś konkretnej sytuacji. Skoro tego nie zrobił > w oficjalnej sytuacji, to znaczy, że pełna wersja jego imienia nie > jest dla niego niezbędna. Jeśli Sławomir się przedstawił w oficjalnej sytuacji jako Sławek, nie oznacza to zbyt wiele dla naszych rozważań, czy pełna forma imienia jest mu zbędna, czy też nie. Równie dobrze mógł akurat mieć tremę i palnąc głupstwo. Należałoby go raczej zapytać, czy zmieniłby imię na "Sławek". Zacytuję sama siebie, bo myślę, że tego fragmentu mojego postu nie przeczytałaś dokładnie: "zapewne Sławek odpowiada mu bardziej w jednych sytuacjach, a Sławomir w innych - i na tym polega dobrodziejstwo posiadania imienia w pełnej formie, że w zależności od sytuacji możesz użyć tejże lub dowolnego zdrobnienia". -- Części dusza odnoszą się do różnych czynności życiowych. (Jarosław Olesiak) Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: Pola 24.08.08, 17:16 Gaudencjo, z całym szacunkiem dla twojej pasji i wiedzy nt imion, argument, ktory juz wielokrtonie przytoczylac w postaci wypowiedzi nieszczesnej manarai jest tak na żenująco niskim poziomie ,ze dziwi mnie,iz osoba o Twoim intelekcie sie go chwyciła. Nie podoba Ci sie imie Pola, bo jest skróconą, zdrobnialą formą - oki,ale błagam nie kompromituj sie tym porownaniem jakie tu wysmarowala pewnie jakas swieza adeptka anglistiki lyb imigrantka zarobkowa za wielka wodę, ktore to po kilku tygodniach staja sie bardziej amerykanskie od amerykanow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pola 27.08.08, 10:41 a_pola napisała: > oki,ale błagam nie > kompromituj sie tym porownaniem jakie tu wysmarowala pewnie jakas > swieza adeptka anglistiki lyb imigrantka zarobkowa za wielka wodę, > ktore to po kilku tygodniach staja sie bardziej amerykanskie od > amerykanow > Nie sądzę, żeby Gaudencja używała jako argumentów wypowiedzi opisanych przez Ciebie osób. Poza tym się mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 27.08.08, 12:08 Manarai była jedną z administratorek forum, a została nią z powodu dużej wiedzy na temat imiennictwa, zwłaszcza w angloamerykańskim kontekście kulturowym (ale nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Pola 05.08.08, 10:02 Ostatnio ogladalam zajawki zespolow na Sopot Festiwal produkowany przez tvn. Reklamowali Formacje Niezywych Schabow i tam w takich chmurkach bylo napisane, ze wokalista ma corke Apolonie! Czyli moda na Pole nie przemija, ale ci bardziej hmmm swiadomi rodzice, uwazaja, ze imie Apolonia nie jest imieniem wsydliwym, brzydkim, jest po prostu pelnym imieniem, od ktorego pochodzi zdrobnienie- Pola. Czemu tysiace rodzicow nie nadaje dziecku imienia Ola, tylko Aleksandra? Poniewaz chca by ich dziecko poslugiwalo sie pelna forma tego imienia. Moda na Aleksandry jest bardzo duza, a przypadki gdzie dziecko ma w metryczce Ola sa marginalne. Dlaczego wiec zdrobnienie Pola cieszy sie taka popularnoscia?? Poniewaz rodzice nie moga sie oswoic z pelnym imieniem Apolonia. Z drugiej strony tylko jedna literka rozni Polę od zdrobnienia Ola, ludzie wiec maja mile skojarzenia, a poniewaz Ola funkcjonuje w naszej kulturze tylko i wylacznie jako zdrobnienie, wybieraja zdrobnienie Pola, ktore jeszcze sie tak nie opatrzylo jak Ola i mozna je potraktowac jako pelne imie. Trzeba tez dodac, ze imie Apolonia nigdy nie bylo szalenczo popularne, co pewnie wplynelo na akceptacji Poli, nie tylko przez rodzicow, ale takze przez urzednikow, ktorzy pozwalaja by dzieci mialy tak na imie. Kolejnym argumentem za pelna forma tego imienia jest wieksza ilosc zdrobnien. Mozna na dziecko mowic Apola, Lonia, Apolunia, wreszcie niunia ). Meskie imie Apoloniusz, jest naprawde fantastyczne i gdybym nie miala nauczyciela o tym imieniu, to pewnie byloby na pierwszym miejscu, jesli chodzi o imie dla chlopca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:42 Pola kojarzy mi się z polem roliniczym Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Pola 27.08.08, 17:15 Córka Klepacza to jednak Apolonia? Sądziłam, że po prostu Pola)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elusia Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:45 Pola,Lasy i doliny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 12:40 Malwina kojarzy mi się z bardzo sympatyczną kotką, której jestem szczęśliwą posiadaczką. Odpowiedz Link Zgłoś